8 bevált módja annak, hogyan fejleszd a kampányaid CPC értékét

3

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 3 perc

A CPC az egyik legfontosabb mutató, amit mérnünk kell a jó befektetés biztosítása érdekében, hiszen óriási szerepet játszik a kampány jövedelmezőségében. Ebben az útmutatóban megvizsgáljuk a bevált módszereket.

pexels dominika roseclay 905163 1 scaled

MINŐSÉGI MUTAÓ (AD QUALITY score) javítása

A kampány minőségi mutatója (quality score) közvetlenül befolyásolja a tényleges CPC értéket, ezért érdemes külön figyelmet fordítani rá, a kampány teljesítményét ezzel lényegesen feljebb lehet tornázni. Ezért is nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk, milyen faktorok befolyásolják.

  • Tedd relevánsabbá a hirdetésedet

Fontos, hogy a hirdetés szövege nagymértékben releváns legyen a választott kulcsszavakhoz mérten. Ezeknek a relevanciáját keresési lekérdezéssel tudjuk megállapítani, ami a Google Ads egyik opciója. Vizsgáljuk meg a hirdetéscsoportjainkat, mely kulcsszavakat fedik le. Itt az a legfontosabb, hogy minél több kulcsszó passzoljon a szöveg tartalmához. Ezeket később célszerű ellenőriznünk, futtassuk le őket a keresőben, bizonyosodjunk meg róla, hogy be tudnak épülni a hirdetésünk tartalmába.

  • A céloldal (landing page) javítása

Használjunk releváns üzeneteket, amik illeszkednek a céloldal hirdetéséhez, győződjünk meg arról, hogy megfelelő tartalmat mutatunk a célcsoportnak. Fókuszáljunk a következetességre – ugyanazt a tartalmat jelenítsük meg a céloldalon, mint a hirdetésben. Ne felejtsük el, hogy minél megbízhatóbb a céloldal, annál jobb eredményre számíthatunk!

  • CTR javítása

Írjunk meggyőző hirdetést, ami bemutatja, miért kell a keresőnek a hirdetésre kattintania. Tartalmazhat promóciókat, például ingyenes szállítást, de mindenképp fókuszáljunk arra, hogy a hirdetés kiemelkedő legyen a versenytársakkal szemben. Olyanokat jelenítsünk meg, amik relevánsak a kulcsszavakhoz; a folyamatos A/B tesztelés is hasznos, így jobb rálátást nyerhetünk és optimalizálhatunk.

Keressük meg és licitáljunk az úgynevezett „long-tail” kulcsszavakra

Ezekre a kulcsszavakra alacsonyabb a verseny, így kevesebben is licitálnak – ez azt jelenti, hogy ezek a szavak alacsonyabb CPC-t fognak eredményezni. Ezeknek a kulcsszavaknak a konverziós aránya magasabb, így, ha ezeket illesztjük be a szövegbe, akkor jelentősen megnövelhetjük a hirdetéseink relevanciáját. Ehhez használhatjuk az úgynevezett Keyword magic tool-t, ami segítséget nyújthat ezen szavak megtalálásában a keresőben.

Használjuk hatékonyan a negatív kulcsszavakat

A kizáró kulcsszavak használatával megakadályozhatjuk, hogy olyan hirdetési kifejezések jelenjenek meg, amik nem relevánsak. Ezek a kulcsszavak megakadályozzák, hogy olyan kifejezéseket aktiváljunk, amiket nem szeretnénk megjeleníteni. Ez javíthatja a CPC értéket.

Teszteljük a különböző hirdetési pozíciókat

A CPC csökkentésének hatékony módja a különböző hirdetési pozíciók tesztelése, kattintásokra és konverziókra gyakorolt hatásának mérése.

Használjunk hirdetés ütemezést

Ezzel biztosíthatjuk, hogy a hirdetések olyan időpontokban jelenjenek meg, amikor a potenciális ügyfelek valószínűleg aktívak és konverziót eredményezhetnek. Ezzel egyéni ütemtervet állíthatunk össze, amely segíthet fenntartani az átlagos CPC-t, és több konverziót is eredményezhet.

Használjunk földrajzi célzásokat

Ezzel is segíthetjük fenntartani a CPC értéket, hiszen csak releváns területeket célzunk meg, ahol több konverziót tudunk eredményezni.

Használjunk különböző kulcsszó-egyeztetési típusokat

Vegyük példának, hogy valaki szolgáltatást keres. Ebben az esetben a következő módon néznek ki a kulcsszó egyeztetési típusok:

  • Széles egyezés

Amennyiben a mi kulcsszavunk Budapest hajhosszabbítás, akkor széles egyezésről beszélünk, vagyis nincs lekorlátozva a keresés. Ha valaki rákeres arra, hogy „Budapest hajhosszabbítás”, akkor többféle kereséshez fog kapcsolódni, például: “ Budapest hajhosszabbítás olcsón “, „Budapest hajhosszabbítás azonnal”, „Budapest hajhosszabbítás a közelben”. Itt széleskörben ki fogja hozni a mi reklámunkat is a kereső.

  • +széles+egyezés+módositó

Amennyiben a mi kulcsszavunk +Budapest+hajhosszabbítás, akkor a következő keresések lesznek relevánsak: „budapesti hajhosszabbítás”, „Budapest hajhosszabbító”, „budapesti hajhosszabbító”. Ilyen apró módosítasokkal a mi reklámunk is garantáltan meg fog jelenni a keresőben.

  • [Pontos egyezés]

Abban az esetben, ha a mi kulcsszavunk [Budapest hajhosszabbítás], akkor csak ez a két szó lesz releváns a keresőben. Amikor valaki arra keres rá, hogy „Budapest hajhosszabbítás árak”, akkor a mi reklámunkat már nem fogja megjeleníteni számára a Google.

Ez a három csoport – ahogy a kulcsszavakat beírhatjuk – fogja meghatározni a szavak és a keresés pontosságát. Minél pontosabban célozzuk meg a kulcsszavakat, annál magasabb lesz a kapott CPC értékünk is. Amennyiben mind a három csoportot használjuk, és kibővítjük a kulcsszavakat, a CPC értéket is alacsonyabban fogjuk tartani a kisebb kereslet által.

Használjuk az eszközbeállítások lehetőségét

Fontos felismerni, hogy mely eszközök mely adatokat szolgáltatják. Például a mobileszközök vonzzák a legtöbb kattintást és megtekintést, viszont előfordulhat, hogy ezek a felhasználók csak böngésznek és nem hajtanak végre konverziót.

Ahogy láthatjuk, több módja van annak, hogy csökkentsük a CPC-t a hirdetésekben. A fenti lépések alkalmazásával sokat javíthatunk a kampányok minőségén. Amennyiben hatékonyan tudjuk csökkenteni ezt az értéket úgy, hogy ne befolyásolja a kampányok láthatóságát a keresőben, akkor határozottan megnövekedett eredményeket fogunk elérni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jogi dokumentumok elfogadása

Legújabb bejegyzéseink

Kérj ajánlatot!

Jogi dokumentumok elfogadása