Tartalomjegyzék

arculat
7 perc /

Arculattervezés – így alakult át a Marketing Astro

Tartalomjegyzék

2023-ban a Marketing Astro csapatával arculattervezést hajtottunk végre, ezzel együtt frissítettük az online megjelenésüket is. Egy sokkal egyedibb és karakteresebb irányba indultunk el, mert manapság a piacon nem elég az, ha csak más vagy, kirívónak is kell lenni. Az arculattervezés folyamatát ismerheted meg ebből cikkből, az Astro példáján keresztül. 

Az arculattervezés fontossága egy márka számára

Az arculattervezés az a folyamat, ahol a vállalkozás vizuális elemeiből egy konzisztens rendszert építünk fel. Meghatározzuk a színeket, a betűtípust, a visszatérő elemeket, kulcsvizuálokat, hogy milyen képeket vagy éppen illusztrációkat használhatunk a weboldalon, plakátokonok vagy egy egyszerű névjegyen. Az arculattervezés alapja a logó, azonban annál sokkal többre van szükség. Fel kell ismerni a márkát akkor is, ha éppen nincs kiírva a neve. 

arculat

Az arculat egy keretrendszer, aminek számos előnye van. Nagyon keveset beszélnek róla, de egy jól összerakott arculat felgyorsítja a tervezést. Nem kell minden felület esetében újra megtalálni a legjobb elrendezést, próbálgatni a betűtípusokat vagy a színeket. Ha megfelelően leszabályozzuk -, és hagyunk benne kellő rugalmasságot is -, akkor az arculat egy hatalmas sablonkönyvtárrá növi ki magát, ahova csak a megfelelő szövegeket és képeket kell beillesztenünk. 

Az arculat és az egész márkaidentitás nagy szerepet játszik abban, hogy a vállalkozás megtalálja a célközönségét, és egyértelművé tegye, hogy az ő igényeiket szolgálja ki. A vásárlónak éreznie kell, hogy az ő élethelyzetéhez illik a termék vagy a szolgáltatás. Számtalan terméknek nem azért van “olcsó” hatása, mert csak egy alsókategóriás tervezőt tudnak megfizetni, hanem mert a termékük éppen az olcsóbb árkategóriába pozicionálja magát. 

Ez az az első benyomás, amit nehéz megismételni. Amikor ránéz valaki egy csomagolásra, weboldalra vagy hirdetésre, pár másodperc alatt kialakul a vélemény, hogy megéri-e foglalkozni a márkával, vagy inkább keressen tovább. Ez olyan versengő piacokon, mint a marketing fokozottan igaz, hiszen minden ügyfél elvárja, hogy az, aki az ő cégének az anyagain dolgozik, ne csak értse, de mozogjon is együtt a cég missziójával. 

A közös munka a Marketing Astroval

A legtöbb ügynökség nem alakít ki saját hangot, nincs jól definiálható személyisége, mivel a legtöbb esetben rorschach pacaként kell működjenek. Minden ügyfél bele kell lássa saját magát, vagy legalábbis ne lásson bele olyat, amivel nem tud azonosulni. Éppen ezért a weboldalak is inkább funkcionálisak és nem váltanak ki érzelmeket. Az Astro esetében teljesen ellen mentünk ennek a felfogásnak, és markánsan megfogalmaztuk, kik is ők és mit képviselnek. Ebben segített az arculattervezés.

A kezdetek

A projekt kezdetén két konkrét feladatot határoztunk meg: egy új logó és egy új weboldal tervezése. Úgy láttuk, hogy a webdesign remek alapja lesz egy digitális arculatnak, így annak az elemeiből és szabályrendszeréből megalkothatók olyan további eszközök, mint a social media posztok vagy a banner kampányok. 

A régi arculat legnagyobb problémája az volt, hogy egy tipikus marketing ügynökséget lehetett látni benne. Nem voltak olyan egyedi, jó értelemben vett fura motívumai, amik emlékezetessé tették az Astrot. Az eredmények, a folyamatok, a szolgáltatás portfólió a helyén van, de pusztán adatok alapján nem választ senki, bármilyen tudatos az ügyfél. Kell az a kis szikra, ami beindítja, és két nap múlva visszamegy az oldalra azért az e-mail címért, ezért is fontos megfelelő arculattervezés.

A projektben ez volt a legizgalmasabb. Teljesen az alapoktól indulva felfedezni, hogy mit rejt a márka. Az elvem ugyanis az, hogy márkát nem alkotunk, hanem felfedezünk. Minden vállalkozás mélyén ott vannak azok az értékek, amikből nagyszerű brandet lehet építeni, csak meg kell találni őket. Felesleges mondvacsinált értékeket hozzácsapni, amik sehogy nem következnek a vállalkozás természetéből. 

A folyamat

Minden vizuális tervezés alapja a kutatás és a stratégia. Egy arculattervezésnek sem lehet úgy nekilátni, hogy csak a vállalkozás nevét és tevékenységét tudjuk. Meg kell ismerni a környezetet, amiben a vállalkozás létezik, és azt is, hogy milyen motivációkkal, célokkal rendelkezik.

A legtöbb esetben egyszerre végzek arculattervezést és weboldalt, ezért a kutatásaim több terület módszertanait vegyítik. Minden esetben egy brand sprinttel kezdünk. Ennek az alapját a Google által kidolgozott folyamat adja, azonban néhol érződik ezen, hogy egy több évtizedes, sok ezer embert foglalkoztató multira szabták. Érdemes egy startup vagy egy KKV esetében átszabni a sprint folyamatát, hiszen az egész valójában egy irányított beszélgetés. 

stratégia arculattervezéshez

Az első lépés, hogy meghatározzuk a terveinket a következő évekre. Mit szeretnénk elérni idén vagy  jövőre, esetleg 10 év múlva. Ez azért fontos, mert ha a vállalkozás termék- vagy szolgáltatás portfólióbővítést tervez, esetleg új piacokra akar nyitni, akkor ezeket is szem előtt kell tartani az arculattervezésben. Az Astro például a környező országokba szeretne terjeszkedni és bővíteni a csapatát, így a márka története és identitása nem alapulhat azon, hogy ez egy magyar cég.

A következő lépés a Golden circle, amiben megismerjük, hogy a márka mit, hogyan és miért csinál. Számomra ez az egyik legfontosabb lépése mind a sprintnek, mind az arculattervezésnek. A “mit” kérdésre egyszerű, laikusok számára is érthető kifejezéseket keresünk, például: digitális marketing megoldások vagy keresőoptimalizálás. A “hogyan” kérdés az, ami általában egyedivé teszi a márkánkat. Végezhetjük a dolgunkat ügyfélközpontúan, környezetbarát módon vagy közösségi alapon. A “miért” határozza meg a vállalkozás misszióját, hogy mit akar elérni a tevékenységével.

Az értékspektrum a folyamat harmadik lépése, ami a leginkább hatással van a hagyományos értelemben vett arculattervezésre, a vizuális brandingre. El kell dönteni, hogy hol helyezkedik el a márka például a játékos-komoly vagy a fiatalos-klasszikus tengelyen. A csapat számára a barátságos-autoriter tengely okozott egy kis fejtörést, mert más kép élt bennük ezekkel a fogalmakkal kapcsolatban. Ezekben az esetekben hasznos az, ha személyként tekintünk a vállalkozásra, és behelyezzük egy szituációba. 

Az Astro mit tenne akkor, ha az ügyfél azzal érkezik, hogy nem működnek a hirdetése? 

  1. Leül mellé, közösen átnézik és segít neki összerakni a megfelelő hirdetést?

 vagy

  1. Elkér minden szükséges adatot, és átnyújtja a megoldást?

Az első esetben egy barátságos, segítő félként jelenik meg az ügynökség, míg a második egy irányító, funkcionális szerep lép életbe. Ez a kérdés persze nagyban befolyásolja a célcsoportot, hiszen van olyan ügyfél, aki mindent érteni akar a marketingfolyamatokkal kapcsolatban, és van, aki csak az eredményt szeretné látni.

A célcsoport definiálása is része az arculattervezés folyamatának, azonban nem elég csak megnevezni őket. Az Astro tekintetétben három perszónát hatroztunk meg: mikrovállalkozások, kkv és nagyvállalatok. Mindegyiket máshol és máshogy lehet megfogni, sőt más szolgáltatásokat is vesznek igénybe. 

Ez a kérdéskör már hatással van a hirdetési stratégiára, de fontos a weboldal felépítésében is az információs architektúra szempontjából. Ez azt jelenti, hogy az oldalon lévő információkat miként csoportosítjuk, mit emelünk ki. Az Astro esetében ez a három célcsoport keverve veszi igénybe a szolgáltatásokat, éppen ezért érdemes a célcsoportok szerint hirdetéseket futtatni és landing page-eket készíteni, a hagyományos szolgáltatásleírásokon túl. 

A web- és arculatttervezés előtt tehát tudnunk kell a célcsoportról:

  • Ki ő, mi alapján definiálható?
  • Milyen szolgáltatás érdekli?
  • Honnan érkezik?
  • Mit tud a vállalkozásról, amikor az oldalra érkezik?
  • Mi alapján hoz döntést?
  • Mivel befolyásolható a döntése?

Ha ezeket ismerjük, könnyen meghatározhatjuk, hogy milyen információkat kell megosztanunk akár egy weboldalon vagy egy bemutatkozó prezentációban.

Az arculattervezés folyamat eddigi része befelé tekintett, a vállalkozás magja felé, azonban ismernünk kell a környezetet is. A sprint végén feltárjuk a versenytársakat és az ő legfontosabb tulajdonságaikat. Ehhez azonban már nem volt elég beszélgetni az Astro csapatával, új eszközt kellett bevetni, ami nem más, mint a netnográfiai kutatás. Ez azt jelenti, hogy az interneten elérhető információk alapján rakjuk össze egy vállalkozás képét, erősen fókuszálva a fogyasztók véleményére. Social media posztok alatti kommenteket, Google vagy Trustpilot értékeléseket olvastam át, hogy lássam, milyen kép alakult ki a versenytársakról. 

Fontos átvizsgálni ugyanakkor a versenytársak online megjelenéseit is, különösen a weboldal- és arculattervezésnél. Rengeteg jó példát lehet találni, amit átemelhetünk vagy továbbfejleszthetünk. Általában nem is lehet teljes egészében átvenni egy-egy szekciót, de érdemes megtalálni a magját, hogy milyen igényt és vágyat elégít ki, a versenytársak oldala miért néz ki úgy, ahogy,, miért jutottak erre a döntésre?

Ha visszatekintesz az eddigi  lépésekre, észreveheted, hogy az arculattervezés elejénél még egy tollvonás sem történt, sőt még moodok sem kerültek elő, amiből az Astro csapata rá tudott volna bökni, hogy ezt szeretné. Ez furcsának hathat egy olyan műfajban, amit alapvetően vizuálisnak tartanak.. 

A végeredmény

A logótervezés

A logótervezés során szembetaláltuk magunkat egy olyan problémával, hogy a márka neve túl sokatmondó, ezért nagyon nehéz vele nem az űr vagy a csillagászat témakörében elindulni. Az első körös logótervek nem is tudtak elszakadni ettől a vonaltól, ebből tevődött össze  a tervezés gyermekbetegsége. Habár összhangban állt a sprint eredményeivel, nem volt eléggé lázadó és out of the box. Szükség volt a titkos összetevőre.

logótervezés

Ezután került képbe a japán kultúra és az ikigai. A jelentése valami olyan dolog, ami okot ad az életre. Ez a filozófia remek kötőanyagként funkcionált a márka elemei között. Ekkor indultunk el a logó tekintetében egy tipikus ázsiai motívum, a lámpás irányába, ami kiegészült a kanji hatású betűtípussal.

logó

A logóban szereplő lámpást alulról ábrázoltuk. Ennek kettős célja van: egyrészt ezzel egy újabb ázsiai motívumot, a pagodák jellegzetes tetőszerkezetét is bele tudjuk vinni. Másfelől a sprint folyamán eldöntöttük, hogy az Astrora ne mint egy barát tekintsenek, hanem egy szakemberként. A logó is azt szemlélteti, hogy az Astrora fel kell nézni. 

Az arculat fő színe az Usubeni, amit a japán tradicionális színekből választottunk ki. A korai japán festészet az illusztrációkban is megjelenik, és találkozik a modern technikákkal. 

usubeni szín

A weboldal és az arculattervezés

A weboldal és az arculattervezés tekintetében két világot ötvöztünk; az ázsiai kultúrát neo-brutalista stílus jegyekkel kevertük. A szolgáltatásokhoz egyedi, japán fametszetekre és Mahjong kockákra hasonlító illusztrációkat terveztünk. A kártyák  azonban erős körvonalat és telített, éles árnyékot kaptak, amik brutalista jegyek. 

kártyák

A design system felépítésében fontos volt, hogy visszahozzuk valamilyen finom utalást az Astro kifejezésre. Visszatérő elemként ezért bekerültek a négyágú csillagok is az elválasztóvonalak metszéspontjaira. Többek között megjelenik a nyitóképernyőn is, ahol egy ősi kínai, de Japánban is elterjedt társasjátékra, a Go-ra emlékeztető kulcsvizuál jelenik meg.

Di33Ikgs7OMD59bX kKRBCdVj1PEDZosnOH79I6Wzwqq S9QNuywQgGqh4b0KwpqnSkCtwXBe2qJVQ

Az oldalon az egyik legfontosabb szempont a gyors szkennelhetőség volt, ezért ennek érdekében több trükköt is bevetettünk az arculattervezés során. Egyrészt sokatmondó címsorokat használtunk. Olyan elcsépelt szövegek helyett, mint a “Csapatunk” inkább az “Ismerd meg azokat, akik sikerre viszik a vállalkozásod” mondatot alkalmaztukk. 

A “rólunk mondták” részben is nagyon hosszan fogalmaznak az ügyfelek, ezért itt is minden értékeléshez kapcsoltunk 4 értéket, ami miatt a Marketing Astrot választotta az ügyfél. 

ügyfelek véleménye

Összegzés

Az Astro digitális arculattervezése egy nagyon izgalmas projektté nőtte ki magát. Elhagytuk a hagyományos, mindenkinek megfelelni akaró ügynökségi kereteket, és sikerült lelket, személyiséget adni a vállalkozásnak. 

A folyamat újra bebizonyította, hogy nem lehet igazán jó eredményt alkotni kutatás és stratégia nélkül. Egy vállalkozásnak is meg kell ismerje önmagát és a környezetét, hogy megfelelően tudjon működni a digitális térben. 

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás