Így változik 2022-ben a Facebook PPC kampányok felépítése

3
Facebook és Meta ikon

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 3 perc

A Meta univerzum megjelenése látszólag nem sok újdonságot hozott a hétköznapi Facebook / Instagram használat során, valójában azonban a háttérben számos olyan változás történt, ami komoly hatással lehet a 2022-es év PPC kampányaira. Ezek egy részét már hónapokkal korábban bejelentették, ám korántsem csak arról van szó, hogy korlátozták a hirdetések számát, vagy éppen eltűnt néhány érdeklődési kör a listából. December közepe óta ugyanis számos cég tapasztalta azt, hogy a korábban jól működő kampányai gyengültek és a nagy alapossággal megtervezett marketing tervek egész egyszerűen gyengén teljesítenek. Lássuk, melyek is a legfontosabb újdonságok.

1. Változott a hideg célközönség célzása, avagy bízz mindent az algoritmusra?

Míg korábban a hideg célközönséget megszólító kampányok esetében kritikus pontnak számított, hogy minél pontosabban célozzuk be az ügyfeleket, karácsony óta sokaknál jelentősen visszaesett az ilyen típusú kampányok hatékonysága. A Facebook által nem kommunikált, de számos külső szakértő és a mi méréseink által is alátámasztott tény az, hogy az évek óta jól működő érdeklődési kör, magatartásforma vagy éppen iskolai végzettségre támaszkodó kampányok eredményessége gyengült.

Látványos azonban az előretörés azoknál a kampányoknál, ahol széles, sőt szinte alig célzott hirdetések futnak. Nem nehéz kitalálni, hogy a Facebook szeretné, ha minél inkább az algoritmusra bíznánk az érdemi munkát, és a lehető legkevésbé szorítanánk határok közé annak működését.Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a szűkített, pontosan becélzott célközönségek helyett a teljesen általános, a megszokottnál jóval szélesebb közönségeket javasolt használni.Hivatalos közlemény híján azonban ez inkább tekinthető tesztüzemmódnak, sem mint végleges tervezetnek, ezért érdemes fokozottan figyelni a következő hónapok adatait.

2. Nagyobb hangsúlyt kapnak a hasonmás célközönségek a PPC-ben

A Lookalike, azaz hasonmás célközönségek funkciója már évek óta elérhető a Business managerben, ám sokan idegenkedtek a használatuktól, vagy éppen nem voltak tisztában azzal, hogyan és mire használhatók az ilyen típusú közönségek. Pedig az elv pofonegyszerű, valamely meglévő adatforrást alapul véve a Facebook elemzi a meglévő közönség adatait, majd a közös pontokat összegyűjtve megkeresi azokat az embereket, akik hasonló jellemzőkkel bírnak, de nem szerepelnek a felhasznált adatforrás-listában. Hasonmást pedig számos forrásból készíthetünk, így például jó alap lehet a Facebookos aktivitás, az oldallátogatás, vagy akár a konverziós művelet is. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy cégünk riasztók beszerelésével foglalkozik, és konkrét vásárlás helyett a kapcsolatfelvétel az első lépés az értékesítési láncban. Számos sikeres árajánlatkérés futott már be, amelyet konverzióként, azaz célteljesülésként rögzítettünk. Az újonnan megalkotott hasonmás célközönségnél a Facebook algoritmusa megvizsgálja az ajánlatkérőkről rögzített adatokat, majd a közös pontokat megjelölve felkutatja azokat a usereket, akiknél hasonló érdeklődési köröket, aktivitási tevékenységet rögzített, de tőlünk még nem kértek árajánlatot. A frissen létrehozott (anonim) listát megcélozva így olyan embereket érhetünk el a hirdetésekkel, akik hasonlítanak meglévő vásárlóinkhoz, ahelyett, hogy az amúgy is gyengülő hideg célzásoknál mi próbálnánk meg kitalálni, kik lehetnek a potenciális új ügyfeleink.

Hasonmás célközönség létrehozása PPC kampányhoz

3. Több hirdetés helyett dinamikus képek és szövegek

Korábban teljesen természetesnek számított, ha egy hirdetéscsoporton belül több hirdetést is elhelyeztünk, hogy eltérő kreatívokkal (képekkel, videókkal) és szövegekkel érjük el a felhasználókat. Ezt az éveken keresztül jól működő modellt váltotta fel, vagy inkább egészítette ki a dinamikus tartalmak funkció, mikor ugyan csak egyetlen hirdetést használunk, ám ezen belül akár 5-10 kép- és szövegvariációt helyezhetünk el.

Sokan – talán megszokásból – maradtak a klasszikus, egy hirdetéscsoport 2-4 hirdetés formulánál, ám az elmúlt hónapokban ezek eredményessége is jelentősen csökkent. Mostanra kis túlzással azt láthatjuk, hogyha több hirdetést futtatunk egy csoporton belül, valamelyik gyorsan a dominánssá válik, a többi pedig gyakorlatilag nem is kap a költségkeretből. Ezzel szemben a dinamikus formátumok esetén a Facebook és az Insta valóban folyamatosan cserélgeti a megadott tartalmakat és igyekszik mindig azt megmutatni, ami az adott user figyelmét a legnagyobb valószínűséggel kelti fel.

Hogyan tovább Meta-verzum?

Asztalon lévő laptop sárga pohárral és kamerával

A Meta részben külső kényszer okozta, részben a megújulás miatt elkerülhetetlen változásai ezzel még nem értek véget. Ugyan hivatalosan még nem jelentették be, de vélhetően nyáron újabb fontos változások lépnek életbe a Facebook PPC-nél, amelyek újfent komoly hatással lehetnek meglévő és új kampányaink eredményességére.

Addig is azonban érdemes folyamatos teszteléseket végezni, és tudomásul venni, hogy az elmúlt évek trendjei már elavultak a Facebook és Instagram hirdetéseknél. Nem érdemes tehát mereven ragaszkodni a korábban bevált, de folyamatosan gyengülő megoldásokhoz, inkább adjunk zöld utat az új, talán kissé egyszerűsített kampánybeállításoknak.

Amennyiben segítségre van szükségetek az eredményes PPC kampányok megtervezéséhez, forduljatok hozzánk bizalommal!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jogi dokumentumok elfogadása

Legújabb bejegyzéseink

Kérj ajánlatot!

Jogi dokumentumok elfogadása