Tartalomjegyzék

Szőnyegen ülő, laptopon gépelő nő
4 perc /

Hogyan keress? A megfelelő guest post
hely kiválasztásának szempontjai

Tartalomjegyzék

Guest post. Szerves részét képezik a SEO-nak, így az ezzel kapcsolatos felmerülő kérdés nem a “Kell-e?”, hanem a “Hova?” és “Hogyan?” Nézzük is át, miért fontos a tevékenység, mi alapján válasszunk guest post helyet, hogy értéknövelő hatással bírjon!

Mi az a guest post és miért fontos?

A guest post, magyarul vendégposzt, olyan létrehozott cikk vagy tartalom, amiket nem a saját, céges platformunkon, hanem egy másik fél weboldalán jelentetünk meg. Természetesen ránk mutató linkek nélkül nem lenne SEO értéke, így az elengedhetetlen része a procedúrának. A guest posztolás segít kiváló minőségű backlinkeket szerezni. Ezek a linkek javítják a keresőmotorok rangsorolását, és több közönséget szerezhetünk a weboldalunkra.

Vannak tartalmaim, de hogyan tovább?

Ha esetleg használsz tartalom naptárat és van pár elfekvőben lévő tartalmad, akkor már jó kezdetnek nézel elébe. Mi is a következő lépés?

Elsőként érdemes optimalizálni. Az alapvető helyesíráson és tartalmi konzekvencián felül, a tartalom hossza, meta leírás és alt texttel ellátott képek, kulcsszó sűrűség és a ránk mutató linkek száma mind kardinális pont.

Mik a meghatározó tényezők guest post site-ok kiválasztásakor?

Próbálkozhatsz linkbuildinggel is, ami időigényesebb és több az esetleges hibalehetőséggel járó opció, azonban talán kifizetődőbb content marketing oldalt találni, mint például a WhitePress, Authority Builders, NO BS vagy az Outreach Mama

Ide könnyen regisztrálhatsz, hozhatsz létre különböző projekteket, majd böngészhetsz az oldal által közvetített site-ok között és cikkenként eltérő összegért közzéteheted a cikkeket.

Mi most a WhitePress-en való közzétételről írunk, ugyanis azzal kapcsolatban van a legtöbb tapasztalatunk, de a válogatás szempontjai jó alapot adhatnak bárhogy is tervezel belekezdeni a guest postolásba. 

Az ingyen szerzett linkek még jobbak, és alapvetően előnyösebbek, mert a Google elviekben nem értékeli a fizetett tartalmakat. Ha te magad veszed fel a kapcsolatot egy adott site-tal és az kirakja a tartalmadat a rád mutató linkkel, nagyobb értékű, de borzasztó időigényes lenne csak arra alapozni.

A webhely célközönségének értékelése

Még ha tudsz is posztolni az oldalukon, érdekli-e a látogatókat a mondanivalód? A titok az, hogy találj egy olyan webhelyet, amely már kiszolgálja a célközönségedet. Ki olvassa őket? Hány látogatója van, és milyen a demográfiai összetételük? Az olvasóközönségük megfelel az ügyfélprofilodnak? Ha nem, van-e mód arra, hogy új piacra lépj, ha a cikkeidet kreatív módon fogalmazd meg?

Csak olyan platformokat vegyél figyelembe, amelyeken van közzétételi útmutató

A közzétételi irányelvek korlátozó tényezőnek tűnhetnek. Nem gyakorolhatsz teljes kreatív szabadságot, és a szabályaik szerint kell játszanod. Azonban csak olyan platformokat érdemes megfontolni, amelyeken vannak közzétételi követelmények, ugyanis ez jelzi az oldal színvonalát. (Bár egy gyors kattintással általában felmérhető az oldal minősége).

Itt általában megtalálható, hogy hány link engedélyezett, azok dofollow-k-e (azaz követik őket a Google keresőmotorai), képek száma, minimális-maximális cikkhossz stb.

Guest post követelmények példa WhitePress-en

Ha bármilyen kétértelműség van a közzétételi korlátozásokkal kapcsolatban, lépj kapcsolatba közvetlenül velük, hogy ellenőrizd, mi az, ami nem megengedett.

gnBuT9MV5DpkYOQ0AHMjPnG4cKCQA7xkmW aBYMl0hXC9IAx0g8CO9oiMjToTpvp fVgSADsVwulm0t4SK70QRTK280u5qCL0aR UHcCXr2gqGvObo4DmuC1D3s dH IoP7Oh3iD fkzYSxNV90PogYrQSrbDBhri9ex6Gxo e5Svp5NQOmPvyBL

Nézd meg közelebbről a forgalmi statisztikáikat

A guest post oldalaknak meg kell említeniük a havi webhelystatisztikáikat és az olvasói demográfiai adatokat. Például hány látogató olvassa havonta a cikkeket? Ki az elsődleges közönségük? Mekkora az átlagos oldalmegtekintés? Az átláthatóság kulcsfontosságú. Azok az oldalak, amelyek nem hozzák nyilvánosságra a mérőszámokat, inkább kerülendők. 

Elemezd a platformon lévő egyéb bejegyzéseket

Vannak hasonló témák? Milyen a tartalom általános stílusa és hangvétele? Ki az elsődleges célközönségük? Foglalkozott már valaki a témával? Ha igen, akkor tud-e valami kreatív fordulatot tenni, hogy valami egyedit és hozzáadott értéket teremtsen? Egy másik megfontolandó dolog a tartalom pontossága. Úgy tűnik, mintha az összes bejegyzés hallomásból vagy személyes véleményen alapulna? A személyes hozzászólásoknak mindig van helye – bizonyos mértékig -, de a megbízható posztolóhelyeknek mentesnek kell lenniük a rágalmaktól és a valótlanságoktól.

Keresd a beépített analitikával rendelkező oldalakat

A legjobb guest post oldalak beépített analitikát tartalmaznak, így nyomon követheted az olvasók elkötelezettségét. Láthatod, hogy hányan látogatták meg a bejegyzését? Mi a helyzet a földrajzi elhelyezkedésükkel? Meg tudod nézni a forgalom forrását, hogy ellenőrizhesd a hivatkozásokat? Hova kattintanak a látogatók? 

Telefonját fogó női kezek

Mérd fel a közösségi média elérést

Néhány guest post oldal már a csomag részeként tartalmazza a közösségi médiát is. Az általad cikket nem csak a weboldalukon teszik közzé, hanem meg is osztják azt a közösségi oldalukon. Megnézheted hány követőjük van, mennyire aktívak. A Twitter-profiljuk egy hónapja szunnyad? Vagy naponta legalább egy posztot tesznek közzé? Áss mélyebbre, nézd meg mit mondanak a követők az oldalról. Például többen hagynak-e megjegyzéseket a posztok pontatlanságáról vagy elfogult nézőpontokról?

Értékeld a posztolási előnyöket

Bár legtöbbször szponzorált posztként van megjelölve, vagy az oldal egyik szövegírója nevéhez van rendelve, egyes oldalak például tartalmaznak egy URL-t a szerző profiljához, amely lehetővé teszi az olvasók számára, hogy többet tudjanak meg rólad és a márkádról. Valamint hozzáférhetnek a céloldaladhoz. Ha megosztod meglátásaid és szakértelmed, az nemcsak a SEO-dnak kedvez, hanem segít abban is, hogy iparági szaktekintély lehess.

Rengeteg guest posting webhely van, amelyet figyelembe vehetsz, azonban ne ess kísértésbe, és kezdj el össze-vissza posztolgatni, ahova csak tudsz, ez ugyanis befolyásolhatja az oldalad hitelességét. 

Vannak ellentmondásos témáik vagy véleményük? A múltban posztoltak olyan cikkeket, amelyekkel nem feltétlenül értesz egyet? Mindenekelőtt, az értékeik összhangban vannak-e a céged értékeivel? 

Autoritás

Mindig a cél oldalad autoritásához igazítsd a guest post oldalakat, tehát a kiválasztott site autoritása mindenképp legyen magasabb, mint a tiéd. Online több ingyenes oldal is a rendelkezésedre áll, mi például előszeretettel használjuk az Ahrefs Website Authority Checker-t, de ha például eleve használsz SemRush-t, ott is ránézhetsz erre az információra.

Nem utolsósorban: Költségvetéshez való igazodás

A fenti szempontok mellett természetesen az adott költségvetéshez is kell igazodni kell, így bizonyos idő után a találatok száma véges, bár az induláskori DR-től függően egy-egy platform akár évekig szolgálhat guest post oldalakkal.

Reméljük hasznosnak találtátok cikkünket, és kérdésetek lenne, vagy segítségre lenne szükségetek a témában, bátran keressetek minket!  

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás