Tartalomjegyzék

8 perc /

Google Cégem regisztráció és útmutató

Tartalomjegyzék

Egy Google Cégem profil rengeteg előnnyel járhat vállalkozásod számára. Segítségével egyszerűen és hatékonyan kezelheted a céged online jelenlétét és a lokális marketinget is erősítheted. A szolgáltatással olyan információkat tarthatsz naprakészen, mint a vállalkozás neve, címe, nyitvatartási ideje, és elérhetőségei, a vásárlói megítélésed pedig fényképek megosztásán és értékelések kezelésén keresztül javíthatod. A fiók létrehozása ráadásul teljesen ingyenes. 

De mit kell tenned a regisztrációhoz? És melyek a legfontosabb szempontok, amelyekre érdemes odafigyelned a profilod kezelésekor? Cikkünkben átfogó útmutatót adunk a Google Cégem profilod létrehozásához és kezeléséhez egyaránt.

google logo seen displayed smartphone

A Google Cégem lehetővé teszi, hogy egyszerre akár több vállalkozás adatait is kezeld. Ide tartozik a cég neve, a telephely, a nyitvatartási idő, valamint a feltölthető médiatartalmak is. A platform azt is lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérd és megválaszold az ügyfélértékeléseket. 

A Google keresési adataiba is betekintést nyerhetsz: láthatod például, hogy honnan érkeznek ezek a keresések és hogy hányan hívták a vállalkozásodat a Google Térképen megjelenő telefonszámon keresztül. A platform nemcsak a potenciális ügyfelek számára könnyíti meg, hogy bárhonnan elérjék a céged, de jóval felhasználóbarátabb is, mint a korábbi verziói. 

A Google Cégem története

A Google Cégem a Google korábbi, hasonló célú szolgáltatásainak összefonódásából jött létre. A cégóriás 2004-ben adta ki a Google Local-t, amely egyfajta üzleti címjegyzékként szolgált. Az eszköz a földrajzi adatok felhasználásával könnyítette meg a helyalapú keresést és a címjegyzékek listázását. Ez az innovatív szolgáltatás összekapcsolta a felhasználókat a közelben lévő vállalkozásokkal, megalapozva a Google Cégem alapfunkcióit később lehetővé tevő lokalizált keresési funkciókat. 

A Google Local fejlődésével párhuzamosan jelent meg a Google Helyek, kifejezetten a helyi vállalkozások segítésére. Azáltal, hogy a Google kiterjedt platformján digitális kirakatot biztosított a vállalkozásoknak, a Google Places lehetővé tette számukra, hogy átfogó, létfontosságú információkkal (többek között címekkel, elérhetőségekkel és nyitvatartási idővel) gazdagított profilokat hozzanak létre. 

2005-től a Google Local mellett párhuzamosan futott a Google Térkép, közvetlenül utána ráadásul a Google Local Business Center is megjelent. Ennek segítségével a felhasználók gördülékenyebben kezelhették a Google Local-on lévő listáikat. A félreértések elkerüléséért a Google 2006-ban a Google Localt és a térképet Google Térkép néven egyesítette.

A Google+ Local 2011-ben váltotta fel a Google Places-t. Ez fordulópontot jelentett a ma ismert Google Cégem szolgáltatás felé vezető úton, hiszen először tette lehetővé a vállalkozások számára, hogy jelen legyenek a Google Térkép keresésben.

A Google Cégem születése

Az egymástól eltérő, de egymást kiegészítő szolgáltatások sokasága egyre nyilvánvalóbbá tette, hogy a rendszer ésszerűsítésre szorul. A Google – felismerve az integrációban rejlő szinergia- és hatékonyságnövelési lehetőségeket – átfogó átalakításba kezdett, amely a Google Cégem 2014-es elindításában csúcsosodott ki.

Ez paradigmaváltást jelentett a helyi vállalkozások irányításában. A Google Local, a Google Helyek és a Google+ Local funkcióinak egyesítésével a szolgáltatás egy egységes, koherens platformot nyújt, amellyel a vállalkozások egyszerűen kontrollálhatják online jelenlétüket.

Miért fontos, hogy regisztráld a vállalkozásodat Google Cégemre?

Mindannyian rengeteg Google Cégem profillal kerülhetünk kapcsolatba: egy helyi vállalkozás keresése közben, amikor egy fogászati rendelőről néznénk értékeléseket, vagy akár éttermet igyekszünk választani. Ezek a profilok a Google keresőjében és a Google Térképen is megjelennek, éppen ezért kis- és középvállalkozások számára nemcsak előnyös, de egyenesen kötelező a regisztráció. 

Segítségével jobban testre szabhatod a céged digitális marketing megközelítését, növelheted a webhelyed forgalmát és javíthatod helyezéseit is. Lássuk, hogyan járul hozzá mindehhez a Google Cégem. Az alábbiakban megismerheted a platform legfontosabb előnyeit és a regisztráció menetét. 

 1. Megjelenés a Google Térkép és a Google Local Pack listáin

Amikor elindítasz egy Google keresést, az első dolog, ami a szemed elé kerül, a lap tetején jól látható céglista és a hozzá tartozó térkép lesz. 

A Google Local Pack egy olyan találati oldal amely a kereséshez kapcsolódó helyeket jeleníti meg. Emellett egy csomó egyéb releváns információt is tartalmaz, amelyekhez bármelyik potenciális ügyfél hozzáférhet – a térképen feltüntetett elhelyezkedést, az üzlet elérhetőségét (arra az esetre, ha valakinek további kérdései lennének, vagy gyorsan foglalni szeretnének), ezen kívül az üzlet nyitvatartási idejét, sőt, még a létesítmény csillagbesorolását is beleértve. 

 1. Értékelések

Mielőtt döntenénk egy szolgáltatás mellett, mindannyian támaszkodunk valamilyen mértékben az online elérhető véleményekre. Ez természetes, hiszen a beszámolók valódi, hozzánk hasonló vásárlóktól érkeznek és biztosak lehetünk benne, hogy nem a cég marketing kommunikációját tükrözik. 

Az emberek általában ugyanúgy megbíznak egy online véleményben, mint egy személyes beszámolóban. Minél több pozitív vásárlói véleményt kap az üzleted, annál nagyobb az esély a leadek generálására és az eladások növelésére. A pozitív értékelések ráadásul nemcsak a potenciális ügyfelek bizalmát növelik – a keresőmotor is ezeket használja a rangsorolás felállításakor.

A Google Cégem vélemények törlésére nincs lehetőséged, azonban ha gyanús profilokról érkeznek értékelések, kérheted a spam profilok törlését a Google-től. Az elbírálás néhány napot is igénybe vehet.

 1. Statisztikák és betekintések

Mindemellett a Google Cégem hasznos információkat is nyújt számodra. A statisztikák segíthetnek meghatározni, hogy honnan érkezik a közönséged és arról is adatokat kaphatsz, hogy milyen bejegyzések vezettek a legtöbb interakcióhoz. E tudás birtokában jobban megértheted a célközönséged igényeid, ami a hatékony online marketing egyik alapköve.

Google Térkép képernyőfotó, 2024 május.

A regisztráció menete

Fontos, hogy a profilod a lehető legpontosabb, legteljesebb és minél inkább optimalizált legyen. Ez segít kiküszöbölni a félreértéseket és szimpatikusabbá teszi vállalkozásodat a leendő ügyfelek szemében.

Bejelentkezés és adategyeztetés

A regisztrációhoz mindenek előtt látogass el a Google Cégem weboldalára. Itt jelentkezhetsz be már meglévő fiókoddal, vagy létrehozhatsz egy teljesen új profilt. A regisztrációhoz meg kell adnod egy telefonszámot, amit a Google a fiókod biztonságának garantálásához használ majd. Ide érkezik egy 6 jegyű számkód, ennek megadásával fejezheted be a regisztrációt.

Az első Google Cégem bejelentkezés után meg kell adnod néhány alapvető adatot a “Vállalkozás hozzáadása” menüpontban. Ezt követően részletes adatokat kell nyújtanod a cégedre vonatkozóan. Ilyenek a:

 • cég neve, 
 • ország,
 • pontos címadatok,
 • telefonszám,
 • nyitvatartási idő,
 • cégleírás
 • weboldal címe
 • szolgáltatás kategóriája, 
 • és a kiszállításra vonatkozó információ

  A regisztráció végén olyan kérdéseket is feltesz majd a rendszer, mint hogy szeretnéd-e ellenőrizni és igazolni a cégprofilod. Hogy miért fontos a céged igazolása, azt az alábbiakban fejtjük ki.

  A cégprofil igazolása

  Vállalkozásod profiljának igazolása különösen fontos lépés, amelyre két szempont miatt is szükség van. Egyrészt egy igazolt profil nagyobb megbízhatóságot sugall a leendő ügyfelek számára, másrészt e nélkül meg sem tudnák találni a cégedet a keresőben. Az igazolását több módon is elvégezheted.

  A Google Cégem weboldalán bejelentkezés után válaszd ki a vállalkozást, amit igazolni szeretnél. Ezt követően választanod kell a különböző igazolási módok közül: 

  • Telefonon: A Google automatikus hívást vagy SMS-t fog küldeni az ellenőrző kóddal.
  • E-mailben: Emailes igazoláshoz kapni fogsz egy e-mailt, amely tartalmazza az ellenőrző kódot. 
  • Postai kártyával: Ha ezt a módot választod, a Google küldeni fog egy lapot a válllalkozásod címére, amelyen egy 6 karakterből álló kód áll majd. Ennek átfutása 5-6 munkanap. Miután megkaptad az egyedi kódot, már csak be kell írnod azt a profilodon keresztül. 
  • Videófelvételen keresztül: Ebben az esetben fel kell venned egy videót, amely a személyazonosságod mellett bizonyítja a vállalkozásod helyszínét és felszereltségét is.
  • Élő videohívás útján: Ugyanezt megteheted élő videóhívás útján is egy ügyfélszolgálati képviselővel.

  Fontos, hogy az azonnali igazolási módoknak előfeltétele, hogy a weboldaladon legalább három napja elérhető legyen a regisztrációkor megadott email-cím és telefonszám. Az is elvárás, hogy a Google Analytics és a Google Search Console hozzá legyen rendelve mind a weboldaladhoz, mind a vállalkozás email címéhez. Mindezek után a Google leellenőrzi a megadott adatokat, és ha minden stimmel, megjelenik az igazolt jelzés a profilodon.

  Előfordulhat, hogy nem egyedül kezeled majd a Google Cégem fiókodat, hanem például a csapatod marketing szakemberével együtt. Erre az esetre további felhasználókat is megadhatsz a profilodon belül és beállíthatod, ki milyen minőségben férhet hozzá annak kezeléséhez. 

  Google Térkép képernyőfotó, 2024 május.

  Így optimalizáld a Google Cégem profilod!

  A profilod létrehozása önmagában nem elég a vállalkozásod online marketingjének fejlesztéséhez – optimalizálnod és naprakészen is kell tartanod a felületet. Az ügyfélvéleményekre adott gyors reakció, a profilod személyre szabása és a rendszeres tartalommegosztás mind hozzájárulnak a jobb megítéléshez mind az ügyfelek, mind a keresőmotor részéről. Lássuk, hogyan használhatod ki maximálisan a Google Cégemben rejlő lehetőségeket!

  1. Szinkronizáld a vállalkozásod online profiljait!

  Kiemelten fontos, hogy a profilodon minden alapinformációt helyesen tölts ki. Add meg céged nevét, címét és webhelyét, valamint nyitvatartási idejét és ha bármilyen változás van ezekben, mindig tartsd naprakészen az információkat.

  Tartsd szem előtt, hogy a vállalkozásod social media felületeken, TripAdvisoron vagy más webhelyeken fenntartott profiljain azonos adatok szerepeljenek. Ez nemcsak a bizalomépítés miatt fontos, de a keresőoptimalizálásban is segítségedre lesz. Minél összehangoltabban működnek a különböző online felületeid, annál könnyebben találnak rá potenciális ügyfeleid, ráadásul a Google is nagyobb eséllyel ajánlja majd céged a keresési eredményekben.

  Ha a céged nem rendelkezik saját weboldallal, a Google Cégem automatikusan létrehoz egy egyszerű weblapot a számodra. Itt megjelennek a cég legalapvetőbb adatai, emellett pedig lehetőséged van fotók feltöltésére, rövid bemutatkozó megfogalmazására és alapvető formázásra. Ugyan ez a webhely teljesen ingyenes, ajánlott, hogy legyen inkább egy profi weboldalad. Egy szakemberek által létrehozott, SEO optimalizált weblappal rengeteget tehetsz a céged online marketingjének erősítéséért.

  1. Fogalmazz lényegretörő cégleírást!

  Az üzleti leírásban törekedj a lényegretörő, tömör és egyszerű leírásra. Koncentrállj vállalkozásod küldetésének bemutatására, rövid történetére és szolgáltatásaira, és kerüld a túl hosszú és terjengős megfogalmazást. Ne itt emeld ki akcióid vagy promócióid, és ellenőrizd a helyesírást többször. Egy elgépelés vagy pontatlanság rögtön kételyeket ébreszthet a potenciális vásárlókban és ügyfelekben.

  1. A megfelelő kulcsszóhasználat fontossága

  A leírás megfogalmazásakor az is fontos, hogy megfelelő kulcsszavakat használj. A jól megválasztott kulcsszavak ugyanis segítik a keresőmotort, hogy megértse, milyen területen tevékenykedsz és a megfelelő ügyfeleket irányítsa a cégedhez

  1. Szabd személyre profilod audiovizuális tartalmakkal!

  Mindenekelőtt állíts be egy profilképet a Google Cégem profilodnak. Olyan képet válassz, ami legjobban reprezentálja a cégedet – általában a weboldaladon és social media felületeiden is megjelenő logó.

  A fotós és videós tartalmak sokat segíthetnek a márkaidentitásod kommunikációjában. Mindig törekedj rá, hogy jó minőségű, saját készítésű vizuális tartalmakat ossz meg. Egy hatásos logó és néhány eredeti fotó a termékeidről, üzletedről vagy csapatodról rögtön szimpatikussá teheti vállalkozásodat egy potenciális ügyfél szemében.

  Videók esetében a Google rövid, maximum 30 másodperces felvételeket engedélyez, ez azonban már elég ahhoz, hogy gyors betekintést nyújts a vállalkozásod mindennapjaiba. Fontos, hogy a videók fájlmérete legfeljebb 100 MB lehet, felbontása legalább 720p (HD)

  1. Ügyfélvélemények kezelése

  Arról már volt szó, hogy miért olyan fontosak a fiókodra érkezett ügyfélértékelések. A profilod optimalizálásának azonban a Google Cégem véleményekre adott reakciók is részét képezik. Legyen szó pozitív vagy negatív értékelésről, fontos hogy mindig gyorsan és udvariasan válaszolj rájuk. Az ügyfelekkel való interakciók gyakorisága és általános stílusa sokat elárul egy vállalkozásról. A potenciális ügyfelekben nagyobb bizalmat kelt ha azt látják, hogy odafigyelsz a vevőkörödre. De hogyan kezelheted ezeket a bejegyzéseket?

  Egyszerűen jelentkezz be a profilodba (a keresőn, vagy akár Google Térképen keresztül is megteheted), majd kattints az Ügyfelek és vélemények menüpontra. Itt láthatod az összes értesítést és válaszolhatsz a beérkező értékelésekre.

  Érdemes beállítani egy Kérdések és Válaszok szekciót. Potenciális ügyfeleid itt könnyen és gyorsan választ találhatnak az összes gyakori kérdésre. Figyelj a kulcsszóhasználatra a válaszok megfogalmazásakor, hiszen egy megfelelően összeállított szekció nemcsak az ügyfélélményt javíthatja, de a keresőoptimalizálásban (SEO) és jobb rangsorolásban is segíthet.

  Kövesd a statisztikákat!

  Ne hanyagold el a statisztikák és elemzések rendszeres kiértékelését. A Google által biztosított adatokkal ha ugyanabba a Google fiókba vagy bejelentkezve, amelyet a Cégprofilod létrehozásához használtál, bizonyos statisztikai adatokat a Google Térképen keresztül is könnyen elérhetsz. Ha több profilt kezelnél egyszerre, mindenképp be kell jelentkezned a Google Cégem oldalán.

  Ebben a menüpontban olyan hasznos információkat találhatsz, mint:

  • a keresések,
  • az üzleti profilodat megtekintő felhasználók, 
  • a hívások,
  • az ételrendelések,
  • az útvonalkeresések,
  • foglalások,
  • a webhelykattintások,
  • valamint az összes interakció száma.

  E mellett megismerheted a különböző ügyfélműveletek időbeli eloszlását és azt is, hogy milyen csatornákon keresztül léptek kapcsolatba a cégeddel. Az, hogy a webhelykattintás, a telefonhívás vagy esetleg az útvonaltervezés a legfontosabb a számodra, természetesen  vállalkozásod típusától függ. Egészen más szempontok vonatkoznak ugyanis egy étterem, egy múzeum vagy egy orvosi rendelő online marketing stratégiájára.

  A keresési mutatók minden hónap elején frissülnek, a legújabb adatok megjelenése pedig 5 napot is igényelhet.

  high angle woman holding laptop

  Kitől kérhetsz segítséget?

  Ha problémába ütköztél a profilod kezelése során, vagy megválaszolatlan kérdéseid maradtak, vedd fel a kapcsolatot a Google Cégem online ügyfélszolgálatával. Egy űrlap kitöltésével egyszerűen és gyorsan leírhatod a problémád. Mivel a szolgáltatáshoz nincs telefonos ügyfélszolgálat kapcsolva, az egyszerűbb ügymenet érdekében számos különböző kategóriából választhatsz a kezdő lépésektől az adategyeztetésen át a cégprofilok tömeges kezeléséig.

  Amennyiben ki szeretnéd törölni a céged a Google felületéről, két opciót is választhatsz: Az „adatlap törlése” menüponttal véglegesen törlöd a vállalkozást az adatbázisból. Ha azonban csak a saját hozzáférésedet szüntetnéd meg – például mert lejárt a marketing együttműködésed egy céggel, amelynek korábban Google Cégem profilját is te kezelted –, egyszerűen megszüntetheted a hozzáférésedet az “adatlap eltávolítása” gombbal.

  Összegzés

  Egy Google Cégem profil létrehozása alapvető fontosságú minden cég digitális marketingjelenlétének erősítéséhez. Ahhoz azonban, hogy a platform meghozza a várt eredményeket, hatékonyan is kell kezelned azt. Az ügyfélértékelésektől kezdve a statisztikák nyomon követésén át a profil optimalizálásáig számos területen tehetsz érte, hogy a Google jobban értékelje a vállalkozásod, valamint hogy jelenlegi és potenciális ügyfeleid nagyobb bizalmat szavazzanak a cégednek.

  Minket keresel

  Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

  Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

  Dedikált projekt manager

  A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

  Alkalmazkodó stratégia

  A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

  Állandó, videós audit

  Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

  Gyors reakcióidő

  A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

  Kapcsolat

  Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

  Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

  Blog

  További érdekes cikkeink

  Megosztás