Tartalomjegyzék

Göndör hajú matektanárnő magyaráz webinárium alkalmával zöld blúzban egy fehér tábla mellől
11 perc /

A sikeres webinárium szervezésének 9+2 titka

Tartalomjegyzék

Webinárium: az online aktivitás egyik kulcseszköze, melynek jelentőségét és létjogosultságát az utóbbi két év egyértelműen igazolta. Legyél akár vállalkozó, oktató, blogger vagy valamilyen tanácsadó, egy terület specialistája, valószínű, már eljátszottál a gondolattal, hogy tudásodat, eredményeidet az egyirányú információközlés helyett egy interaktívabb, hatékonyabb úton, mint amilyen például egy webinárium, juttasd el az emberek felé.

Az ötlet nagyszerű és szakmailag is egy kihívás! A kérdés már csak annyi: Hogyan állj neki egy webinárium létrehozásának?

Cikkünkben a sikeres webinárium megszerkesztésének és szervezésének titkait szeretnénk megosztani Veled, hogy hamarosan mi is követhessünk Téged a webináriumaidon keresztül!

Webinárium: miért lett ennyire megnyerő?

Ahogy az internet mind nagyobb mértékben begyűrűzött mindennapjainkba, úgy vette kezdetét életünk más szegmenseinek is egyre gyorsabb átalakulása:

 • Postai úton szinte csak a leghivatalosabb levelezéseinket végezzük
 • A könyvtárak valós polcai helyett online adatbázisok rekordjai között kutakodunk
 • Az oktatásban webináriumokon keresztül veszünk részt
 • Online múzeumi sétákra fizetünk be
 • A színházba járást is előszeretettel váltjuk fel az előadás online követésével.
Webináriumot hallgat a kanapén elfeküdve, otthoni öltözetben, félhomályban egy nő a laptopján

Tagadhatatlan, hogy szokásaink megváltozását a COVID pandémia felgyorsította, viszont teljesen elkerülni, valószínű, egyébként se tudtuk volna.

Az online tér jobb kihasználására már a járványhelyzet előtt megvolt az igény, azonban befolyásos emberek konzervativizmusa ezt jelentősen lelassította.

A karantén bevezetésével azonban a szükség végleg elnyomta ezeket a gátakat. Szomorú, hogy egy ilyen mértékű digitális átállást, lényegében, egy ilyen eseménynek köszönhetünk.

Visszalépni a karantén előtti szintre nem sokan szeretnének. Ebbe az új létformába azonban bele kell tanulnia annak is, aki korábban inkább csak távolról szemlélte azt. Ez egy élethosszig tartó folyamat, hiszen a tudományos kutatás, a technika mindig hoz majd valami újat. Ezért is érdemes minél előbb felvenni a fonalat! Legyen a következő lépés a sikeres webinárium készítésének receptje!

Webinárium: kezdjük az alapoknál!

A webinárium szó a “web”, mint világháló és a “szeminárium”, mint kiscsoportos, a hallgatók aktív részvételével zajló óratípus, összevonásából született találó kifejezés. Ezek alapján a lényege is egyértelmű: a világhálón megvalósuló, interaktív előadás. 

Ezek a tulajdonságok teszik a webináriumokat a mai “határtalan”, más szempontból viszont nagyon is korlátozott világunkban annyira gyakorlatias megoldássá előadások tartására.

A webináriumok megjelenésével a tudásátadás, -szerzés földrajzi határai megszűntek. Az olyan akadályozó tényezők, mint utazási és szállásköltségek, létszámkorlát, időigényesség, időbeni korlátozottság nagy mértékben csökkentek vagy, akár, teljesen meg is szűntek.

Webináriumokkal a napra-, illetve, percrekész aktualizálás még könnyebben megvalósítható, ami alapvető elvárása a mai, kritikus hallgatóságnak.  

Kerekasztal erbinárium résztvevői figyelik a képernyőt, 2 nő és 2 férfi

A webinárium témája bármi lehet, ami fenn tudja tartani a figyelmet. Mindenki a maga szakterületének megfelelő ismeretanyagot dolgozzon fel a saját ízlésének, előadásmódjának, szakmai igényességének megfelelően. Ettől lesz igazán hiteles és élvezhető egy webinárium.

Egy webinárium hossza a legalább 10 percestől az órákon át nyúlóig tarthat. 

Szerkezete szerint megkülönböztethetünk:

 • Prezentációt
 • Kerekasztal beszélgetést
 • “A hallgató kérdez” interjút
 • Szakmai interjút

A webináriumok célja

A webináriumok egyértelmű célja a tájékoztatás, információátadás. Abban azonban már különbözhetnek, hogy ez az információközlés milyen céllal történik: nem vagy igenis marketing célzattal.

Nem marketing célzatú webináriumokat elsősorban az oktatásban alkalmaznak (egyetemek, felnőttoktatás, távoktatás,..), ezen felül az általános ismeretterjesztés (nyitott egyetemek, közérdekű információ-, tudásátadás).

Egyetemista fiú fejhallgatóval követi oktatóját webináriumon keresztül íróasztalánál, laptopja előtt

A marketingorientált webináriumok célja úgyszintén az ismeretterjesztés, de, azon túlmenően, az ismeretátadás fejében vagy annak hatására, az előadók konverziót is remélnek a webináriumtól.

Ez megnyilvánulhat lead generálásban, de akár közvetett/közvetlen értékesítésben is.

Ahogy ezt a következő rész is bemutatja:

Webináriumok: házalás helyett

Emlékszel meg a lakásokban megtartott termékbemutatókra? Lehet, Ti is adtatok otthont egy-kettőnek vagy vettetek részt rajtuk. Az ilyen közvetlen marketingnek nagyon erős hatása van; szinte minden jelenlévőt meg lehet nyerni az előadás végére.

A házi bemutatók divatja azonban már a pandémia előtt leáldozóban volt. Az emberek óvatosabbak lettek, nem engedtek be akárkit az otthonukba és legkevésbé szerettek volna ők fáradozni más üzleti sikereiért.

A marketing szakemberek sem nagyon siratták meg ezeket a bemutatókat, hiszen ők is érezték a változás szelét az online tér felől. Nem is kellett sokat várni, hiszen a webináriumok bevezetésével kezdetét vette a marketing egy újabb fejezete.

A webinárium tartásának személyi feltételei

Bizony, ami hallgatóként egyszerű semmiségnek tűnik, az webinárium-szervezőként, előadóként már igazi kihívássá értékelődik. Ahhoz, hogy egy gördülékeny, eredményes, tartalmilag és a kivitelezést illetően is minőségi webináriumot hozhass létre teljeskörű odafigyelésre, nagyfokú precizitásra, kreatív problémamegoldó képességre, gyakorlatias életszemléletre, nyitottságra, egy minimális extrovertáltságra, megfelelő szaktudásra, kiváló kommunikációs képességre és… még sorolhatnánk a személyi feltételeket, amelyek a sikeres webinárium zálogai lehetnek.

Ez azonban nem egy bevásárlólista, amivel beballaghatsz a WEBINÁRIUM szaküzletbe azzal a kéréssel, hogy ezekre lenne szükséged!

Aki webinárium szervezésére adja a fejét, eleve rendelkezik ezek többségével, különben nem merülne fel benne a vágy, hogy webináriumot készítsen. Az esetleg hiányzó tulajdonságok pedig idővel ki fognak alakulni.

Stretching videóhoz készülődő fiatal nő laptoppal, okostelefonját igazítva, szőnyegén ülve

Ehhez kapcsolódóan fontos szem előtt tartani a következőket mielőtt bárminek is nekilátnál:

 • Az első webináriumnak nem kell se tökéletesnek, se az utolsó webináriumodnak lennie!
 • Tökéletes webinárium nincs! Ha valaki akar, valamibe mindig bele fog tudni kötni.
 • Csak az hibázhat, aki csinál is valamit! Viszont gyakorlással nagymértékben csökkentheted a hibázás lehetőségét

Webináriumok szervezése 

Jöjjön a lényeg: a webinárium szervezésének lépései a leghasznosabb tippekkel kiegészítve!

1. Cél és témaválasztás

Ez határozza meg a webináriumot; a szervezés további lépéseit. Ez önmagában is egy összetett feladat, de megfelelő kidolgozásával biztosan célirányosan fogsz tudni haladni a sikeres webinárium megszervezése felé. Érdemes rá kellő időt és figyelmet fordítani!

Mi a célja a webináriumnak?

A cél mindenképp az információátadás; ez nem is kérdés. Azt viszont el kell döntened, hogy marketing szempontjából melyik csoportba sorolandó a webináriumod:

 • Csupán tudásodat, tapasztalataidat szeretnéd, célzott reklámtevékenység nélkül megosztani, megvitatni másokkal,

vagy

 • terméket, szolgáltatást szeretnél népszerűsíteni, értékesíteni, esetleg lead generálás a cél?

Ezt a további eszközök megválasztása miatt érdemes a legelején tisztázni.

Miről szóljon a webinárium?

A témaválasztás mindenképp olyan legyen, ami támogatja a webinárium célját! Ha a cél az online marketing tevékenységed népszerűsítése például, akkor nem a legtalálóbb döntés a Balaton víztisztaságáról webináriumot tartani, akármennyire is érdekes és szakszerű lenne az. De a SEO, PPC fogalmáról, alkalmazhatóságáról, vagy a Social Selling-ről egy összefoglaló webinárium készítése annál találóbb lehet.

Ugyanakkor, a fenti példánál maradva, a szakmai jellegű webináriumok elől sem kell teljesen elzárkózni, viszont akkor tudni kell pontosan, kiket szükséges megcélozni a webináriummal a várt marketingcél eléréséhez!

Webinárium-piackutatás

A piackutatás fogalma a gazdaságtanból jól ismert. Webinárium szervezése előtt is érdemes szétnézni, milyen webináriumok futnak, futottak az adott témakörrel kapcsolatban. Egy agyontárgyalt téma már kevesek figyelmét kelti fel, hacsak nem sikerül egy olyan innovatív felvezetőt, megközelítési módot találni, amivel biztos lesz a siker.

A piackutatáshoz az is hozzátartozik, hogy felméred, mi érdekli a célközönségedet. A legsikeresebb webináriumok problémát oldanak meg. Olyan kérdésekre adnak választ, amik a célközönséget foglalkoztatják. Fontos szempont a téma kiválasztásánál és feldolgozásánál, hogy a webinárium a hallgatóságodhoz szóljon, számára legyen hasznos, ha marketing szempontból pedig Neked lesz kedvező a webinárium. A legszerencsésebb, ha kialakul egy win-win helyzet az előadó és a hallgatóság között.

Piackutatást végző nő kezei okostelefonján ügyködve diagramokat ábrázoló iratok felett

Konkurencia vizsgálata

Hasonlóan a piackutatáshoz, a konkurencia webináriumait is érdemes megtekinteni mielőtt a sajátodat megszerkeszted. Rengeteget tanulhatsz belőlük: a jó és a rossz döntésekből egyaránt. Kiemelhetsz tartalmi pontokat mások munkáiból, amiket Neked is érdemes mindenképp belefogalmazni; megtudhatod, mivel egészítheted ki előadásodat, amit a webinar meghirdetésekor, mint különlegesség, hangsúlyozhatsz, hiszen a téma hasonló előadásai nem hozzák szóba. Ezen felül a téma megközelítése, tárgyalásának módja is így lehet igazán egyedi. Mert, ha eszedbe is jut egy “egyedülálló” ötlet, előfordul, hogy hónapokkal korábban már 3-4 másik elmében is megszületett ugyanaz a nagyszerű gondolat; sőt ők már meg is valósították azt. A konkurencia megismerése nélkül nehéz garantálni az egyedülállóságot.

Célközönség kijelölése

Pár sorral feljebb már tettünk utalást róla. A célközönség helyes megjelölése elválaszthatatlan a webinárium céljának megválasztásától. Hiszen, ha, tegyük fel, leadek generálása a cél, tudnod kell, hogy mely érdeklődési kör, melyik korosztályának a leadjeit szeretnéd begyűjteni. Akkor pedig az ő nyelvezetükhöz, érdeklődési körükhöz illő, őket megszólító webináriumot érdemes készíteni.

Ha pedig ragaszkodsz egy témához, de már rengeteg bőrt lehúztak róla, akkor Te is lehúzhatsz róla még egyet, ha olyanok számára készíted a webináriumot, akikhez eddig nem szóltak a korábbi online előadások.

2. Tartalom megszerkesztése, felosztása akár több előadásra

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy egyszerre szeretnél mindent elmondani, aminek az eredménye egy szinte követhetetlen katyvasz.

Egy jó webinárium legyen tartalmas, de ne túlzsúfolt! Tempóját lehessen követni, de ne engedje a hallgatóságot elkalandozni!

Ha úgy találod, hogy mondanivalód nem fér bele kényelmesen egy webináriumba, inkább tartsál kettőt vagy tagold megfelelő hosszúságú szünetekkel! Ez utóbbi megoldásnál fennáll annak a veszélye, hogy  a hallgatóság egy része nem tér vissza, hiszen, ha egyszer kizökkentek a témából, könnyen kerülhet egy másik elintéznivaló előtérbe számukra. 

Viszont, ha 2-3 alkalomra osztod el a téma tárgyalását, elegendően hosszú idő telik el két webinárium között ahhoz, hogy ismét szívesen, tudásra szomjasan merüljenek el webináriumodban. Illetve, utána tudnak olvasni dolgoknak, s talán felbátorodva fognak részt venni azokon.

3. Webinárium formátumának megválasztása

Amennyiben sikerült meghatározni a webinárium célját, tartalmát és a célközönséget, itt az ideje eldönteni, milyen formátumban valósítsd meg mindezt!

Szemüveges férfi webinárium prezentálása közben, kamerája előtt

A leggyakoribb webinárium formátumok:

 • Prezentáció
  • A legegyszerűbb webinárium formátum. Elkészíted az előadás anyagát, amit vagy előre felveszel vagy élőben magyarázol el hallgatóságodnak. A webinárium végét úgy határozd meg, hogy jusson idő a hallgatók kérdéseire, visszajelzéseire.
 • Szakmai interjú
  • Ebben az esetben mindenképp szükséged lesz egy külsős, lehetőség szerint a témában jártas segítségre. A kérdéseket és válaszokat előre beszéljétek át!
 • Kerekasztal beszélgetés
  • Ehhez a webinárium formához sem kell, hogy feltétlen irodába vonuli! Amennyiben megfelelő az internetlefedettség és kiváló a kapcsolat minősége, a kerekasztal beszélgetés teljesen online is megvalósítható. Ehhez hívj meg a szakmában ismert, de nem “agyonhasznált” embereket.
 • “A hallgató kérdez”  interjú
  • Ezt egy olyan hallgatóságnál érdemes bevetni, akikről tudni lehet, biztosan fognak kérdezni, hiszen “a hallgató kérdez”  interjúban a hallgatók interjúztatnak előre meg nem beszélt kérdésekkel. Az ilyen webináriumnál nem úszhatod meg videofelvétellel a dolgot!    
 • A fentiek keveréke     

4. Külsős előadók meghívása, felkérése

Miután sikerült elosztani az előadás anyagát 1-2 vagy 3-4 webináriumra, itt az ideje felkérni azokat a külsős előadókat, akiknek a közreműködésére okvetlenül számítanál!

Mindig legyen egyértelmű, nyílt a kommunikációtok!

Az ő anyagaikat is kérd be időben, hogy le tudd ellenőrizni azokat mind szakmai, mind technikai szempontok alapján.

Amennyiben az előadás alatt ők saját helyszínről, élőben csatlakoznak be, mindenképp próbáljátok ki ezt egy próba webinárium alkalmával! Ellenőrizzétek le a kép- és hangminőséget, a gyorsaságot, a képernyőmegosztásokat, a képernyőváltásokat és vess egy pillantást az előadó környezetére is!

5. Webinárium meghirdetése, promotálása

Amint IGEN-t mondtak a külsős előadók a felkérésre, hirdesd meg a webináriumot releváns platformokon! A hirdetés szövegének nyelvhasználata tükrözze a webinárium stílusát! A hirdetésbe ágyazhatsz egy kis előzetes videóbejátszást az érdeklődés fokozása érdekében.

Női kéz okostelefonjával lefotózza az elkészített mozzarellás paradicsomos finomságát

A webináriumot elérhetővé teheted bárki számára, korlátozás nélkül. De tudjuk jól, hogy, ami ingyen van, azt nem mindig becsülik meg az emberek, mert értéktelennek gondolják.

Illetve, főleg, ha lead generálás a cél, akkor mindenképp kérj cserébe egy email címet! Az már egyfajta fizetség a webináriumért cserébe, ami ezáltal értékesebbnek tűnhet a hallgatóság szemében.

A kifejezetten oktatási célzatú, tudományos előadások nagy rész csak egyetemek, tudományos szervezetek tagjai számára elérhető ingyenesen; külsős érdeklődők számára részvételi díj fizetése kötelező.

A webináriumot nem elegendő megszerkeszteni, meghirdetni, de promotálni is szükséges. Az emberek arról tudnak elsősorban, ami a közösségi, illetve a szakmai vagy más tematikus portálokon eléjük “ugrik”. Túlzásba nem kell esni, de találó posztokkal, rávezető cikkekkel, esetleg email kampánnyal (ha már rendelkezel megfelelő nagyságú követői táborral) igenis meg kell támogatni a webináriumot.

6. A prezentáció diáinak, kép- és hanganyagának elkészítése

Amikor már a fent tárgyalt “külsőségek” rendben vannak, ideje ismét magára a webináriumra koncentrálni!

Férfi kezek gépelnek egy laptop képernyőjén, amin a WEBINAR felirat olvasható

Kellő precizitással, igényességgel készítsd el az előadás diáit! Ezeken sohasem a teljes szöveganyagot kell megjeleníteni, hiszen arra ott vannak a cikkek. A diák a vázlatpontokat, kulcsszavakat tartalmazzák magyarázó ábrákkal, a megértést szolgáló képekkel kiegészítve. Alkalmazd a szóban elhangzott szavakat, szófordulatokat a diákon, hogy könnyebben párhuzamot találhasson a hallgatóság az elhangzottak és az olvasottak, látottak között!

A webinárium során alkalmazz bátran videó- és hanganyagokat, hiszen, aki olvasni szeretne, az nem webináriumra jelentkezik, hanem blogcikket olvas.

Fordulj bátran technikai segítségért prezentáció készítésében jártas emberekhez, ha úgy érzed, hogy nagyon elavultak lennének az eszközeid, ismereteid! Kutakodj Te is bátran ilyen jellegű alkalmazások között az interneten! Megéri erre pénzt és időt szánni, hiszen legközelebb már, valószínű, egyedül is menni fog a prezentáció megszerkesztése! Illetve, már kéznél lesz a szükséges applikáció.

A hang és kép minőségét jóval a webinárium előtt tesztelni kell, hiszen egy el nem induló videó, be nem töltött kép könnyen megakaszthatja, s szegényebbé teheti az egész webináriumot.

7. Forgatókönyv pontos megszerkesztése 

Ha megvan a pontos tartalom, gondold meg, hogy élőben szeretnéd-e megtartani a webináriumot vagy inkább egy előre rögzített előadást játszanál le a meghirdetett időben, melynek a végén jelentkezel csak be és válaszolsz a felmerülő kérdésekre.

Az élőben megtartott webinárium nagyobb figyelmet, magabiztosságot, gyakorlatot igényel, de valamikor azt is el kell kezdeni bejáratni! Ha ez utóbbi mellett döntesz, mindenképp érdemes legalább 1-2-szer igazi főpróbát tartani barátaid, rokonaid előtt!

A webinárium forgatókönyvét a fentiek függvényében szerkesztheted meg.

A legfőbb pontokat mindkét esetben érintsd:

 • Köszöntés
  • Üdvözöld a résztvevőket
  • Mutatkozz be és mutasd be a meghívottakat
  • Röviden vázold fel a webinárium menetét, időtartamát, a szüneteket,…
 • Bevezetés
  • Foglald össze pár mondatban a webinárium tartalmát, célját
  • Mutasd be a tartalomjegyzéket, a főbb vázlatpontokat
  • Tájékoztasd a részvevőket, hogyan tudnak kérdezni, mi lesz az ő szerepük a webinárium során, milyen típusú és mértékű aktivitásra számítasz tőlük
  • Ismertesd velük, hogy a webinárium anyagát, illetve annak összefoglalóját hogyan érhetik el a webinárium után. Illetve, hogy visszanézhető lesz-e a webinárium, s ha igen, hol.
  • Add meg az elérhetőségedet. Itt elegendő a szakmai kontakt, nem kell a magán email cím és telefonszám nyilvánossá tétele!
 • Tartalmi rész
  • Ez lesz maga az előadás, mely legyen jól tagolt, érthető, érdekes, követhető és lehetőleg interaktív.
  • Technikailag törekedj a legjobb minőség biztosítására, de ha nem megy, inkább vállalj be kevesebb technikai malőrt, de azok gördülékenyen kövessék egymást!
  • A szakmaiság megtámogatása érdekében tüntesd fel, hogy milyen forrásokból merítettél!
 • Összegzés
  • Ez segítséget ad a hallgatóságnak ahhoz, hogy kicsit rendezze a gondolatait. 
  • Ennek köszönhetően automatikusan kérdések fognak felmerülni bennük, vagy legalább valamilyen vélemény fog kialakulni bennük a webináriumról; annak témájával kapcsolatban.
 • Mindenképp hagyj időt a kérdésekre, azok megválaszolására; a véleményekre, hozzászólásokra.
  • Ha ez az első webináriumod, készülhetsz Te is bátorító kérdésekkel vagy a hallgatóság aktivitását felébresztő feladatokkal, amikkel elkerülheted a nagy hallgatásokat. Esetleg megkérheted egyik közeli barátodat, hogy vegyen részt a webináriumon, s kérdés híján, legyen szíves kérdezni. Ez általában felbátorítja a hallgatóságot arra, hogy kérdezzen. 
 • Zárásként add meg mégegyszer az elérhetőségedet!
  • Ha bármilyen konverzó várható a webináriumtól, akkor annak a feltételeit ismertesd a hallgatósággal!
  • Ismét mond el, hogyan juthatnak hozzá a webinárium anyagához
  • Hívd fel a figyelmüket a következő webináriumra!
  • Kérd meg őket a webinárium értékelésére
  • Köszönd meg a kérdéseiket, aktív részvételüket, figyelmüket!

8. Megfelelő webinárium szoftver keresése

A karantén alatt egy sor alkalmazást megismerhettünk, melyeken keresztül meetingeken vehettünk részt. A facebookon elérhetővé vált a streamelés. A webináriumok előadására is alkalmas szoftverek között, természetesen,  itt is találhatunk kiváló minőségű, fizetős változatokat. De elérhetőek az ingyenes verziók között is egészen “okosak”.

Amire figyelj a webinárium szoftver kiválasztásánál:

 • Előre felvett vagy élő webináriumot szeretnél?
 • Mennyi résztvevő számára szeretnéd elérhetővé tenni a webináriumot?
 • Mennyire szeretnéd interaktívvá tenni a webináriumot?
  • Lesz-e szükség kiscsoportok kialakítására?
  • A hallgatók is legyenek képesek képernyőt megosztani?
  • Legyen-e chat lehetőség?
  • Jelezhetik-e a résztvevők, ha szeretnének hozzászólni?
 • Milyen mértékű technika elemeket szeretnél beépíteni?
  • Videók, képek, hangok lejátszásának minősége
  • A hallgatóság számára is elérhető applikációk beépítése az előadásba
  • Hallgatói vélemények rögzítése
  • Szeretnéd-e rögzíteni a felvételt?
 • Szeretnél-e saját arculatot a platformra?
 • Regisztrációval szeretnéd csak beengedni a résztvevőket?

Webinárium szoftvereket ezeken az oldalakon tudsz keresgélni:

9. Megfelelő helyszínválasztás a felvételhez

A webináriumok nagy előnye, hogy nem kell hatalmas konferenciatermeket bérelni ahhoz, hogy akár 500 főnek is előadást tarthass egy időben. 

A webinárium minőségének függvényében azonban érdemes legalább egy kis irodát vagy megfelelő nyugodt környezetet, akár egy télikertet kibérelni a webinárium rögzítésének idejére.

Sarkán ülő fiatal férfi könyvvel a kezében néz fel kérdőn a kamerában webinárium felvétele közben

Arra mindenképp figyelj, hogy:

 • nyugodt, csendes legyen a környezeted
 • legyen megfelelő, folyamatos, kellően gyors az internetszolgáltatás
 • a háttér passzoljon az előadás témájához, stílusához
 • lehetőség szerint kerüld a személyes dolgok megjelenítését a háttérben (hacsak ez nem kifejezett eleme a webináriumnak)
 • Kerüld a kamera előtt átszaladó családtagok fellépését, a kismacskád farkincájának kamerába lógását, az unokatesó kíváncsi kérdéseinek beszivárgását a felvételbe!

Ha a külsős előadók nem szeretnének otthonról bekapcsolódni, akkor szervezd meg az ő útjukat is!

Ha azonban inkább távolról csatlakoznának a webináriumhoz, akkor bizonyosodj meg arról, hogy számukra is rendelkezésre áll egy megfelelő környezet és internetkapcsolat a webinárium idejére!

10.Webinárium elpróbálása a külsős előadókkal

A webinárium főpróbáját mindenképp a külsős előadókkal próbáld el! Játszatok le végig minden videó- és hanganyagot! Próbáljatok ki minden eshetőséget, ami csak eszetekbe jut!

11. Összefoglaló készítése

Készíts szöveges összefoglalót, illetve video absztraktot, melyekre a későbbiekben is hivatkozhatsz, illetve, amit már a webinárium promotálásánál is felhasználhatsz! 

Sárga pulóveres nőt vesz egy kamera webinárium közben

Pár extra tipp a sikeres webináriumhoz

A fenti lépések követésével elkészíthetsz egy sikeres webináriumot! A következő pár tipp betartásával pedig még gördülékenyebbé teheted azt!

 • Kérj fel egy IT szakembert Magad mellé a webinárium idejére is, aki segíthet a felmerülő technikai problémák megodásában!
 • Válassz olyan feladatokat a hallgatók számára, amelyeknél csendben lehet maradni (írásban kell válaszolni; nem kell eredményt bemondani; egyedül lehet megoldani;…) Ez még mindig sokkal kellemesebb, mint a kényelmetlen hallgatás perceken keresztül, jelentkezőkre várva.
 • Szünetelj rendszeresen! Egyszerre legfeljebb 1,5 órán át tartsd fel a hallgatóságot, majd szünet! De az is lehet, hogy több alkalomra osztod el mondanivalódat.
 • A webinárium alatt alkalmazható figyelemfenntartó és prezentációs eszközök, módszerek tárháza folyamatosan bővül. Ezeket a legérdekfeszítőbb téma tárgyalásakor is érdemes alkalmazni, ugyanis egy webinárium alatt sokkal könnyebben kalandozik el a hallgató figyelme, kezdenek bele más tevékenységbe, hiszen a kikapcsolt kamera nem beszél…

Sárga pulóveres nőt vesz egy kamera webinárium közben

Készen állsz egy saját webináriumra? Ez a kis útmutató mindig elérhető lesz Számodra. Ugyanakkor, merj eltérni tőle! Ezek ajánlások, best-practices, de nem kőbe vésett szabályok! Kísérletezz bátran!

Online marketingben szívesen segítünk!

Ha pedig kész vagy a webináriumoddal, hívj meg minket is!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás