Tartalomjegyzék

Facebook hirdetéskezelő laptopon
3 perc /

3 hatalmas hiba – ezeket ne
kövesd el a Facebook hirdetéskezelőben!

Tartalomjegyzék

A Meta univerzum megjelenése látszólag nem sok újdonságot hozott a hétköznapi Facebook / Instagram használat során, valójában azonban a háttérben számos olyan változás történt, ami komoly kihatással lehet a 2022-es év hirdetési hatékonyságára. Ezek egy részét már hónapokkal korábban bejelentették, ám egyre több cég tapasztalhatja meg, hogy korántsem csak arról van szó, hogy eltűnt néhány érdeklődési kör a listából. Nézzünk 3 hatalmas hibát, amelyeket ne kövess el a Facebook hirdetéskezelőben!

1. Facebook hirdetéskezelő hiba: Változott a hideg célközönség célzása, avagy bízd az algoritmusra

Míg korábban a hideg célközönséget megszólító kampányok esetében kritikus pontnak számított, hogy minél pontosabban becélozzuk az ügyfeleket, december közepe óta jelentősen visszaesett az ilyen típusú kampányok hatékonysága. A Facebook által be nem jelentett, de számos külső szakértő és a mi méréseink által is alátámasztott tény az, hogy az évek óta jól működő érdeklődési kör, magatartásforma vagy éppen iskolai végzettségre támaszkodó kampányok meggyengültek. Látványos azonban az előretörés azoknál a kampányoknál, ahol széles, sőt szinte alig célzott hirdetések futnak. Nem nehéz kitalálni, hogy a Facebook szeretné, ha minél inkább az algoritmusra bíznánk az érdemi munkát, és a lehető legkevésbé szorítanánk annak működését határok közé.

Hivatalos közlemény híján azonban ez inkább tekinthető tesztüzemmódnak, sem mint végleges tervezetnek, ezért érdemes fokozottan figyelni a következő hónapok adatait.

2. Facebook hirdetéskezelő hiba: Nagyobb hangsúlyt kapnak a hasonmás célközönségek

A Lookalike, azaz hasonmás célközönségek funkciója már évek óta elérhető a Business Managerben, ám sokan idegenkedtek a használatuktól, vagy éppen nem voltak tisztában azzal, hogy és mire használhatók az ilyen típusú közönségek. Pedig az elv pofonegyszerű: valamely meglévő adatforrást alapul véve a Facebook elemzi a meglévő közönség adatait, majd a közös pontokat összegyűjtve megkeresi azokat az embereket, akik hasonló jellemzőkkel bírnak, de nem szerepelnek a meglévő listában. Hasonmást pedig számos forrásból készthetünk, így például jó alap lehet a Facebook-os aktivitás, az oldallátogatás, vagy akár a konverziót művelet. Mit jelent ez a gyakorlatban? Tegyük fel, hogy cégünk számos sikeres árajánlatkérés futott már be, amelyet konverzióként, azaz célteljesülésként rögzítettünk. Az újonnan megalkotott hasonmás célközönségnél a Facebook algoritmusa megvizsgálja az ajánlatkérőkről rögzített adatokat, majd a közös pontokat megjelölve felkutatja azokat a usereket, akiknél hasonló érdeklődési köröket, aktivitási tevékenységet rögzített, de tőlünk még nem kértek árajánlatot. A frissen létrehozott (anonim) listát megcélozva így olyan embereket érhetünk el a hirdetésekkel, akik hasonlítanak meglévő vásárlóinkhoz, ahelyett hogy az amúgy is gyengülő hideg célzásoknál mi próbálnánk meg kitalálni, kik lehetnek a potenciális új ügyfeleink.

3. Facebook hirdetéskezelő hiba: A dinamikus képek és szövegek

Korábban teljesen természetesnek számított, ha egy hirdetéscsoporton belül több hirdetést is elhelyeztünk, hogy eltérő kreatívokkal (képek, videók) és szövegekkel érjük el a felhasználókat. Ezt az éveken keresztül jól működő modellt váltotta fel a dinamikus tartalmak funkció, mikor egyetlen hirdetést használtunk, ám ezen belül akár 5-10 kép- és szövegvariációt helyezhetünk el. Sokan – talán megszokásból – maradtak a klasszikus, egy hirdetéscsoport 2-4 hirdetés formulánál, ám az elmúlt hónapokban ezek eredményessége is jelentősen csökkent. Mostanra kis túlzással azt láthatjuk, hogyha több hirdetést futtatunk egy csoporton belül, valamelyik gyorsan a dominánssá válik, a többi pedig gyakorlatilag nem is kap a költségkeretből. Ezzel szemben a dinamikus formátumok esetén a Facebook és az Insta valóban folyamatosan cserélgeti a megadott tartalmakat és igyekszik mindig az adott userhez leginkább passzolót bemutatni.

Meta verzum

Hogyan tovább Metaverzum?

A Meta a részben külső kényszer, részben a megújulás miatt elkerülhetetlen változásai ezzel még nem értek véget. Ugyan hivatalosan még nem jelentették be, de vélhetően nyáron újabb, fontos változások lépnek életbe a Facebook PPC-nél, amelyek komoly hatással lehetnek meglévő és új kampányaink eredményességére. Addig is érdemes folyamatos teszteléseket végezni, és tudomásul venni, hogy az elmúlt évek trendjei megváltoznak a Facebook és Instagram hirdetéseknél, és nem ragaszkodni a korábban bevált, de mostanra jelentősen meggyengülő praktikákhoz.

Amennyiben segítségre van szükségetek PPC kampányok optimalizálásához, forduljatok hozzánk bizalommal!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás