Tartalomjegyzék

Influenszer videót forgat
8 perc /

Influencer vagy influenszer jelentése 

Tartalomjegyzék

Az influencer vagy influenszer jelentése olyan személy egy szakterületen vagy iparágban, aki befolyással van egy bizonyos célközönségre. A cikk további részében influenszerként utalunk rájuk. Nagyszámú hűséges és elkötelezett közösségi média követő jellemzi őket. A saját területük szakértőinek tekintik őket, és ajánlásaikat gyakran nagyra értékelik a követőik. Az influenszereket az különbözteti meg a hagyományos hírességektől, hogy az előbbiek szoros kapcsolatot ápolnak rajongói közösségeikkel. A közösségi média elérését kihasználva személyes kapcsolatokat alakítanak ki követőikkel, és elnyerik a bizalmukat.

Az influenszerek gyakran valós fogyasztók, akik mélyreható ismeretekkel rendelkeznek bizonyos témákról. Ez befolyást biztosít számukra, és képessé teszi őket arra, hogy követőiket a kívánt cselekvésre ösztönözzék. Jelenlétük egy adott piaci résben hasznos kiindulópontot jelent a hitelességet kereső márkák számára. 

Az influenszer segíti a vállalatokat az influenszer marketingben, a reklámozás egy olyan formájában, amely egy másik személy hírnevével építi a márka tekintélyét. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy mi az influenszer jelentése, és hogyan befolyásolja a cégek marketingstratégiáját.

Az influenszer jelentése a marketing felemelkedésében

Az influenszer jelentése és a marketing korai formái a 20. század elejére vezethetők vissza, amikor hírességeket használtak fel termékek népszerűsítésére a hagyományos reklámcsatornákon, például a nyomtatott sajtóban és a rádióban. Az 1980-as és 1990-es években a márkák híres sportolókkal kezdtek együttműködni termékeik népszerűsítése érdekében. Ez azt eredményezte, hogy rajtuk keresztül hatékonyabban tudtak eljutni a célközönséghez.

Az internet megjelenésével és a közösségi média platformok térhódításával az influenszer jelentése a marketingben új formát öltött. A bloggerek és vloggerek kulcsfontosságúvá váltak, mivel ők hiteles tartalmat nyújtanak a közösségüknek. Az olyan platformok, mint az Instagram és a Snapchat népszerűsége a 2010-es években tovább táplálta az influenszer marketing növekedését. Különösen az Instagram vált az életmódjuk, a divat, a szépségápolás és más témák bemutatásának központjává.

Az iparág tovább bővült, velük foglalkozó ügynökségek jöttek létre. A marketingesek 85 százaléka foglalkozott influenszer marketinggel 2017-ben, és 92 százalékuk szerint kampányaik hatékonyak voltak. A felmérésben részt vevők több, mint 80 százaléka még mindig úgy véli, hogy az influenszer marketing hatékony marketingforma. Az iparág 2023-ban körülbelül 21,1 milliárd dollárra fog nőni.

Influenszer jelentése és típusai

A márkák több, mint ötször annyit kereshetnek, mint amennyit az influenszerekkel való együttműködésre költenek – már ha megtalálják a megfelelőket. És ez az első kihívás: azonosítani a legjobb típusú influenszereket, akik valódi eredményeket hoznak a márka számára. Öt típus közül választhatsz céged számára, amelyeket az alábbiakban összegyűjtöttünk nektek.

Influenszer videózik

Hírességek – Mega Influenszer jelentése

A hírességek, vagy másik nevükön mega influenszerek helyezkednek el a piramis csúcsán. Nekik általában több, mint egy millió követőjük van. Híres státuszuknak köszönhetően jól láthatóak a közösségi médiában. Nagyon aktívak azokon a közösségi platformokon, ahol a követőik sok időt töltenek el, és rengeteg reakciót generálnak. Ez teszi őket vonzóvá a marketinget kihasználni kívánó márkák számára – és ez teszi őket nagyon drágává is.

Bár a hírességek hihetetlen elérést kínálnak, a tanulmányok szerint az elköteleződés mértéke csökken, ahogy a követőinek száma növekszik. A social media világában az elköteleződés vagy engagement azt jelenti, hogy milyen interakciókat vált ki egy-egy poszt a felhasználóknál. A több, mint 10 millió követővel rendelkező Instagram influenszerek esetében az elkötelezettségi arány mindössze 1,6 százalék.

Makro és mikro influenszerek jelentése

A makro influenszerek valamivel kisebb, 500 000 és 1 millió követő közötti közönséggel rendelkező hírességek, tévés személyiségek, sportolók lehetnek. Mivel ők a hírnevüket kihasználva tudnak követőket szerezni a közösségi médiában, magas árcédulára számíthatsz – bár nem olyan magasra, mint a mega influenszereknél. Az ilyen típusúak is nagy elérést generálnak, de nem biztos, hogy elérik a kívánt elkötelezettségi arányt. 

A makroinfluenszer tartalmak jellemzően professzionálisabb megjelenésűek, mint amit a márkák a mikro vagy nano influenszereknél találnak. Egyes cégek úgy érezhetik, hogy ez jobban megfelel a közönségüknek és céljaiknak.

Bár a mikro influenszereket sokkal kevesebben követik, mint a hírességeket, a cégek általában sokkal hatékonyabbnak tartják ezt a csoportot az elkötelezettség és a bizalom szempontjából. Ez azért van, mert ők bensőséges kapcsolatot ápolnak a követőikkel, és általában inkább a niche-ekre koncentrálnak. A fogyasztók 92 százaléka nagyobb valószínűséggel vásárol olyan terméket, amelyet mikro influenszer ajánlott. 

A mikro influenszerektől származó tartalmak kevésbé csiszoltak, de hitelesebbnek tűnhetnek, mint a makro vagy mega befolyásolóktól származó tartalmak. Ez az üzleti céloktól függően befolyásolhatja, hogy egy márka mennyire lesz sikeres a marketinggel.

Influenszerek vlogolni készülnek

Nano influenszerek jelentése

A legkisebb követőszámmal a nano influenszerek a márkáknak szerényebb és valószínűleg szűkebb elérést is kínálnak. Amit azonban a cégek elveszítenek az elérésben, azt megnyerik az elkötelezettségi arányban. A nano influenszereknél a legmagasabb az elkötelezettségi arány, 8,8 százalék. A tartalmak hiperautentikusak és személyre szabottak a közönség számára, így az ilyen típusúakkal dolgozó márkák ilyen szempontból más élményre számíthatnak. 

A nano influenszerek sokkal költséghatékonyabbak, mint a magasabb szintűek, így a korlátozott erőforrásokkal rendelkező cégeknek érdemes a marketingnek ezen a szintjén kezdeniük. Néhány nano influenszer nem is számít fel díjat a márkáknak, mivel a követőiket és a cégekkel való partnerségüket építik.

Niche influenszerek

A niche influenszerek olyan néhány ezer követővel rendelkező közösségi média felhasználók, akik egy adott téma vagy érdeklődési kör köré tömörült közösséget alkotnak. Az ilyen típusúak hitelesebbnek számítanak, és nagyobb súlyuk van, mivel befolyásuk olyan emberek köré sűrűsödik, akiknek ugyanaz a szenvedélyük.

Az influenszerek jelentősége

Az influenszerek úgy építenek bizalmat a közönségükben egy termékkel/szolgáltatással kapcsolatban, hogy hitelesek, lehet hozzájuk életvitel szempontból kapcsolódni, folyamatosan minőségi tartalmakat készítenek és aktívan fenntartják a kapcsolatot a követőikkel. 

 • Amikor az influenszerek termékeket vagy szolgáltatásokat ajánlanak, a követőik ezeket az ajánlásokat hitelesnek és megbízhatónak tartják.
 • Sokszor bemutatják életstílusukat és tapasztalataikat, ami a követőkben a vágyakozás érzését keltheti. Azáltal, hogy az influenszerek bizonyos termékekhez vagy márkákhoz társítják magukat, társadalmi bizonyítékot nyújtanak (social proof), és így befolyásolják közönségük vásárlási döntéseit.
 • Gyakran szakértőként lépnek fel a saját területükön.
 • A személyes történetek és tapasztalatok megosztásával érzelmi kötődést teremthetnek, így közönségük fogékonyabbá válik a márkaüzenetek és termékajánlások iránt.

Influenszer jelentése a márkaismertségben

Hatalmas elérésüknek köszönhetően képesek növelni egy cég ismertségét. Ha egy influenszer ajánlja vagy támogatja a brandedet, akkor követői valószínűleg felfigyelnek rá. Ráadásul, ha egy megbízható személytől származik, az ilyen ajánlások gyakran hitelesnek számítanak. Ez nagyobb láthatóságot biztosít a márkának, és segít értelmes online kommunikációt indítani róla. 

Fitnesz influenszer edz

Influenszer jelentése a célközönség kialakításában

A megfelelő célközönség azonosítása és megcélzása minden marketingstratégia kulcsfontosságú része. Ez azonban gyakran fáradságos folyamat, és a potenciális ügyfelek mély megértését igényli.

Az influenszer marketing lehetővé teszi, hogy túllépj ezen, mivel a kemény munkát már elvégezték. Csak arról kell gondoskodnod, hogy az influenszer releváns legyen a piaci résedhez, és a nyilvános személyisége illeszkedjen a márkád arculatához.

Influenszer jelentése a hitelesség és bizalom kiépítésében

Az influenszerek legnagyobb ereje a követőik bizalmában rejlik. Ez a bizalom teszi lehetővé számukra, hogy hűséges rajongói közösségeket alakítsanak ki.

Amikor megosztja az őszinte visszajelzését a termékedről vagy szolgáltatásodról, azt valódi ajánlólevélként érzékelik. Ez erősíti a márkád hírnevét és hitelességét.

Így az influenszerekkel való együttműködés segít elnyerni a közönségük bizalmát. Hosszú távon ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hűséges vásárlók seregét alakítsd ki. Ez még tovább növeli a márka ismertségét, és végső soron segít több bevételhez jutni.

Főző influenszerek

Influenszer jelentése a fokozott közönségbevonásban

A közösségi médián közzétett bejegyzéseidhez fűzött kedvelések és hozzászólások számának növelése önmagában is küzdelmes feladat. Jó elkötelezettségi szintek hiányában semennyi követő nem fog eredményt hozni. Ez az a pont, ahol a marketing óriási hasznodra válhat.

Először is, az influenszerekkel való együttműködés javítja az oldal minőségét, és felhasználó-központúbbá teszi azokat. Az ilyen tartalmak nagyobb valószínűséggel vonzzák be a célközönséget.

Másodszor, amikor megosztja a tartalmad a saját közösségi média profilján, a közönsége pedig interaktál vele. Ha tetszik nekik a tartalom, akkor esetleg megjelölhetik a barátaikat, és megoszthatják azt a saját profiljukon, ezzel tovább növelve annak elérését.

Sok márka például influenszerekkel együttműködve hirdet Instagram- nyereményjátékokat. Az ilyen posztok általában nagyszámú lájkot és kommentet kapnak.

Influenszer podcast

Influenszer jelentése és fokozott konverziók

Minden vállalkozás végső célja az értékesítés növelése és a nagyobb profit elérése. Azonban rendkívül nehéz a potenciális ügyfeleket úgy megnyerni, hogy csak reklámokat osztanak meg és a saját értéküket hangoztatják. A fogyasztók egyre óvatosabbak az ilyen márkákkal szemben, és gyakran órákat töltenek online kutatással, mielőtt vásárolnának.

Az influenszereknek megvan a hatalmuk, hogy még több embert tereljenek a termékeid vagy szolgáltatásaid felé. Ennek oka, hogy a fogyasztók megbíznak a kedvenc embereik által tett ajánlásokban.

A márkák ezt felhasználhatják arra, hogy befolyásolják a vásárlási döntéseket, és több konverziót hajtsanak végre.

Nyilvánvaló, hogy ez a marketing hatékony eszköz az ügyfélszerzésben. Segít abban, hogy több leadet generálj a vállalkozásod számára, és végső soron megnövekedett bevételre tegyél szert. 

A megfelelő influenszer megtalálása a kampányokhoz

 1. Készíts egy vázlatot a kampány céljairól és követelményeiről. Ebben a szakaszban részletezd a kívánt eredményeket, és hozz létre mérőszámokat az előrehaladás nyomon követéséhez. Fontos, hogy világosan határozd meg az influenszer kampány céljait, legyen szó a márkaismertség növeléséről, az értékesítés ösztönzéséről vagy egy adott célcsoport eléréséről. 
 1. Gyűjtsd ki azokat az influenszereket, akik megfelelnek ezeknek a céloknak és követelményeknek. Elemezd az elérésüket. Értsd meg a közönségének demográfiai jellemzőit, és válassz olyanokat, akik megfelelnek a célzott kornak, nemnek, helynek vagy vásárlási szokásoknak. Végezz alapos kutatást az iparágban tevékenykedő emberek azonosítása érdekében.
 1. Elemezd az elkötelezettségi rátáját a közösségi média mutatóik alapján, például a kedvelések, kommentek, megosztások és a követők számának növekedésével. Keresd a következetes elkötelezettséget és a közösséggel való életszerű interakciókat.
 1. Számítsd ki az elkötelezettségi arányaikat. Nézd meg marketing tartalmú posztjaikat, add össze az ezen posztok alatti kedvelések és kommentek számát, oszd el az összes követőinek számát, és szorozd meg az eredményt 100-zal. Végezd el ezt legalább 10 posztra, hogy megértsd az átlagos elkötelezettségi arányt.
 1. Győződj meg arról, hogy ezek a kiválasztott emberek relevánsak a márkád kínálatához. Az elkötelezettségi arány fontos, de az, hogy a posztod releváns legyen a feedjükön és a közönségük számára, mindig elengedhetetlen.
 1. Válassz olyan embereket, akik osztják a közös értékekeidet és hitelesek is eközben. Ha környezettudatos márka vagy, nem szabad olyan influenszerrel együttműködnöd, aki a fast fashiont népszerűsíti, vagy nem környezettudatos a tetteiben.

Ezekre figyelj mindenképpen, ha influenszerekkel működnél együtt

Ugyan az influenszerekkel való együttműködés rendkívül jó módja a márkád építésének, érdemes pár dologra odafigyelni, amikor meghozod a döntésed.

Egyes emberek hamis követők vásárlásához folyamodhatnak, hogy mesterségesen felduzzasszák a követőik számát. A hamis követők mellett előfordult már, hogy az influenszerek csalárd gyakorlatot folytattak, például botokat használtak az elkötelezettség növelésére, vagy meghamisították az elkötelezettségi rátájukat.

Az influenszerek kampányai szponzorált tartalmakat tartalmaznak, és számukra alapvető fontosságú, hogy ezeket a partnerségeket egyértelműen közzétegyék. Számos ország rendelkezik szabályzatokkal, amelyek megkövetelik az influenszerektől, hogy nyilvánosságra hozzák a szponzorált tartalmakat.

Mit tegyél, ha te is influenszer szeretnél lenni?

Influenszerré válni nem könnyű feladat, de vannak bizonyos lépések amiket megtehetsz, hogy te is csatlakozhass a táborukhoz. Először is határozd meg a szakterületet, amely megfelel az érdeklődési körödnek és a tudásodnak.

Definiáld a célközönséget is, beleértve annak demográfiai adatait, érdeklődési körét és igényeit, és azt, hogy mi különböztet meg másoktól. Miért halgassanak rád az emberek? Mitől vagy egyedi?

Fejlessz ki következetes és felismerhető márkaidentitást, beleértve egy emlékezetes felhasználónevet, logót, színpalettát és általános vizuális designt. Hozz létre olyan tartalmat, amely értékes, informatív, szórakoztató vagy inspiráló a célközönség számára.

Használj vegyes formátumokat, például fényképeket, videókat, blogbejegyzéseket vagy podcastokat, hogy változatosabbá tedd a tartalmakat. Legyél aktív minden platformon, amire regsiztrálsz. Folyamatosan légy kapcsolatban a közösségeddel, válaszolj a megjegyzésekre, üzenetekre és megkeresésekre.

Működj együtt és építs kapcsolatot más influenszerekkel, márkákkal vagy iparági szakemberekkel, hogy növeld az elérésedet és a hitelességedet. Készíts professzionális media kitet, amely bemutatja a potenciális partnereknek a demográfiai adatokat, elkötelezettségi rátát és korábbi együttműködéseket.

Költségek

Természetesen a velük való együttműködésnek is vannak költségei, amely a követők számától és eléréstől függően változik.

A költségeket meghatározó tényezők

 • Elköteleződési ráta, követőszám, niche és szakértelem, tartalom típusa és formátuma, exkluzivitás, a hírnev, idő- és energiabefektetés.

Árazás (nemzetközi piacon)

 • Hírességek: A költségek a híresség befolyásától függően jelentősen eltérnek, és kampányonként több százezer és több millió dollár között mozognak.
 • Makro influenszerek (500 ezer+ követő): A költségek posztonként több ezer dollár között mozoghatnak, olyan tényezőktől függően, mint az elérés, az elkötelezettségi ráta és a niche.
 • Mikro influenszerek (10 ezer – 100 ezer követő): A fent említett dolgoktól függően 500-1000 dollár körül lehet.
 • Nano influenszerek (1 ezer – 10 ezer követő): A fent említett dolgoktól függően néhány száz dollár. 

ROI

A költségek közé tartozhatnak az influencerek díjai, az ügynökségi díjak vagy a gyártási költségek. A ROI kiszámításához pénzbeli értéket kell rendelni az előnyökhöz, és ebből le kell vonni a költségeket. Ezután oszd el az eredményt a költségekkel, majd szorozd meg 100-zal, hogy százalékos értéket kaphass.

Az influenszer jelentése a marketingben

Az influenszer marketing egyre inkább szükségszerűvé válik a marketingesek számára. Az influenszerekkel való együttműködés segíthet egy brand ismertségének építésében. Emellett erősítheti a márkád hírnevét, javíthatja a közönség elkötelezettségét és növelheti a konverziókat. Persze mindehhez tudni kell, hogy milyen emberek léteznek, és melyik a legjobb választás a márkád szempontjából. Érdemes a költségeket is megfelelően átszámolni, hiszen minél nagyobb valaki követőtábora, annál többe kerül.

Sajnos több influenszer vásárol követőket és kedveléseket, így fontos megnézni az oldalukat több szempontból is, mielőtt fizetnél nekik a posztokért. Azonban ha sikerül megfelelő személyt találnod a céged számára, akkor az rengeteg előnnyel járhat.

Legfőbb ideje, hogy a cégtulajdonosok is felismerjék az influenszer marketing fontosságát, és saját előnyükre fordítsák.

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás