Tartalomjegyzék

A kampánytervezés a piackutatással és az elemzéssel kezdődik
9 perc /

Ezekre figyelj oda a kampánytervezés során

Tartalomjegyzék

A marketing kampányok megtervezése az egyik legmeghatározóbb tevékenység a digitális marketing világában. Ahhoz ugyanis, hogy a vállalkozásod elérje a megfelelő eredményeket, mindenképpen szükséged van egy alaposan átgondolt tervre a kampánytervezésnél. 

Pontosan úgy, mint amikor az építész megtervezi a házadat, elkészíti az előzetes tervrajzokat, majd a te és a hivatalok jóváhagyásával megcsinálja a végleges tervet. Így a téglák nem csupán véletlenszerűen kerülnek egymásra az építkezés során, hanem lépésről lépésre követik a mesteremberek a számukra kiadott tervet. Ha nem így teszik, akkor az épület egyszerűen összedől.

Érdemes ugyanígy tekinteni a kampányodra is. Az online kampánytervezés segíti a hatékonyabb és sikeresebb kampányok kialakítását, illetve lehetőséget ad arra, hogy rugalmasan reagálhass az esetleges változásokra vagy kihívásokra a kampány során.

A marketing stratégia fontos eleme a kampánytervezésnek

Milyen típusú online kampányok léteznek?

Az online marketingben számos terület képviselteti magát, ami rengeteg lehetőséget kínál a kampánytervezésre és azok elkészítésére. Az alábbiakban bemutatjuk neked, hogy milyen kampányok léteznek, és miket mire tudsz használni a kampányterv előkészítése során. Nézzük is meg!

Közösségi média kampányok

A közösségi média nemcsak a rokonokkal és a barátokkal történő kapcsolattartásban jeleskedik, hanem számos lehetőséget kínál az üzletek és a vállalkozások számára is. Az online marketing egyik fő csatornája ez, ahol a social media posztoktól kezdve a hirdetéseken át a közönségépítésig mindent megtalálsz. Azzal pedig, hogy interakcióba léphetsz a követőiddel, nemcsak a visszajelzéseket kezelheted, hanem akár a hitelességedet is növelheted. 

A kampánytervezés azonban itt is rendkívül fontos, hiszen a valódi sikereket nem az összevissza posztolgatás és hirdetés érheti el. A kutatás, a kampányterv előkészítése és a célzott hirdetések ugyanis sokkal nagyobb számokat generálnak, mintha tényleg véletlenszerűen mennének a dolgok. 

Milyen felületeken kampányolhatsz? 

Például Facebookon, Instagramon, Twitteren vagy LinkedInen való hirdetések elhelyezése vagy az azokon történő organikus kommunikáció.

Keresőmotor kampányok (SEM)

Te is találkoztál már ilyen kampányokkal, amikor rákerestél valamire a böngésződben. Ezek a kampányok fizetett hirdetéseket jelenítenek meg a keresési eredményekben, vagy a partner oldalakon. Jellemzően ezek a hirdetések a legmagasabb helyek egyikére kerülnek, így könnyen láthatóak. Érdemes tehát a kampánytervezés során úgy kialakítani a hirdetéseket, hogy azok vonzóak legyenek a látogatók számára.

Milyen keresőmotorok vannak? 

Ide sorolható például a Google Ads és a Bing Ads. Ezeken a felületeken feladhatod a hirdetéseid, amit a kampánytervezés során megalkottál.

Tartalommarketing kampányok

A saját üzleti oldalra kerülő cikkek és a PR tartalmak egyre nagyobb körben hódítanak. De nemcsak szöveges tartalmakat készíthetsz, hiszen a vizuális és az audió kontentek is egyre népszerűbbek. Miket csinálj a kampánytervezés során? Tervezz blogbejegyzéseket (saját és más oldalakon), videókat, podcastokat vagy infografikákat, melyek elkészítése és megosztása a célközönség elérése érdekében történik majd a kidolgozás után.

Milyen csatornákon kampányolhatsz? 

Saját vagy más weboldala, közösségi média felületek.

Influencer marketing kampányok

Maga az influenszer egy olyan személy, aki valamekkora követőtáborra tett szert és nagy befolyással van a követőire. Ekkor a cégek és a vállalkozások dönthetnek úgy a kampánytervezés folyamatában, hogy leszerződnek egy ilyen influenszerrel. Lényeges kritérium, hogy az adott közösségi média szereplő nagy követőtáborral rendelkezzen az online közösségi média platformokon, s hitelesek legyenek a követőik számára, mert csak így tudják elérni a cég számára is fontos célcsoportot.

Hol vannak influenszerek?

Főleg a közösségi médiában és a videómegosztó portálokon találkozhatsz velük.

E-mail marketing kampányok

Azt regélik, hogy az egyik legsikeresebb online marketing csatorna a hírlevelezés. Akár többféle helyről is gyűjthetsz feliratkozókat a hírlevél-listádra, úgy mint a blogodról, a weboldaladról, a közösségi médiából, de akár a Google Ads hirdetésekből is. Amint feliratkozik valaki, bekerül a megfelelő listába, ahol a kifejezetten neki szóló hírleveleket kapja meg.

A Sales Autopilot, a MailChimp, a MailerLite és a hasonló e-mail marketing szoftverek képesek a szegmentálásra, és a többféle lista kezelésére. Emellett küldhetsz leveleket csak azoknak is, akik az adott listáról megnyitották az előző leveledet, vagy csak azoknak, akik például vásároltak már tőled ilyen vagy olyan terméket.

Milyen tartalmi elemeket rakhatsz össze ezekben a hírlevelekben a kampánytervezés során? Tulajdonképpen bármit. A legegyszerűbb levél csak szövegből áll, de tehetsz bele képeket, bannereket, videókat vagy akár animációkat is. A szövegben mindig fontos, hogy legyenek meg a szükséges linkek, vagy a gomb, ami a célod eléréséhez vezet.

Milyen leveleket küldhetsz?

Hírlevelek, promóciós e-mailek vagy üdvözlő e-mailek küldése a célközönségnek.

Az e-mailes kampányokat is lényeges, hogy előre megtervezd és úgy kivitelezd

Affiliate marketing kampányok

Az affiliate marketing egy érdekes lehetőség, hiszen itt hasznos partnerségekre találhatsz a társszolgáltatásokat kínálókban. Itt ugyanis nem kell ellenségeknek lennetek, ha meg tudtok egyezni abban, hogy egymáshoz külditek az ügyfeleiteket, és így mind a ketten jól jártok. 

Tegyük fel, hogy szövegíró vagy, az affiliate partnered pedig grafikus. Vagy te webfejlesztő, a partnered pedig webdesigner. Ekkor a két terület úgy egészíti ki egymást, hogy nem ütközik a két cég érdeke, és így mind a ketten haszonra tehettek szert, miközben kevesebbet kellett hirdetésre költenetek. 

Az affiliate marketing azonban nemcsak szolgáltatók esetén működik. Az egyik legnevesebb szereplő például a Booking.com, aki affiliate linkek alapján kedvezményeket oszt a szálláshelyekre. Egy ilyen kedvezmény természetesen csak egyszer használható, mégis a kattintások után jutalékot kaphatnak a promótálók is. Azonban itt is szükséged lesz a kampánytervezésre, hiszen enélkül csak üres hirdetésfeladás lenne a dologból. 

Hogyan kampányolhatsz?

Együttműködés más vállalatokkal vagy weboldalakkal, hogy azok promóciót végezzenek az adott termék vagy szolgáltatás értékesítése érdekében, előre meghatározott jutalékért cserébe.

Interaktív kampányok

Forgattál már meg szerencsekereket online? Húztál már ki nyertes sorszámot a digitális térben? Az online játékok, kvízek, vagy szavazások szervezése nagyon sokat számít a potenciális vásárlók érdeklődésének felkeltése és az elkötelezettség növelése érdekében. A kampánytervezésnél tehát érdemes azt is figyelembe venni, hogy hogyan erősítheted fel a vásárlóid elköteleződés iránti vágyát.

Miket nyerhetnek a követőid?

Kedvezményeket, ingyenes szállítási lehetőségeket, plusz terméket vagy egy plusz szolgáltatást, stb.

Videómarketing kampányok

Manapság egyre elterjedtebbé válnak a videós tartalmak, hiszen egyre inkább ezeket fogyasztja a társadalom. A fiatalabb generációnak alapvető, hogy a Youtube-on vagy a Tiktokon keressenek rá az őket érdeklő információkra, azonban az egyel idősebb korosztály is előszeretettel használja ezeket a platformokat. 

A rengeteg információ között, a kampánytervezés során érdemes úgy megalkotni a kampányaidat, hogy azok kitűnjenek a tömegből. A videómarketing kampányok legyenek alaposan megtervezve, illetve lényeges, hogy mindig minőségi eszközökkel dolgozz. Mivel a kampányokkal a saját vállalkozásod értékrendjét is bemutatod, így fontos, hogy mit látnak az emberek. 

Milyen csatornákon kampányolhatsz?

YouTube, TikTok vagy más videómegosztó platformokon történő videók készítése és megosztása a márka vagy termék népszerűsítése érdekében.

Retargeting kampányok

Amennyiben valaki már vásárolt tőled bármilyen terméket vagy szolgáltatást, esetleg szeretett volna, de végül kosárelhagyó lett, azokat újból megcélozhatod. Lényeges tehát, hogy azoknak az egyéneknek a célzása történik meg itt, akik már interakcióba léptek az adott márkával vagy termékkel, például már meglátogatták a weboldalt, de még nem vásároltak.

Milyen csatornákon kampányolhatsz?

Tulajdonképpen ugyanazokon a felületeken, amelyeken már az eredeti kampányaid is futottak.

Közösen is érdemes átbeszélni, hogy mire van szükség a kampánytervezésnél

Mire kell odafigyelni a kampánytervezés során?

Egy kampány megtervezése nem kis falat, ráadásul több olyan eleme is van, amin sajnos megcsúszhat a vállalkozásod. Éppen ezért ezt érdemes szakértőre bízni, de ha inkább te magad csinálnád, akkor is eláruljuk a lépéseket. Vágjunk is bele!

Célok meghatározása

A célkitűzés nemcsak a magánéletben és az üzleti terv elkészítésekor fontos, hanem a kampánytervezés esetén is. Minden esetben határozd meg pontosan, hogy mit szeretnél elérni az online kampánnyal. Legyenek konkrét célkitűzéseid, amelyek eléréséhez számokat és határidőket köthetsz. Cél lehet például az értékesítés, a márkaismertség erősítése vagy a hírlevél feliratkozók számának növelése.

Célcsoport meghatározása

A másik legfontosabb kezdeti lépés a kampánytervezés során, hogy pontosan ismerd meg és határozd meg a célközönséged. Amennyiben ez nem történik meg, akkor gondolj bele abba, hogy mégis kinek szeretnél hirdetni? Kinek szeretnél eladni? Határozd meg a buyer persona-t. A buyer personá-k olyan fiktív vásárlók, akiket demográfiai és érdeklődési körök alapján választasz ki.

Ha ez megtörtént, akkor alakítsd ki a marketinged úgy, hogy megfelelj a célközönségednek és kezelni tudd az esetleges félelmeiket vagy kifogásaikat. Így sokkal hatékonyabbá válhatnak a hirdetési kampányaid és az eladási folyamataid. Emellett fontos, hogy pontosan tudd, hogy kik a potenciális vevőid, és mely platformokon találhatóak meg. Ezt pedig érdemes meghatározni a kampánytervezés fázisában azért, hogy a megfelelő korosztály számára a megfelelő platformon hirdethesd meg a termékeid vagy a szolgáltatásaid.

Tartalomkészítés

A fentiek után jöhet a kampánytervezés esszenciája, a tartalomgyártás. Minden kampányterv megvalósításakor készíts vonzó és releváns tartalmakat, amelyek megfelelnek a célközönséged igényeinek és érdeklődési körének. Ezeket az információkat a buyer persona meghatározása után nyerheted ki az általad összegyűjtött adatokból, ami tulajdonképpen egy alapos piackutatáson alapszik. 

A tartalom minden platformon más, így érdemes azt a lehető legjobban rászabni. A Facebookon például a szöveges, képi vagy videós tartalmak is jól teljesítenek, míg az Instagramon inkább csak a képi és videós tartalmakon van a hangsúly. 

Ahány platform, annyi tartalomtípus, tehát lehet ez szöveg, kép, videó vagy más formátum, a tartalom pedig legyen megragadó és elgondolkodtató. Mindig készíts tartalomtervet, amiben szerepelnek az ötletek, a határidők és a tartalomtípusok. De még jobb, ha egy kampányhoz már előre létrehozol minden tartalmi elemet, így a beállítás során már csak be kell másolnod őket a megfelelő helyre.

Kampány üzenet

Te is szereted, ha egy cég hirdetéséből azonnal megragadja a figyelmedet a lényeg? Tulajdonképpen a kampánytervezésnél ez is fontos szempont, ezért határozz meg egy koherens és egyértelmű üzenetet, amit a tartalmakban és a kampány egészében kommunikálni szeretnél. Egy kampányhoz mindig csak egy üzenetet válassz, különben nem fog “átmenni” a közönséged számára. Azonban ha sikerül egy olyan üzenetet kitalálnod, ami elég ütős, akkor a kampányod is rendkívül sikeres lehet!

Csatornák meghatározása

A fentiekben már részletesebben is leírtuk, hogy milyen marketing csatornákat tudsz használni a kampánytervezés során. Válaszd ki azokat az online platformokat, amelyeken a célközönséged a legegyszerűbben és a legolcsóbban megtalálhatod. A cél az, hogy növelhesd a konverziót.

Miután ez megvan, nagyon fontos lépés, hogy a kampányban résztvevő tartalmaikat is az adott marketing csatornák sajátosságai alapján tervezd meg. Ilyen például az, hogy Youtube-ra videók elkészítésével számolj leginkább, de egy e-mail kampányban inkább a szövegen és a képi elemeken legyen a hangsúly.

Itt összefoglaljuk, hogy milyen csatornák léteznek a marketing kampányok világában. Részletesebben a cikk elején olvashatsz róluk: 

  • Közösségi média
  • Keresőmotor (SEM)
  • Tartalommarketing
  • Influencer marketing
  • E-mail marketing
  • Affiliate marketing
  • Interaktív
  • Videómarketing
  • Retargeting

Kampány ütemezése

Határozd meg a kampány kezdési és befejezési időpontját, valamint a fontos eseményeket és promóciókat a kampánytervezés során. De mit jelent az utóbbi kettő? A fontos események lehetnek például a vállalkozásod születésnapja, valamilyen világnap, különféle ünnepek (karácsony, újév, húsvét, halottak napja, black friday), vagy akár a területeden lévő fontos események kiemelése. 

Az ilyen jeles alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy egy kampányidőszak alatt promotáld a termékeidet, és nagyobb konverziót érhess el az ügyfélszerzésben, vagy akár az eladások esetén. Így növelheted a kampányaid sikerességét.

Költségvetés

Ez a lépés meghatározó lehet a kampánytervezésben és a marketinges büdzsében, ezért nem szabad félvállról venned. Határozd meg a rendelkezésre álló költségvetést, és oszd fel a keretet a különböző kampányelemek és csatornák között. Először válaszd mindig azokat a csatornákat, ahol valószínűleg a legolcsóbban érhetők el a potenciális érdeklődők, majd folyamatosan indulj el a tervezéssel az egyre dráguló lehetőségek felé. Így könnyebben meghatározhatod, hogy mire mennyi összeget tudsz szánni.

Érdemes tisztában lennünk a marketing alapfogalmaival. Emlékszel még, hogy mik azok a marketingcsatornák? Azok a felhasználói felületek, amelyeken láthatóvá teheted a vállalkozásod, és elindíthatod a kampányaid. Ilyen csatorna például a Google Ads, a LinkedIn, vagy akár az e-mail marketing a MailChimpben, a MailerLite-ban vagy akár a Sales Autopilotban.

A mérés és az elemzés lényegi része a kampánytervezésnek

Mérés és elemzés

Állíts fel a kampánytervezés során olyan mérési mutatókat (különböző KPI mutatók), amelyek segítségével nyomon követheted a kampány teljesítményét, illetve rendszeresen elemezheted az eredményeket. De miért is olyan fontos ez? Azért, mert ebből fogod látni, hogy a kampányod céljai megvalósultak-e. Amennyiben úgy látod, hogy módosításokra lenne szükség a sikeres eredmények elérése érdekében, akkor így a kampány közben is elvégezhetsz néhány beállítást.

Szabályozások betartása

Sokan elcsúsznak azon, hogy a tartalmaik és a hirdetéseik nem felelnek meg az adott szabályozásoknak, vagy olyan audió vagy vizuális elemet tartalmaznak, ami jogdíjköteles. Ügyelj tehát arra a kampánytervezésnél, hogy az online kampány minden eleme megfeleljen az adott ország jogszabályainak és az adatvédelmi előírásoknak. Ha pedig zenét tennél a videó alá, törekedj arra, hogy az jogtiszta legyen. Ezen kívül a platformok belső szabályaival és felhasználási feltételeivel is tisztában kell lenni, és be kell őket tartani, mert csak így mehet le a kampány a tervezettek szerint.

Tesztelés és optimalizálás

Biztosan te is hezitáltál már két cím vagy két kép között, nem igaz? A marketingben létezik egy olyan fogalom, hogy A/B tesztelés, így nem neked kell eldöntened, hogy éppen melyik címet vagy képet fogja szeretni a célközönséged. De nyugodtan tesztelheted ezt nemcsak a Facebookon, hanem akár a hírlevélküldő szoftverek egyikében is. Így bátran elmondhatod azt, ha nagyobb kampánytervezésbe fogsz, hogy letesztelted a két verziót és ezek meg ezek működtek, míg más elemek pedig nem. 

A teszt lényege az, hogy beállítasz egy hirdetést az egyik verzióval, majd egy másik hirdetést a másik verzióval. Mivel ezek a hirdetések össze vannak kötve a szoftveren belül, ezért mindig csak az egyiket vagy a másikat fogja megmutatni a célközönségednek. Majd összegyűjti a kattintási és megnyitási arányokat annak érdekében, hogy hatékonyan dönts egyik vagy másik verzió mellett. 

Végezz A/B teszteket úgy, hogy mindenképpen legyen bekötve a Google Analytics, és történjen meg a Facebook pixel beillesztése is. Ezekkel az eszközökkel tudod mérni a beérkező adatokat. Így fogod látni, hogy milyen elemek működnek jobban vagy kevésbé, ráadásul enélkül az említett KPI-ket sem fogod tudni követni. Tehát mindenképpen érdemes erre időt szánnod, hiszen rengeteget segíthet a további kampánytervezések során.

Kommunikáció és utánkövetés

A kampányod ne csak egy egyirányú kommunikáció legyen, hanem legyél kíváncsi! Minden esetben kérd ki és vedd figyelembe a célközönséged véleményét és meglátásait, hiszen rendkívül értékes visszajelzést kaphatsz ezáltal, és a kampánytervezés során is jól jöhet. Ezekből nemcsak építkezhetsz, de akár referenciának is felhasználhatod őket. Ha negatív visszajelzést kapsz, akkor se bújj el előle, hanem fogd fel egy építő kritikának.

Mindig vissza kell mérni az elért ereményeket a kampánytervezéskor

Összegzés

Amikor kampánytervezésre kerül a sor, lényeges, hogy összeszedj minden olyan csatornát, ahol megtalálható a célközönséged. Ez talán nem is tűnik olyan könnyűnek, de a fentiekben segítettünk abban, hogy semmi se maradjon ki a tervezésből. A különféle marketing csatornákon ugyanis a különböző demográfiai adatokkal rendelkező célközönségre lőhetsz, így érdemes körüljárni azt is, hogy melyikhez kik tartoznak. 

Cikkünkben emellett felsoroltuk azokat a kampánytervezési lépéseket is, amelyeket meg kell tenned annak érdekében, hogy egy sikeres kampányt felépíthess és levezényelhezz. Ez ugyanis önmagában nem könnyű, és rengeteg buktatóval járhat. Így lényeges, hogy keress fel egy szakembert, aki segíteni tud majd neked.

Reméljük, hogy a cikkünk sokat segített abban, hogy te is megtervezz egy stabil várat, vagyis egy olyan online kampánytervezést vigyél véghez, ami majd stabilan hozza neked a látogatókat a vállalkozásodba. Addig is olvasd el a további tartalmainkat a weboldalunkon, és képezd ki magad az információk tengerében!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás