Tartalomjegyzék

BBC-n covid híreket olvasó fehéringes nő
5 perc /

Hogyan működik a felhasználói élmény mint rangsorolási tényező?

Tartalomjegyzék

A Google-nél dolgozó John Mueller egy friss Google Office Hours videóban elmagyarázta, hogy a page experience vagyis a felhasználói élmény, másnéven oldalélmény hogyan segíthet egy-egy site-ot előrébb rangsorolni a keresések között és hogy a Google milyen esetekben enyhíthet a feltételeken. Ha az oldalad SEO tevékenységekor felmerült benned, hogy a nem tökéletes oldalélmény visszavethet a rangsorban, akkor ezt a cikket neked ajánljuk!

A Google munkatársa, John Mueller különféle forgatókönyveket vázolt fel arról, hogy az oldalélmény hogyan befolyásolja és hogyan nem befolyásolja a rangsorolást. Nem kisebbítette a Core Web Vitals-t (CWV) mint rangsorolási tényezőt, hanem inkább kontextust adott és bemutatott olyan helyzeteket, amelyekben az oldalélmény rangsorolási tényezője, a Core Web Vitals különbséget okozhat, és példákat adott arra, hogy miért kellene ezt enyhíteni.

Mueller válasza széles körű, és számos érdekes témát érint.

YouTube video

Na de mi is az a felhasználói élmény?

Mielőtt belevágnánk Joseph Mueller okfejtésébe, először tisztázzuk, hogy mi ért a Google felhasználói élményen! A keresőóriás saját szakemberei elmondása alapján négy tényezőt vesz a Google figyelembe, amikor felhasználói élményt vizsgál:

  1. Loading – milyen gyorsan tölt be az oldal : A betöltési idő, ami arra vonatkozik, hogy milyen gyorsan tölt be az oldal. Ezt a Largest contentful paint (LCP: az az idő, ami alatt az oldalon található legnagyobb kép vagy szöveg betölt) és a first input delay (FID: az első lehetséges interakció ideje, tehát például mikortól kattintható egy gomb stb.) adatok határozzák meg. Az LCP ideális ideje 2,5 másodperc alatt van, 4,5 másodperc fölött pedig kifejezetten rossznak számít. A FID ideálisan 100 milliszekundum alatt elérhető, 300 milliszekundum fölött pedig lassúnak számít.
  2. User annoyance – felhasználói bosszúság: A usereket idegesítő elemek. Ezt a Google a Cumulative layout shift (CLS) mutatóval értékeli. A CLS, magyarul elrendezés összmozgása, a weboldal vizuális stabilitására vonatkozik. Azt méri, hogy mennyire mozognak el az oldalon lévő elemek például görgetéskor. Leggyakrabban ez olyan oldalaknál fordul elő ezzel a mutatóval probléma, ahol sok hirdetés jelenik meg. Ilyenkor a user nem tud interakcióba lépni az oldallal szándéka szerint.
  3. Security and privacy – biztonság és személyes adatok védelme: A userek biztonsága és személyes adatainak védelme. Ezt a Google a https protokoll bevezetésével biztosítja. A https egy biztonságos böngésző rendszer, amit már 2014 óta alkalmaz a cég.
  4. Accessibility – elérhetőség, használhatóság: Elérhetőség. Ide tartozik például, hogy az oldal mennyire mobilbarát, milyen jól látszik a site kis képernyőkön, mennyire használható akár hátrányos helyzetű, például látás- vagy hallássérült userek számára.

A Core Web Vitals-t pedig az LCP, FID, CLS mutatók alkotják. Most, hogy ezeket tisztáztuk, rá is térhetünk a Mueller által elmondottakra.

Mennyire fontos a Core Web Vitals mint rangsorolási tényező?

Muellertől a Google Office Hours videóban egy érdeklődő megkérdezte, hogy mennyire fontosak az alapvető webes mutatók a rangsorolásban, mert a webhelye a közelmúltban visszaesett a találatok között egy Core Web Vitals rangsorolási tényező hatására, szerinte köze van a jelenségnek a felhasználói élményhez.

A kérdés pontosabban a következő volt:

„Webhelyem látogatottsága csökkent a rossz alapvető webes mutatók miatt.

Most már visszatértem az eredeti állapothoz, de megtudtam, hogy az oldalélmény-frissítés most már desktopon is érvényes.

Milyen szinten esik latba az oldalélmény az asztali számítógépes keresésekben, és mennyire fontos ez a többi rangsorolási tényezőhöz képest?”

Core web vitals egy ügyfelünk google search console fiókjában

Amikor egy rangsorolási tényező nem segít a rangsorolásban

John Mueller, aki rendszeresen ad tanácsot a Google működésével kapcsolatban, és sokszor árnyalja a képet azzal, hogy megmutatja, nem minden szabály van kőbe vésve a rangsorolás esetén, válaszát azzal kezdte, hogy megemlítette: a Google nem feltétlenül alkalmazza az oldalélményt a rangsoroláskor.

Ez egy érdekes válasz, mert úgy gondolhatnánk, hogy a rangsorolási tényezők pont arra valók, hogy a Google alkalmazza őket. Mueller azonban egy olyan forgatókönyvet vázolt fel, amelyben a rangsorolási tényező „enyhébben esik latba” a megfelelő keresési eredmény biztosítása érdekében.

Mueller példát is mutatott erre a helyzetre, vagyis arra, amikor a felhasználói élményt mint rangsorolási tényezőt félreteszik annak érdekében, hogy a Google-felhasználók tényleg megtalálják, amit keresnek.

John Mueller ezt a példát hozta fel:

„Tehát, mint a mobilon, az oldalélmény alapvetően egy kis plusz információt ad nekünk a különböző site-okról, amelyek megjelenhetnek a keresési eredmények között [egy-egy keresésre].

És azokban a helyzetekben, amikor a lekérdezés határozott szándékú, amikor egyértelmű, hogy valójában melyik webhelyre akarnak eljutni, akkor ebből a szempontból némileg könnyedebben vehető az oldallal kapcsolatos élmény mint rangsorolási tényező.”

Vagyis a rangsorolási tényezőt felülírja a user keresési szándéka. Ez azért érdekes, mert könnyen eshetünk abba a hibába, hogy a keresőmotorok eredményoldalait (SERP) úgy tekintjük, mint tíz olyan webhelyre mutató linket, amelyek legjobban megfelelnek a rangsorolási tényezőknek és aszerint nyerik el a pozíciójukat.

Viszont a képlet ennél sokkal bonyolultabb. Sok minden befolyásolja, hogy egy webhely miért rangsorol, a fenti pedig példa arra, hogyan lehet bizonyos helyzetekben félretenni a rangsorolási tényezőket.

Amikor az oldalélmény mutató rangsorolási tényező

Mueller elmagyarázta, hogyan működik a Page Experience rangsorolási jel. Korábban már megemlítette, hogy ez a rangsorolási jelzés nem döntő fontosságú és bizonyos esetekben a Google felülbírálja.

Egy példát is bemutatott arra, amikor a rangsorolási jel ténylegesen számít, és segít egy webhelynek jobb helyen szerepelni.

„Másrészt, ha az összes tartalom nagyon hasonló a keresési eredményoldalon, akkor a Page Experience segít megérteni, hogy ezek közül melyek a gyors oldalak vagy a felhasználói élmény szempontjából jobb oldalak, és melyek ezek közül a kevésbé keresési eredmények közé illő oldalak.”

A desktop Page Experience update nem okoz drasztikus változásokat

A desktopokra a Page Experience frissítés március 3-án fejeződött be.

John Mueller szerint egyébként az oldalélmény vagy felhasználói élmény rangsorolási tényező nem okoz majd nagy változásokat a rangsorban, ezért a weboldal tulajdonosoknak nincs mitől tartaniuk.

Mueller úgy fogalmazott: „Tehát a desktopos rangsorolás változása miatt, úgy mit korábban a mobilos miatt, nem számítanék ugrásszeerű változásokra a keresési eredmények között. Legfeljebb, ha az Ön weboldala nagyon rosszul teljesít, akkor tapasztalhat egyfajta fokozatos visszaesést. Vagyis ha a site-ok tulajdonosai drasztikus változásokat tapasztalnak a Page Experience frissítés bevezetése során, akkor hiba a változást a frissítéssel összefüggésbe hozni.”

EqysvLw3LOzPwYWw6wvZMN204dDHIx H8B3qjq5nALwdtCddVTSlov8neFxHb7w6uZ3 l4LLlG IvtI0qUtlna
Page experience adatok egy ügyfelünk search console fiókjában

A weboldalak nem esnek vissza a gyenge Core Web Vitals értékektől

Mueller szerint a Core Web Vitals rangsorolási tényező csak apróbb változásokat eredményezhet, nem az a fajta jel, amely döntően befolyásolja a keresési találatok között elfoglalt pozíciónkat. A Google szakembere szerint csak egy-két pozíciót változhat a helyzetünk a Core Web Vitals mutatók miatt, a másodikról nem fogunk az 50. helyre zuhanni miatta. Ha pedig mégis ekkora visszaesést tapasztalunk, akkor érdemes az összképet megvizsgálni, mert biztos, hogy nem csak a Core Web Vitals okozta.

Összefogaló az oldalélményről/felhasználói élményről, mint rangsorolási tényezőről:

  • A Page Experience rangsorolási tényező kevésbé számít, ha a user keresése során arra számít, hogy egy adott webhelyet talál
  • Az oldalélmény/felhasználói élmény rangsorolási tényező akkor hasznos, ha több webhely hasonló válaszokkal rendelkezik
  • A Desktop Page Experience frissítés nem felelős a rangsor jelentős változásaiért
  • A Core Web Vitals nem felelős a nagymértékű rangsorváltozásokért
  • A Core Web Vitals mutató csak kisebb rangsorváltozásokat befolyásolhat

Ha szeretnéd, hogy oldalad jobban teljesítsen, a felhasználói élmény kiemelkedő legyen rajta, vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk az oldalad SEO teljesítményének javításában!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás