Tartalomjegyzék

Szemüveges social media manager like feliratú táblával a kezében
5 perc /

Ki a célközönséged? Így válassz
közösségi média csatornát a megszólításhoz

Tartalomjegyzék

A közösségi média használata során a legfontosabb dolgod, hogy megértsd a célközönséget és annak megfelelően hatékonyan tudj felépíteni egy közösségi média stratégiát. 

Minél jobban ismered a célközönséged, annál hatékonyabban tudod elérni őket, jobban tudod összpontosítani hirdetéseidet, amelynek hatására egyre többen vásárlóiddá válhatnak. 

Egy nagyon fontos tippet már szeretnénk az elején megosztani veled. A célközönséged kiválasztása során nem választhatsz mindenkit. Az esetek túlnyomó részében elmondható, hogy a leghatékonyabban akkor működik egy stratégia, ha kiválasztod a te saját célpiacodat, amely egy szűkebb kör. Minél jobban le tudod ezt szűkíteni, annál nagyobb sikereket érhetsz el.  

A közönségkutatás segítheti releváns tartalom gyártását, üzenetküldést és hirdetések kialakítását. Ezek magasabb konverziós arányhoz és jobb közösségi média ROI-hoz vezethetik vállalkozásod. 

Közösség szegmentáció- a közösségi  média csatorna kiválasztásának meghatározó része

Mi is az a célközönség?

Az online térben mindenképp választanod kell egy célközönséget. A célközönség meghatározása fontos, hiszen magába foglalja azon embereknek a csoportját, akiket nagy valószínűséggel érdekelni fognak a tartalmaid, termékeid és szolgáltatásaid.

Valószínűleg van néhány közös jellemzőjük, mint például a demográfia és a viselkedés.

A célközönség  meghatározása során ne félj konkretizálni. Kezdheted szélesebb kategóriákkal, de egy jó kutatás lehetővé teszi, hogy finomabb részletekbe is betekintést nyerhess.  

Fontos tudnod, hogy mindenkinek eladhatsz, de nem célozhatsz meg mindenkit az összes közösségi tartalommal. Tudnod kell megszólítani a célközönséged, olyan hangon és olyan tartalmakkal, amelyek őket érdekelhetik, amelyet értenek és felhívják a figyelmet rád, amin keresztül téged is jobban megismerhetnek.  

5 tipp a vállalkozásod számára a megfelelő közösségi média platform kiválasztásához

Közel 200 közösségi média platform közül választhatsz és döntheted el, hogy melyik a megfelelő vállalkozásod számára. Hogyan kezdj bele?

Nem vagy biztos abban, hogy vállalkozásod növekedése érdekében, mely közösségi média platformokon érdemes időt tölteni? Az alábbiakban öt tippet osztunk meg veled, amelyek segítségével kiválaszthatod a számodra legjobb csatornát. 

1. Ügyfél demográfiájának megfontolása

Kezdd a demográfiai adatok kutatásával. Mit tudsz a célcsoportról: idősebbek, fiatalabbak, férfiak, nők? Minél többet megtudsz a demográfiai adatokról, annál jobban le tudod szűkíteni a célközönségedet is, illetve azt is könnyen el tudod dönteni, hogy melyik social média csatorna a legelőnyösebb számodra. Kezdd el egy platformon és ha már kitapasztaltad ott a célközönségedet, akkor akár több platformon is meg tudod állni a helyed.  

2. Versenytársak vizsgálata

Tudod, hogy kik a versenytársaid? Ha igen, akkor nézd meg a közösségi oldalakat, mi működik nekik, vagy épp mi nem. 

A versenytárs elemzés betekintést nyújthat abba, hogy versenytársaid:

  • Milyen platformokat használnak
  • Milyen tartalmakat tesznek közzé, milyen gyakorisággal
  • Mi működik/nem működik
  • Mennyire elkötelezett a közönség az egyes csatornákon

Miután megvizsgáltad a versenytársak közösségi média platformjait és látod, hogy melyik hozza számukra a legjobb eredményt, akkor ez is jó kiindulást adhat számodra, hogy melyik platformon legyél jelen te is.  Attól függően, hogy valami működik a versenytársak, nem biztos, hogy neked is működni fog, viszont hasznos látni, hogy mások mit csinálnak a te területeden, így jobb döntést tudsz te is meghozni.

3. Vedd figyelembe a vállalkozásod jellegét

A B2C cégek számára a Facebook és az Instagram elősegíti a láthatóság elérését, a vizuális kapcsolatteremtést és az ügyfelekkel való interakciót. A B2B számára a LinkedIn segít megcélozni a jelenlegi és potenciális ügyfeleket.  

4. Légy ott jelen, ahol az ideális ügyfeleid is idejüket töltik

A közösségi platform kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy hol töltik a potenciális ügyfeleid az idejüket. Ha például B2B piacon tevékenykedsz, akkor regisztrálj a LinkedIn oldalára, ha e-kereskedelemmel foglalkozol, menj az Instagramra. Persze az, hogy melyik platformon vagy jelen számos más tényezőtől is függ, így ha nem vagy biztos abban, hogy hol kellene jelen lenned, akkor próbáld kitapasztalni vagy kérd szakértők segítségét. 

5. Értsd meg és igazítsd a platformot a közösségi céljaidhoz

Ahhoz, hogy ki tudd választani a számodra megfelelő platformot nagy mértékben a közösségi média célok függvénye. Így első sorban meg kell értened azt, hogy mit is szeretnél elérni, mit szeretnél kihozni az egyes felületeken való jelenlétből. A Twitter például az egyik legjobb platform az ügyfél megelégedettség mérésére és az ügyfélszolgálat javítására, hiszen ezen az oldalon az ügyfelek vissza tudnak jelezni. Az utazási és vendéglátó ipari márkák megfontolhatják az Instagramot, hogy vizuálisan lenyűgöző módon mutassák be kínálatukat és szolgáltatásaikat. Kulcsfontosságú, hogy a platform kiválasztásakor mindenképp hangold össze az platform előnyeit az üzleti céljaiddal. 

Social media platformok logói
Forrás: https://assets.website-files.com/5f22271f4a92a90a8198c6ef/5f581f61563c688743b41aff_best-social-networking-sites-p-1080.jpeg

Milyen közösségi média  csatornák vannak?

A Statista adatai szerint 2022-ben világszerte a legnépszerűbb platformok a következők voltak:

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • TikTok

A legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy a Facebook továbbra is a legnépszerűbb a közösségi média platformok között 2022-ben. Az aktív felhasználók száma meghaladja a  2,91 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy a 3,96 milliárd közösségi média-felhasználó közül négyből három aktív Facebook-felhasználó.

Világszerte, havonta a fogyasztók átlagosan 19,6 órát töltenek a Facebook alkalmazással. Ezt követi a TikTok és a Youtube. 

A másik népszerű közösségi média platform a YouTube 2,56 milliárd aktív felhasználóval.

Világszerte naponta 720 000 órányi videót töltenek fel a YouTube-ra.  Naponta 1 milliárd órányi videót néznek meg a felhasználók YouTube-on, és a fogyasztók 90 százaléka azt mondja, hogy mindig fedeznek fel új márkákat és termékeket a csatornán keresztül.

Facebook

Facebook az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben használt közösségi média marketing és hirdetési platform világszerte. A jelenleg létező platformok közül ezt használják a legtöbben, és remek lehetőséget kínál a vállalkozások számára, hogy az ügyfeleket szélesebb körben érjék el.

A Facebook Pages – Facebook oldalak egy ingyenes eszköz, amellyel elérheted célközönséget és népszerűsítheted vállalkozásodat. Könnyedén létrehozhatsz egy üzleti oldalt a vállalkozásod számára, amelyhez hozzáadhatod az alapvető információkat. Ezt megoszthatod, frissítheted és hozzáadhatsz cselekvésre ösztönző gombot, továbbá közvetlenül tudsz kommunikálni a követőiddel. Annak érdekében, hogy hirdetéseket tudj létrehozni szükséged lesz Facebook oldalra. 

Youtube

A YouTube mindig is a szórakoztató tartalmak felülete volt, de a marketingszakemberek alapvető eszközeként is megállja a helyét. A marketingesek több mint fele (55%) használja a YouTube-ot marketingstratégiája részeként.

A YouTube lehetővé teszi a egyéni felhasználóknak és marketingesek számára egyaránt, hogy egyedi tartalmat mutassanak be, amelyet a nézők könnyen fogyaszthatnak és megoszthatnak. 

Instagram

Az egyik legnépszerűbb fotó és videómegosztó közösségi oldal az interneten. Ez a platform hatékony eszköz lehet a vállalkozások számára, hiszen elősegítheti a vállalkozás növekedését.

Az Instagram marketing márkaismertség növelésére és új termékek bevezetésére irányulhat.A platform lehetővé teszi egy adott márka felépítését és a követőkkel való direkt kapcsolattartást. A platformon több mint egymilliárd aktív felhasználóval rendelkezik. 

Tiktok

A TikTok minden idők leggyorsabban növekvő közösségi média platformja, amely az elmúlt három évben a világszerte legtöbbet letöltött alkalmazások közé került. Egy Musical.ly nevű alkalmazásként indult 2014-ben.

A TikTok marketing alapvetően egy márka, termék vagy szolgáltatás népszerűsítésére irányul. Különféle taktikákat foglalhat magában, mint például az influencer marketing, a TikTok reklámozás és az organikus virális tartalom létrehozása. A TikTok marketing segíthet, hogy egyszerűen és gyorsan növeld vállalkozásod vagy épp énmárka ismeretségedet.

Ha nehezen megy egyedül a platformok közötti eligazodás, akkor írjatok nekünk bizalommal és egy tanácsadás keretein belül szívesen segítünk nektek. 

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás