Tartalomjegyzék

Fiatal szemüveges social media manager laptopja előtt ülve papírcetlivel a kezében
4 perc /

Hogyan válhat belőled is
social media manager?
Lehetséges forgatókönyvek

Tartalomjegyzék

Érdekel a social media marketing világa, de nem tudod, hogy tapasztalat nélkül hogyan helyezkedhetnél el ezen a területen? Van egy jó hírünk a számodra: te is képes lehetsz rá! Összegyűjtöttünk neked azokat a fontos lépéseket, amelyek téged is a social media manageri álommunkádhoz vezethetnek.

A vállalatok továbbra is a közösségi médiára támaszkodva tudják leghatékonyabban elérni célközönségüket. Ennek köszönhetően egyre nagyobb szükség van a social media managerek jelenlétére szinte minden iparágban. 

Verd ki azonban a fejedből azt az illúziót, hogy a social media manager egész nap csak Facebookozik. A social media felületek kezelése nem a trendi fényképekről, videókról vagy platformokon való értelmetlen like-vadászatról szól. A social media managerek rengeteg kihívással szembesülnek a mindennapjaik során és több területen is meg kell állniuk a helyüket. Ehhez pedig átfogóbb marketing tudásra van szükségük. Sok esetben a tartalomkészítésen kívül részt vesznek az ügyfélszerzési, a PR és az értékesítési folyamatokban egyaránt. Ennek oka az, hogy a cégek szeretnék, ha egy kézben lenne minden olyan terület, amely a közösségi média stratégiát érinti. Ez viszont nem ideálisabb helyzet, hiszen nem jó ha mindent egy ember csinál, de jó, ha a social media manager rálát más folyamatokra is, mert csak a teljes kép birtokában tud megfelelő döntéseket hozni, akkor tudja a social media stratégiát a cég céljaihoz igazítani.

Laptopjuk mellett dolgozó nevető social media managerek

Mit csinál egy Social Media Manager (SMM) ?

A social media platformokat, mint például a Facebook, Instagram, TikTok és LinkedIn, számos vállalat használja márkaismertség, az eladások vagy a weboldal forgalmának növelésére. A social media manager jól ismeri a marketingcsatornákat, így képes segíteni különböző méretű vállalatoknak, non-profit szervezeteknek és szakembereknek, hogy hatékonyan képviseljék magukat az online felületeken.

A social media manager munkájának köszönhetően a cégek képesek jobban megismerni a social csatornákat, kiaknázatlan lehetőségeket, potenciális ügyfelek igényeit, megszólítani a célközönséget, megfelelő stratégiát kialakítani egy adott iparágra és reagálni az esetleges változásokra. Tehát a social media manager feladatai sokkal komplexebbek, mint elsőre gondolnánk. 

Egy korábbi cikkünkben részletesebben írunk arról, hogy milyen felelősségi köröket lát el, illetve milyen szükséges skillekkel kell rendelkezni egy jó social-ösnek. Általában a feladataik közé tartozik a közösségi felületek kezelése, közösségi csatornák elemzése, megfelelő kommunikáció kialakítása, tartalomstratégia kidolgozása, célpiac és célközönség meghatározása, valamint adatok elemzése is. 

Hogyan válhatsz Social Media Managerré 4 lépésben?

A legtöbb social media manageri pozíció betöltéséhez nincs szükséged egyetemi végzettségre, viszont tapasztalat nélkül nagyon nehezen fogsz elindulni ezen a pályán. A legtöbb szakember más utat jár be és különböző forgatókönyv mentén válik social media managerré. Így nincs egy garantált sikerrecept, hogy neked mi fog beválni. Mi mégis szeretnénk neked megmutatni, hogy milyen lépésekkel tudsz elindulni akár kezdőként is. Amit viszont már az elején szeretnénk leszögezni, hogy a siker nem fog az öledbe hullani. Új készségeket kell tanulnod, vagy épp fejlesztened a már meglévő tudásodat, ezzel párhuzamosan pedig szakmai tapasztalatot kell szerezned. Mutatjuk hogyan!

Összegyűjtöttük számodra az általunk ideálisnak vélt forgatókönyvet 4 lépésre bontva, amelyektől az utad során eltérhetsz, de érdemes figyelembe venni ezeket is: 

  1. Tanulj online tanfolyamon és szerezz oklevelet

Ma már egyszerűen hozzáférhetsz online oktató videókhoz és tananyagokhoz akár ingyenesen is. Fejlesztd marketing készségeidet, sajátítsd el az alapokat akár otthonról. Az első lépés tehát álmaid hivatása irányába, hogy kezdd el fejleszteni a készségeid még ma. Jelentkezz online kurzusokra, tréningekre, workshopokra vagy akár mentorprogramokba. Az alábbi oldalakon már ma elkezdheted a tanulást:

  1. Építsd fel a saját online megjelenésedet

Az ügyfélszerzés talán az egyik legnehezebb folyamat. Ha teljesen kezdőként szeretnéd kialakítani az ügyfélkörödet, akkor nagy segítségedre lehet, ha először kialakítod a saját online 

megjelenésedet. Itt már kialakulhat egy potenciális vásárlói kör, akiket valóban érdekel a tevékenységed, a tartalmad és kaphatsz visszajelzéseket is. Ez egy jó módja annak, hogy jobban megismerd a célközönséget és kialakíts egy jól működő stratégiát. 

Regisztrálj a közösségi média felületekre és tudj meg minél többet ezekről. Ezt követően kezdd el felépíteni saját megjelenésedet azokon a felületeken, amelyeken megtalálhatók általad ideálisnak vélt ügyfél. 

Gondolkozz el azon, hogy vajon szükséges-e mindegyik felületen jelen lenned, hiszen nem biztos, hogy minden social csatornán megtalálhatók lesznek az ügyfeleid. Rengeteg időt és energiát megspórolhatsz, ha azokon a felületeken vagy csak jelen, ahol a legtöbb potenciális  ügyfeled is megtalálható. 

A saját megjelenéseden keresztül nemcsak rengeteget tanulhatsz az adott social csatornáról, de remek lehetőséget biztosíthat, hogy a személyes vagy épp vállalati kommunikáción keresztül mások felfigyeljenek rád, ők pedig könnyedén az ügyfeleiddé válhatnak a jövőben.

Fontos, hogy a kommunikációddal “el tudd magad adni”, hiszen ez is imponáló lehet más cégek szemében. Senki sem akarna egy olyan “szakemberrel” együtt dolgozni, aki saját magát sem tudja jól marketingelni.

  1. Szerezd meg az első ügyfeled

Az ügyfélszerzés mindenki számára egy bajos terület, legyen szó kezdő vagy tapasztalt vállalkozóról. A sikeres lead generálás titka, hogy jól ismerd a célközönségedet. Tudod, hogy hol töltik az idejüket, mikor és hogyan éred el őket. Készíts nagyszerű tartalmat, ami megragadja a célközönséged figyelmét azzal, hogy értéket ad számukra. Ha képes vagy sikeresen megszólítani és elkötelezni őket, akkor a weboldaladra irányíthatod őket, feliratkozhatnak jövőbeli eseményeidre és a vásárlóiddá válhatnak. Vegyél részt szakmabeli rendezvényeken, workshopokon, ahol a kapcsolatrendszeredet tovább építheted. Ennek pedig az egyik legjobb módja, ha aktívan jelen vagy LinkedIn-en (is).

  1. Legyen szakmai portfóliód 

Mindenképpen szükséged lesz egy szakmai portfólióra. Ezzel tudsz majd jelentkezni munkákra, illetve hivatkozni a korábbi munkatapasztalatokra. A legtöbb vállalat ezt kérni fogja tőled már az első kapcsolatfelvételnél. Így érdemes már előre gondolkodni és időben felépíteni a portfóliódat, hiszen ezzel is megteremted magadnak a lehetőséget, hogy többen megismerjék a 

benned rejlő lehetőségeket. A portfólió bemutatja az eddig elvégzett munkáidat és megmutatja, hogy kikkel, milyen feladatkörben dolgoztál. 

Ha teljesen kezdő vagy és nem tudod, hogy vágj bele a portfolió készítésébe, akkor azt javasoljuk, hogy tapasztalatgyűjtésnek már az is jó, ha megpróbálod a saját weboldaladon, saját social csatornákon keresztül bemutatni az eddigi tapasztalataidat. Ezeken keresztül meg tudod mutatni írói, szerkesztői, grafikai készségeidet, továbbá az eredményeiddel bizonyíthatod, hogy az általad elsajátított kommunikációs és marketing stratégia valós eredményeket produkál. 

Social media alkalmazások ikonjai mobilon

Te leszel a következő social media manager?

A közösségi média, a platformok és a trendek folyamatosan változnak. Az algoritmusok fejlődnek. A social media managernek naprakésznek kell lenni a csatornákkal kapcsolatban. Ha szereted figyelni a trendeket, innovatív személyiség vagy, izgat a marketing világa és annak változásai, akkor belőled is lehet social media manager. Azok a készségek, amelyek ehhez a szakmához kellenek, szerencsére tanulhatók. A tudásodat pedig már számos online felületen fejlesztheted akár tejesen az alapoktól indulva.

A legfontosabb a lelkesedés és a tanulási hajlandóság, hiszen jó hozzáállással, együtt gondolkodással, jó problémamegoldó készséggel egy kevésbe tapasztalt marketinges is hozhat pozitív változásokat egy cég számára. 

Belevágsz?

Ha pedig céged social jelenlétét szeretnéd növelni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás