Tartalomjegyzék

Új dizájn létrehozása
6 perc /

Canva útmutató

Tartalomjegyzék

Amennyiben egy könnyen kezelhető, online alternatívát keresel a Photoshop vagy egyéb képszerkesztő programok helyett, akkor a Canva igazán jó választás! Ez egy felhasználóbarát eszköz, amely leegyszerűsíti a professzionális minőségű vizuális tartalmak létrehozását. A legtöbb vállalkozó és sok magánszemély ismeri ezt a programot, hiszen a social média és egyéb egyszerűbb grafikai anyagok megszerkesztéséhez tökéletes lehetőséget biztosít.

A benne lévő sablonok miatt pedig még a laikusok is vonzó vizuális anyagokat készíthetnek anélkül, hogy mélyebb szaktudásra vagy rengeteg időre lenne szükségük. Ez a megoldás azonban természetesen nem helyettesíti a grafikai szaktudást és a nagyobb volumenű munkák elkészítését, de remekül használható a mindennapos, kisebb feladatok megoldására. Ilyen például a kisebb képszerkesztés vagy videóvágás. Az alábbiakban a Marketing Astro útmutatóját láthatod, ahol bemutatjuk, hogy hogyan működik ez a program, milyen eszköztárral kell számolnod és mi mindenre használhatod.

A vásznad a Canva programban

A Canva kezelőfelülete

Ahhoz, hogy el tudd kezdeni a Canva képszerkesztő használatát, megmutatjuk a legfontosabb részeket a programon belül. Ezekkel a funkciókkal látványos eredményeket érhetsz el, ráadásul egy kis gyakorlással már jól fogod tudni kezelni ezeket az eszközöket. Érdemes minden lentebb írt eszközt és funkciót kipróbálni, így jobban rögzül majd minden. Ne félj, a ez egy ingyenesen használható online képszerkesztő program, a használatához elég csupán egy regisztráció. Ha viszont komolyabb funkciókra is szükséged lenne, akkor érdemes beruházni a fizetős verzióra.

 

Mivel találkozhatsz a képszerkesztés során? 

 • Canvas: Ez az a terület, ahol létrehozhatod és szerkesztheted a tervedet. Ezt a főoldal jobb felső sarkában, a Create a design gombra kattintva érheted el. Itt állíthatod be azt is, hogy mekkora legyen a vásznad.
 • Grid View: Segítségével a vászon összes oldalát egyszerre látod, amennyiben több oldalas dizájnt tervezel.
 • Zoom Controls: Lehetővé teszi a vászon nagyítását és kicsinyítését.
 • File Menu: Tartalmazza a terv mentésének, átnevezésének és letöltésének lehetőségeit. Emellett beállíthatsz néhány opciót is a könnyebb használathoz, mint például a vonalzókat, a margókat és a nyomtatáshoz szükséges kifutókat.
 • Home Button: Visszavisz a Canva kezdőlapjára, ahol az összes munkádat egyszerre látod. Itt tudod kiválasztani, hogy épp melyiken szeretnél dolgozni.
 • Templates Panel: Különféle előre elkészített sablon található itt, amelyeket szabadon használhatsz. Amennyiben specifikus témához lenne szükséged adott sablonokra, úgy rá is kereshetsz a keresősávban, ha a sablonok fülön állsz.
 • Elements Panel: Különböző grafikai elemeket válogathatsz innen, amelyek segítenek a dizájnodat egyszerű módon profibbá tenni. Ilyenek például a formák, a vonalak, a keretek, a matricák, a grafikonok, a gradiensek és más egyéb lehetőségek.
 • Text Panel: Ezzel az eszközzel fejléceket, alcímeket és törzsszöveget adhatsz a grafikádhoz.
 • Music Panel: Zenét, illetve hangeffekteket találsz itt, amelyeket alkalmazhatsz.
 • Videos Panel: Számos videoklippet kínál, ami jól jöhet az online megjelenésedhez.
 • Background Panel: Amennyiben nem szeretnél egyszínű hátteret, és speciális mintákat, különleges színátmeneteket keresel anélkül, hogy ki kellene szerkesztened őket, úgy itt kell keresgélned. Ez ugyanis különféle háttérlehetőségeket biztosít a dizájnodhoz.
 • Uploads Panel: Lehetővé teszi a saját képek, videók, hanganyagok és betűtípusok feltöltését. Ez igazán hasznos akkor, ha egyedi arculati elemekkel dolgozol.
 • More Panel: Olyan további funkciókat tartalmaz, mint a beágyazás, alkalmazások és mappák.
A bal oldali menüben találod meg az alkalmazható elemeket

Ingyenes VS fizetős verzió

Ahogy látod, a Canva nem csupán egyszerű képszerkesztésre használható, hanem nagyban megkönnyíti a mindennapi munkádat a grafikák gyártásánál. Hasznos tudnivalók kezdőknek, hogy ez a program ingyenes és fizetős verzióban is elérhető. Az ingyenes verziójában eszméletlen sok lehetőséget kínál a különféle stockfotók, matricák és más dizájnelemek alkalmazhatóságával kapcsolatban, de ha egy kicsit körbenézel benne, akkor láthatsz olyan elemeket is, amelyek kis koronát viselnek.

Az ilyen képek és dizájnelemek már a fizetős verzióhoz tartoznak, azonban ha sűrűn használod a Canvát, akkor érdemes lehet beruháznod rá. Ezzel ugyanis nemcsak sokkal szélesebb palettát érhetsz el, de bizonyos speciálisabb funkciókat is. De ha úgy érzed, hogy elég az ingyenes verzió adta lehetőség, akkor nem kell félned attól, hogy egyszer csak fizetőssé válik. 

Amennyiben nem találsz olyan képet, amit alkalmazni szeretnél, érdemes rákeresni a különféle stockfotós oldalakon is (Pexels, Unsplash, Envato, Freepik), mert lehet, hogy itt megtalálod. Ezeket pedig könnyedén behúzhatod a kezelőfelületre, ahol az Uploads mappában jelennek majd meg. Innen pedig már bele is szerkesztheted a dizájnodba.

További hasznos eszközök

Az egyik legfontosabb elem a sablon, amely egy főleg grafikusok és hozzáértők által előre elkészített komplett dizájn. A grafikák fontossága a marketingben ugyanis megkérdőjelezhetetlen. A kezelőfelületén rengeteg ilyen sablont találhatsz, ráadásul kereséssel szűrhetsz az egyes témák között. Ezeket a sablonokat ráadásul a saját igényeidhez szabhatod, ami azt jelenti, hogy megváltoztathatod a szöveget, a színeket, a képeket és a sablon egyéb elemeit egyaránt. Ha saját sablonokat szeretnél készíteni, arra is lehetőséged van. Ekkor módosíthatsz egy meglévő sablont, és elmentheted későbbi használatra.

További hasznos funkció, hogy másokat is meghívhatsz, hogy csatlakozzanak a csapatodhoz. Ha elfogadják a meghívást, akkor együttműködhetnek a terveken, szerkeszthetik és megoszthatják azt. Emellett a csapattagok egyszerre dolgozhatnak egy dizájnon, így az elvégzett módosítások valós időben láthatóak lesznek az összes többi tag számára. A csapattagok megjegyzéseket hagyhatnak egy grafikához, így könnyen adhatnak és kaphatnak visszajelzést a munkájukra.

A Canva Pro lehetővé teszi egy brand kit létrehozását, amely tartalmazza a márka egyedi logóit, arculati színeit és a kézikönyv szerinti betűtípusait. Ez megkönnyíti az egységes látványvilág fenntartását, és az arculati kézikönyvnek történő megfelelő vizuális megjelenést.

A design fül rengeteg sablont tartalmaz, amit felhasználhatsz egy az egyben, de akár át is alakíthatod

Mire használhatod konkrétan a Canvát?

Kiterjedt funkciói és sablonjai időt és energiát takarítanak meg, így a magánszemélyek és a vállalkozások számára egyaránt praktikus választás.

Hobbiból próbálgatnád?

Magánszemélyként bátran használhatod ezt a megoldást a közösségi média felületeiden közzétett fotók feliratozásához, néhány emoji vagy dísz rárakásához. Ezen felül a munka világában is sikert arathatsz a Canvában készült önéletrajzoddal, hiszen így egy kissé profibb vizuális megjelenést adhatsz neki. Ez előnyös lehet egy kreatívabb szakmában, arra azonban figyelj, hogy a klasszikus szakmákban nem biztos, hogy értékelnek egy ilyen megoldást. Ráadásul ebben a kontextusban a stockfotók hasznossága is előtérbe helyeződik.

Ha hobbiból szeretsz alkotni, ügyeskedni és kiélnéd a kreativitásod, akkor is jó szolgálatot tehet a Canva. Ha pedig továbbmegyünk egy kicsit, és grafikusi ambícióid lennének, akkor is gyakorolhatsz egy kicsit a programban. Itt ugyanis nemcsak sablonokat alakíthatsz át, hanem akár egy teljesen üres felületen is kipróbálhatod magad. Emellett a Canva segítségével könnyebben megszokhatod az aktuális trendeket és elrendezéseket a többnyire grafikusok által készített, előre gyártott sablonok által.

Olyan dizájnt alkothatsz, amilyet csak szeretnél

Vállalkozóként használnád? 

Amennyiben vállalkozó vagy, és a munkádban szeretnéd kamatoztatni a Canva adta képszerkesztési és videóvágási lehetőségeket, akkor jó helyen vagy. Ez az online felület ugyanis bárhonnan elérhető, így akár utazás közben, telefonról is megszerkesztheted a dizájnokat. Emellett Akár több emberrel is megoszthatod a munkáid, így ha esetleg nem sikerülne befejezni valamit, akkor akár egy virtuális asszisztensnek is átadhatod.

A grafika szerepe a közösségi médiában vitathatatlan. Elsősorban social media postokhoz, hirdetésekhez, vagy kisebb grafikákhoz javasolt a Canva. Az előre gyártott sablonok mellett akár te is elkészítheted az arculati kézikönyvedhez illő saját Canva sablonjaidat, így már csak hozzá kell szerkesztened az adott havi képeket és feliratokat. Egy jó poszton meg kell jelennie egy minimális, arculathoz illő dizájnelemnek, a weboldal címének, és opcionálisan feliratnak, képnek vagy infografikának.

Ez az online program azonban más marketinganyagokhoz is jól alkalmazható, mint például bannerek elkészítése, hírlevél képi tartalmi elemei, termékképek vizuális feljavítása könnyen és gyorsan. Bátran használhatod a ezek mellett céges prezentációkhoz, szóróanyagokhoz, de akár kisarculati elemeket (névjegykártya, levélpapír, boríték) is szerkeszthetsz benne. 

Amire viszont lehetőség van, de semmiképpen ne használd, az a logókészítés. Habár a programban remek ötletek vannak és csábító lehet, hogy könnyen logóhoz jutsz, ez mégsem ajánlott. A jó logók teljesen egyediek, illetve egy vektorgrafikus programban készülnek annak érdekében, hogy bármekkora méretben, pixelesedés nélkül felhasználható legyen. 

Ilyen program például az Adobe Illustrator, vagy az ennek megfelelő, de olcsóbb Affinity Designer, vagy akár az Inkscape és a Figma. Tegyük fel, hogy egy névjegykártyán csak piciben kell a logó, de egy céges autó oldalán már bajban lennél a Canvában készült logó minőségével. Tehát ezt semmiképpen ne itt készítsd el. 

Mi a helyzet a videóvágással? A Canva erre is biztosít lehetőséget, ahogy a social posztok animálására is. 

Összegzés

A Canva segítségével számos különféle dizájnt hozhatsz létre a social médiába vagy más felületekre nemcsak magánszemélyként, de akár vállalkozóként is. Széleskörű eszközpalettájának köszönhetően mindezt ráadásul egyszerűen és gyorsan megteheted, amellett, hogy a végeredmény is profi lehet. Ha még nagyon kezdő vagy a grafikai világban, akkor mindenképpen érdemes inkább a sablonokat használni, és azokon is maximum csak kisebb átalakításokat végezni annak érdekében, hogy ne bontsd meg a dizájn harmóniáját, egységét. 

A grafikáknak ugyanis megvannak a maga szabályai, amiket érdemes ismerni ahhoz, hogy egyedül is profi látványvilágot hozhass létre. Ezt a folyamatot spórolja meg neked a Canva, ahol akár grafikai szaktudás néllkül is profi dizájnokat hozhatsz létre, ha nem igazán módosítasz a sablonokon. Felhasználóbarát felülete, testreszabható sablonjai, együttműködési funkciói és fejlett Canva Pro opciói kezdő és tapasztalt grafikusok számára egyaránt elérhetővé teszik. Így tapasztalt grafikusként is meggyorsíthatja a munkádat ez a képszerkesztő. Amennyiben inkább szakemberekre bíznád az online megjelenésedet, akkor keresd a Marketing Astro csapatát! 

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás