Tartalomjegyzék

SEO felirat nagyítóval az O betű helyén
5 perc /

Hogyan lehetsz SEO specialista?

Tartalomjegyzék

A SEO fontos. Nagyon fontos. Ezt már többször is tisztáztuk. Na de miből áll egy SEO specialista munkája? Milyen más szakterületekhez kapcsolódik, és milyen skillekkel jó rendelkezni elsajátításához? Szeretnél te is Google-algoritmust szelídíteni? Hozzájárulni vállalatod sikerességéhez? Vagy csak simán kíváncsi vagy miből is áll ez a szakma és hogy sajátíthatod el akár te is? Hogyan lehetsz SEO-s? 

SEO specialista kezek nagyítóval, monitor előtt

Egy gyors és rövid összefoglaló

Mi az a SEO, miből áll?

A keresőoptimalizálás a keresőmotorok által egy weboldalra irányuló forgalom minőségének és mennyiségének javítását jelenti. A SEO inkább a nem fizetett forgalmat célozza meg, mint a közvetlen vagy fizetett forgalmat, tehát a SEO specialistáknak mindig bele kell ásni magukat a miértekbe és a hogyanokba. Mi a keresési szándék? Mit szeretne megtudni a felhasználó?

Létezik onpage, offpage, és technikai SEO is, ezekről részletesebben alábbi cikkünkben olvashatsz!

Miért fontos?

A keresőmotorok ismerete és velük való együttműködés határozza meg, hogy milyen gyakran tűnik fel egy adott weboldal. Ez szorosan összefügg az eladások számával, ugyanis nagyobb forgalom = nagyobb esély a konverzióra. 

Mit csinál pontosan egy SEO specialista? 

Tartalmat optimalizál, tervez, tanulmányoz, kutat, akár ír is. Stratégiákat, technikákat és taktikákat határoz meg, amelyekkel növelheti a webhely látogatóinak számát, és magas helyezést érhet el a keresőmotorok találati oldalain. De ami a legfontosabb: rendszeresen frissíti a (technikai) tudását. Elég sokrétű “szakma” a keresőoptimalizálással foglalkozó specialistáké!

A SEO-specialista olyan személy, aki a weboldalakat a magasabb keresőmotoros helyezés elérése érdekében optimalizálja. Ők tudják, hogyan lehet nagyobb forgalmat generálni bármelyik oldalra, hogyan kell megfelelően használni a kulcsszavakat, és naprakészek a Google algoritmusának változásaival és a piaci ingadozásokkal kapcsolatban. Emellett mindent tudnak az optimalizálási trendekről, a megfelelő tartalom közzétételéről, és képesek megtalálni azokat a kisebb problémákat, amelyek megakadályozzák, hogy egy weboldal magasabb helyezést érjen el és nagyobb figyelmet kapjon.

Milyen szakterületekhez kapcsolódik? 

Egy SEO specialistának általában együtt kell működnie más csapatokkal, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a kampány eredményeit. Ide tartoznak többek között:

 • Linképítés és kapcsolatépítés: Ez a csapat felelős a más webhelyekkel való kapcsolatépítésért, hogy backlinkeket szerezzen, vendégcikkeket írjon és tegyen közzé stb. Ezt idejétől függően ő, vagy másik SEO-s kolléga is végezheti, vagy az adott szervezettől függően bármilyen más, erre (is) szakosodott kolléga/kollégák.
 • Tartalommarketing: Ez a csapat megtervezi és tájékoztat a weboldal blogjára és általában az oldalra vonatkozó tartalmi stratégiájáról, a tartalom optimalizálásáról, valamint a landing oldalak lektorálásáról/ ellenőrzéséről a tartalom minőségének biztosítása érdekében.
 • Webfejlesztés: Ez a csapat felel a weboldalépítésért és annak biztosításáért, hogy a kód tiszta legyen, és minden általad optimalizált oldal szuper gyorsan töltődjön be, mert a felhasználók nem fognak várni. A tesztelés gyakoriságáról is kommunikálnod kell velük.
 • UX-tervezés: A felhasználói élmény és a SEO kéz a kézben jár, ezért mindenképpen kapcsolatban kell majd lenned a UX-tervezési csapattal, hogy biztosítsd, hogy felhasználóbaráttá teszik az oldalt. Egyeztetned kell velük a meglévő oldalaknak a versenytársak kutatásának és elemzésének megfelelő kiigazításáról is.
 • Termékmenedzser/elemző: A konverzió javítása érdekében, amely fontos SEO-mérőszám, rendszeresen konzultálni kell a vállalat termékmenedzserével vagy elemzőjével.
Hosszú fekete hajú, lila pulcsis lány a keresőmotor részeire mutatva

Ezekkel a tulajdonságokkal jó, ha rendelkezel

Ez nem kifejezetten a megszerzendő technikai tudásról szól (arról majd később), hanem egyfajta kiindulási alapot adhat ahhoz, hogy egyáltalán elinduljunk „SEO vonalon”. Nem ritka ugyanis, hogy valaki úgy köt ki SEO specialistaként, hogy előtte nem sokat vagy egyáltalán nem is hallott róla. Ez igazából abból a szempontból nem meglepő, hogy maga a szakterület nagyjából a kilencvenes évek közepén jött létre. A teljesség igénye nélkül az alábbi skilleket sorolnánk a fontosak közé: 

1. Általános informatikai ismeretek

Ez nem szorul hosszas magyarázatra. A SEO az online térben működik, így minimum felhasználói szintű ismeret szükséges. Jó, ha a Google programokat tudod kezelni, vagy legalábbis nem teljesen ismeretlenek számodra, mint például a Sheets (adatgyűjtés, elemzés és feldolgozás), Slides (riportok), valamint az Analytics és a Search Console (adatok kinyerése).   

2. Nyelvtudás

A mai világban alap elvárásnak számít az angoltudás, főleg az online térben és az üzleti világban. Nincs ez másképp ezen a szakterületen sem. Jó angol tudással érdemes nekiindulni a szakmának, de nem érdemes kétségbe esni, ha nem vagy profi, gyakorlati alkalmazással ugyanis gyorsan meg lehet tanulni az alapokat!

Már csak azért is hasznos az angol tudás, mert a Google által közölt update-eket egyből követheted, valamint rengeteg hasznos (és ingyenes) anyagot találhatsz különböző online platformokon.

3. Analitikus készség

Szükséged lesz rá egy projekt legelejétől is, érdemes már egy első meetingen vagy azelőtt is információkat leszűrnöd, bár nagy eséllyel kapsz majd inputot az ügyféltől. Hogyan jellemzik magukat? Milyen SEO céljaik vannak? Mennyire vannak tisztában az iparággal? Lesz szükség részletesebb magyarázatra, vagy lényegretörően lehet majd haladni a kommunikációval? Az oldal előzetes analízise: milyen állapotban van? Van-e előzetes SEO? Forgalomban utóbbi időszakban volt-e visszaesés, növekedés? Ha igen miért? Ezeket az információkat fontos kikutatni és  megérteni.

4. Kitartás, türelem

Ez egy alapvetően hasznos tulajdonság, de SEO specialistaként is nagy hasznát veszed, például egy 30-40 órás kulcsszókutatás során. :) 

5. Kooperációs és jó kommunikációs készség

Itt nem csak arról van szó, hogy esetleg egy csapat tagja leszel, hanem arról is, hogy SEO-sként az ügyféllel való kommunikáció és alkalmazkodás kardinális. Elvégre ő a megbízó fél. Milyen céljaik vannak? Milyen platformokon akarnak megjelenni? Kik és milyenek a célközönségük? Ezek fontos kérdések a kiinduláshoz, azonban egy alapvető vizsgálat után, már te adsz személyre szabott tanácsot az ügyfélnek. Fontos megtalálni az arany középutat az ügyfél elégedettség és a szaktanácsadás között, vagyis inkább úgy navigálni a beszélgetést, hogy az ügyfél számára érthetőek és logikusak legyenek a tervezett lépések.

6. Érdeklődés, nyitottság, rugalmasság

SEO specialistaként folyamatosan frissítened kell a szakmai tudásodat, hisz a Google igen gyakran hoz be újabb és újabb frissítéseket, amiknek az ismerete nélkül nem biztos, hogy sikeres lesz a SEO kampányod. Nem mellesleg jó alkalmazkodóképesség is szükséges, hisz a folyamatos változáshoz mindig alkalmazkodni kell. Nagyon hasznos továbbá, ha más szakterületekre is rálátsz (főleg azokra, amikkel lehet együtt kell majd működnöd). 

Hogyan lehetsz Te is SEO-s? 

 • Ismerd meg a keresőmotorok működését
 • Fejleszd ki az alapkészségeket
 • Értsd meg, hogyan kell hatékony versenytárs elemzést készíteni és bemutatni.
 • Rendszeresen használd és fejleszd SEO ismereteid
 • Válassz ki egy területet, ahol csiszolhatod a szakértelmed
 • Gondoskodj saját tudásod fejlődésének nyomonkövethetőségéről
 • Tanuld meg, hogy magyarázd el a SEO-t az iparágat nem ismerő ügyfeleknek

Milyen lehetőségeid vannak?

Az eddig felsorolt készségek birtokában már jó úton haladsz! 

Dönthetsz úgy, hogy befizetsz egy tanfolyamra, bár rengeteg ingyen elérhető anyag áll a rendelkezésre online, valamint azt se feledd, hogy gyakorlatban lesz igazán lehetőséged a tudásod és készségeid finomítására.

Az alábbi forrásokat ajánljuk:

Mi várható el egy SEO specialistától?

Ha már foglalkoztál SEO-val, és úgy érzed egész jól megy a dolog, az alábbi checklisten érdemes végigmenned, hogy ellenőrizd, hol is tartasz, és mik az esetleges fejlesztendő pontjaid.

Ahhoz, hogy egy SEO-specialistaként minden szükséges készséggel rendelkezz, ismerned kell a következőket:

 • A SEO-stratégia felépítésének előírásai (mind az oldalon belüli, mind az azon kívüli oldalakon).
 • A megfelelő versenyképességű és keresési volumenű releváns kulcsszavak felkutatása és megtalálása a weboldalon való használathoz.
 • Versenytársak kutatása (weboldalaik azonosítása és elemzése, a stratégiáikban lévő hiányosságok és a megvalósítandó ötletek megtalálása, az elemzés alapján fejlesztések ajánlása).
 • Weboldal technikai auditja (HTTPS státuszkódok, betöltési idő és egyéb ellenőrzések)
 • A weboldalak és tartalmuk optimalizálási taktikái a keresőmotorok és a felhasználók számára egyaránt.
 • Minőségi linképítés a weboldal hírnevének javítása, a nagyobb átirányított forgalom elérése és a keresőmotoros rangsorolás növelése érdekében.
 • A SEO-ban alkalmazott trendek, algoritmus frissítések és stratégiák követése, amelyek hajlamosak a változásra.
 • A SEO-kampányok eredményeinek nyomon követése
 • SEO digitális eszközök használata (Google Search Console, Google Analytics, Screaming Frog, SE Ranking szoftver, Excel vagy Sheets, stb.)

Reméljük hasznosnak találtátok a cikkünket és hogy talán ti is belevágtok abba, hogy SEO specialistákká váljatok! Ha kérdésetek lenne, vagy akár inkább SEO specialistát vennétek igénybe, bátran keressetek fel minket

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás