Tartalomjegyzék

A Google Search Console teljesítményelemzési grafikonja a főbb mutatókkal
18 perc /

Google Search Console útmutató

Tartalomjegyzék

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg te is a webmesterek, webhely tulajdonosok vagy SEO szakemberek körébe tartozol. Ebben az esetben a legjobb helyen jársz, hogy többet megtudj a Google Search Console-ról, mert az alábbiakban egy teljes és átfogó útmutatót adni neked erről az ingyenes eszközről. Ha csak egy cikket olvasol el a témában, akkor ez legyen az!

Először elmagyarázzuk, hogy egyáltalán mi is az a Google Search Console, és miért olyan fontos szinte minden weboldalra bekötni. Emellett írunk röviden a történetéről, végigmegyünk az eszköz funkcióin és a bekötés lépésein is részletesen. Végül pedig adunk pár haladó tippet a használatához, illetve a leggyakrabban előforduló hibák kijavításához.

Miért olyan fontos a Google Search Console?

Azt mindenki tudja, hogy Magyarországon a Google egyeduralkodó a keresőmotorok között, de azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy átlagosan a világon a weboldal látogatások több, mint fele organikus keresésekből érkezik. Az összes többi csatorna, például a fizetett hirdetések, a közösségi média és a közvetlen kattintások, együttvéve adják ki a látogatások maradékát.

Természetesen az organikus forgalom aránya a te weboldaladon ettől jóval magasabb is lehet. Éppen ezért annyira fontos szinte minden weboldal esetén a keresőoptimalizálás, aminek az a célja, hogy növeljük a Google-ről érkező látogatások számát. A SEO manapság már egy összetett folyamat, amit számos tényező befolyásol, és bizony egy-egy rossz technikai beállítással akár le is nullázhatod az adott weboldal forgalmát.

Ennél a pontnál azonban szembesülnünk kell egy nagy problémával: a Google gyakorlatilag úgy működik, mint egy fekete doboz, ráadásul az algoritmusai is titkosak. Ezzel a dilemmával maga a szolgáltató is tisztában van, és éppen ezért hozták létre a Google Search Console platformjukat. Így mindkét fél elégedett lehet, hiszen a titkok is megmaradnak, és a keresőoptimalizálás is könnyebbé válik.

A Google Search Console tehát közvetlenül szolgáltat neked információkat arról, hogy a keresőmotor hogyan indexálta be a weboldalad, és van-e valami olyan probléma, ami ezt megakadályozza. A SEO eredményeit is nyomon követheted, mert a Google Search Console azt pontosan megmutatja, hogy hogyan találták meg a keresőben a látogatók a honlapod. Ez pedig pont az a két alapvető információ, amire mindenképpen szükséged van.

Mi az a Google Search Console?

A Google Search Console tehát egy olyan ingyenes online eszköz, amelyet a honlap tulajdonosai és webmesterei használhatnak a webhelyük teljesítményének ellenőrzésére, valamint a Google keresési eredményeiben való optimalizálásra.

A Google ezzel az eszközzel segít neked, Ha bármilyen keresőoptimalizálási tevékenységet folytatsz a weboldaladon, és szeretnéd követni ennek eredményeit, illetve kiküszöbölni az esetleges hibákat.

Természetesen magyar nyelvű weboldalhoz is használható, és maga a felület is elérhető már magyarul. Egyébként ez máig egy gyakori kérdés a hazai felhasználók körében, régebben ugyanis a felület csak angol nyelven létezett, és ez problémát jelenthetett a más nyelvet beszélőknek. A cég azóta szerencsére már kihozta a magyar verziót is, tehát valóban minden akadály elhárult a használata elől.

Google Search Console vagy Google Analytics?

Ha van már weboldalad, és foglalkoztál valaha bármilyen szinten webanalitikával, akkor biztosan hallottál már a Google Analytics-ről. Könnyen elképzelhető, hogy már be is van kötve a weboldaladra ez a Google által kihozott szintén ingyenes online mérőszoftver. Még az is lehet, hogy most megkérdezed magadtól: “Ha van Analytics az oldalamon, akkor minek kell a Google Search Console is?”

A Google Search Console-t hívhatjuk a Google Analytics mostohatestvérének is, mert a nagy testvérhez képest kissé elhanyagolt szerep jutott neki. De ez nem jelenti azt, hogy a keresőoptimalizálási célok eléréséhez ne lenne elengedhetetlen. Az az igazság, hogy ha kizárólag a Google Analytics rendszerét használod, akkor nem fogsz hozzájutni azokhoz a releváns adatokhoz, amik szükségesek egy jó döntés meghozatalához.

Ennek több oka is van, de a legfontosabb az, hogy a két szoftvert más-más célokra fejlesztették ki. A Google Analytics is egy webanalitikai eszköz, ami a honlapról egy átfogó és teljes képet mutat. A legnagyobb különbség a kettő között, hogy a Google Analytics nem csak az organikus keresésből származó adatokat elemzi, hanem mindenféle egyéb forgalmi forrást is, beleértve a közvetlen, organikus, fizetett és referencia forgalmat is.

Ezzel szemben a Google Search Console kizárólag a webhely organikus keresésből származó adatait elemzi sokkal részletesebben és mélyebben. Például azt, hogy mely kulcsszavakról érkeznek a látogatók, és hogyan jelenik meg a honlap a Google keresési eredményeiben.

Ha kizárólag az Analytics-ból próbálsz használható adatokat kinyerni a SEO kampányod kidolgozásához vagy megváltoztatásához, akkor nagyon gyorsan akadályokba fogsz ütközni. Az egyik legnagyobb ilyen nehézség a Google-ből érkező keresési kulcsszavak nagy részének a hiánya. Az Analytics az esetek 90%-ában csak annyit közöl veled, hogy “not provided”, vagyis nem mondja meg, hogy milyen kulcsszavak vitték az oldaladra a látogatókat.

A Google ezt még 2011-ben vezette be adatvédelmi okokra hivatkozva, de a Search Console-ban mégis megjelennek a keresési szavak. Ez kritikus információ, hiszen ha nem tudod, hogy milyen szavakra találják meg a keresőben az oldalad, akkor nem is tudsz rájuk megfelelően optimalizálni. Azaz hiába látod, hogy mekkora organikus forgalmad volt, ha nem tudod, hogy az miként is keletkezett.

A Google Analytics közöl még néhány hasznos adatot az organikus forgalomról. Azt is láthatod a felületen, hogy milyen országokból, milyen intervallumban és milyen eszközről érkeztek weboldalra a látogatók, és meddig maradtak rajta, mielőtt visszafordultak volna. Ez természetesen hasznos információ, de mégsem elég.

A Google Analytics és a Google Search Console összekötése

Mi mindenkinek azt javasoljuk, hogy a Google Analytics-ot a Google Search Console-al kiegészítve használja, mert csak így kapható teljes kép egy honlap teljesítményéről. Ha a te weboldaladon már be van kötve a Google Analytics, akkor a Google Search Console hozzáadása már csak egy pár kattintás lesz.

Sőt, lehetőség van a két platform összekötésére is, ami szintén erősen ajánlott. Ha ezt sikeresen elvégezted, akkor az Analytics felületén meg kell jelennie 4 új riportnak a Ügyfélszerzés menüpont alatt, ahol a Google Search Console-ból érkező adatokat ellenőrizheted. 

Az összekötésre lehetőség van a Google Search Console-ból kiindulva is, de mi most a Google Analytics fiókból indított összekapcsolást mutatjuk be részletesen:

 1. Mielőtt nekikezdesz, bizonyosodj meg róla, hogy mindkét szolgáltatás be van kötve és vissza van igazolva.
 2. Mindkét szoftverben használd ugyanazt a Google fiókot, adminisztrátori jogosultsággal.
 3. Jelentkezz be a Google Analytics oldalára ezzel a fiókkal.
 4. A baloldali sáv alján kattints az Adminisztrálás gombra vagy a fogaskerék ikonra.
 5. A Tulajdon beállításai oszlopban görgess le, és keresd meg az “Összekapcsolás más termékkel” részt.
 6. Itt vannak felsorolva azok a szolgáltatások, amiket társítani lehet a Google Analytics-al
 7. Keresd meg a Search Console menüpontot a listában, és kattints a “Search Console összekapcsolása” gombra.
 8. Ha nem találod, akkor kattints a “Minden termék” opcióra, és azon belül lesz.
 9. A következő ablakban kattints a “Hozzáadás” gombra, és a megjelenő listából válaszd ki a megfelelő Google Search Console oldalt.
 10. Válaszd ki azt a honlapot, amelyik Google Analytics tulajdonában vagy.
 11. Ezután kattints a “Társítás” gombra, és ha nem történt hiba, akkor készen is vagy az összekapcsolással.
 12. Végül ellenőrizd, hogy az Analytics-ben tényleg megjelentek-e az új menüpontok és az adatok.

A Google Search Console története

A szolgáltatás eredetileg 2006-ban indult Google Webmaster Tools néven, és tévesen máig is sokan így ismerik. Az eredeti platform főként arra szolgált, hogy technikai adatokat és információkat nyújtson a webmestereknek a webhelyeik indexelési státuszáról, hibaüzenetekről és a bejövő linkekről.

A következő nagy újítás a termék történetében 2015-ben érkezett, amikor a cég többek között átkeresztelte azt Google Search Console-lá. Az átnevezés során a Google célja az volt, hogy a „Google Webmaster Tools” nevéből kikerüljön a „webmaster” kifejezés, hogy a szolgáltatás ne csak a webmestereknek szóljon, hanem bárkinek, akinek weboldala van, vagy keresőoptimalizálással foglalkozik.

Itt fontos megjegyezni, hogy az eszközt csak az használhatja, akinek megfelelő jogosultsága van hozzá. Ez azt jelenti, hogy vagy te vagy az oldal tulajdonosa, vagy a tulajdonos hozzáférést adott neked a Google Search Console adatokhoz. A jogosultságot minden esetben igazolni kell, de ezt majd a bekötés szekcióban fejtjük ki részletesebben.

2019-ben a Google bejelentette, hogy ismét megújítja a szolgáltatást, és kiveszi a “Home” és a “Dashboard” oldalakat. Innentől kezdve hívják többen is nem-hivatalosan a szolgáltatást “új Search Console”-nak. A cég egyébként folyamatosan fejleszti a terméket, és az évek során egyre több hasznos eszközzel bővítették a tudását.

Mire jó a Google Search Console?

Lássuk akkor, hogy melyek azok a hasznos funkciók, amiket a megújult Google Search Console kínál.

Teljesítményelemzés

A Search Console lehetővé teszi a webhely tulajdonosai számára, hogy megismerjék webhelyük teljesítményét a Google keresési eredményeiben. Megjeleníti a látogatottságot, a kattintásokat, a keresési kulcsszavakat és az átlagos pozíciókat. Ez a 4 fő mutató a Keresési eredmények vagy az Áttekintés menüpontból elérhető, emellett pedig egy grafikon is segít átláthatóvá tenni a teljesítményt.

A Google Search Console-ban a keresési szavak listája a hozzájuk tartozó értékekkel

A grafikon feletti gombokkal kiválaszthatod a keresés típusát, ami lehet web (az alapértelmezett kereső), kép, videó vagy hír. Emelett idősávra is szűrhetsz, alap esetben az értékek 3 hónapra visszamenőleg jelennek meg. Ugyanitt akár összehasonlításokat is végezhetsz két megadott időtartam között.

Indexálási jelentések

Ez a második legfontosabb rész, ami információkat nyújt arról, hogy a Google hogyan indexelte a webhely oldalait, és segít azonosítani a lehetséges problémákat. Külön riportban láthatók az indexelt és a nem indexelt oldalak.

Ha azt látod, hogy az indexelt url-ek száma hirtelen vagy erősen csökken, pedig te nem töröltél aloldalakat, akkor ezt a riportot mindenképpen érdemes átvizsgálni. Az ellenkező eset, amikor rengeteg új indexelt oldal jelenik meg itt, ami szintén hibára utalhat, akár hacker támadásra is.

Hibaüzenetek és problémák

A nem-indexelt riportban értesítéseket és jelentéseket kapsz a webhelyen található lehetséges hibákról és problémákról. Ide tartoznak például a hibás linkek, az elérhetetlen oldalak vagy a nem megfelelő átirányítások. Ezeket fontos átnézni, és valódi hiba esetén kijavítani, mert ronthatják az oldal indexelhetőségét. Egy kicsivel lentebb lesz arról szó a cikkben, hogy itt milyen tipikus hibaüzenetek fordulhatnak elő.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a manuális büntetések nem itt, hanem a Kézi műveletek menüpontban jelennek meg, az oldalsáv Biztonság és Kézi műveletek szekciójában. Egy manuális büntetés az egyik legrosszabb dolog ami a SEO-ban történhet, de legalább a Google közvetlenül tájékoztat róla, és javítás után kérhetsz egy újraellenőrzést.

A manuális büntetés azt jelenti, hogy  a Google valamelyik munkatársa ellenőrzi a weboldalad, és az ott látottak alapján  azt a következtetést vonja le, hogy súlyosan megsértetted az irányelveiket. Ilyenkor általában az egész webhelyet kizárják a keresési eredményekből. 

Mivel ez nem algoritmikus büntetés, ezért a javítási módja is manuális. Ez azt jelenti, hogy a hibák helyrehozása után egy űrlapon kell tájékoztatnod a Google-t a változásokról, és kérelmezned, hogy vegye vissza a honlapod az indexébe.

URL-beállítások

Lehetőséged van tesztelni, hogy egy-egy url hogyan jelenik meg a keresőben, egyáltalán benne van-e az indexben, és ha nincs, akkor kérheted a Google-t, hogy indexálja újra az oldalt.

Tapasztalatok alapján gyorsabb, ha ezt egyesével teszed meg, amennyiben nem túl sok url-ről van szó. Ha mégis egyben küldesz be több url-t kivizsgálásra és újraindexelésre, akkor számíts rá, hogy ez akár 1-2 hónapig is eltarthat.

Jó ha tudod, hogy a Google mostanában sok indexelési problémával küzd, mert a web már szinte végtelen mennyiségű oldalt tartalmaz, az ő erőforrásaik viszont végesek. Ezért egyre gyakoribb, hogy egy-egy aloldal kiesik az indexből, még akkor is, ha jó minőségű a rajta lévő tartalom. Szerencsére a Google Search Console erre az esetre is opciót kínál, bár nem garantált a valós újraindexelés minden esetben.

Közvetlen linkek

A Google Search Console Linkek menüpontja jeleníti meg a webhelyen található követett linkeket, amelyek segítenek megérteni a honlap link struktúráját és azonosítani a bejövő linkek forrásait. Fontos megjegyezni, hogy itt nem fog az összes backlinked megjelenni, tehát ehhez jobb egy másik SEO szoftvert használni, mint például az Ahrefst.

Ezt a riportot két részre bontották, melyből a második a belső linkeket mutatja, vagyis azokat, amik a saját webhelyeden belül mutatnak egy másik aloldalra. Ezen belül megjelennek az url-ek, mellettük pedig egy szám, ami az adott aloldalra mutató belső linkek számát méri.

Az első riport az, amelyik valószínűleg a az érdekesebb számodra. Itt láthatóak a külső linkek, vagyis azok, amelyek egy másik, külső weboldalról a tiédre mutatnak. Mivel a backlinkek száma és minősége a mai napig az egyik legfontosabb tényező a keresőoptimalizálásban, érdemes ezt gyakran ellenőrizni, és mellette aktívan linképítést végezni.

Webhelytérkép (sitemap) beküldése

A Google Search Console felületén lehetőséged van beküldeni a webhelytérképed, ami lényegében a webhelyed oldalainak a listája. A kereső ezt általában önmagától is megtalálja, de jobb biztosra menni. Kis méretű weboldalaknál ez nem annyira fontos, de több száz vagy ezer aloldalas webhelynél már annál inkább.

Ha megújítottad a honlapod, vagy az gyakran változik, akkor ellenőrizd, hogy a webhelytérképed is automatikusan frissül-e. Ha nem, akkor végezd el a frissítést, és küldd be újra a Google-nek, hogy felgyorsítsd az indexálást, és segíts neki elkerülni a félreértéseket.

Oldalélmény

A Google előnyben részesíti a jó oldalélménnyel rendelkező webhelyeket, hiszen nem akar a rendszerében lassú, zavaró vagy kimondottan kockázatos oldalakat ajánlani a felhasználóinak. Ez azzal kezdődik, hogy a Google manapság már elvárja, hogy biztonságos, vagyis “https alapú” kapcsolattal rendelkezzen egy webhely. A Google Search Console a HTTPS menüpontjában ellenőrizheted a beindexált https és nem-https alapú url-eket.

A Google szerint a jó felhasználói élményhez tartozik még a mobilbarát kialakítás, a túlzott és zavaró reklámok kerülése, illetve a fő tartalmi elemek megkülönböztethetősége. A Google Search Console azonban ezek közül egyikről sem ad kimutatást. Amiről viszont igen, az egy további oldalélmény szempont, amit Core Web Vitals-nak neveztek el.

Oldalélmény elemzés Core Web Vitals és HTTPS szekciókra bontva

A Core Web Vitals egy olyan mérőszám, ami valós használati adatok alapján mutatja be az oldal teljesítményét, anonimizált Google Chrome látogatói adatokra alapozva. A Core Web Vitals 3 konkrét mérőszámból áll, amik a betöltődést, az interaktivitást és a vizuális stabilitást mérik.

A Google ajánlása alapján mindhárom mérőszámnak jónak kell lennie az esetek mininum 75%-ában, vagyis négy látogatásból legalább háromban. A Core Web Vitals már egy hivatalosan is elismert rangsorolási faktor, de a gyakorlatban még nem olyan fontos, mint a tartalom és a linkhálózat.

A Google Search Console bekötése

Most, hogy már megértetted, hogy valójában mi is az a Google Search Console, és mi mindenre használható, térjünk át az útmutató praktikus felére! Ebben a részben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan tudod az eszközt bekötni a webhelyedre, és miként használhatod a gyakorlatban, a SEO eredményeid növelésére.

Ugyanúgy, ahogy a Google Analytics sem szolgáltat adatokat amíg be nem kötötted, a Google Search Console sem fog tudni semmit sem mérni a visszaigazolás előtt. Éppen ezért, akár friss weboldal esetén is legyen ennek a két mérőszoftvernek a bekötése a keresőoptimalizálás nulladik lépése.

A folyamat elkezdéséhez és a későbbi bejelentkezéshez ezt a linket használhatod, miután beléptél a megfelelő Google fiókba.

Itt ismét megjegyeznénk, hogy a Google Search Console szolgáltatását csak akkor tudod bekötni, ha van hozzáférésed az adott weboldalhoz, amit igazolnod kell a Google felé.Többféle módszer áll rendelkezésedre attól függően, hogy milyen beállításokat kívánsz elvégezni.

Belépés után először is a tulajdon típusánál a Domain Tulajdon és az Url Előtag opciók között kell választanod. A Domain Tulajdon az egész domainra vonatkozóan fog adatokat gyűjteni, míg a másik módszer a webhely csak egy bizonyos változatára (pl. http vagy https verzió), vagy a webhely egy részére.

Domain Tulajdon

Javasoljuk a Domain Tulajdon kiválasztását, hiszen így biztosan mindent tud mérni a rendszer. Ha például a http és a https verziókat külön-külön kötöd be, akkor az könnyen félreértésekhez vezethet, ráadásul nem fogsz egy átfogó képet kapni a honlap teljesítményéről. A Domain Tulajdon bekötésének egyetlen hátránya, hogy technikailag bonyolultnak tűnhet, ha korábban nem csináltál még ilyet.

A Domain Tulajdon esetén csak a DNS rekordon keresztül tudsz visszaigazolást kérni, tehát csak akkor, ha te kontrollálod magát a domaint. Ehhez a Google Search Console megad egy TXT rekordot, amit hozzáadhatsz a DNS beállításokhoz a domain szolgáltatónál vagy a cPanel-en keresztül. Ehhez a Zone Editor segítségével egy új TXT rekordot kell létrehoznod.

Url-előtag

Ha valamiért az első opciót nem tudod használni a bekötéshez, akkor válaszd ezt. Akkor is az Url-előtag a jó választás, ha csak a megadott cím alatti url-eket vagy csak a megadott protokoll alatti url-eket szeretnéd bekötni, ahogy a Google is feltünteti itt a magyarázatoknál. Így külön lehet választani aldomaineket, alkönyvtárakat, illetve a http és a https verziókat.

Az előbbiek akkor lehetnek érdekesek, ha többnyelvű honlapról van szó. Ugyanis ha nem választod szét a honlap különböző nyelvi verzióit, akkor a különböző nyelvű kulcsszavak egy táblázatban fognak megjelenni, ami nem mindig célszerű elemzés szempontjából. Akkor is válaszd ezt a típusú tulajdont, ha tudod, hogy a későbbiekben az adatok csak egy részéhez akarsz valakinek hozzáférést adni.

Az Url-előtag esetén már számos egyéb visszaigazolási opció is van, nem csak a DNS rekord hozzáadása:

HTML meta tag hozzáadása

Ez a módszer a leggyakoribb feltehetően az egyszerűsége miatt. Akkor is jó választás, ha csak egy vagy néhány oldalt akarsz hozzáadni a Google Search Console-hoz. Ehhez egyszerűen csak másold ki a Google Search Console-ból kapott meta taget, és illeszd be a weboldalad fejlécébe.

HTML fájl letöltése és feltöltése

Egy másik módszer a Google Search Console által generált HTML fájl letöltése, majd feltöltése a webhely gyökérkönyvtárába. Miután ez megtörtént, a Google ellenőrizni fogja a fájlt a weboldalad tartalmának megerősítéséhez.

Google Analytics-fiók hozzáadása

Ha a weboldaladhoz már van Google Analytics fiók csatlakoztatva, akkor ezzel is igazolhatod a tulajdonjogod. Ezután pedig egyszerűen összekötheted a Google Search Console-t a Google Analytics-fiókkal, ahogyan korábban is írtuk. Itt arra kell figyelj, hogy az a fiók amibe éppen be vagy lépve, minimum szerkesztői jogokkal rendelkezzen a Google Analytics tulajdonban.

Google Tag Manager

Ez hasonló az előző opcióhoz, csak itt nem Google Analytics hanem Google Tag Manager kódnak kell már szerepelnie az oldalad kódjában. Természetesen ha eddig nem volt még bekötve sem Google Analytics, sem Tag Manager, akkor ezt most pótolhatod, majd később visszatérhetsz a Google Search Console-ba, és igénybe veheted ezeket a hitelesítési módokat.

DNS Rekord

Ez az opció itt is megjelenik, de ezt a megoldást a Domain Tulajdon esetén már kifejtettük.

CMS plugin vagy modul használata

Ha weboldalad egy tartalomkezelő rendszer segítségével lett létrehozva, akkor valószínűleg van elérhető plugin vagy egyszerű opció a Google Search Console integrálására. Ezek a pluginok vagy modulok általában egyszerű beállításokat kínálnak a kapcsolódáshoz, hiszen csak be kell másolnod a HTML címkét a tartalomkezelő rendszer megfelelő mezőjébe.

A gyakorlatban ezt az opciót használják a legtöbben, hiszen nem kell hozzá programozói tudás. Ráadásul egy kattintással a webhely összes oldalára bemásolhatod így a kódot, vagyis beteheted az első opcióban említett meta tag-et a fejlécbe.

Wordpress alapú weboldal esetén a Yoast SEO és a Rank Math modulok használatát javasoljuk, mert ezek ismertek és biztonságosnak számítanak. Ha te a Shoprenter, az Unas, a Webflow vagy esetleg a Shopify rendszerében dolgozol, akkor is találsz egyszerű lehetőséget a címke beillesztéséhez a beállítások között.

A Google Search Console korlátai

A Google Search Console-t a SEO szakemberek az egyik legjobb eszköznek tartják, ami ráadásul ingyenes. De akármennyire hasznos is, ennek is megvannak a korlátai, melyeket jó, ha ismersz, mielőtt belevágsz a használatába.

Ahogy említettük korábban a cikkben, a Linkek menüben megjelennek a ugyan a külső hivatkozások, de a Google nem fogja neked az összeset kilistázni. Emellett pedig a linkekről sem ad olyan extra információt, mint például a linkelő honlapok DA (Domain Authority) vagy DR (Domain Rating) értéke, így nehéz lesz meghatároznod a backlinkek minőségét. A linkek átfogó ellenőrzésére ezért inkább az Ahrefs vagy a SemRush rendszerek használatát javasoljuk.

A Google Search Console nem kifejezetten egy helyezés vizsgáló eszköz (rank tracker), erre a feladatra szintén vannak alkalmasabb szoftverek. A Teljesítmény menüben ugyan össze tudod hasonlítani az aktuális és az előző hónap helyezéseit, de hogy az adott kulcsszó melyik oldalhoz társul, azt csak egyesével átkattintva tudod megnézni. Így a használata egy kicsit körülményes.

A harmadik ilyen korlát, hogy az adatok csak az elmúlt 16 hónapra érhetők el, mivel a Google Search Console nem tárolja őket tovább. Ezért érdemes legalább évente kiexportálni az adatokat a jobb felső részen található Export gombra kattintva. Bár így nem lesznek szép grafikonjaid a régi adatokról, de legalább táblázat formában megmaradnak.

A Google Search Console legnagyobb korlátja az úgynevezett 1000-es limit. Ez azt jelenti, hogy adott időszakra a Keresési találatok oldalon csak 1000 találatot mutat a rendszer. Ez azt jelenti, hogy ha a honlapodnak több, mint 1000 aloldala van, akkor nem fog megjelenni az összes ebben a listában. Vagy ha több, mint 1000 féle kulcsszóra jelent meg az oldalad egy időszakban, akkor szintén nem fogod látni az összeset.

Ezek az esetek sajnos adatvesztéssel járnak, ami egy nagy weboldal esetén igencsak jelentős mértékű is lehet. Szerencsére ezt elkerülheted oly módon, hogy a Google egy másik szolgáltatásába, a Looker Studio-ba felveszed a Google Search Console-t mint adatforrást. Ekkor már meg fog jelenni az összes sor, és ki is tudod azokat exportálni.

A Google Search Console használata

Bízunk benne, hogy az eddigiek segítségével sikeresen bekötötted a Google Search Console-t az oldaladra, és tisztában vagy annak korlátaival is. Adatokat azonban még pár napig nem fogsz látni, hiszen ezek valós kereséseken alapszanak, ráadásul a Google-nek is kell valamennyi idő, amíg feldolgozza őket.

Felhasználók hozzáadása

Szerencsére addig is van pár beállítás, amit el tudsz végezni a felületen. Ha szeretnéd az adatokat megosztani a kollégáiddal, a webmestereddel vagy egy SEO szakemberrel, akkor könnyen tudsz nekik hozzáférést adni. Ehhez csak kattints a Beállításokra, majd a Felhasználók és engedélyek gombra, itt pedig adj hozzá a Tulajdonhoz egy új felhasználót az email címének a megadásával.

Webhelytérkép beküldése

A második dolog amit azonnal megtehetsz, hogy beküldöd a webhelytérképed a rendszerbe, hogy a Google könnyebben és gyorsabban feltérképezze a webhelyed. Ez nem kötelező, de nagyobb weboldalak esetén kifejezetten hasznos. Csak kattints az oldalsávban a Webhelytérképek gombra, majd adj hozzá egy újat.

Ha nincs még webhelytérképed, de Wordpress alapú a weboldalad, akkor könnyen készíthetsz magadnak egyet például a Yoast SEO vagy a Rank Math plugin segítségével. Ezután keresd meg a webhelytérkép címét, és azt másold be a Google Search Console felületére. Ha több webhelytérképed van, akkor mindegyiket add hozzá a platformhoz.

Indexelt oldalak

Pár nappal később térj vissza az oldalra, és ellenőrizd, hogy megjelentek-e adatok a riportokban. Ha igen, akkor az annak a jele, hogy a Google Search Console bekötése valóban sikeres volt.

Elsőként az oldalsávban az Indexelés szekcióban nyisd meg az Oldalak fület. A felső részen kattints a grafikon alatti gombra, és nézd végig figyelmesen a zölddel jelölt beindexált oldalak listáját. Tehát azokat az url-eket láthatod itt, amik jelen pillanatban szerepelnek a Google keresőjében.

Indexelt és nem-indexelt oldalak aránya a Google Search Console riportjában

Ellenőrizd, hogy benne van-e a listában mindegyik url, ami neked fontos. Ha nincs, akkor küldd be egyesével ezeket az oldalakat indexelésre az Url ellenőrzés menüpontban. Ha még nagyon friss a webhelyed, vagy csak épp most kötötted be a Google Search Console-t, akkor viszont érdemes inkább türelmesen várni pár napot.

Sokan ezt félreértik, de nem az a lényeg, hogy minél több beindexelt oldalad legyen a listában, sőt mostanában ez akár káros is lehet. A lényeg az, hogy a számodra fontos és jó minőségű oldalak be legyenek indexelve, viszont a duplikált, gyenge minőségű vagy nagyon kevés tartalommal rendelkező oldalak ne jelenjenek meg ebben a listában.

A Hasznos Tartalom nevű algoritmus frissítés óta a Google különösen figyel arra, hogy kiszűrje a webről a haszontalan, spam jellegű vagy gyenge minőségű tartalmakat. Ha sok ilyet talál a webhelyeden, és te nem tetted meg a megfelelő óvintézkedéseket, hogy elkerüld ezeknek az indexbe kerülését, akkor akár manuális büntetést is kaphatsz.

Természetesen mi nem azt feltételezzük, hogy mindenki direkt spam jellegű tartalmakat gyárt. Sok esetben azonban a webhely tulajdonosok tudta nélkül is létrejönnek ilyen jellegű oldalak a tartalomkezelő rendszer beállításai miatt. A másik ok pedig, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gyenge minőségű tartalmak egyenesen károsak lehetnek.

Tehát a teendőd ezzel az, hogy végignézed ezt a listát, és elkülöníted a hasznos oldalakat a haszontalanoktól. Ha találsz benne olyan oldalt, ami egy másiknak a duplikációja, azt lásd el canonical címkével az eredeti oldalt megjelölve. A gyenge minőségű oldalakat pedig töröld, vagy ha szükség van rájuk valamiért, akkor lásd el noindex címkével.

Nem-indexelt oldalak

A fentiekből a tanulság, hogy az indexelt oldalak között is lehetnek hibák, tehát nem fekete-fehér a dolog, jobban mondva nem zöld-szürke. Sőt, az indexelt oldalak között akár hackertámadás nyomaira is bukkanhatsz, ha olyan furcsa url-ekkel találkozol, amiket biztosan nem te hoztál létre.

Ugyanennek azonban a fordítottja is igaz: nem minden hiba, amiről a Google Search Console azt sugallja, hogy az. Itt most konkrétan a nem-indexelt oldalakra gondolunk, amit az Oldalindexelési jelentésben a “Miért nincsenek indexelve egyes oldalak?” táblázatban jelennek meg.

Ahogy az előbb is írtuk, egyenesen előnyös, ha bizonyos oldalak nincsenek beindexelve, és ez nem rontja, hanem javítja a keresőoptimalizálást. Például ha te helyesen kizártál az indexből egy gyenge minőségű oldalt, akkor az is itt fog megjelenni.

Éppen ezért a nem-indexelt oldalak listáját is egyesével kell végigbogarászni, és neked kell megítélni, hogy az adott url helyesen szerepel-e itt. Ha viszont a nem-indexelt listában találkozol olyannal, aminek indexálva kellene lennie, az egy valós hiba, és javítani kell.

A “Miért nincsenek indexelve egyes oldalak?” táblázat részletezi az okot, a forrást, a validáció státuszát, az időbeli trendet és az érintett oldalak számát. A táblázat feletti grafikonon a nem-indexelt oldalak összesítve szürke színnel jelennek meg, ahol szintén kirajzolódnak könnyen átlátható trendek.

A nem-indexelt oldalak és ennek magyarázatai a Google Search Console riportjában

Magyarázat

A táblázat első oszlopa mutatja az okot, hogy miért nem lehetett indexelni egyes oldalakat. Majdnem egy tucat magyarázat jelenhet meg itt, amiken a következő fejezetben végig fogunk menni, a javításuk módjára is kitérve.

Forrás

Ez az oszlop azt mutatja, hogy az adott ok forrása a Google rendszerére vagy magára a weboldalra vezethető-e vissza. Általában csak azokat a hibákat tudod javítani, amiknek a forrása a webhely, de indexálást igazából bármelyik url-re tudsz kérni.

Ellenőrzés

Ez az oszlop pedig azt jelzi, hogy kérted-e már a probléma ellenőrzését a Google Search Console-on belül. Ha ez már megtörtént, akkor kiírja az ellenőrzés állapotát, ami lehet sikeres, sikertelen, folyamatban vagy egyéb állapotban.

 

Természetesen a Google Search Console alapvetően azért sorolja fel a problémákat, hogy szükség esetén azokat javítsd a weboldaladon. Viszont ha megtörtént a javításuk, a Google nem fog azonnal automatikusan értesülni erről. Ez az ellenőrzési lehetőség éppen erre az esetre lett kitalálva, és érdemes is kihasználni. 

Részletes oldalak

A táblázat mindegyik sorára rákattinthatsz, ahol megjelenik az ahhoz tartozó részletező oldal. Ezeken találsz egy linket a további magyarázathoz, hogy megértsd a probléma okát és mibenlétét.

Ez alatt megjelenik egy szürke grafikon az érintett oldalak számával időrendre lebontva. A riport leghasznosabb része pedig a Példák, ami az érintett oldalak url-jeit sorolja fel. Ha itt több, mint 1000 sor van, vagy ha a legutóbbi indexelés óta valami változott, akkor a lista nem lesz teljes.

Ha ebben a listában kiválasztasz egy url-t, akkor lehetőséged van azt vágólapra másolni, megnyitni egy új lapon vagy beküldeni az URL-ellenőrző eszközbe. Itt többek között tesztelheted, hogy indexelhető-e az url, majd kérelmezheted is az url indexelését.

Miért nincsenek indexelve egyes oldalak?

Ebben a fejezetben részletesen bemutatjuk a leggyakoribb okokat, amik megakadályozzák az oldalak indexbe kerülését. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy csak az olyan hibákat javítsd, melyek valóban hibák. Ehhez a listához érdemes legalább havonta visszatérni, hogy észleld a nagyobb változásokat és trendeket. 

Átirányított oldal

Ezek azok az url-ek, melyek valamilyen más url-re lettek átirányítva. Az átirányítás olyankor hasznos, ha megváltozott egy oldal címe, és szeretnéd a régi verzióról az újra irányítani a látogatókat. Megszűnt oldalak esetén is gyakorta alkalmazzák a főoldalra való átirányítást.

Ha szándékosan hoztad létre az átirányítást, és az megfelelően működik, akkor nincs vele teendőd. A Google Search Console viszont jelezhet átirányítási hibákat, például ha túl hosszú az átirányítási lánc, vagy ha egy oldal átirányítási körbe került.

Nem található (404)

Ezek az oldalak 404-es hibaüzenetet dobnak vissza, vagyis nem létező oldalak. Ebbe a listába két ok miatt kerülhet be egy oldal. Az egyik, hogy valamilyen más oldal hivatkozik rá. Ha ez belsőleg történik, akkor tört linkről beszélünk, amit törölni vagy szerkeszteni kell. Ha külsőleg, akkor pedig egy backlinkről van szó, aminek az erejét érdemes lehet megőrizni.

A 404-es oldalakra mutató linkek nem adják át a link erejét a webhelyünk többi részének. Ezért ha ez egy minőségi link, akkor irányítsd át az oldalt egy másik releváns oldalra vagy a kezdőlapra.

A legtöbb 404-es oldal azonban nem linkekből, hanem korábban létező, de már megszűnt oldalakból keletkezik. Ezek idővel majd kikopnak a Google Search Console-ból, de akár átirányítással is kezelhetőek.

Noindex címkével megjelölve

A noindex meta tag arra szolgál, hogy szándékosan kizárj bizonyos url-eket a Google indexéből. Ahogy említettük, az arra érdemes oldalakat jobb is, ha te magad látod el ezzel a címkével. Ha viszont olyan oldalt találsz itt amit nem szeretnél, akkor távolítsd el a címkét és kérd az indexelést.

Duplikált oldalak

A Google szeretné kizárni az indexéből a szándékosan vagy véletlenül duplikált, tehát azonos tartalommal rendelkező url-eket, és csak az egyik változatot meghagyni. A canonical címkével irányíthatod, hogy mi melyik verziót szeretnéd meghagyni, de a Google ezt nem mindig fogadja el. Ebben a listában ezeket a duplikációkat ellenőrizheted. 

Feltérképezve – jelenleg nincs indexelve

Ezt az oldalt a Googlebot már feltérképezte, tehát ismeri a tartalmát, valamiért azonban mégsem indexelte be. Az ebben a listában szereplő oldalak rossz minőségű tartalomra utalhatnak, amit javítás vagy módosítás után érdemes beküldeni az indexerbe.

Felfedezve – jelenleg nincs indexelve

Ezeket az url-eket a Googlebot már felfedezte, de még nem járt az oldalon, és nem is térképezte azt fel. Ez utalhat arra, hogy a webhely túlterhelt volt, de egyszerűen az is lehet, hogy a Googlebot nem jutott még el eddig a feladatig.

Keresési találatok

Az alapvető technikai SEO-val kapcsolatos lépések után a második leghasznosabb funkció a Teljesítmény szekció alatti Keresési találatok riportban látszódik. Ezt érdemes szintén legalább havonta megvizsgálni, hogy részletesen ellenőrizhesd a honlapod organikus teljesítményét.

Itt először is nézd meg, hogy milyen keresési kulcsszavak hozták a legtöbb megjelenést és kattintást, vagyis hogy hogyan találnak rá a látogatók a webhelyedre. A kattintások száma azt jelzi, hogy az adott kulcsszóra keresve a Google-ben hányan kattintottak rá a te honlapodra.

A megjelenések száma általában sokkal magasabb, hiszen ez csak azt jelenti, hogy adott keresési szóra hány alkalommal jelent meg a találati listán a webhelyed egyik oldala. Már itt is érhetnek meglepetések, hiszen olyan kulcsszóra is megtalálhatnak, amire te esetleg nem is optimalizáltál.

A következő oszlopban a CTR egyszerűen a kettő közötti arányt jelzi, vagyis azt, hogy a megjelenések hány százalékából lett kattintás. Az utolsó oszlopban pedig a kiválasztott időszakra vonatkozó átlagos helyezést láthatod.

Ami még kifejezetten hasznos, az a táblázat második füle, ahol az oldalakat listázzák a keresési szavak helyett. Ugyanis egy oldal megjelenhet több keresési szóra is, de akár egy keresési szóhoz is tartozhat több megjelenített url.

Utóbbi esetben akár kulcsszó kannibalizáció is fennállhat, amikor a Google nem tudja eldönteni, hogy az adott kulcsszóhoz melyik oldal a legrelevánsabb. Ha rákattintasz egy keresési kifejezésre, az egy új oldalon megnyílik, és itt tovább kattintva az Oldalak fülre láthatod a hozzá tartozó oldalakat. Ugyanez igaz fordítva is.

Ha pedig azt látod, hogy sok a megjelenés, de alacsony az átkattintási arány, akkor optimalizáld az adott oldalt arra az adott kulcsszóra, hogy előrébb kerüljön a találati listán. Módosítsd az oldal címét és meta leírását is, hogy ösztönzőbbek legyenek.

Összegzés

Összegezve tehát, a Google Search Console az egyik leghasznosabb SEO eszköz, ráadásul ingyenes. Reméljük, hogy ez a részletes útmutatót hasznosnak és praktikusnak találtad. Használd ki, hogy maga a Google segít neked abban, hogy jól működő, jó forgalmú weboldalad lehessen!

Amennyiben mégis elakadtál a folyamatban, vagy szeretnél segítséget, útmutatást kérni, fordulj hozzánk bizalommal! Egy személyre szabott SEO tanácsadás keretében segítünk neked helyesen beállítani ezt a nagyszerű mérőeszközt!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás