Tartalomjegyzék

Megrökönyödött sárga pulcsis lány a laptopja előtt széttárt karokkal
5 perc /

6 keresőoptimalizálás tévhit,
amit gyorsan felejts el

Tartalomjegyzék

Egyre többen evezünk SEO vizekre, hisz manapság elengedhetetlen eme tevékenység bevonása egy sikeres üzlet működtetéséhez. Könnyű tévhitekbe ütközni, ami súlyos keresőoptimalizálási hibákhoz vezethet. Légy akár kezdő, vagy tapasztaltabb, íme 6 olyan SEO tévhit, amit érdemes elkerülnöd! 

Női kezek papírcetlire írt keresőoptimalizálás feliratot tartanak laptoppal a háttérben

1. A SEO egy egyszeri dolog

Felmerülhet a kérdés: Most már abbahagyhatom a SEO-t? A helyes válasz mindig az, hogy: NEM. A keresőoptimalizálás egy állandó folyamat.

A SEO esetében a legfontosabb dolog a következetesség. Rendszeresen optimalizálni kell az oldalakat, új tartalmakat kell közzétenni, linkeket kell vonzani, forgalmat kell generálni, és javítani kell az oldal szerkezetét. Ha elveszíted a lendületet, a SERP-jeid (azaz helyed a keresési találatok közt) elkerülhetetlenül megszenvedik. A versenytársaid nem szánnak időt a pihenésre vagy a tétlenségre, így ezt te sem engedheted meg magadnak.

Még ha webhelyed el is éri a keresőmotorok rangsorának első helyét (elég nehéz azért), ne állj meg! Sőt, akkor kezdődik az igazi harc. Miután elvesztették az első helyet, a korábbi ranglista vezetők biztosan növelni fogják SEO-költségvetésüket, hogy visszavágjanak. Ez bizony egy véget nem érő csata.

Nincs határa annak, amit a SEO-val elérhetsz… de csak akkor, ha készen állsz arra, hogy időt, pénzt és erőforrásokat fektess ebbe következetesen. Ha gyorsan (vagy korlátozott időn belül) kell eredményeket elérned, akkor jobban jársz, ha a PPC-hirdetéseket választod elsődleges digitális marketingmódszerként, ahelyett, hogy elmagyaráznád, miért nem hoz gyors sikert a keresőoptimalizálás.

2. A több az jobb & ami bevált, tartsuk meg (örökre)

Az egyik leggyakoribb SEO tévhit az, hogy a SEO kizárólag a kulcsszavak megcélzásáról szól. Sokan úgy gondolják, hogy ha csupán a rangsorolni kívánt kulcsszavakat szórják végig az egész alacsony minőségű íráson, akkor az oldal rangsorolhat. Ez tévedés. Nem számít, mennyire jól optimalizálsz a keresőmotorok számára, ha nem készítesz minőségi tartalmat, nem fogsz olyan jól szerepelni a keresési eredményekben.

A túlzott összpontosítás egy bizonyos kulcsszósűrűség elérésére nemcsak a tartalmat teszi tönkre, hanem a hitelességedet is rontja. Ehelyett mindig természetes módon írj a kulcsszavak és a kapcsolódó kulcsszavak használatával. Győződj meg róla, hogy tartalmad hasznos a felhasználók számára.

Valaha a kulcsszavak ugyanolyan fontosak voltak keresőoptimalizálás szempontjából, mint a linkek. Bárki jobb helyezést érhetett el úgy, hogy egyszerűen tonnányi alacsony minőségű, kulcsszavakkal teletömött tartalmat hozott létre. Szerencsére a kulcsszavakkal való tömködés kora már régen elmúlt, és az agyadat is be kell vetned ahhoz, hogy az első helyre kerülj.

Az a kijelentés, hogy a kulcsszavak használata jobb helyezéshez vezet, még mindig igaz, de a jelentése megváltozott. Most már nemcsak kulcsszókutatási folyamatot kell végrehajtanod, hanem minőségi tartalmat is kell létrehoznod, valamint optimalizálnod kell. A jól kutatott kulcsszavak, amelyeket megfelelő mennyiségben helyezel el a szövegedben, a főcímekben, a feliratokban, a képekben, a videók leírásában és a linkekben, a sikerhez vezető út.

Milyen kulcsszavak ezek? Ez leginkább az iparágától függ, de alapvetően tartalomrészenként egy vagy két fő kulcsszót kell választanod, majd ezeket releváns kulcsszó-szinonimákkal kell megszórnod. 

A Google a kulcsszavak segítségével érti meg az adott tartalom mögött rejlő jelentést, de nincs szükség rengeteg kulcsszóra. Ha ügyfeled úgy dönt, hogy ő akarja létrehozni a tartalmat, mindenképpen adj részletes útmutatást (vagy legalábbis adj tanácsokat) arra vonatkozóan, hogyan kell ezt jól csinálni. 

3. A SEO csak a linkekről szól

Bár a linkek még mindig fontosak, nem szabad túlbecsülni a SERP-ekre gyakorolt hatásukat. A Google algoritmusa nagyon összetett; és az igazat megvallva senki sem tudhatja a Google dolgozókon kívül, hogy pontosan hogyan működik. Annyit tudunk, hogy számos tényezőre támaszkodik (például kontextus, közösségi jelek, tartalom, kulcsszavak, meta címkék és linkek), hogy kiszámítsa egy webhely SERP-helyezését. A linkek számítanak, de a keresőoptimalizálás már nem csak a linkekről szól. Sőt, valójában a linkek minősége, nem pedig a mennyisége az, ami a különbséget jelenti. Egyetlen, tekintélyes webhelyről származó backlink sokkal nagyobb értéket képvisel, mint több tucatnyi, vagy akár több ezer alacsony minőségű link. Pontosan ezért a SEO már nem olyan egyszerű, mint régen. Többé már nem lehet csak úgy linkeket vásárolni, és a keresési találatok élére lőni a webhelyeket.

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a SEO azonnali eredményeket garantál. Semmi sem állhatna távolabb az igazságtól. Minden weboldalnak kiváló minőségű linkekre van szüksége. Az azonban, hogy tucatnyi linket vezetünk egy webhelyre, nem eredményez varázsütésre magasabb, jobb SERP-helyeket, ha a webhelyeknek nincs hasznos tartalma, intuitív szerkezete, és nincsenek mobilra optimalizálva.

4. A titkosított kulcsszavak megölik a SEO-t

A Google még 2011-ben kezdte el titkosítani a kulcsszavakat (elrejteni őket a Google Analyticsben). A SEO világot pedig sokkolta a dolog. A SEO szakemberek hozzászoktak ahhoz, hogy a GA-ban minden kulcsszóhoz és kulcsszóval kapcsolatos statisztikához hozzáférhettek. Kényelmes volt kutatni és elemezni a jól teljesítő kulcsszavakat, és kiszűrni a lemaradókat. Így amikor a GA-ban felbukkant a rettegett „Kulcsszó (nincs megadva)”, mindenki kissé pánikba esett. De csodával határos módon a SEO még mindig él és virul.

Bár a Google Analytics megszüntette a kulcsszavak megjelenítését, a professzionális SEO szakemberek továbbra is hozzáférhetnek egy webhely összes oldalához. Egy kis elemzést igényel ugyan a dolog, de légyegében csak fel kell kutatni azokat az oldalakat, amelyek organikusan jobban rangsorolnak (téma, kulcsszavak, címsor típusa, képi világ, szerkezet, backlinkek stb.), majd a többi oldalt úgy kell átalakítani, hogy megfeleljen ennek a szabványnak.

A titkosított kulcsszavak nem ölték meg a keresőoptimalizálást, de ezt az ügyfeleid talán nem tudják. Ha azt gondolják, hogy a SEO egy hóbort, a kulcsszavakra vonatkozó „soha nem tudod”/”attól függ” politika miatt, magyarázd el, hogy még mindig sok mindent megtehetsz (pl. kulcsszavakat kutathatsz olyan eszközökkel, mint a Serpstat és a SEMrush, használhatod a Google Predictions-t, vagy egyszerűen megkérdezheted a közönségedet, hogyan találnak meg egy webhelyet).

5. A vendégblogolás nem működik

Miután Matt Cutts 2014-ben bejelentette, hogy „a vendégblogolásnak vége”, sok szó esett a Google következő lépéseiről. Azok a digitális marketingesek és SEO-specialisták, akik sokat fektettek a vendégblogolásba, féltek a forgalom elvesztésétől, de kiderült, hogy csak a feketén dolgozó vendégbloggerek kerültek fel a Google „you-cause-me-problems” listájára.

A vendégblogolás még mindig életképes keresőoptimalizálási-stratégia, ha következetesen minőségi tartalmat hozol létre és osztasz meg. Azokat az oldalakat, amelyek haszontalan tartalmakat tesznek közzé spammelő linkekkel, büntetik, de azok, amelyek segítenek az embereknek megoldani a problémáikat (azaz olyan oldalak, amelyeket a Google látni akar az organikus keresőben), eredeti, hasznos, releváns tartalmat nyújtva, tökéletesen jól teljesítenek. A vendégblogolás PR-célokra is használható. Még ha tartasz is a megosztott tartalmakkal történő backlink építéstől, a vendégblogolásra támaszkodhatsz, hogy új kapcsolatokat és bizalmat építs. Ha az egyik digitális marketing célod az ügyfeled márkájának népszerűsítése, akkor a vendégblogolás jó módja lehet ennek. 

Kávézóban laptopján dolgozó nő

6. A tartalommarketing helyettesíti a SEO-t

Manapság tartalom nélkül egyszerűen lehetetlen ügyfeleket vonzani, konvertálni, és megtartani. Azok a webhelyek, amelyek abbahagyják a tartalom közzétételét, az organikus forgalom, a leadek és a konverziók masszív visszaesésétől szenvednek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tartalommarketing kiiktatta a többi digitális marketingmódszert, beleértve a keresőoptimalizálás-t is. Minden cikket, infografikát, diaképet és podcastot optimalizálni kell.

Tehát többek között:

  • Több, megfelelően kiválasztott kulcsszót tartalmazzon (2-3 kulcsszó 500 szavanként).
  • Egy fő kulcsszó szerepeljen a címben, H1 tagbe csomagolva.
  • Releváns kulcsszavak szerepeljenek a feliratokban (H2, H3 címsorok használata), az Alt címkékben és a meta leírásokban.
  • Tartalmazzon más oldalakra és megbízható forrásokra mutató linkeket.

És ez a lista még hosszan folytatható. Nem csoda, hogy még a szakértő tartalomforgalmazóknak is szükségük van a SEO szakemberek segítségére. Fontos, hogy jók legyenek a megfogalmazásban és az analitikában, de gyakran hiányzik a rálátásuk arra, hogy a keresőmotorok hogyan indexelik a tartalmat. Így nagyszerű tartalmat készíthetnek, amelyeket senki sem olvas el, mert az emberek nem találják meg őket a Google-ban.

Mindenesetre, ha az ügyfeleid úgy gondolják, hogy a SEO nélküli tartalomgyártás nagyszerű ötlet, a te feladatod az, hogy megváltoztasd a véleményüket. A tartalom drága. Ha továbbra is megfelelő keresőmotoros optimalizálás nélkül fektetsz bele, az elszívja a kampányod pénzeszközeit, de nem hoz vissza értéket.

A digitális marketing a keresőoptimalizálástól függ, és azok a vállalkozások, amelyek másképp gondolkodnak, korlátozzák teljesítményüket a digitális térben. A keresőoptimalizálás hatalmasat lendíthet a tartalom teljesítményén a keresőben, ami viszont jobb helyezéseket eredményez.

Ez pedig több forgalmat, vezetést, konverziót és bevételt jelent. Erre minden vállalkozásnak szüksége van, nem igaz? Ha kérdésetek van, vagy segítségre lenne szükségetek a témában, bátran keressetek fel minket!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás