Tartalomjegyzék

göndör hajú copywriter szöveget ír laptopon
3 perc /

Content vs. copywriting SEO szemszögből

Tartalomjegyzék

A SEO (=search engine optimization)  mozaikszó mára minden online marketinggel foglalkozó ember számára jól ismert kifejezés. A Marketing Astro oldalán egy blog-sorozat foglalja össze a legalapvetőbb tudnivalókat a SEO-ról.

Egy sikeres weboldal felépítéséért, a forgalom  növeléséért, a találati listán való magasabb helyezésért képesek vagyunk, az elsősorban a Google szerint diktált, SEO szempontokat alázatosan követni, mert beláttuk: az emberek arról vesznek tudomást, amit a Google feldob eléjük.

A SEO-nak három fő ága van (OnPage; OffPage; Technikai SEO), amelyek még számos alpontot tartalmaznak. Mindegyik fontos szereppel bír, az viszont tagadhatatlan, hogy a SEO lelke a tartalom. De kire van szükségünk, amikor weboldalunkat SEO szempontok alapján szeretnénk felépíteni, illetve átalakítani? Copywriter vagy Content writer? Merthogy a kettő nem ugyanaz!

Grafika egy fekete hajú hölgyről, aki mérlegként tartja két kezében a laptopot és a pénzt

A SEO tartalmak fő céljai:

 • Weboldal organikus forgalmának növelése
 • A legjobb helyezés elérése a SERP-eken (Search Engine Result Pages)
 • Hiteles, releváns, felhasználóbarát tartalom létrehozása
 • A felhasználót a lehető legtovább az oldalon tartani; bouncing rate csökkentése
 • Lead generálás
 • Linképítés
 • Konverziók eredményezése (üzletkötés, vásárlás megvalósítása)

Ami nem csak az online, de az offline térben is fontos gyakorlati útmutató az a következő: a minőség nem minden! Azt el is kell tudni adni.

Bár a régi mondás szerint: „A jó bornak nem kell cégér!”- ez az állítás ma már nem állja meg a helyét! Ma már a legjobbaknak is kell a reklám, különben a kevésbé jók is elnyomhatják.

Mielőtt elkezdenénk kutakodni szövegíró után, gondoljunk végig, mire is van szükségünk: minőségi tartalomra vagy hatékony konverziónövelésre?

Content writer

Tartalomíróra akkor van igazán szükségünk, ha:

 • A Google találati listáján jobb helyezést szeretnénk elérni
 • Releváns tartalmat szeretnénk létrehozni, amire mások is hivatkozhatnak
 • Az organikus forgalmat szeretnénk növelni
 • Hosszú távra tervezünk adott weboldalt illetően, s ha lassabban is, de egy biztos, egyre növekvő forgalom elérése a cél
 • A felhasználót minél tovább az oldalon kívánjuk tartani, s az aloldalakra is irányítani

A tartalomírók által készített releváns szövegekkel növelhetjük weboldalunk megosztásának gyakoriságát a közösségi média felületein, illetve felkelthetjük az emberek figyelmét a termékünkre, szolgáltatásunkra.

A minőségi tartalom elsődleges célja az oldal népszerűsítése, a kapcsolatok kiépítése és megszilárdítása hosszútávon, aminek eredménye, vagyis közvetett célja a konverzió produkálása.

Ezek azok a tartalmak, amikért szakmai elismerés (organikus forgalom, a weboldalra való hivatkozások és a megosztások számának növekedése) és, az elején inkább csak egy kevéske, anyagi haszon jár. A hosszú távú cél ez utóbbi növelése is.

Ennek megfelelően egy content writer elsődlegesen a következő tartalmakat hozza létre:

 • SEO blogposztok
 • Vendégposztok
 • Weboldal szövegezése SEO szempontok alapján
 • PPC landing oldalak
 • E-book, illetve más online tartalom létrehozása, melyet a leadekért ígér az oldal

Copywriter

Egy copywriter éppen fordítva működik. Az ő elsődleges célja a konverzió produkálás. Számára sem utolsó szempont a tartalom, de annak inkább az eladhatóságára, mintsem a pallérozására koncentrál. A copywriter munkájának eredménye elsősorban a konverziók számában mutatkozik meg, s csak másodlagosan hathat a linképítésre, illetve az organikus forgalomnövekedésre.

A copywriter célja a gyors eredmény produkálás, aminek pozitív következményei lehetnek a hosszabb távú sikerek (linképítés; az oldal látogatottságának növelése).

A copywriter főleg a következő tartalmak létrehozásában sikeres:

 • E-mail kampányok
 • Közösségi média platformjainak posztjai (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn,…)
 • Video szkriptek
 • Call-To-Action gombok szövegezése
 • Oldalnavigációs szövegek
 • Hirdetések (akár nyomtatott, akár online formában)
 • Nem-SEO landing oldalak
 • Termékleírások

SEO tartalomíró és copywriter: mindkettő szövegíró, eltérő specialitással. Természetesen nem zárja ki egymást a két képesség, minthogy vannak emberek, akik több nyelven is képesek anyanyelvi szinten beszélni. Mégis, ha van rá módunk, válasszuk a legalkalmasabb specialistát!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás