Tartalomjegyzék

8 perc /

Gyakori tévhitek a Google Ads hirdetésekkel kapcsolatban

Tartalomjegyzék

Bele szeretnél vágni a Google Ads-en való hirdetésbe, úgyhogy kicsit utánajártál a dolognak? Ezernyi infó zúdult rád, és nehéz ezeket mind feldolgozni? Segítünk benne, hogy mi az, amit nem is kell. 

Rengeteg tévhit terjeng a hirdetési rendszerrel kapcsolatban, ezekből a leggyakoribbakat összegyűjtöttük neked. 

TÉVHIT: Minden megjelenésért fizetni kell a Google Ads felületén

A Google Ads rendszerében PPC, azaz “pay per click” alapon jelensz meg. Ez azt jelenti, hogy csak akkor kell fizetned, ha valaki rákattint a hirdetésedre. 

Azok a hirdetések után nem kell fizetned, amik megjelentek, de nem eredményeztek kattintást vagy telefonhívást.

Persze van lehetőséged a tartalmi hálózaton a kattintásonkénti költség helyett 1000 látható megjelenésért fizetni. Ezek azok a megjelenések, ahol a hirdetés legalább 50%-a minimum 1 másodpercre megjelent a felhasználó képernyőjén.

Ha fő célod az ismertség növelése, akkor érdemes kattintások helyett 1000 látható megjelenésért fizetned.

TÉVHIT: Csak a Google keresőhálózatán tudsz megjelenni a Google hirdetésekkel

Ha valaki még nem hirdetett a Google felületén, akkor gyakran úgy gondolja, hogy a Google hirdetések kimerülnek a Google keresőjében megjelenő hirdetésekben. 

Ez azonban nem igaz. Sokkal szélesebb hirdetés megjelenítési lehetőségek közül választhatsz a Google Ads felületén. 

Egy Google AdWords kampány beállítása során választhatsz a Google Display hálózaton, a YouTube felületén, vagy akár a Gmail levelezőrendszeren belüli megjelenések közül. 

hirdik egyben

A hirdetésmegjelenítési helyekről itt olvashatsz bővebben. 

TÉVHIT: A Google Ads hirdetései túl drágák

Azt gondolod, hogy túl drága a Google rendszerében indított hirdetés? Akkor itt van pár érv, ami meggyőzhet ennek az ellenkezőjéről. 

  • A Google Ads-ben csak a weboldalra történő kattintásokért fizetsz, míg a foglalt médiában már a megjelenésért is. 
  • A foglalt médiából származó weboldal látogatás akár több ezer forintba is kerülhet, míg a Google Ads segítségével 100 Ft alatti összegért is látogatókat terelhetsz a honlapodra.
  • A grafikai tervezés nélkül is hirdethetsz, elegendő egy jó minőségű fotó, egy vonzó szöveg és a logód. Ehhez válaszd az adaptív display hirdetést.
  • Az offline hirdetésekkel csak ígéretet kapsz a közönséged elérésére és a weboldaladra terelésére, míg az online eszközökkel pontosan lekövetheted a hatékonyságot. 

TÉVHIT: Ha nincs weboldalam, akkor nem is tudok hirdetni

Olyan szolgáltatást nyújtasz, amihez nincs szükséged weboldalra, mégis szeretnéd népszerűsíteni magad a Google Ads felületén?

Nem gond! Ha nincs weboldalad, akkor is tudsz hirdetni. 

Ha fő célod, hogy minél több telefonhívás érkezzen a vállalkozásodhoz, akkor készíts “Call only” hirdetéseket, melyek indításához nincs szükséged weboldalra.

Ezek a hirdetések csak mobileszközön jelennek meg, és azonnali telefonhívásokat eredményeznek.

Kiknek ajánljuk ezt a lehetőséget? Például a taxitársaságoknak vagy a duguláselhárítóknak, akik “vészhelyzeti” megoldásokat kínálnak, és akiknek rövid időn belül ki kell küszöbölni a potenciális ügyfelek problémáját.

kk

TÉVHIT: Ha meg akarok jelenni a hirdetéseimmel, akkor előre le kell foglalnom a helyemet

A Google Ads felületén nincs szükség arra, hogy előre lefoglald a hirdetési helyedet. 

Ezzel szemben a hirdetéseiddel való megjelenésért versenybe kell szállnod az adott időpontban, azonos témában hirdetőkkel. 

A valós idejű licit során a megjelenésre jogosult hirdetések olyan tényezők mentén versenyeznek, mint a max. CPC ajánlat vagy a hirdetés minősége

A versenyben az a hirdető fog jobban teljesíteni, aki a felhasználó keresésére releváns hirdetésekkel és megfelelő weboldallal rendelkeznek, azaz magas a minőségi mutatójuk.

TÉVHIT: Ha beállítottuk a Google Ads hirdetésemet, akkor többet már rá se kell nézni

Mivel a Google Ads hirdetési környezete folyamatosan változik, ezért a kampányok hatékonyságának maximalizálásáért állandó kontrollra van szükség. 

A Google Adsben állandóan új funkciók, lehetőségek jelennek meg, melyeket érdemes az elsők között kipróbálni. 

A versenyhelyzet szintén napról napra változik, mindig más-más cégekkel kell versenybe szállnod.

A folyamatos kampányoptimalizálás minden kampánytípusnál elengedhetetlen lépés.

Például a keresőhirdetések esetén a hirdetéseid megjelennek bizonyos keresésekre. Az irreleváns megjelenések elkerülése érdekében folyamatosan felül kell vizsgálnod a keresési kifejezések jelentést. Ezzel elkerülheted a rossz megjelenéseket és a felesleges kattintásokat.

A display kampány esetén pedig az elhelyezési jelentés segítségével figyelemmel kell kísérned, hogy honnan jönnek vásárlóid, érdeklődőid, és ennek megfelelően módosítanod kell a beállításokat.

TÉVHIT: Senki sem kattint Google hirdetésre, így felesleges itt hirdetni

Ez nem igaz, hiszen a Google Ads keresőhirdetéseinek átlagos átkattintási aránya 3-5%, de van, hogy egy kampány akár 30-40%-os átkattintási aránnyal fut. Ez azt jelenti, hogy akiknek megjelenik a hirdetésed, azoknak akár a 30-40%-a is rákattinthat a reklámodra.

Emellett a fizetett hirdetések és az organikus találatok egyre jobban hasonlítanak egymásra, így a felhasználók számára sem szembetűnő a különbség. 

kkk

Ha azonban mégis nagyon kevesen kattintanak a hirdetésre, akkor sem biztos, hogy a rendszerrel van a probléma. Ekkor érdemes felülvizsgálni a hirdetésszövegek relevanciáját és a célzási beállításokat.

TÉVHIT: Nincs szükségem hirdetésre, mert mindig első vagyok az organikus találatok között

Hiába vagy az első az organikus találatok között, ha a versenytársak hirdetései megelőznek téged. Így nagy esély van rá, hogy elcsábítják a potenciális érdeklődőidet.

A Google találati listáján az organikus találatok fölött akár 3 hirdetés is megjelenhet. Így lehet, hogy a Te weboldalad csak a 4. helyen fog megjelenni. 

TÉVHIT: Az Adwords hirdetéseimtől a SEO eredményeim is jobbak lesznek

Szintén gyakori tévhit, hogy a SEO eredményeid javulni fognak a Google Adword hirdetésektől.  Ez azonban nem igaz.

Ha van Google Ads hirdetésed, akkor is benne van a pakliban, hogy nem jelensz meg az organikus találatok között. Ugyanígy Google Ads hirdetések nélkül is lehetsz első az organikus találati listában.

TÉVHIT: Mindig az első helyen akarok megjelenni egy kulcsszóra

A Google találati listáján mindenki az első akar lenni a hirdetéseivel. Ez azonban nem mindig a legjobb megoldás. 

Az első helyen való megjelenés többszörösébe is kerülhet, mint a második vagy a harmadik helyen való megjelenés. Emellett pedig a első és a második helyen megjelenő hirdetések átkattintási aránya között sincs jelentős különbség

Tehát költséghatékonyabb megoldás lehet, ha a második vagy a harmadik hirdetési pozícióban jelensz meg a hirdetéseddel a Google találati listáján, mintha az első helyet szeretnéd megszerezni.Ha azonban számodra nem a hatékonyság és a jövedelmezőség az elsődleges szempont, hanem image szempontokat figyelembe véve a legelső helyen való megjelenés, akkor elfogadható az e cél szerinti optimalizáció.

TÉVIHT: A weboldalam rendben van, de nem jönnek a vásárlások. Tuti, hogy a Google Ads hirdetésekkel van a baj. 

Fontos, hogy Google Ads hirdetés indítása előtt vizsgáld meg a weboldaladat.

A weboldalad legyen:

  • reszponzív
  • mobilbarát
  • gyors betöltésű

Meg kell nézned azt is, hogy a honlapod használhatósági és design szempontokat figyelembe véve is megfelelő-e. 

Ha nem tökéletes a landing oldalad, akkor hiába terel a kampányod több száz látogatót a weboldaladra, nagy valószínűséggel nem fognak konvertálni.

TÉVHIT: A versenytársaim lekattintják a hirdetéseimet

Sok hirdető úgy véli, hogy az eredménytelen Google Ads hirdetések annak köszönhetőek, hogy a konkurencia lekattintja a hirdetést. 

Az ilyen kattintásokat azonban a Google Ads algoritmusa kiszűri, és “érvénytelen” kattintásnak minősíti őket, a költségüket pedig visszatéríti

Honnan tudhatod, hogy hány érvénytelen kattintásod van? Vedd fel az oszlopok menüponton belül az „érvénytelen kattintások” oszlopot, és már látni is fogod őket. 

enytelen 222

Az ilyen kattintásokért visszatérített összeget pedig a “Fizetés és számlázás” – “Tranzakciók” menüpont alatt tudod figyelemmel kísérni.

szamlztf
venytlen 1

 Sőt! A Google Ads hirdetéseknél ki tudunk zárni konkrét IP-t vagy IP tartományt, így megelőzhetjük azt, hogy a sok felesleges kattintással rendelkező IP címről további kattintás érkezzen.

TÉVHIT: Tudom, hogy hirdetek erre a kulcsszóra, mégsem jelenik meg rá a hirdetésem. 

A Google tudja, hogy éppen hol tartózkodsz, mi iránt érdeklődsz és még számtalan más információval rendelkezik rólad. 

Ha rákeresel arra a kulcsszóra, amire a hirdetéseidet beállítottad, de mégsem jelent meg a hirdetésed, annak több oka is lehet, mely nem biztos, hogy a hirdetés bűne. 

Lehet, hogy nem arról a területről keresel, amelyre a hirdetéseket céloztad? Ellenőrizd le!

Esetleg már a sokadig alkalom, hogy ellenőriznéd a hirdetéseidet? Mivel mindig rákerestél az adott kulcsszóra, de mégsem kattintottál a hirdetésedre, nehogy “saját magadra költs”, ezért a Google úgy érzékelte, hogy téged nem érdekel a hirdetés. Emiatt pedig lehet, hogy többet nem is fogod látni a hirdetést. 

A Google kifejlesztett erre egy tool-t, mellyel ellenőrizheted a hirdetésed megjelenését 1-1 kulcsszóra. Ez az eszköz a “Hirdetés-előnézet és diagnosztika”.

A tool megnyitásához kattints az „Eszközök és beállítások” – „Tervezés” – „Hirdetés-előnézet és diagnosztika” menüpontra, majd írd be a keresősávba azt a kulcsszót, amire a hirdetést beállítottad.

e. eszkoz

TÉVHIT: Már 1 hete elindítottam a hirdetéseimet, de nem hozott vásárlást. Állítsuk le. 

A Google Ads hirdetések sem térülnek meg azonnal. Az első beállításokat csak a kampány elindítását követő 2-3 hét elteltével tudod felülvizsgálni. Lehet, hogy túl kevés volt a kampányra költött összeg? Esetleg túl szűk a célzás? Ezt az indítás előtt nem tudod pontosan megállapítani.  

Emellett egy jól működő, historikus adatokban bővelkedő fiók általában jobban teljesít, mint egy újonnan létrehozott fiók. 

TÉVHIT: Nincs mit mérni az oldalamon

Sokan úgy gondolják, hogy konverzió csak a vásárlás vagy egy telefonhívás lehet, ennél azonban sokkal szerteágazóbbak a lehetőségek. Konverzió minden, ami az elvárt cselekvést jelenti. Például egy űrlapkitöltés, e-mail címre kattintás, egy PDF letöltése, stb. 

Ha méred a konverziót, akkor mérni tudod a kampányod megtérülését és a célok teljesülését. Ha kevés a konverziód, akkor fontos megvizsgálni az optimalizációs munka során a célkonverziós csatornák teljesülését, és kiküszöbölni a problémaforrásokat. 

Minden weboldal, valamint annak közönsége más és más, így nincs egy általános, bevált módszer. Ami az egyik oldalnál működött, az a másiknál nem biztos, hogy fog. Éppen ezért az elemzés során mindig a látogatók szokásaiból, jellemzőiből és az analitikai adatokból kell kiindulni.

TÉVHIT: Nincs konkrét célcsoportom, a termékem mindenki számára értékesíthető

Úgy gondolod, hogy minden ország minden korcsoportja és érdeklődési köre a terméked célcsoportja lehet? 

Minden terméknek és szolgáltatásnak van egy elsődleges célcsoportja, és fontos ennek pontos meghatározása. Pontosan ki az, aki a legnagyobb valószínűséggel fog vásárolni a termékedből, ki az, akit a legjobban érdekel? 

Ha nehéz elindulni, akkor kezdd a demográfiai adatok meghatározásával, majd az érdeklődési körök feltérképezésével. 

Ha nem a célcsoportodnak hirdetsz, akkor olyan felhasználóknak is megjelenhet a hirdetés, akik nagyon alacsony eséllyel fognak konvertálni.

TÉVHIT: Az a legjobb, ha a hirdetésem mindig, minden időpontban megjelenik

Ha korlátozott költségkerettel dolgozol, akkor érdemes korlátozni a hirdetések megjelenítésének idejét

Ha például úgy látod, hogy a felhasználók főként délután konvertálnak, akkor délután futtasd a hirdetéseidet. Ezt a hirdetésütemezés vagy az áttekintés menüpont alatt tudod megvizsgálni.

hi.ut .

Emellett a céloddal is összhangban kell lennie a megjelenítésnek. Ha az elsődleges célod a kapcsolatfelvétel, de hétvégente nem vagy elérhető, akkor csak hétköznap fussanak a hirdetések.

Ha ennek ellenére is szeretnéd futtatni a hirdetéseidet a legerősebb időszakokon kívül, akkor állíts be ajánlatkorrekciókat. Ezek segítségével növelni tudod a CPC összegét a csúcsidőszakokra, és csökkenteni a holt időszakokra. 

TÉVHIT: Felesleges a saját márkanevemre hirdetni

Minek is hirdetnél a saját márkanevedre, ha akik téged keresnek, úgyis megtalálnak majd, nem? És arra gondoltál, hogy mi van akkor, ha a konkurenciát ráhirdet a nevedre? 

Egy jó hirdetésszöveggel könnyen felkelti az elkötelezett vásárlóid figyelmét is, és egy pillanat alatt elhalássza a forgalmat előled.

TÉVHIT: Érdemes minél több kulcsszóval dolgozni, mert annál hatékonyabb lesz a kampányom

Óvatosan alakítsd ki a hirdetéscsoportokat és a kulcsszólistádat. Lehet, hogy eleinte pozitívan hat, hogy sok megjelenést és kattintást érsz el, azonban ha nem a legrelevánsabb kulcsszavakat használod, akkor romlani fog a minőségi mutató

Ha a hirdetések és a kulcsszavak nem korrelálnak, vagy a landing oldal nem azt nyújtja a felhasználónak, amit keres, az negatívan hat a teljesítményre. 

Csak azokat a kulcsszavakat csoportosítsd egy hirdetéscsoportba, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, helyezd el azokat a hirdetésszövegbe és tereld a felhasználókat arra a landing oldalra, ahol pont az van, amit keresnek. 

TÉVHIT: A főoldalra kell terelni a felhasználókat, ott mindent megtalálnak

Mindig arra az aloldalra tereld a felhasználókat, ahol azt találják, amit keresnek.

Ez azért fontos, mert mapanság mindenki rohan, azonnali információkra van szükségük. Nem szeretnek keresgélni, elveszni az információk rengetegében. 

Ha pedig a landing page-t megnyitva nem azt látják, amit keresnek, akkor nagy valószínűséggel bezárják az oldalt és más megoldás után néznek. 

TÉVHIT: A kisvállalkozások labdára se rúghatnak a nagyok mellett

Habár tény, hogy a nagyobb költségkerettel nagyobb léptékű kampányokat indíthatunk, de alacsonyabb költségkerettel is győzedelmeskedhetünk a nagyok fölött. 

A Google számára fontos, hogy mindig azt mutassák meg a felhasználóknak, amit keresnek, így minőségi hirdetések létrehozásával a nagyobb költségvetésű cégek hirdetéseit a legyőzhetjük. 

TÉVHIT: A magas CTR a legfontosabb

Igen, tényleg fontos a magas átkattintási arány, de nem ez a legfontosabb mutató.

A hirdetéseid sok konverziót hoznak alacsony áron? Akkor ne aggódj a hirdetéseid hatékonysága miatt. Még akkor sem, ha alacsony a CTR. 

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás