Tartalomjegyzék

Vizuális tartalom
9 perc /

Infografika-készítés útmutató

Tartalomjegyzék

Az infografikák elkészítése nem csupán egy művészeti alkotás és nem csak technikailag fontos, hanem marketing szempontból is. Ezzel ugyanis a közönség számára lényeges információk, adatok vagy ismeretek vizuálisan ábrázolhatóak, ami így sokkal emészthetőbb és látványosabb formában jelenhet meg. Ennek célja az összetett információk gyors és világos bemutatása, valamint azok könnyebb befogadását és értelmezését is nagyban elősegíti.

Te használtál már ilyen grafikai elemet? Tudtad, hogy azáltal, hogy az infografikák felhasználásával javíthatod a vállalkozásodban felmerülő bonyolultabb információk megismerését és megértését, ezek még fokozzák is az emberi vizuális rendszer azon képességét, hogy mintákat és trendeket lásson?

Mi az infografika?

Ez nem csupán színes és látványos diagramok, vonaldiagramok, illusztrációk, szövegelemek vagy felsorolások összeállítása, hanem egy komplex gondolatmenet megtestesítése is. A képi elemek, illetve a színek és a szövegek rendkívül fontos szerepet játszanak az információ ábrázolásában, és annak hatékonyabb megértésében. Így tényleg a lehető legjobban értelmezhető és emlékezetes megoldást választod az edukálásra, ami ráadásul könnyen megjegyezhető formában juttatja majd el a vállalkozásod üzenetét a célcsoportod számára.

Egy infografika elkészítése nem csupán néhány elem összedobálása. Amikor ilyen látványelemet készítesz, minden esetben javasolt már előre kigondolni annak célját, és figyelembe venni a célközönséged igényeit, valamint a kívánt hatást is. A megfelelő adatok kiválasztása és azok kreatív megjelenítése ugyanis elsődleges fontosságú egy sikeres infografika létrehozásához. Emellett lényeges még az arculathoz illő megjelenés, illetve az aktuális trendek betartása is, hiszen sokkal professzionálisabb és korszerűbb színben tünteti fel a vállalkozásodat.

Miért érdemes infografikákat készíteni?

Az infografikák egy igazán hatékony kommunikációs eszköznek tekinthetőek a marketingben, amelyek akár a bonyolultabb információkat vagy adatokat is egy sokkal könnyebben emészthető és vizuálisan vonzó formátumba egyszerűsítik. Ez pedig nagyban megkönnyíti a látogatók számára az itt megjelenő információk megértését és megőrzését. 

Ráadásul mivel értékes tartalmat adsz nekik, ezért gyakrabban vissza is jönnek a social média csatornáidra, vagy a weboldaladra. Jellemző, hogy a célközönség körében sokkal nagyobb elkötelezettséget generálnak ezek a vizuális tartalmak. A visszatérő olvasók számának növelése mellett azért is annyira népszerűek a vállalkozások körében, mert SEO szempontokból is hatékonyak. 

Ezek az eszközök ugyanis nem csupán arra késztetik a látogatókat, hogy hosszabb ideig maradjanak a webhelyen, hanem jelentősen javíthatják a tartalom megosztásának esélyét is. Gondolj csak bele, hogy ha már egy ember megosztja a saját idővonalán az infografikádat, akkor az hány emberhez jut el csak az ismerősei körében. Ráadásul még közülük is lehetnek olyanok, akik szintén megosztják a tartalmad.

Mi a helyzet a SEO-val? 

Az infografikák segíthetnek javítani webhelyed SEO rangsorolását. A vállalkozások között óriási a verseny, rengetegen törekszenek arra, hogy a Google találati lista első helyére, de legalább az elejére kerüljenek. Ugyanis minél előrébb kerül a weboldalad a keresési találatok között, annál több esélyed van arra, hogy organikus módon rengeteg látogatót vonzzon be a website-od. 

Ez a rangsorolás nagyon sok tényező hatására emelkedhet vagy csökkenhet, ha pedig olyan hibát vétesz, akkor még a Google is megbüntethet egy hátrébb történő sorolással. Amikor az infografikáidat megosztják és visszahivatkoznak a weboldaladra, az növeli a backlinket számát, ami kulcsfontosságú tényező a SEO-ban. A weboldaladra sok ilyen helyről érkezhet hivatkozás vagy említés, ami miatt a Google népszerűbbnek és megbízhatóbbnak tekinti majd.

A tartalmi SEO leginkább a szöveges tartalomra vonatkozik. Ezek például többek között a kulcsszavak szövegben történő elhelyezése, a weboldalon megjelenő címek hierarchiája és a benne megjelenő kulcsszavak, a tartalom megfelelő tördelése és a benne megjelenő kulcsszó mennyiség, az URL-ek,a képek feliratozása, és természetesen a weboldal design. Ide tartoznak az infografikák is, hiszen ezek is megkaphatják a megfelelő alt texteket, ami segíti a SEO-t.

Mi a helyzet a SEO-val?

Mi kerülhet rá egy infografikára? 

Ezek a grafikák nemcsak kulcsszavakat rejthetnek magukban például egy alt text segítségével, hanem azzal is előrelendítik a rangsorolást a keresési találatok között, hogy a látogató sok időt tölt el a rajta szereplő adatok elolvasásával, és akár annak memorizálásával is. Éppen ezért többféle elemtípus felkerülhet egy ilyen képre, ami jól szemlélteti azt, amit tanítani vagy mutatni akarsz. Az alábbiakban a marketingben jól alkalmazható, leggyakoribb típusokat mutatjuk meg neked.

Statisztikák

Egyes infografikák statisztikákat jeleníthetnek meg, amelyek valamilyen oknál fogva érdekesek, sokatmondóak, vagy csak az egyszerűbb megértést segítik elő. Ezek a statisztikák képekkel és számokkal jól megmutathatóak, így nincs szükség terjengős szövegekre a megértésükhöz.

Ilyen például az is, hogy adott országokban egymáshoz viszonyítva mekkora volt az egy évre tehető sörfogyasztás. De izgalmas statisztika lehet az is, hogy mely országok népessége él tovább, vagy hogy melyik autónak van szüksége a leggyakoribb szervizekre. Esetleg melyik állat a leggyorsabb a világon, vagy a macskafélék hogyan viszonyulnak egymáshoz a méretükben.

A marketingben pedig akár a vállalkozásod eredményeit is bemutathatod egy statisztika formájában. Ilyen például egy kampány sikeressége %-ban mérve, adott hónapokra bontva. Esetleg egy AB tesztelés eredménye egy e-mail-re nézve.

Útmutatók

Más infografikák akár egy rövid, pár lépéses útmutatót is magukban foglalhatnak. Ilyen például az is, amikor egy regisztráció lépéseit sorolod fel egy látványos köntösbe öltöztetve. De ha van egy egyszerű applikáció, akkor annak a használati útmutatóját is jelölhetik ezek a grafikák.

Különféle infografikák egy helyen

Miért hasznos az infografika alkalmazása egy vállalkozásban? 

Az infografikák térhódítása nem a véletlen műve. Neked mi ragad meg jobban rövidebb idő alatt, egy hosszú szöveg, vagy egy látványos infókupac? A legtöbb ember számára sokkal egyértelműbb egy képen vizuálisan elmagyarázott információ, ráadásul a legtöbben könnyebben meg is jegyzik azt. Természetesen a szövegnek is fontos szerepe van, hiszen ez segíti a mélyebb megértést, és struktúrába szedi a tudnivalókat. De a képi világ képes arra, hogy ezeket az infókat felületesen összefoglalja, vagy a bonyolultabb magyarázatokat egyszerűbben megértesse.

Egy infografika tehát segít egyszerűvé és tisztává tenni egy adathalmazt, ami főleg egy weboldalon vagy egy közösségi média felületen lehet igazán hatásos. A jól megtervezett, értékes információkat és látványos elemeket nyújtó infografikák tehát sokat segíthetnek a brand felépítésében, főleg ha odafigyelsz az arculati kézikönyved szabályaira is. 

Ezekkel ugyanis növelheted a márkád tekintélyét nemcsak a szakterületeden, hanem olyanokat is hasznos információkkal láthatsz el, akik még csak ismerkednek a témával. A megjelenéssel pedig tudatosíthatod az emberekben, hogy az adott hasznos tartalom a te brandedhez tartozik. Még egy tipp: az infografika sarkába minden esetben jelöld meg a weboldalad címét, és tedd könnyen oszthatóvá a képet. Így a brandedet nem ismerő emberek is el tudnak majd látogatni a honlapodra.

A valódi, segítő jellegű, vagy edukáló tartalmak miatt sokkal szívesebben járnak majd vissza a látogatóid a weboldaladra vagy a social media felületeidre. Emellett akár a különböző platformokon is megosztják a tartalmaidat, amivel tulajdonképpen ingyen erősítik a márkád ismertségét, ami akár újabb látogatókat vagy vásárlókat is hozhat neked. Emellett népszerűsítik a szakmai relevanciádat is, így szakértőként tekintenek majd rád mások.

Lépések a sikeres infografikához

Egy ilyen grafikai elem nemcsak átgondolt tervezést, hanem látványos és profi megvalósítást is igényel. Ennek gyakorlati megoldása azonban nem olyan egyszerű, mint ahogy gondolnád. Ahhoz, hogy olyan grafikát hozz létre, ami valóban elnyeri a célközönséged tetszését és ténylegesen is konverziót hozzon, érdemes betartanod néhány fontos lépést. A Marketing Astro szakembereivel összegyűjtöttük, és az alábbiakban megmutatjuk, hogy melyek ezek.

Az alapok

A marketingstratégiád sikere érdekében fontos, hogy végigmenj néhány lényeges lépésen. Ezek közül a célközönség megismerése és megértése kulcsfontosságú tényező, hiszen az üzleti sikerhez fontos pontosan tudnod, hogy kik azok, akiknek a termék vagy szolgáltatás szól, milyen igényeik vannak, és milyen kihívásokkal szembesülnek. Az alábbi lépésekben bemutatjuk, hogyan lehet lépésről lépésre kialakítani egy effektív marketingstratégiát azáltal, hogy megérted és célzottan megszólítod a megfelelő közönséget.

 1. Célközönség megismerése

Érdemes gondosan tanulmányozni az érdeklődési körüket, a várható igényeiket és azokat a kihívásokat és nehézségeket, amikkel a mindennapok során szembesülnek. Ezekkel az adatokkal már előkészíthetsz egy piackutatási kérdőívet is, így a visszajelzéseikből további információk birtokába juthatsz. 

 1. A tartalmak típusai

Miután elvégeztél egy előzetes piackutatást és igényfelmérést, el kell döntened az infók alapján, hogy milyen típusú tartalmat építesz. Lehet ez blogbejegyzés, közösségi média posztok, videó, infografika vagy akár podcast. A kulcs az, hogy olyan tartalmakat adj a célközönségednek, amelyek relevánsak és értékesek a számukra.

 1. Demográfiai adatok

A demográfiai adatok segítenek jobban betájolni, hogy mire is van szüksége a célközönségednek. Ezek az adatok lehetnek például az életkor, a lakott település mérete, város vagy vidék, a szakma, a családi állapot, az iskolázottság, a gyermek megléte vagy éppen meg nem léte, stb. 

 1. Célkítűzés SMART elvekkel

A marketingcélok megfogalmazásához nagyon fontos, hogy azok konkrétak, mérhetőek, elérhetőek, relevánsak és határidőkhöz kötöttek legyenek, tehát a SMART elveket alkalmazd. Például cél lehet a márkaismertség növelése, a konverzió növelése, az eladásokra ösztönzés erősítése, vagy egy komplex folyamat elmagyarázása az infografika segítségével.

 1. Megbízható forrásból történő adatgyűjtés

Az adatok összegyűjtése során csak és kizárólag megbízható forrásokból dolgozhatsz, különben fals információkat gyűjtenél össze, ami nem érné meg a befektetett energiát. Honnan érdemes dolgozni akkor? Például készíthetsz saját elemzéseket, de alapul vehetsz iparági jelentéseket, tudományos tanulmányokat vagy neves hírügynökségek közzétett információit. A pontos adatok sokat segítenek abban, hogy hitelesebb infografikát készíthess.

 1. Adatok és trendek elemzése

Az összegyűjtött és rendszerezett információkat már csak ki kell elemezned annak érdekében, hogy megtaláld bennük a megfelelő mintázatokat és fontos részleteket. Emellett összevetheted ezeket a különféle aktuális trendekkel is, így rugalmasan reagálhatsz akár menet közben is a változó piaci igényekre és folyamatosan javíthatsz a marketingstratégiádon. 

 1. Infografikák alkalmazása

Érdemes arra figyelni, hogy stockfotó helyett infografika legyen inkább a tartalom. Az adatoktól és a céloktól függően válaszd ki a legmegfelelőbb típusú infografikát. 

Ezek lehetnek:

 • statisztikai célú, 
 • információs jellegű, 
 • idővonalra kerülő, 
 • folyamatot bemutató, 
 • összehasonlító,
 • vagy akár földrajzi témájú infografika.
Használd bátran ezeket a grafikai elemeket

Grafika

Az infografikák készítése során lényeges teendő az elrendezés, a színek, a betűtípus és az ikonok kiválasztása ahhoz, hogy a végeredmény érthető és látványos legyen. Ahhoz, hogy hatékony és egyértelmű legyen a kommunikációd, érdemes olyan elrendezést alkalmazni, ami logikusan és mindenki számára érthetően mutatja be az akár bonyolultabb információkat is. 

Figyelj tehát ezekre: 

 • Logikus és érthető elrendezés a harmónia érdekében
 • Az arculatodhoz illő színek és könnyen olvasható betűtípusok
 • Változó betűméretek a vizualitás és a könnyű érthetőség érdekében
 • Ikonok, diagramok és képek alkalmazása az információk könnyebb átadásához

Mivel érdemes megszerkeszteni egy infografikát?

Számos online eszköz és szoftver áll rendelkezésre infografikák készítéséhez, például a Canva, a Piktochart és a Venngage. Ezek az eszközök sablonokat, tervezési elemeket és könnyen használható felhasználói felületeket kínálnak, amelyek segítségével professzionális megjelenésű infografikákat készíthetsz.

Ha viszont profibb megoldást választanál, akkor a Photopea és a Photoshop is a rendelkezésedre áll. Válaszd ki ezek közül azt, ami az igényeidnek és a készségszintednek is megfelel. Emellett érdemes a költségeket is figyelni, hiszen a felsorolt szoftverek között fizetős és ingyenes online képszerkesztő megoldások is vannak. 

Akár Canvá-ban is dolgozhatsz

A cikk

Az újságírásban aranyszabály, hogy az újságíró a cikk elkészülte után fogalmazza meg a végleges címet, így az sokkal harmonikusabban illik majd a szöveghez. A marketing szövegírásban azonban a SEO kolléga a megfelelő kulcsszókutatás, a marketingstratégia és az ügyféllel történő egyeztetés során már előre kialakítja a cikk címét, így a szövegírónak csak igazítani kell rajta, ha valahol szükséges. Amennyiben te magad választod ki a címet, fontos, hogy meggyőző, érdekes és figyelemfelkeltő legyen, ami lehetőleg tartalmazza a szükséges kulcsszavakat. 

A fentiekben már szó volt arról, hogy mennyire fontos a piackutatás, az adatok gyűjtése és azok megfelelő gondossággal történő elemzése. Használd ezeket az adatokat egy történet elmesélésére, hiszen az emberek sokkal szívesebben állnak neki egy kellemes és szakmai ötvözetű cikknek, mint a száraz adatok bogarászásának. Győződj meg róla, hogy a szövegnek van eleje, közepe és vége. Az elején keltsd fel a figyelmet, a közepén dolgozd ki részletesen a témádat, majd a végén foglald össze a fontosabb tudnivalókat. 

Fontos, hogy a szöveged koncentrált és következetes legyen, illetve ne ismételgesd önmagadat. Valamint kerüld el a feleslegesen barokkos körmondatokat és a szóismétléseket is. Mindenképpen ügyelj a helyesírásra és az elütések javítására, ugyanis ez is befolyásolhatja a célközönséged rólad alkotott véleményét.

Használd az infografikát a marketingstratégiádban

Az infografikák nem csak látványelemek a marketingstratégiában, hanem hatékony eszközök a célok elérésében. A grafikák és egyéb vizuális anyagok fontossága ugyanis vitathatatlan. Legyen szó blogbejegyzésekről, cikkekről, PR cikkekről vagy közösségi média posztokról, az infografikák értéket adnak az írott tartalomnak, ráadásul vizuálisan is vonzóbbá teszik azt a célközönség számára.

Optimalizáld az infografikát releváns kulcsszavakkal a címben, a leírásban és az alt szövegben, hogy javíthasd a SEO eredményeket. A kulcsszavakat kulcsszókutatással gyűjtheted össze, így a célközönséged sokkal könnyebben megtalál majd a keresési találatok között, hiszen a kereső is előrébb sorolja a tartalmadat. De hol érdemes a leginkább alkalmazni ezeket az infografikákat? Az alábbiakban mutatunk két lehetséges példát, azonban azt tudnod kell, hogy ezek a típusú grafikák szinte mindenhova jól illenek és effektíven teljesítenek.

Landing oldalak

Az infografikák alkalmazása nem feltétlenül merül ki az online tartalomgyártásban, hiszen számos más megoldás áll még rendelkezésre. Ilyen például egy sikeres landing page, ami tulajdonképpen egyetlen hosszú weboldalból áll, amiről optimális esetben nem lehet elnavigálni. A landing oldalak a rajta lévő tartalom miatt hatékony eszközként szolgálnak a termékek és a szolgáltatások megismertetésében, illetve az esetleges eladások vagy más típusú konverziók létrehozásában. Az infografikák segítségével ráadásul hatékonyabban érvelhetsz a termékeid vagy szolgáltatásaid mellett, ráadásul mindezt úgy, hogy akár a bonyolultabb folyamatokat is egyszerűen megérthetővé varázsolhatod. 

Közösségi média

Végül ne feledkezz meg arról sem, hogy ezeket a grafikákat megoszthatod a közösségi média felületeiden is. Ezek a vizuális elemek csupán képek, melyek rendkívül könnyen megoszthatóak, így gyorsan terjedhetnek a felhasználók között. Így az infografikák a közösségi médiában nagymértékben növelhetik az elérést, az elkötelezettséget, valamint magasabb szintű kapcsolatot építhetsz a célcsoportoddal is. A közösségi média platformokon való megjelenés tehát nagyban elősegíti a vállalkozásod sikerességét és népszerűségének erősítését – amennyiben a tartalmaidat a megfelelőképpen készíted el. 

A közösségi médiában szinte falják az emberek az ilyen grafikákat

Összegzés

Ez a típusú grafika remek eszközt ad a kezedbe az online marketing területén, mivel képes az összetett adatokat és információkat egyszerű és vizuálisan is vonzó formában prezentálni. Ezek a grafikai elemek azonban nem csak egyszerű információkat közvetítenek, hanem aktivitást generálnak a követők és a célcsoportod között, növelve ezzel az elkötelezettséget és a felhasználók érdeklődését. 

Továbbá a megfelelően megtervezett és elkészített infografikák fellendítik a SEO-t, elősegítve a weboldalak jobb rangsorolását a keresési találatok között. Egy jól megtervezett infografika nemcsak információkat közvetít, hanem erősíti a márkád tekintélyét és annak hitelességét egyaránt. Különösen előnyös, hogy ezek a grafikák rendkívül könnyen és jól integrálhatóak szinte mindenféle online marketing csatornába, így hatékonyan kiegészítik és erősítik az online jelenlétedet. Amennyiben szükséged lenne segítségre az online marketing területén, keresd fel bátran a Marketing Astro csapatát!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás