Tartalomjegyzék

AI a Google Lensben
4 perc /

Google Lens

Tartalomjegyzék

A Google Lens egy vizuális felismerő technológia, amelyet a Google fejlesztett ki, és az utóbbi időben hasonló népszerűségre tett szert, mint a Google Képkereső. A 2017-es bevezetése óta jelentős fejlődésen ment keresztül. Ma már a Google különböző szolgáltatásainak szerves részét képezi, és online is elérhető a Google Fotók weboldalán keresztül. A program Android és iOS rendszerrel is kompatibilis, és a Google ökoszisztémáján túlra is kiterjesztette hatókörét, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy harmadik féltől származó alkalmazásokba integrálják, így hasznos eszköz lehet marketing kampányokban is.

Ebben a cikkben a Marketing Astro csapata megvizsgálja, hogy mi is a Google Lens, hogyan működik, mik a főbb funkciói, és néhány érdekes gyakorlati felhasználási lehetőséget is bemutat. 

AI a Google Lensben

Mi az a Google Lens?

A Google Lens egy vizuális felismerő technológia, amely a gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát használja fel a vizuális információk értelmezésére és megértésére. Elsősorban mobileszközökre tervezték, és mind az Android, mind az iOS platformmal kompatibilis. 

A Google Lens kezdetben a Google Fotókban és a Google Assistantben volt megtalálható, de azóta önálló alkalmazássá vált, illetve számos más Google-szolgáltatásba is beépült. A felhasználók a Google Fotók weboldalán keresztül is hozzáférhetnek a Lens funkcióihoz, így közvetlenül a webböngészőjükből tölthetnek fel képeket és használhatják azt. Ezen túlmenően a Google lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy a programot harmadik féltől származó alkalmazásokba integrálják, ezzel is bővítve annak funkcionalitását és hatókörét.

AI és ember

Hogyan működik?

A Google Lens lényege a gépi tanulás, különösen a neurális hálózatok, amelyek a gépi tanulási algoritmusok egy alcsoportját alkotják. Ezek a neurális hálózatok segítenek, hogy a program feldolgozza és megértse a képeket, és ezáltal egy hatékony vizuális felismerő eszközzé váljon. 

Ennek a technológiának a központi eleme a számítógépes látás, amely a számítógépek megtanítását jelenti a vizuális világ értelmezésére és megértésére, lényegében képessé téve őket a képek és videók megértésére. A mesterséges intelligencia algoritmusai kulcsszerepet játszanak a Lensben azáltal, hogy elemzik és azonosítják a képeken található tárgyakat és szöveget.

  • A folyamat a készülékkel történő fotózással vagy a képgalériából egy fotó kiválasztásával kezdődik. Az elemzés előtt a rögzített képet előfeldolgozásnak vetik alá a minőség és a tisztaság javítása érdekében, amely olyan feladatokat is magában foglalhat, mint a zajcsökkentés és a képstabilizálás. 
  • A Google Lens ezután azonosítja a képen belüli kulcsfontosságú jellemzőket, például a formákat, színeket és textúrákat, és ezeket az információkat használja fel a későbbi elemzéshez. 
  • A technológia emellett optikai karakterfelismerést (OCR) is tartalmaz, amely kivonja és értelmezi a szöveget a képekből, lehetővé téve a felhasználók számára a fordítást, másolást vagy további feldolgozást. 
  • Az elemzés alapján a program információkat, javaslatokat vagy műveleteket kínál a felhasználóknak, például keresési eredmények megjelenítését, fordítások felajánlását vagy e-kereskedelmi lehetőségek engedélyezését a termékek azonosításához.
Google word

A Google Lens főbb jellemzői

A Lens egy rendkívül hasznos eszköz, amely alkalmas a szövegek és a képek felismerése mellett rengeteg más komplex feladat elvégzésére is.

Szövegfelismerés és fordítás

A Google Lens felismeri és lefordítja a képeken található szöveget. Ez a funkció rendkívül értékes az idegen nyelvekkel találkozó utazók számára, mivel azonnal képes fordítani. Olyan feladatokban is segít, mint a kézzel írt jegyzetek átírása vagy a személyes firkák megfejtése.

Képkeresés

A kamerát tárgyakra vagy jelenetekre irányítva a Lens képes azonosítani és lekérdezni a rájuk vonatkozó releváns információkat. Ez a funkció különösen hasznos, ha híres nevezetességekről, történelmi műtárgyakról vagy ismeretlen tárgyakról szeretnél többet megtudni.

Termékek keresése és vásárlása

A Google Lens az okostelefont vásárlási asszisztenssé alakíthatja át. A termékcímkék vagy vonalkódok beolvasásával a Lens gyorsan lekérdezhet termékinformációkat, értékeléseket és vásárlási lehetőségeket. Ez a funkció leegyszerűsíti a vásárlás élményét, és segít a felhasználók számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak.

Élelmiszerek és éttermek felismerése

Az ételek szerelmesei különösen nagy hasznát vehetik a Google Lensnek. Egy menüt vagy egy éttermi feliratot lefényképezve, a Lens képes részleteket szolgáltatni az ételekről. Ilyenek például az értékelések vagy tápértékkel kapcsolatos információk is. Ez egy rendkívül hasznos eszköz a gasztronómia és az éttermek szerelmesi számára.

Látássérült ember a Lens-t használja

Érdekes felhasználási módok

A Google Lens egy sokoldalú eszköz, amely több mindenben a segítségedre lehet, mint gondolnád.

Látnivalók azonosítása és történelmi információk

A Lens kiváló társ az utazók számára. Ha híres nevezetességeket vagy történelmi helyszíneket látogatsz meg, a Lens segítségével azonosíthatod azokat, és részletes történelmi információkhoz juthatsz. Ugyanígy stockfotók elemzésére is képes.

Művészeti értékelések

A művészetkedvelők festményekre, szobrokra vagy történelmi műtárgyakra irányíthatják a programot, hogy információt szerezzenek  az alkotóikról, történelmükről és jelentőségükről. 

Szövegből beszéddé alakítás

A program képes hangosan felolvasni a szöveget, így értékes eszköz a látássérültek számára. Olyan helyzetekben is hasznos lehet, amikor egy dokumentumot vagy cikket kell felolvasni.

Méretek meghatározása

Meg kell mérned egy tárgyat, de nincs kéznél vonalzó? A Lens segíthet. A kép elemzésével méréseket tud szolgáltatni, így akár hasznos lehet barkácsprojektekben is.

Könyvinformációk

Ha egy érdekes könyvre bukkansz, és szeretnél többet megtudni róla, egyszerűen szkenneld be a könyv borítóját a Google Lens segítségével. Összefoglalókat, kritikákat és a könyv online megvásárlásának lehetőségeit is megadhatja.

Étel elemzése a Lens segítségével

A Google Lensről röviden

A Google Lens jelentős előrelépést jelent a vizuális felismerési technológiában, amelyet a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia hajt. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az információk és a kényelem világát tárják fel azáltal, hogy okostelefonjuk kameráját egyszerűen tárgyakra, szövegre vagy jelenetekre irányítják. Az idegen nyelvű szövegek fordításától kezdve a híres nevezetességek azonosításán át a művészetek világának felfedezéséig a Lens számos olyan funkciót kínál, amelyek megkönnyítik és élvezetesebbé teszik a mindennapi feladatokat. A technológia folyamatos fejlődésével a program kiváló példája annak, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hogyan gazdagítja mindennapi életünket, és hogyan bővíti a vizuális világról alkotott elképzeléseinket. 

Akár kalandvágyó világutazó vagy, akár kíváncsi egyén, aki többet szeretnél megtudni a körülötted lévő világról, a Google Lens egy olyan eszköz, amely értékes információkkal láthat el.

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás