Tartalomjegyzék

a google képkereső alapos ismerete fontos része a SEO-nak
7 perc /

Google Képkereső és a SEO:
Útmutató a képek sikeres rangsorolásához

Tartalomjegyzék

Ebben a cikkben alaposan körbejárom, hogy mit érdemes tudni a Google Képkeresőről. Az itt megszerzett információkat aztán felhasználhatod a saját weboldalad fejlesztéséhez, vagy éppen profi szintre emelheted a képkeresési készségeidet.

A cikk legvégén pedig találhatsz egy ingyenes letölthető dokumentumot, amit segít majd a képek megfelelő optimalizálásában.

Hogyan keres a Google a képek között?

Képzeld el, hogy rákeresel a Google-on az „aranyos kiskutya” kifejezésre, és pár másodperc múlva imádnivaló szőrcsomók jelennek meg a képernyődön. De elgondolkodtál már azon, hogyan kerültek ezek a képek a keresési találatok közé? Itt jön képbe a Google képindexelése.

Google Képkereső aranyos kiskutya kép

A Google robotjai a képindexelési folyamata során átfésülik az internetet, hogy képeket keressenek, amelyeket aztán hozzáadhatnak az információk hatalmas adatbázisához. Amikor rábukkannak egy képre, elemzik azt, és információt nyernek ki róla, például a fájlnevet, az ALT textet és a weboldalt, amelyen a kép található.

Így a Google gyorsan elő tudja hívni a képet, amikor valaki a képhez kapcsolódó kulcsszavakra keres. Minél több információval rendelkezik a Google, annál könnyebben megérti, hogy miről szól a kép, és annál nagyobb eséllyel jelenik meg a releváns keresési eredmények között.

A képfelismerés támogatja a pontosabb keresést

A képfelismerés egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a szoftverek számára, hogy felismerjék és megértsék egy kép tartalmát. Úgy működik, hogy a képet apró darabokra bontja, minden egyes darabot elemez, majd a darabokat újra összerakja. Ebből adódóan felismer bizonyos formákat, színeket. mintákat, szövegelemeket és grafikákat.

A szoftver összetett algoritmusokat és gépi tanulást használ a képen lévő tárgyak felismeréséhez és kategorizálásához. Ha például lefotózol egy kutyát, a képfelismerő technológia elemzi a képet, majd megállapítja, hogy ez tényleg egy kutya. Ezt követően a készülék ekként kategorizálja, és az információt az adatbázisában tárolja.

Általánosan a Google Képkeresőről

A Google Képek egy Google által nyújtott képkereső szolgáltatás, amelynek célja, hogy segítse a felhasználókat a képek megtalálásában és megtekintésében. Hatalmas adatbázissal dolgozik, és lehetővé teszi, hogy kulcsszavak, kifejezések és akár képek alapján is lehessen keresni.

A Google Képkereső számos szűrőt biztosít, amelyek segítségével finomíthatod a keresési eredményeket. A leggyakoribb szűrők közé tartozik a méret, a szín, a típus és az idő. Szűrhető még a keresett tartalom típusa alapján, azaz válogathatsz arcok, clip art vagy vonalrajzok között.

Google képkereső szűrői

Kereshetsz:

  • Kulcsszó alapján: Itt alkalmazhatsz általános kulcsszavakat, de lehetnek nagyon specifikusak is.
  • URL alapján: Ha ismered a kép URL címét, akkor nem kell mást tenned, mint bemásolni azt a keresőbe, és az algoritmus ehhez hasonló találatokat dob majd ki.
  • Kép alapján: Ebben az esetben egyszerűen áthúzhatod a más weboldalakon található képeket a Google Képkeresőbe, de a számítógépedről is tölthetsz fel fájlokat.

Kisebb trükkök:

Ha a keresőkifejezéshez beilleszted a site:example.com taget, akkor az algoritmus csak az adott honlapon fog keresést végezni.

Ha használod a – [mínusz] jelet, és utána beírsz egy kifejezést, akkor a Google azt nem fogja figyelembe venni a keresés során.

Ha idézőjelbe teszel egy kifejezést, akkor a Google csak arra fog keresni, más hozzápasszoló kifejezéseket figyelmen kívül hagy.

Google Lens

A Google Lens egy vizuális keresőeszköz, amely képfelismerő technológiát használ a képen lévő objektumok azonosítására, megértésére, és lehetővé teszi, hogy egy tárgyról információt gyűjts. Nem kell mást tenned, mint egyszerűen kezedbe venni az okostelefonodat, és azt a kívánt objektumra irányítani. Ha például egy virágra fókuszálsz, a szoftver azonosítja a virágot, és információt szolgáltat a fajtájáról és más fontos részletekről.

A Google Lens a Google Fotók alkalmazásba van integrálva, és elérhető mind Androidon, mind iOS-en.

A képeknek a vizuális tartalommesélés szempontjából is fontos szerepük van

Ha egy cikkről van szó, egy kép akár ezer szóval is felérhet, hiszen általuk a tartalmad vizuálisan vonzóbbá és könnyebben érthetővé válik. Mivel nem túl kényelmes hosszú, összefüggő bekezdéseket olvasni online, a képek nagyban segíthetnek megtörni a cikk monotonitását. Mindezek mellett hasznosak az összetett fogalmak illusztrálásában, így a komplex gondolatokat nem kell hosszú sorokon keresztül magyaráznod.

A képek továbbá támogathatják és erősíthetik az üzenetedet, és emlékezetesebbé tehetik a tartalmat. Ha például a testmozgás előnyeiről írsz egy cikket, egy egészséges, fitt emberről készült fotó segítheti az olvasót a mondanivalód azonnali megértésében, valamint egyedi olvasási élményt nyújt számára.

Ezen túlmenően a képek használata a SEO szempontjából sem elhanyagolható. A megfelelően optimalizált vizuális anyagok miatt a weboldalad jobb helyezést érhet el az adott kulcsszóra nézve, ezáltal forgalomnövekedést tapasztalhatsz meg. Ne hanyagold el tehát a tartalmaid megfelelő illusztrálását, mert a befektetett munka ebben az esetben nagy előnyt jelent majd.

Hogyan optimalizáld megfelelően a képeidet, hogy a Google Képkeresőben előkelő helyre kerülhess?

Amikor a SEO-t helyezzük a fókuszba, fontos, hogy csak olyan elemeket használj a cikkeidben, amik relevánsak a témádban. Szóval ha önfejlesztésről van szó, kerüld a horgászásról készült képeket.

Az optimalizálás nem olyan bonyolult, de érdemes néhány dologra odafigyelni:

1. Fájlnév

A fájlt mindig a kulcsszó alapján nevezd át. Ezt érdemes még a számítógépeden megtenni, és csak ezt követően töltsd fel a weboldaladra.

2. ALT-text

Az ALT text, más néven alternatív szöveg vagy ALT attribútum, egy HTML-attribútum, amely egy kép szöveges leírását adja meg. Ez azért fontos, mert segít a keresőmotoroknak megérteni, hogy miről szól az adott kép, és leírást nyújt a gyengénlátó felhasználóknak. Az ALT text helyes használatához adj meg a kép és a cikked számára releváns kulcsszavakat.

A caption a kép rövid leírása, amely általában az objektum alatt jelenik meg. Érdemes őket alkalmazni, mert kontextust biztosítanak a képhez, és segítenek nyomatékosítani a bekezdésed üzenetét. A képaláírásokat mindig röviden és tömören fogalmazd meg, akár a csonka mondatokat is bevethetsz. Itt is érdemes kulcsszavakban gondolkodnod.

Kép a Tiny PNG-ről

4. Képméret

SEO szempontjából képméret kiemelten fontos, hiszen befolyásolja a webhely betöltési sebességét, és egy lassan betöltődő oldal negatív hatással van a rangsorolásra. Ha a nagyméretű képek betöltése túl hosszú időt vesz igénybe, az rossz felhasználói élményt eredményez, és emiatt a látogatók hamar elhagyják az oldalt.

A nem méretre optimalizált képek növelik a webhely méretét is, ami akár magasabb tárhelyköltségeket is eredményezhet. A túl nagy objektumok a keresőmotorok számára is megnehezíthetik a tartalom indexelését, mivel nem tudják olyan gyorsan és hatékonyan feltérképezni az oldalakat.

A képek SEO-optimalizálásához fontos, hogy jelentősen csökkentsd a méretüket a minőség feláldozása nélkül. Ezt megteheted például Photoshopban, de a TinyPNG nevezetű weboldal is remek választás erre a feladatra.

5. Fájltípus

Nem mindegyik kiterjesztés kompatibilis a mai modern és reszponzív weboldalakkal, ezért a fájltípust sem szabad figyelmen kívül hagynod. Az alábbi formátumokat érdemes használnod:

  • JPEG (Joint Photographic Experts Group): A JPEG egy népszerű képformátum, amelyet kis fájlmérete és jó képminősége miatt széles körben használnak az interneten. Legjobban fotókhoz és más, sok részletet és színt tartalmazó képekhez választanak. A SEO szempontjából a JPEG-képek optimalizálhatók a fájlméretük csökkentése érdekében, ami segíthet a webhely betöltési sebességének javításában.
  • WEBP (Web Picture Format): A WEBP egy újabb képformátum, amelyet a Google fejlesztett ki. Kisebb fájlméretet és jobb tömörítést kínál, mint a JPEG, ami tovább csökkentheti a betöltési időt. A WEBP azonban nem olyan széles körben támogatott, mint a JPEG, ezért fontos, hogy a képeket más formátumban is tárold.
  • SVG (Scalable Vector Graphics): Az SVG egy vektoralapú képformátum, amelyet leginkább a grafikában alkalmaznak. Felbontásfüggetlen, ami azt jelenti, hogy minőségromlás nélkül méretezhető felfelé vagy lefelé. Ez teszi jó választássá logókhoz, diagramokhoz és más olyan grafikákhoz, amelyeknek különböző képernyőméreteken is áttekinthetőnek kell lenniük. A SEO szempontjából az SVG-képek optimalizálhatók, ha a fájlnévben és az ALT textben releváns kulcsszavak szerepelnek.
  • GIF (Graphics Interchange Format): A GIF egy olyan kiterjesztés, amellyel animációkat és videókat kezelnek. 256 színből álló színpalettára korlátozódik, ami más formátumokhoz képest gyengébb minőségű képeket eredményezhet. A GIF-ek azonban hasznosak lehetnek a weboldal animációval és interaktivitással való kiegészítésében, ami javíthatja a felhasználói élményt. A SEO szempontjából fontos, hogy optimalizáld a GIF-ek fájlméretét a betöltési idő csökkentése érdekében.

6. Lazy Load

A Lazy Load egy olyan módszer, amely a képek betöltését a weboldalon addig halasztja, amíg a felhasználónak ténylegesen szüksége van rájuk. Ez azt jelenti, hogy a fold alatti képek (azaz azok, amelyek nem látszanak azonnal a képernyőn) csak akkor töltődnek be, amikor a felhasználó lejjebb görget az oldalon. Ez jelentősen javíthatja a webhely betöltési sebességét, különösen a mobileszközökön, ahol a hálózati sebesség lassabb lehet.

WordPressben már több plugin is elérhető, ha beállítanád ezt a funkciót.

7. Image CDN

Az Image CDN vagy Content Delivery Network egy olyan szerverhálózat, amely arra szolgál, hogy a felhasználóknak a földrajzi elhelyezkedésük alapján szolgáltasson tartalmat, beleértve a képeket is. Lényege, hogy csökkenti a késleltetést, és javítja a képek betöltési sebességét azáltal, hogy a felhasználóhoz közelebbi szerverről szállítja azokat.

Nő kávéval a kezében telefonját nézve

8. Reszponzív képek

Mivel egyre több keresést végeznek mobileszközökön, fontos, hogy mobilra optimalizált weboldallal rendelkezz, és a reszponzív képek használata ennek szerves részét képezik. Ráadásul a Google már egy ideje rangsolorási tényezőnek tartja, hogy egy oldal mobilbarát-e vagy sem.

A reszponzív képek használatával biztosíthatod, hogy a képek minden eszközön jól nézzenek ki, ezáltal jobb felhasználói élményt nyújtva a látogatóknak.

9. OpenGraph

Az OpenGraph-címkék használatával a weboldal HTML-jében megadhatod azokat az információkat, (például a címet, a leírást és a képet), amelyeket az oldalad közösségi médiában történő megosztásakor szeretnél megjeleníteni. Ez lehetővé teszi, hogy a különböző platformokon mindig olyan módon jelenj meg, ahogyan azt te szeretnéd. Ezzel erősítheted a márkádat, és elkerülheted azokat a furcsaságokat, amikor valami teljesen nem odatartozó képet társít a Facebook a bejegyzésedhez.

.XML sitemap

Az XML oldaltérkép egy olyan fájl, amely felsorolja a webhely összes oldalát, és minden egyes oldalról releváns információkat szolgáltat. Ez a fájl XML formátumban készül, ami megkönnyíti a keresőmotorok számára a tartalom megértését és feltérképezését. Az oldaltérkép segít elemezni a weboldal egyes oldalainak szerkezetét, a frissítések gyakoriságát és fontosságát, ami végül jobb rangsorolást eredményez.

A fájlt WordPressen keresztül vagy egy plugin segítségével könnyen lementheted, majd ezt követően fel kell töltened a Search Consolba.

A képek listázása az XML-fájlba kulcsfontosságú, mivel így a keresőmotorok a vizuális elemekről is információhoz jutnak. Az olyan részletek feltüntetésével, mint az egyes képek URL-je, címe és felirata, a keresőmotorok jobban megérthetik a képek kontextusát és jelentését, így javítva azok láthatóságát a képkeresési eredményekben, és nagyobb forgalmat generálva a weboldalra.

Image Structural Data

A strukturális adatok olyan információkat jelentenek, amelyeket egy képhez adnak hozzá, hogy a Google könnyebben megértse, miről is szól. Ezek az adatok segítenek a képek kategorizálásában, és így könnyebb őket megtalálni a Google Képkeresőben.

Ha a weboldaladon beállítod a strukturált adatokat, akkor a képeid jobb eredménnyel jelennek meg a Google továbbfejlesztett találati szekciójában. Bár a Google azt állítja, hogy a strukturált adatok nem növelik a keresőmotorok rangsorát, a képkeresőben átfogóbb listázást eredményeznek.

Továbbá, ha receptfotókat szerepeltetsz a honlapodon, és strukturált adatokat rendelsz hozzá ezekhez, a Google egy olyan címkét is hozzáad a képeidhez, amely jelzi, hogy a kép egy konkrét recepthez tartozik.

A képkereső a következő kategóriák strukturált adatait ismeri fel: termék, videó és recept

Nagyjából ezek lennének a legfőbb tudnivalók a témát illetően. Ha tovább szeretnéd fejleszteni a SEO-eredményeidet, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkaphasd az itt található listát. Egy olyan átlátható és könnyen értelmezhető, pipálható teendőlistát kapsz, amit bármikor elővehetsz, és mindig a segítségedre lesz.

Ha további kérdésetek-kérésetek lenne, vegyétek fel velünk a kapcsolatot és szívesen segítünk!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás