Tartalomjegyzék

A tipográfia az egyik legfontosabb egy márka életében
7 perc /

A tipográfiáról mindent

Tartalomjegyzék

Ha az online vállalkozások világában mozogsz, biztosan hallottál már a tipográfiáról. Ha nem tudod, hogy mit takar ez a fogalom, akkor érdemes elolvasnod cikkünket, amiben a Marketing Astro szakemberei segítségével tisztázzuk ezt a kérdést.

De mit is jelent ez a szó? Tulajdonképpen a betűk, írott szövegek elrendezésének és formavilágának művészete és technikája. Ezt a megoldást nemcsak a grafikai szakmában alkalmazzák, hanem a marketingben (például hirdetések és social felületek vizuális megjelenésénél), a webdizájn megtervezésénél, és a különféle reklámtípusok esetén is. A tipográfia széles körben alkalmazható, a szemnek kellemes és harmonizáló megoldás. 

A marketingben és a reklámiparban nagyon fontosak a látványos grafikai elemek, amelyek segítenek elérni a kívánt konverziót, hiszen a megfelelő tipográfiai elemek képesek kiemelni az üzenetet, és vonzóvá tenni a szöveget. Így tehát az írott nyelv olvashatóvá, átláthatóvá és vizuálisan vonzóvá válik. 

A tipográfia magában foglalja a betűtípusok, a betűtávolságok és az elrendezés kiválasztását, hogy az írott szövegben hatékonyan közvetíthessük az információt, üzenetet. Nézzük meg közelebbről, hogy mi teszi a tipográfiát a marketing egyik legfontosabb eszközévé.

A tipográfia története

A tipográfia fogalma az évek során sok mindent jelentett. Először az 1500-as években megjelenő kódexek esetén használták a megnevezést, hiszen a kódexeket író szerzetesek nagy figyelmet fordítottak a betűk gondos megformálására. A korabeli kódexeknél megfigyelhetőek a manapság kalligráfiának nevezett betűk, melyek a különféle kultúrákban egy kissé eltérő lehet. 

Az írástudomány fejlődésével a nyomdászat, illetve annak legnevesebb képviselője, Gutenberg (majd az egyik legelső magyar nyomdász és betűmetsző, Misztótfalusi Kis Miklós) is színre lépett. Így a tipográfia szó az ekkor még újdonságnak számító nyomda világában is megjelent. Mivel itt már nem a kézírás volt a módszer, hanem faragott vagy öntött betűket alkalmaztak, ezért könnyebben alakulhattak ki a különféle betűcsaládok is. 

Korábban tehát a tipográfia magában foglalta a betűmetszést, a tervezést, valamint a nyomdászatot is. Azóta viszont rengeteget fejlődött ez a terület, így ma már leginkább a betűtervezést, valamint a képi és szöveges elemek egymáshoz viszonyított vizuális elrendezését jelenti, és így alakult ki a mai formája.

A betűknek tulajdonságaik vannak

Typeface vs Font

Amikor tipográfiáról beszélünk, akkor sokan összekeverik, vagy akár szinonimaként használják a font-ot és a typeface-t, pedig a két fogalom nem ugyanaz. A fő különbség az, hogy a typeface, azaz a betűcsalád a betűkészlet általános kialakítására utal. Ezek a tulajdonságok a szélesség, a magasság, a stílus és a betűvastagság. Ilyenek például a Times New Roman, a Helvetica, illetve akár az Arial is.

A font pedig egy adott stílus vagy méret egy betűtípuscsaládon belül, azaz a betűtípus. Tulajdonképpen úgy is mondhatnánk, hogy ez egy betűtervsorozat, melynek tagjai összhangban vannak egymással. Eredetileg a font a francia olvadék szóból eredeztethető, mivel a régi nyomdászok ólomból öntötték ki az adott betűtípusokat. Az átlagember, tehát aki nem nyomdász, viszont már inkább digitális környezetben találkozhat ezzel a szóval. 

Font például a Times New Roman Regular, illetve a Times New Roman Bold. Ahogy az az elnevezésekből is látszik, a betűcsalád specializált változatairól van itt szó, és az alábbiak léteznek ebben a kategóriában: Thin, Extra Light, Light, Normal (Regular), Medium, Semi Bold, Bold, Extra Bold, Ultra Bold.

Ahogy láthatod, a betűcsalád a typeface, a betűtípus pedig a font. A betűcsalád egy kiterjedtebb betűkészletet foglal magában, míg a font specifikusabb.

A tipográfia anatómiája

Ahhoz, hogy könnyebben kategorizálhatóak legyenek a betűk, a formavilág tipográfiai tulajdonságait gyűjtöttük össze. Érdemes megnézni, hogy melyik típust hol szokták alkalmazni, és összevetni ezt az életben tapasztaltakkal. Nézzük meg, melyek ezek a típusok, és milyen fogalmakról kell még tudni a témában.

Betűvastagságok

Egy szöveg díszítésére nemcsak maga a betűcsalád alkalmazható, hanem ezen belül a betűvastagságok megfelelő megválasztása. Így a tipográfia segítségével kiemelhető a lényeg, vagy akár egyedi dizájn is belevihető a vizuális megjelenésbe. 

 

Milyen típusai léteznek? 

 • Regular: Ez a betűtípus standard, normál stílusa.
 • Italic: A normál stílus dőlt változata, amelyet gyakran hangsúlyozásra alkalmaznak.
 • Bold: Vastagabb és sötétebb karakterek, amelyeket kiemelésre használnak.
 • Bold Italic: A félkövér és dőlt betűs stílusok kombinációja, tehát mindkettő megjelenik a betűkön.
 • Aláhúzás, áthúzás: További stílusok a különleges kiemeléshez vagy kontextushoz.

Betűméret

A címsorok általában nagyobb betűmérettel rendelkeznek, mint a törzsszöveg. A karakterek méretét pontokban (pt) vagy pixelekben (px) kell megadni ahhoz, hogy elérjük a megfelelő méretet. De miért pont ezeket használjuk? Következzen a tipográfia és a betűtípusok története!

A tipográfiai pont esetén a milliméter túl nagy volt, azonban 0,376 mm-nél sem lehetett kisebb azért, mert ez volt az a vastagság, amit még elő tudtak állítani a nyomdászok. Ami még érdekesség, hogy a mai pontrendszer bevezetése előtt még 3-20-ig minden tipográfiai pontnak saját neve volt. Jellegzetes például a Garmond, ami a 10 pontot jelöli, valamint a Ciceró, ami a 12-t. A tipográfiai pontot leginkább a nyomtatásban használjuk.

A pixel, vagyis a képpont egy olyan legkisebb mértékegység, amit az adott képernyő képes megjeleníteni. A mérete azonban nagyban függ a képernyő fizikai tulajdonságaitól, mint például a mérettől és a felbontástól. Éppen ezért ha pixelben adsz meg valamit, akkor bármilyen képernyőn jól jelenik majd meg, míg ha tipográfiai pontban, akkor elcsúszhat.

Hierarchia

A vizuális sorrend kialakítása alapvető módszer az olvasó eligazítására. Így már a szöveg egészének az átpörgetésével is információkat nyerhet, és könnyen megtalálhatja azt a részt, amire igazán kíváncsi. De segíthet még a teljes összkép megértésében.

Egy másik módszer, ha különböző betűméretekkel, stílusokkal és betűvastagsággal variálsz a szövegen belül. Ez biztosítja, hogy a fontos információk kitűnjenek a folyószövegből, és nagyobb valószínűséggel jussanak el az olvasóhoz.

Egalizálás 

A tipográfia egyik fontos része az egalizálás, ami annyit tesz, hogy hogyan alakítja ki a szerkesztő vagy a grafikus a betűk egymáshoz viszonyított helyzetét. Ekkor beszélhetünk pozitív vagy negatív egalizálásról, valamint pair kerning vagy range kerning megoldásokról. 

Pozitív egalizálásnál a nem megfelelően szabályozott betűket távolítjuk egymástól, míg negatív esetben ugyanezeket közelítjük. Tehát csökkentjük vagy növeljük a távolságokat a betűk között.

A kerningek pedig nem a komplett szövegre vonatkoznak, hanem csak kettő vagy néhány szomszédos betű helyzetét változtatja meg. A pair kerning két betűre vonatkozik, míg a range kerning néhány betű sűrítése vagy ritkítása. 

Fém betűk

A tipográfia típusai

Alapvetően három nagyobb csoportot különböztethetünk meg, ezek a serif, sans-serif, script tipográfia. 

Serif

A serif betűtípusokat gyakran a hagyományos, valamint a hivatalos vagy a klasszikus megjelenéssel társítják a tipográfiában. Fontos jellemzője, hogy a karakterek végén kis díszítő vonalak vagy vonások vannak. Ezek a finom részletek teszik egyedivé ezt a stílust. Ezeket a karaktereket elsősorban kenyérszövegeknél alkalmazzák a hosszabb terjedelmű kiadványokban, könyvekben. Azonban díszítőelemként egy modern weboldal címsoraiban is megjelenhet.

Például ezeknél a betűcsaládoknál találkozhatsz vele:

 • Times New Roman,
 • Georgia.

Sans-serif

Ezek azok a karakterek, amelyeknek a végén nincsenek kis vonalak, díszítések. Mivel modern és letisztult, ezért gyakran használják a korszerű dizájnok esetén. Gyakran láthatod például cégek, vállalkozások online marketingcsatornáin, mint például a weboldalon vagy akár a hírleveles kommunikációban. 

A kialakulását tekintve az ipari forradalom kezdetén nemcsak a gépeket, hanem a betűtípus-tervezést is más szemmel nézték az újítók. Ennek megfelelően a 19. század elejére a korábbi, talpas betűtípusok helyett az alacsony kontrasztú, vékonyabb, talpatlan betűk jelentek meg. A sans serif modern hatása a vállalatokat is megihlette, így elsősorban a címsoroknál, a szlogeneknél és a fontos üzeneteknél alkalmazták. 

Például ezeknél a betűcsaládoknál találkozhatsz vele:

 • Arial,
 • Helvetica.

Script

Ezek igazán szép és autentikus karakterek, hiszen a kézírást utánozzák folyó és kurzív stílusban, így találóan kalligrafikus tipográfiának is hívják. A kalligráfiára jellemző egyébként, hogy eredetileg a kódexírásnál alakult ki, ahol még széles hegyű tollakkal, vagy más korabeli íróeszközzel formálták meg a betűket. Az egyedi megjelenése is annak köszönhető, hogy ezek a tollak nem pontszerű nyomot hagytak maguk után, hanem széles lapos hegyük írás közben más és más vonalvastagságot vett fel. A modern kalligráfiában már speciális ecseteket, tollakat használnak a grafikusok, kalligráfusok.

Leginkább személyes hangvételű helyeken vagy elegáns megjelenéshez használatos ez a tipográfiai elem. Gyakori például rövid feliratok, címkék esetén, emellett különféle témakörökben is megjelenhet. Ilyenek a kézműves termékek, ahol a személyes brandet erősítheti ez a stílus. Emellett előfordulhat a nőies vagy éppen a lelki, pszichológiai témáknál ugyanúgy, mint a természetközeli tevékenységet űző vállalkozásoknál. De ha grafikát tervezel, ne válassz nagyon díszes betűtípust.

Például ezeknél a betűcsaládoknál találkozhatsz vele:

 • Brush Script, 
 • Lucida Calligraphy.
Kézírás tipo, ami az elegánsabb szövegek esetén jelenhet meg az online világban

Fontos princípiumok

Ahhoz, hogy a weboldal jól olvasható legyen, érdemes utánanézni a WCAG, azaz az akadálymentességi irányelveknek is. Ennek lényege, hogy az internetes honlapokon könnyen eligazodjon a látogató és egyszerűen megtalálja rajta az őt érdeklő dolgokat. 

Fontos megemlíteni még a kompozíciós elveket, azaz a Gestalt-elveket. Mivel az emberi agy a vizuális harmóniát részesíti előnyben, ezért a komplett képi információnak hordoznia kell a hasonlóság, a folytonosság, a zártság, a szimmetria, és a közelség elveit. 

Olvashatóság

Ahhoz, hogy a szöveg könnyen olvasható legyen, érdemes a megfelelő tipográfiát, azaz betűtípusokat, méreteket és távolságokat alkalmazni. Így az olvasó számára kényelmesebb lehet az olvasás, ezért kisebb a valószínűsége annak, hogy otthagyja az adott szöveget. 

Mire figyelj? 

 • Megfelelő betűméret,
 • szövegmennyiség (manapság a szellős a trendi),
 • harmonikus kontraszt a betűk és a háttér között,
 • olvasható betűtípus.

Emellett javasolt kiválasztani az optimális kontrasztot a szöveg és a háttér között, hiszen ez is elősegíti az olvashatóságot. Mindig válassz könnyen olvasható betűtípust a social mediában.

A szövegírás

Érdemes még kitérni a szöveg minőségére is. A SEO szövegek ugyanis egy meghatározott marketingstratégiát követnek, és az írást megelőzi egy átfogó kutatás (kulcsszókutatás és forráskutatás) annak érdekében, hogy a Google minél előrébb rangsorolja az elkészülő szöveget. 

Ebben sokat segíthet egy SEO specialista és egy szövegíró, hiszen minden egyes felületre más szabályok vonatkoznak. A weboldalon más típusú szöveg jelenik meg, mint a blogokban vagy a PR cikkekben. Emellett a különböző social média felületek egyedi felépítésű szövegeket igényelnek. Természetesen a helyesírás is lényeges.

Igazítás

A legtöbb nyelvben balról jobbra olvasunk, ezért gyakori megoldás a balra igazítás. Emellett sokszor használnak középre igazítást is a dizájn esztétikája vagy a hangsúlyozás érdekében. Sok helyen megjelenik például a képek középre igazítása, ekkor figyelj arra, hogy mindig dobd fel a stocfotókat egyedi szöveggel. Fontos, hogy mindenképpen esztétikusan igazítsd a szöveget, hiszen az igényesség sokkal vonzóbb, mint az összecsapott, harmónia nélküli megoldások.

A betűtípusok használatának következetessége

Lényeges, hogy az egységes megjelenés érdekében mindig ugyanazt a betűtípust használd. A digitális világban a címsorok esetén szinte bármilyen jól olvasható betűtípus alkalmazható, azonban a folyószövegnél érdemes törekedni arra, hogy inkább talp nélküli betűket válassz. Emellett ajánlott tartani a hierarchiát, illetve összehangolni a tipográfiát a márka arculati kézikönyvében foglaltakkal.

A weboldalak esetén érdemes olyan tipot választani, ami jól illik a cég arculatához

Weboldal tipográfia

A digitális világ térnyerésével és a cégek egyre inkább elhagyhatatlan online jelenlétének köszönhetően érdemes arról is beszélni, hogy mi a helyzet a weboldalak esetén. Egy sikeres weboldalnál legalább annyira fontos a betűtípus megválasztása és elrendezése, mint a grafika egyéb területein. 

Mire érdemes figyelni a weboldalak szövegi megjelenésénél? Elsősorban a megfelelő betűtípus megválasztására, hiszen ez adja az egyik legnagyobb látványelemet. Fontos, hogy a betűtípus illeszkedjen a cég arculatához és üzenetéhez. Ez lehet egy modernebb stílus, ahol a letisztult elemek a fontosak, de lehet egy klasszikusabb, vagy akár eleganciára hajazó megoldás is, ami a script betűtípusok alkalmazásával emelhető ki.

Érdemes még odafigyelni a szöveg betűvastagságára, formázására és színezésére. Lehetőleg csak azt emeld ki, amit valóban szükséges, így harmonikusabb lesz a végeredmény. Még egy lényeges elem az is, hogy a szöveget értelmezhetjük önálló grafikai elemeknek, így az elrendezés és a térközök is nagyban javítják a vizuális összképet.

Összegzés

Cikkünkben megnéztük a tipográfia fogalmát, a különféle betűcsaládok jellegzetességeit, illetve azokat a szempontokat, amiket érdemes alkalmazni. Egy dizájn, egy szöveg vagy egy arculat sikere ugyanis nagyban múlik a megjelenésen, amihez a betűket ízlésesen és a megfelelő szabályok szerint javasolt összeválogatni. Szeretnéd, ha profi szakemberek állítanák össze a marketinged? Nézz körül a Marketing Astro weboldalán, és kérj árajánlatot!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás