Tartalomjegyzék

Az analitika szoftverek megoldást nyújtanak a mérésekkel kapcsolatban
8 perc /

7 Google Analytics alternatíva

Tartalomjegyzék

Bár a Google Analytics a világ legnépszerűbb és legtöbbek által használt analitikai szoftvere, előfordulhatnak olyan esetek, amikor mégsem tudják egy vállalkozás számára azt nyújtani, amire szüksége lenne. Korlátozott adatfrissesség, limitált testreszabhatóság vagy akár a GDPR problémák miatt is dönthetsz úgy, hogy számodra nem nyújt eleget a szoftver, és szükséged van egy Google Analytics alternatívára.

Google Analytics limitációi

De mely esetekben is érdemes megfontolnod, hogy egy másik, akár  ingyenes, akár fizetős Google Analytics alternatíva után nézz? Tapasztalataink szerint ezek a leggyakrabban felmerülő problémák, amelyek miatt érdemes szétnézned a piacon. 

Adatvédelmi problémák

Ahogy egyre inkább online térben élünk, úgy lesz egyre fontosabb kérdés az is, hogy vajon milyen jogszabályok vonatkoznak cégedre ezek biztonsága kapcsán. A Google Analytics pedig adatokat gyűjt és tárol a felhasználókról, ami egyes országokban már most is komoly aggodalmat kelt. Az adatvédelmi követelmények és jogszabályok betartása tehát egyre fontosabbá válik, így előfordulhat, hogy a te céged számára is szükség van egy olyan alternatívára, amely jobban megfelel az aktuális adatvédelmi előírásoknak. 

Limitált funkciók

A Google Analytics rengeteg hasznos funkcióval, kimutatással, diagrammal és persze egyéni jelentéssel segíti a munkát, de előfordulhatnak olyan speciális igények, amelyekre nem kínál megoldást. Egyes analitika szoftverek viszont pont ezért más funkciókra helyezik a hangsúlyt, és képesek olyan adatokat, összefüggéseket is megmutatni, amelyekre a cégednek szüksége lesz.

Ár

Az ingyenes változat mellett igénybe veheted a fizetős Google Analytics 360-at is, ami gyorsabb adatfeldolgozás mellett az átlagosnál jóval nagyobb, a havi 10 millió látogatót meghaladó forgalom pontos mérését is lehetővé teszi. De a fizetős verzió egyáltalán nem számít olcsónak, hiszen több millió forintba kerül a havi előfizetés. Ilyen esetekben jóval olcsóbb Google Analytics alternatívát is találhatsz, amelyek hasonló funkciókat biztosítanak, mint a 360.

Nem elég személyre szabott

Minden vállalat webhelye/alkalmazása egyedi igényekkel és célkitűzésekkel rendelkezhet az analitikai adatok tekintetében. A Google Analytics azonban csak korlátozott mértékben testreszabható, és nem minden esetben nyújt megoldást a specifikus igényekre. A magas fokú személyre szabás és rugalmasság miatt érdemes lehet más analitika szoftvert is kipróbálni. 

Nem open source

A Google Analytics zárt forráskódú szoftver, amely korlátozza a testreszabási lehetőségeket. Ezek ugyan általában vállalható kompromisszumok, de ha a te céged szeretné a kódot módosítani, és így egyéni funkciókat beépíteni, akkor jó választás lehet egy alternatív szoftver. 

Kritériumok a Google Analytics alternatíva kiválasztásához

Míg a Google Analytics pont rendkívüli népszerűsége és elterjedtsége miatt fejlett, folyamatosan karbantartott applikáció, addig más szoftvereket jóval kevesebben használnak. Ez azt jelenti, hogy sok esetben nem adnak olyan teljes képet a weboldalad vagy az alkalmazásod forgalmáról, mint a GA. 

Milyen lehetőségeid vannak a Google Analytics helyett?

Ezért fontos, hogy már a kezdet kezdetén meghatározd, mire is van szükséged, és bizonyos alap elvárásokból ne engedj a választásnál. Mi ezeket tartjuk a legfontosabbnak:

Látogatói viselkedés elemzése

Egy valamirevaló analitikai szoftvernek mérnie és elemezni kell a felhasználói viselkedést, amely segít megérteni, hogy a látogatók hogyan használják a webhelyet, milyen tevékenységeket végeznek, hogyan navigálnak az oldalon, és melyik tartalom érdekli őket a legjobban. Ugyanígy adatokat kell gyűjtenie a felhasználók azon tulajdonságairól, demográfiai, érdeklődési kör, stb, amelyek segítenek csoportosítani a látogatókat.

Kimutatások és jelentések generálása 

Az adatgyűjtés önmagában semmit sem jelent, egy minőségi Google Analytics alternatíva mindezt érthető formában be is tudja mutatni neked. Tehát képesnek kell lennie olyan kimutatások és jelentések készítésére, amelyek segítenek megérteni a látogatói tevékenységeket, a konverziókat, az üzleti eredményeket és a teljesítményt.

Testreszabhatóság

A kiválasztott Google Analytics alternatíva testreszabhatóságának meg kell felelnie a vállalati igényeknek és konkrétan a te üzleti célodnak is. A testreszabás lehetővé teszi a vezetők és az elemzők számára a személyre szabott jelentések készítését és az adatok mélyebb elemzését.

Támogatás

Míg a Google Analyticshez szinte végtelen számú leírás, oktatóvideó, szakember társítható, addig más Google Analytics alternatíva esetében előfordulhat, hogy jóval kevesebb segédanyag érhető el az applikációhoz. Márpedig a beállítások, az esetleges hibák esetén nagyon is fontos, hogy akár a support, akár leírások segítségével könnyű legyen válaszokat találni a kérdéseinkre. 

Adatvédelem és biztonság

Az analitika szoftvernek szigorú adatvédelmi és biztonsági szabványokat kell követnie. Az adatok biztonságos tárolása és feldolgozása ma már kulcsfontosságú a bizalmas üzleti adatok és a felhasználói információk védelme érdekében.

Legjobb Google Analytics alternatívák

Noha a piacon ma már akár több száz Google Analytics alternatívát is találhatsz, mi kiválasztottuk a 7 legnépszerűbbet, amelyek már bizonyították, hogy valóban alkalmasak általános, vagy speciális üzleti igények kielégítéséhez.

Matomo Analytics

Előnyök

 • Nyílt forráskódú
 • Magas adatbiztonság

Hátrányok

 • Korlátozott támogatás
 • Technikai tudás szükséges a használatához
Matomo analitika szoftver

A Matomo Analytics (korábbi nevén Piwik) egy nyílt forráskódú analitikai szoftver, amelynek az alapjait még 2007-ban készítették el. Elsősorban azok a vállalatok használják, akiknek különösen fontos az adatvédelem és az adatbiztonság, hiszen ahogy a Matomo is hirdeti magát, a szoftver használatával valóban 100%-ban a te céged lesz a felhasználói adatok tulajdonosa. Ráadásul a nyílt forráskódja miatt megfelelő technikai tudással módosítható a kód is, így akár saját fejlesztéseket is készíthetsz hozzá. 

Ugyanakkor noha a szoftver ingyenes, valójában nem jár hozzá szerver, azaz a Google Analyticstől eltérően itt neked kell biztosítani (vagy kifizetni) egy szervert. Bizonyos funkciók, így például a többcsatornás konverzió elemzések fizetősek, ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy mire is lesz szükséges a vállalkozásodnak. A szoftver beállítása és használata pedig jóval kevésbé felhasználóbarát, mint a GA4, így bizonyos időre lesz szükséged ahhoz, hogy valóban átlásd benne a jelentéseket.

A Matomo Analytics így elsősorban azoknak ajánljuk, akiknél kiemelt szempont az adatvédelem, és hogy a felhasználói adatok harmadik félen ne haladjanak át. 

Ár: ingyenes használat, de saját szerver szükséges hozzá.

Adobe Analytics

Előnyök

 • Komplex, részletes elemzések
 • Könnyedén integrálható más Adobe alkalmazásokkal
 • Nagyvállalati környezetben is jól használható

Hátrányok

 • Magas előfizetési díjak
 • Nem Adobe szoftverek nehéz integrálhatósága
 • Szakember szükséges a beállításhoz

Az Adobe Analytics jól ismert, megbízható analitika szoftver, kiemelkedő adatelemzési lehetőségekkel, amelyet leginkább a nagyvállalatok használhatnak ki. A Google-höz hasonlóan itt is hozzákapcsolhatjuk a szoftverhez a többi Adobe terméket, így például az Adobe Experience Managert, az Adobe Advertising Cloudot vagy éppen az Adobe Campaignt. Mivel vállalati környezethez készítették, így a támogatás is kiváló, és aránylag sok leírás, illetve oktatóanyag található hozzá a weben is. Az ügyfelek pedig a rendkívül részletes és komplex adatelemzési funkcióit emelik ki pozitívumként, ráadásul a GA4-hez hasonlóan itt is használhatunk prediktív közönséglistákat a kampányainkban.

Azonban az Adobe Analytics kevésbé felhasználóbarát, mint a Google, így jellemzően szakemberre van szükség a szoftver beállításához és használatához is. Ha pedig más, harmadik félhez kapcsolódó applikációval akarod összekötni, ahhoz már fejlesztői tudás szükséges. Mindez pedig nem kevés pénzbe kerül, hiszen még az alapcsomag havi előfizetési díja is 500 dollártól kezdődik. 

Az Adobe Analytics kiváló Google Analytics alternatíva, de elsősorban nagyvállalatok vagy óriási forgalmat lebonyolító weboldalak számára jó választás, ahol nem jelent problémát egy dedikált specialistát alkalmazni.

Ár: Havi 500 dollártól.

Piwik PRO Analytics Suite

Előnyök

 • Kiemelt adatvédelem
 • Vállalati környezetbe is könnyen integrálható
 • Széleskörű elemzési lehetőségek

Hátrányok

 • Kevésbé elterjedt szoftver, így kevés tananyag készült hozzá
 • Lassan érkező fejlesztések
Piwik analitika szoftver

A Piwik PRO Analytics Suite hírnevét a kiemelt adatvédelmi funkcióinak és a könnyű integrálhatóságnak köszönheti. Ez a Google Analytics alternatíva ugyanis lehetőséget biztosít arra a cégeknek, hogy azok a saját szerverükön tárolják az adatokat, ám választhatod a felhő alapú működést is, amely könnyű telepíthetőséget és biztonságos EU-s servereket kínál. A felhasználók kimondottan szeretik a széleskörű elemzési adatokat is, amelyekből könnyedén készíthetünk egyéni jelentéseket.

Ugyanakkor a szoftver nem túl elterjedt, így csak korlátozott mennyiségű oktató és segítő anyag található hozzá. Egyes új funkciók pedig jóval lassabban jelennek meg és épülnek be a szoftverbe, mint a konkurenseknél.

A Piwik PRO Analytics Suite főképp azon cégek számára lehet jó Google Analytics alternatíva, akiknél kiemelt szempont az adatvédelem, és nincs szükségük olyan gépi tanulás funkciókra, amelyek hiányoznak a Piwikből.

Ár: az alapverzió ingyenes, ám a business változat havi előfizetési ára 485 dollártól kezdődik.

Clicky

Előnyök

 • Talán a legkönnyebben megtanulható analitikai szoftver
 • Széleskörű személyreszabhatóság
 • Részletes adatok minden egyes felhasználóról

Hátrányok

 • Nagyvállalatok számára nem mindig optimális skálázhatóság
 • Korlátozott adatbiztonság
 • Komplex elemzések hiánya
Mit tud a Clicky a Google Analytics alternatívájaként?

A Clicky elsősorban a kis- és középvállalati szektorban, illetve az átlagos forgalmú weboldalak esetében népszerű szoftver. Az ügyfelek egy jelentős része szerint ez a legkönnyebben megtanulható, leginkább személyre szabható analitikai applikáció, így kiváló választás lehet azoknak is, akik nem ismerik ezt a világot. Ráadásul a program kiemelten sok adatot gyűjt össze, és minden egyes felhasználót külön-külön is elemezhetünk. Emellé pedig akár ingyenesen is használhatjuk (napi 3 ezer látogatóig), de az üzleti verzió is kimondottan olcsó. A dedikált API miatt pedig akár külső alkalmazásokkal is összekötheted.

Viszont a Clicky kevésbé illeszthető be a nagyvállalati szektorba, hiszen mind funkciók, mind az ár tekintetében kevésbé skálázható, mint a versenytársak. Ráadásul az adatvédelmi funkciói igen-igen alacsony szintűek, így nem biztos, hogy egy nagyobb cég számára ideális választás.

Elsősorban azoknak ajánljuk a Clickyt, akik most ismerkednek az analitikával, vagy olyan szoftverre van szükségük, amit gyorsan átláthatnak, és nincs igényük túl komplex elemzésekre sem.

Ár: ingyenes, a business csomag havi előfizetési ára pedig 9,99 dollártól kezdődik.

Mixpanel

Előnyök

 • Talán a legfejlettebb esemény alapú elemzések
 • Könnyű integrálhatóság más rendszerekbe
 • Fejlett szegmentálási lehetőségek

Hátrányok

 • Kimondottan drága nagy forgalom esetén
 • Korlátozott személyre szabhatóság
 • Kevés automatika
Mixpanel, mint Google Analytics alternatíva

A Mixpanel egyértelműen az esemény alapú elemzéseivel emelkedik ki a mezőnyből. Míg más szoftverek gyakran inkább a forgalmi forrásokra helyezik a hangsúlyt, addig a Mixpanel elsősorban azt vizsgálja, mit és miért csinálnak a felhasználók a weboldaladon. Mindezt kiegészíti a fejlett e-commerce modul és, a felhasználók szegmentálásának lehetősége is, így elsősorban nagy forgalmú weboldalak és webáruházak esetén remek választás lehet. Különösen kedvelt azért is, mert egyszerűen integrálható CRM vagy akár email küldő rendszerekbe is. 

Hátrányként egyértelműen az árat említhetjük, pont a nagyobb forgalmú oldalak esetén kimondottan borsos előfizetési díjakkal kell számolnunk. Probléma lehet még, hogy a rengeteg funkció kevés automatizálási lehetőséget biztosít, így mindent kézzel kell beállítanunk, amihez maga szintű tudás szükséges. 

A Mixpanel kimondottan minőségi Google Analytics alternatíva, de leginkább a nagyvállalatok számára lehet jó megoldás, akiknek nem okoz problémát szakértőket ültetni elé.

Ár: Van ingyenes verzió, ám nagyobb forgalom esetén az éves előfizetési díj 10-15 ezer dollár is lehet.

Open Web Analytics

Előnyök

 • Nyílt forráskód
 • Magas adatbiztonság

Hátrányok

 • Technikai tudást igényel
 • Csak alap analitikai funkciók
Ismered az analitika szoftvereket?

Az Open Web Analytics egy kevésbé ismert, ám alapvetően jól használható nyílt forráskódú Google Analytics alternatíva. Utóbbi számít fő erényének is, hiszen a megfelelő tudással bárki módosíthatja a kódot, és építhet magának akár teljesen új funkciókat is. Ezzel párhuzamosan az OWA magas adatbiztonságot garantál, hisz az információkat a céged saját szerverei tárolják. 

Kevésbé elterjedt Google Analytics alternatívaként azonban relatíve minimális dokumentációval rendelkezik, ráadásul analitikai funkciói sem közelítik meg a versenytársakat. Az alap elemzéseket természetesen megkapjuk, de igazán komplex nézeteket maximum magunknak fejleszthetünk.

Az OWA leginkább azok számára lehet érdekes, akiktől nem áll távol a fejlesztés, és inkább csak egy alapmotort akarnak megkapni, amit aztán szabadon módosíthatnak.

Ár: ingyenes, de a saját szerver pénzbe kerül.

Woopra

Előnyök

 • Fejlett való idejű elemzések
 • Könnyen összekapcsolható más rendszerekkel
 • Testreszabhatóság

Hátrányok

 • Magas ár
 • Minimális szegmentálási lehetőségek
Mixpanel, mint Google Analytics alternatíva

A Woopra egy mára jól ismert és igen népszerű analitikai szoftver, ami elsősorban valós idejű képességei miatt emelkedik ki a mezőnyből. Míg a konkurensek jelentős része csak korlátozottan vagy késésekkel mutatja meg az aktuális forgalmat, addig a Woopra teljes körűen jeleníti meg a valós idejű történéseket. A rendszer ráadásul könnyedén kezel egymás mellett weboldalakat, applikációkat vagy bármely más felületet, ahova beépítik. A testreszabhatósága és kiemelkedő támogatási funkciók miatt népszerű választás vállalati körökben.

Negatívumként a magas árat és a szegmentálási funkciók hiányát említhetjük. Utóbbiak segítenek elkülöníteni a felhasználói csoportokat, amelyet aztán a hirdetési kampányokban is felhasználhatunk. A Woopra ebben talán elmarad a konkurensektől, noha azért bizonyos alap beállítási lehetőségeket így is biztosít.

A Woopra érdekes Google Analytics alternatíva, de elsősorban nagyvállalatok számára ajánlott, vagy olyan weboldalak, alkalmazások tulajdonosainak, akiknek kiemelten fontos a valós idejű statisztikák megismerése. 

Ár: elérhető ingyenes verzió is, de a business csomag havi előfizetési díja 999 dollártól kezdődik.

Google Analytics alternatíva – összefoglaló

A legismertebb Google Analytics alternatívákat látva talán egyértelmű, hogy minden szoftver másban emelkedik ki. A választás előtt ezért fontos, hogy átgondold, mely funkciók a legfontosabbak, és ezek alapján válaszd ki a megfelelő applikációt. Más Google Analytics alternatívát érdemes használni akkor, ha neked az adatvédelem a legfontosabb, és mást, ha minél részletesebb elemzéseket akarsz látni a webáruházad forgalmáról. Érdemes összeírni, hogy mit vársz a szoftvertől, aztán ellenőrizni, hogy melyik áll ehhez a legközelebb.

A Google Analytics alternatívák közül érdemes lehet választani

Ha pedig bizonytalan vagy hogy céged számára melyik a legoptimálisabban használható Google Analytics alternatíva, fordulj a Marketing Astro csapatához!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás