Tartalomjegyzék

Lányok TikTokot készítenek
5 perc /

Betekintés a TikTok marketingbe

Tartalomjegyzék

A TikTok minden idők leggyorsabban növekvő közösségi média platformja, amely az elmúlt három évben a világszerte legtöbbet letöltött alkalmazások közé került.

Egy Musical.ly nevű alkalmazásként indult 2014-ben, olyan platformként, amelyen a felhasználók rövid tátogós videókat készítettek és osztottak meg.  2016-ban a kínai Bytedance technológiai vállalat a Musical.ly egy Douyin nevű változatát dobta piacra Kínában, mielőtt 2017-ben  a Bytedance megvásárolta és beolvasztotta a Musical.ly-t, és ez lett a TikTok ma ismert változata. Kínában a mai napig is csak a Douyin érhető el, a TikTok nem. Nézzük meg milyen lehetőségeket rejt, és mire használják a marketingesek ezt a hatalmas népszerűségnek örvendő platformot!

Mosolygós piros inges, napszemüveges lányról kép készül

Miről ismert a TikTok?

A TikTok a „rövid formátumú mobilvideók célpontjának” nevezi magát. A felhasználók létrehozhatnak és feltölthetnek egy videót – legfeljebb 15 másodperces hosszúságig (bár négy különálló videót is össze lehet fűzni 60 másodperces darabok létrehozásához) -, amely zenét tartalmaz szűrőkkel és szerkesztési effektekkel, vagy azt mutatja, ahogy a felhasználó szájról szinkronizál vagy táncol egy dalra.

A gyors videóformátum nem csak táncos kihívásokra és szájszinkronizálásra alkalmas, bár erről vált híressé. A TikTok alkotói arra használják a platformot, hogy összetett témákat vitassanak meg, kampányoljanak a változásért, és oktassák közönségüket az egészségügytől a könyvelésig terjedő témákban. 

Mennyire népszerű a TikTok?

A rövid formátumú videó alkalmazás a COVID-19 járvány idején gyors növekedésnek indult, mivel sok felhasználó talált időt arra, hogy felfedezze a platformot, és új módon kapcsolódjon online közönségéhez. 2020 első negyedévében a TikTok gyors növekedése rekordot állított fel a legtöbb letöltés tekintetében egy közösségi alkalmazás esetében egyetlen negyedév alatt, 315 millió telepítéssel. Előtte inkább csak a Z-generáció használta, de most már az idősebb korosztály is rákapott.

A TikTok világszerte egymilliárd aktív felhasználóval rendelkezik. Ezzel a TikTok a 7. helyen áll a közösségi oldalak között (a 600 millió felhasználóval rendelkező kínai Douyin változatot nem számítva), megelőzve a LinkedIn-t, a Twittert, a Pinterestet és a Snapchatet.

Telefont tartó kezek/ TikTok

Hogyan használhatják a marketingesek a TikTokot?

A marketingesek azért vonzódnak a TikTokhoz, mert a fiatal közönség körében a kreatív készségek és az együttműködés kulcsfontosságú közösségi média trendjét tükrözi. A gyors tempójú jelleg viszonylag hosszú időre leköti a felhasználókat: a felhasználók átlagosan 52 percet töltöttek naponta az alkalmazáson, míg Facebook-on például 33 percet. (2021)

A TikTok-felhasználók 90 százaléka napi rendszerességgel használja az alkalmazást. Nem mellesleg rendkívül aktívak az alkalmazáson. A TikTok-felhasználók viselkedését egy hónap alatt megfigyelő tanulmány szerint a TikTok-felhasználók 68 százaléka nézi valaki más videóját, 55 százalékuk pedig saját videókat tölt fel (Globalwebindex, 2019). 

A TikTok ragyogó lehetőséget kínál a marketingesek számára, hogy egy rendkívül kreatív és játékos környezetben érjék el a fiatalabb közönséget világszerte. Számos közösségi média mém a TikTok-on kezdődik, és a márkák növelhetik hitelességüket, ha élen járnak ezekben az élvonalbeli trendekben. A TikTok nem igényel hatalmas költségvetést a videótartalmak készítéséhez sem, hiszen a hétköznapi környezetben készített spontán tartalmaknak ugyanolyan esélyük van a sikerre. Számos TikTok-videót hálószobában, parkolóban vagy kertben készítenek.

A TikTok egyenlő feltételeket biztosít a marketingesek számára, ha elérésről és elkötelezettségről van szó. Az olyan közösségi média platformokkal ellentétben, mint az Instagram vagy a YouTube, a nulla követővel rendelkező TikTok-fiókok az algoritmus jellegének köszönhetően milliós nézettséget érhetnek el egy új videón. Alkalmas lehet vírusmarketingre is, ezt azonban nem lehet irányítani, de  a marketingesek próbálhatnak virális tartalmakat előállítani, vagy virális videókra reagálni a siker elérése érdekében.  Amíg a tartalom tetszik a közönségnek, addig az elköteleződés is követni fogja.

A TikTok nagyobb elkötelezettségi arányt tapasztal az alkalmazás követői körében, mint más közösségi média platformok (Influencer Marketing Hub, 2019) – így a marketingesek jelentős felhajtást érhetnek el egy gondosan megtervezett kampánnyal, amely az alkalmazás közönségét vonzó tartalmakat használ.

1. Márka csatorna indítása

Tartalomtípusokkal való kísérletezés során derül ki, mi működik a legjobban.

A tartalom viszonylag gyorsan és költségvetés nélkül is létrehozható. A legjobb követni a trending hashtageket és bekapcsolódni a legújabb mémekbe. Ki kell használni az alkalmazás beépített szűrőit, effektjeit, hangfoszlányait és szerkesztőeszközeit, hogy hiteles tartalom jöhessen létre. A TikTok organikus elérése óriási, de a hatásos elköteleződés csak akkor érhető el, ha a tartalma valóban rezonál a közönségére, és a platform szabályai szerint játszik. A vállalati márkaüzenetek közzététele itt egyszerűen nem működik.

2. Együttműködés influencerekkel

A TikTok felhasználásának okos módja az influencer közösségek kihasználása – az influencerekre vonatkozó statisztikák nem hagynak kétséget afelől, hogy milyen erősek lehetnek. Azok az influencerek, akik a TikTok-ot élik és lélegeztetik, rendkívül elkötelezett követőkre tettek szert azáltal, hogy kiváló minőségű tartalmakat posztoltak. Értik a TikTokot, és tudják, hogyan használhatják előnyükre az eszközeit, funkcióit és trendjeit. A márkák megkereshetik és együttműködhetnek olyan kampányokban, amelyek kihasználják ezeknek az influencereknek a képességeit és tudását. A TikTok saját Creator Marketplace-rel rendelkezik, amelynek célja, hogy összekapcsolja a márkákat és az alkotókat.

3. Hashtag-kihívás indítása

Egy kihívás létrehozása, amelyre a felhasználók nevezhetnek, remek lehetőséget biztosít a márkák számára, hogy elindítsanak egy kulturális trendet vagy mémeket. A legjobban teljesítő kihívások több millió felhasználót vonzanak, akik videókat készítenek a kampányhoz. Remek példa erre az E.l.f cosmetics #eyeslipsface kampánya, amely több mint 4 milliárd megtekintést és 5 millió videós hozzászólást ért el, és amelyet az AdWeek a legsikeresebb TikTok marketingkampánynak nevezett.

4. TikTok hirdetések használata

A TikTok az egyik legizgalmasabb új hirdetési csatorna, mert rendelkezik más platformok, például az Instagram méretével, de még nem telített a hirdetőkkel. Ez azt jelenti, hogy megfizethetőbb lehet a megjelenések és kattintások generálása.

A marketingesek az alkalmazás kezdőlapján belül in-feed hirdetéseket, szponzorált hashtag kihívásokat és bannerhirdetéseket futtathatnak. Az életkor, a hely és a demográfiai adatok megcélzása mellett a hirdetők olyan embereket is megcélozhatnak, akik az övékéhez hasonló tartalmat néztek meg. A hirdetők regisztrálhatnak a TikTok for Businessre, hogy önkiszolgáló hirdetési kampányokat futtathassanak.

Ki használja jól a TikTokot?

Sok marketinges kezdi felfedezni a TikTok erejét azzal, hogy influencer marketing kampányokat futtat a platformon. Számtalan példa van arra, hogy ismert márkák és vállalatok influencerek segítségét veszik igénybe a termékek népszerűsítéséhez és véleményezéséhez, valamint a márkák által meghatározott különleges kihívásokba való bekapcsolódáshoz. Íme néhány példa!

Ryanair repülő az égen repül

Ryanair

A fapados légitársaságnak a Covid miatt elég sok nehézséggel kellett szembenéznie, de ez nem akadályozta meg a márkát abban, hogy izgalmat keltsen a közösségi médiában. A Ryaniair TikTok-fiókja nem tűnik valószínűnek, hogy nyelveket fog csóválni, de vicces és mókás videói 1,2 millió követőt vonzottak.

A feltételezések szerint egy népszerű influencer vezeti a Ryanair TikTokját, amely a kabinszemélyzet nézőpontjából (POV) készült videók sorozatát tartalmazza. A síró csecsemőtől kezdve a túl fiatal személyzetig vagy egy ügyféltől kezdve, akinek nincs elég lábtér, a videó önmagát teszi nevetségessé, és a Gen Z és az ezredfordulós közönségre rezonál.

BBC Education

A brit műsorszolgáltató, a BBC a BBC Bitesize fiókján keresztül használja a TikTokot az iskoláskorú közönség közvetlen megszólítására. A vizsgákkal, javításokkal és STEM-tárgyakkal kapcsolatos tartalmakkal foglalkoznak, a fiatal műsorvezetők pedig ötleteket és hasznos tippeket osztanak meg.

Duolingo

A Duolingo nyelvoktató alkalmazásnak 1,4 millió követője van, és a Ryanairhez hasonlóan a fiatalabb generációt szólítja meg videóiban. Sok videójában a madárlogós kabalafigurája az irodában vicces dolgokat mond és csinál. Emellett a trendeket is felhasználja, hogy megmutassa, mennyire van képben, mint például a TikTok-on átívelő POV-őrület. Remek példa egy olyan márkára, amely kihasználja az organikus tartalmakat, amelyek meglepnek és szórakoztatnak. 

Mi lesz a TikTok következő lépése 2022-ben és azon túl?

2022 érdekes évnek ígérkezik a TikTok számára. Az előrejelzések szerint az alkalmazás az év során több mint egymilliárd felhasználót fog vonzani, az AppAnnie szerint pedig potenciálisan 1,2 milliárdot. A TikTok állítólag dolgozik azon a lehetőségen, hogy az alkotók sokkal hosszabb, akár háromperces videókat is forgathassanak, így még több kreativitást láthatunk majd a platformon.  Sok további példa lesz arra, hogy a márkák a TikTok-hoz fordulnak, hogy új közönséget érjenek el, kezdve a közös és kreatív kihívások felállításától a platformon virágzó kreatív influencerek kihasználásáig.

Amennyiben segítségre van szükségetek közösségi média marketingetekkel kapcsolatban, forduljatok hozzánk bizalommal!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás