A képek optimalizálása a WordPresshez

3
Képszerkesztés

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 3 perc

Az interneten az embereknek nincs sok idejük tartalom fogyasztásra – mert az utóbbiból nagyon sok van. Annyi tartalom van, hogy egyszerűen nincs időnk mindent elolvasni! Ezért is fontos, hogy képekkel tegyük érthetőbbé szövegeinket, cikkeinket, a WordPressben is. Kép optimalizálás nélkül viszont mit sem érnek fáradalmaink, mert az oldalunk lassan, nehézkesen fog betölteni.

Képszerkesztés laptopon

Miért fontosak a képek (annyira)? 

Sok-sok oka van annak, hogy miért használj képeket a bejegyzéseidben és cikkeidben: 

  • A képek vizuális ingerként szolgálnak a cselekvésre ösztönzéshez (CTA).
  • A CTA bármely olyan feladat lehet, amelyet a látogatónak el kell végeznie – például egy egyszerű kattintás is. 
  • A gyakori CTA-k közé tartozik a hírlevélre való feliratkozás, a cikk megosztása a közösségi médiában vagy a termék megvásárlása. 
  • A képek erősítik azt a kapcsolatot, amelyet az író az olvasóval kíván kialakítani. 
  • A képek többet közvetítenek, kevesebben keresztül. 

Ezért alapvetően fontos, hogy a megfelelő képeket használjuk (blogbejegyzésekben, weboldalon stb.), hogy nyomot hagyjunk az olvasó tudatában!

A képek a modern weboldalak által használt sávszélesség körülbelül 63%-át foglalják el, ezért egyre fontosabb, hogy megfelelően legyenek optimalizálva az oldalon.  Az oldalak többsége küzd is a problémával, hiszen kiváló képeket használnak, de rossz a képek optimalizálása. A nagy méret, a rossz optimalizálás, a helytelen formátum, a szükségtelenül nagy mérete, a figyelmetlen SEO hibák a leggyakoribb problémák közé tartoznak. 

Az alábbiakban ezért adunk pár tanácsot, hogy hogyan optimalizáld a képeket WordPress oldaladon:

1. Méretezd át a képeket, ha nagy méretűek

Tegyük fel, hogy szükséged van egy 150×150 pixeles fotóra a „Csapat” oldaladra. Készítesz egy képet a telefonoddal vagy megkérsz egy profit hogy csináljon a csapatodról egy képet. Megkapod a képet és egyből fel is töltöd. Észrevetted a problémát? Maga a kép mérete nem hogy nem 150×150 pixeles, hanem 5 megabájtos méretű, vagy még annál is nagyobb. Ha ezt a nyers képet rakod ki az oldaladra, akkor a weboldal betöltési ideje nagyban növekedni fog mivel több sávszélességet kell használjon az oldal betöltéséhez. Nagyon fontos ezért, hogy mindig méretezd át (és az átméretezés alatt azt értem, hogy kicsinyítsd) a képet a kívánt méretre, majd csak utána töltsd fel!

Most azt kérdezed oké, de mégis mivel tegyem ezt meg?

Én személy szerint a képek optimalizálására a PhotoPea nevezetű oldalt szoktam használni, lényegében egy ingyenesen használható online photoshop ami rendelkezik minden olyan funkcióval amire szükség lehet kép optimalizálás közben.

Ezen a linken ti is elérhetitek:

https://www.photopea.com/

2. Használd a megfelelő képformátumot

A képhez használt formátum létfontosságú szerepet játszik. Általános szabály hogy használj PNG-t vektorgrafikákhoz és számítógéppel generált képekhez, például clip art-okhoz stb. Használj JPEG-formátumot fényképekhez.

3. Használd a lazy load funkciót

Ha a Lazy Loading engedélyezve van, a képek csak akkor töltődnek be, ha a látogató a kép közelében tartózkodik. Más szavakkal: a képek éppen akkor töltenek be, amikor lefelé görgetsz a megtekintéséhez és nem akkor, amikor megnyitod az oldalt. Az első néhány kép azonban azonnal betöltődik, mivel az már a képkockában van. A Lazy Loading tulajdonképpen sávszélességet takarít meg, és javítja a betöltési időt! 

Ilyen funkció megtalálható szinte minden cache bővítményben mivel egy elég alap funkciónak számít.

Ha ezt a 3 tippet betartod akkor máris gyorsabban fog az oldalad betölteni és ezáltal kevesebb embert fogsz elveszíteni az miatt hogy az oldalad nagyon lassan tölt be.

Tehát összefoglalva:

– Mindig megfelelően méretezett képeket használj!

– Mindig megfelelő formátumú képeket használj!

– Használj valamilyen cache bővítményt és aktiváld a lazy load funkciót!

Így te is optimalizálhatod a képeid a WordPress oldaladon, lerövidítve ezzel a betöltési időt és kényelmesebbé téve a böngészést a felhasználók számára!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jogi dokumentumok elfogadása

Legújabb bejegyzéseink

Kérj ajánlatot!

Jogi dokumentumok elfogadása