Tartalomjegyzék

A minőségi vágáshoz kreativitásra és pontosságra van szükség
7 perc /

Ingyenes videószerkesztő útmutató

Tartalomjegyzék

Az online videófogyasztás mértéke világszerte fokozatosan növekszik. Az Oberlo statisztikája szerint 2023-ban az átlagnéző heti 17 órát tölt digitális videók nézésével. A videószerkesztés mára alapvető tudásnak számít, amelyet számos ingyenes programmal, akár teljesen ingyen is elsajátíthatsz. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb díjmentesen használható szerkesztő programokat, valamint azok különböző funkcióit és előnyeit.

A mozgókép szerkesztés nemcsak a végtermék vizuális értékét, de annak narratív koherenciáját is javítja – a hangkeveréstől a vizuális effektekig (VFX) a különböző technikai lehetőségek szebbé és fogyaszthatóbbá teszik az elkészült filmet, miközben meghatározó szerepük van a videó által közvetített üzenet izgalmas, frappáns átadásában is.

A videószerkesztés fontossága

A videószerkesztéshez kapcsolódó készségek elsajátítása segít a kreativitásod kifejezésében, hiszen a különböző szerkesztő programokkal csiszolt, vonzó videókká alakíthatod a nyers felvételeidet. Ezek a készségek egyre keresettebbek többek között olyan iparágakban, mint a filmiparban, a marketingben, a tartalomgyártásban és a közösségi média menedzsmentben. 

Az ingyenes videószerkesztők használatának előnyei

A díjmentesen elérhető videószerkesztő programok mellett számos érv szól, a legfontosabbakat az alábbiakban vesszük sorra: 

  1. Költséghatékonyság: Az ingyenes programok választásával pénzt takarítasz meg, hiszen nem kell licencre vagy prémium előfizetésre költened.
  2. Könnyen elérhető: Ezek a szoftverek gyakran online vagy letölthető alkalmazásként használhatók, így könnyen kezelheted őket bármilyen eszközről.
  3. Felhasználóbarát felület: Az ingyenes videószerkesztők általában intuitív felhasználói felülettel rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan megtanuld a program használatát anélkül, hogy mélyreható ismereteket kellene szerezned.
  4. Folyamatos frissítések: A fejlesztők rendszeresen frissítik a programot, új funkciókkal és javításokkal, így mindig a legújabb verzióval dolgozhatsz.
  5. Összetartó közösség, könnyen elérhető tutorialok: Az ingyenes videószerkesztő programokhoz gyakran kapcsolódik egy aktív felhasználói közösség, ahol tapasztalt emberek segítenek, és megosztják a saját tapasztalataikat. Ezenkívül sok online tutorial és videó is elérhető, amelyekkel könnyebben elsajátíthatod el a szükséges tudást.

A legismertebb ingyenes videószerkesztő programok

Az ingyenes programok kínálata hatalmas, így a megfelelő támpontok nélkül napokig is eltarthat, amíg megtalálod a számodra legmegfelelőbbet. Hogy megkönnyítsük a választást, a következőkben megismerheted az öt legnépszerűbb videószerkesztő programot. 

Canva

A Canva az egy sokoldalú és felhasználóbarát szoftver, amellyel a könnyedén készíthetsz látványos videókat. Sablonok, stock felvételek és grafikák széles választékát kínálja, amelyeket egyéni igényeidhez szabhatsz.

A drag-and-drop felület segítségével a könnyedén elrendezheted és szerkesztheted a klipjeidet, szöveget adhatsz hozzá, szűrőket alkalmazhatsz, valamint zenét vagy hangfelvételt illeszthetsz be. 

A program megkönnyíti a csapatmunkát, hiszen egyszerre  többen is dolgozhattok ugyanazon a projekten. Összességében a Canva egy hatékony eszköz professzionális megjelenésű videók készítéséhez, így a kezdők és a profik körében egyaránt népszerű.

A Canvában egyszerre többen is dolgozhattok egy projekten

Shotcut

A Shortcut egy hatékony és videószerkesztő szoftver, amely számos fejlett funkciót kínál mind a kezdők, mind a tapasztalt vágók számára. 

Testre szabható, felhasználóbarát kezelőfelületete megkönnyíti a navigálást és a különböző szerkesztőeszközök elérését. A Shortcut a videóformátumok és felbontások széles skáláját támogatja, ezért a felhasználók különböző forrásokból származó felvételekkel dolgozhatnak. 

Átfogó szerkesztési funkciókat használhatsz, beleértve az idővonal alapú és a többsávos szerkesztést, valamint a fejlett hang- és videoeffektusokat. Emellett a program számos exportálási lehetőséget nyújt, lehetővé téve, hogy projektjeidet különböző formátumokban és felbontásokban mentsd el. 

A testreszabható felület megkönnyíti a munkád

Microsoft Clipchamp

A Clipchampet úgy tervezték, hogy azok is könnyedén kiigazodjanak rajta, akiknek nincs korábbi videószerkesztő tapasztalatuk. A program neked szól, ha social media felületekre szeretnél videós tartalmat készíteni. Használhatod a online videószerkesztőként, vagy letöltheted applikációként a Microsoft Store-on keresztül.

A Clipchamp intelligens eszközöket is tartalmaz, az automatikus feliratozást több, mint 100 nyelven használhatod, és egyszerűen fordíthatod beszédre az írott szöveget. 

Szabadon átméretezheted a videóid képarányát, ezen kívül akár AI alapú előadói coach-ot is igénybe vehetsz, amely azonnal kiszűri a szóismétléseket, és valós időben ad visszajelzést videóidról.

Az ingyenes szoftver mellett a Clipchamp premium előfizetése is elérhető, amely 4k felbontással, prémium filterekkel és effektekkel, valamint biztonsági mentésekkel egészíti ki a díjmentes verziót, e mellett tartalmaz egy márkakészletet a logók és színek kezeléséhez. A prémium előfizetés havi 11.99 dollárért lehet a tiéd.

A Clipchampben intelligens eszközöket is használhatsz

Lightworks

A Lightworks nem-lineáris szerkesztési rendszere révén a felhasználók több videó- és hangsávval dolgozzanak egyszerre, így rugalmasságot biztosít az összetett projektek során. 

A program a videóformátumok és felbontások széles skáláját támogatja, ezért különböző típusú felvételek készítésére is alkalmas. Olyan fejlett szerkesztési eszközöket biztosít, mint a valós idejű effektek, a színkorrekció és a keyframe animáció, ezáltal pontos, precíz szerkesztést biztosít. 

Egyszerűsített munkafolyamatot is kínál testreszabható felülettel, tehát a saját preferenciáid szerint állíthatod be. A Lightworks ingyenes verziója is elérhető Windows, Mac és Linux rendszerekre egyaránt.

A Lightworks nem lineáris szerkesztési rendszert kínál

HitFilm Express

A HitFilm Express a fejlett szerkesztési lehetőségek széles skáláját nyújtja, beleértve a kompozitálást, a vizuális effekteket és a motion grafikát. 

Használatával lehetőséged lesz animációk, 3D objektumok és a green screen effektek létrehozására. Támogatja a részletes idővonal-alapú szerkesztést, számos effektet és átmenetet, valamint hangkorrekciót és színkorrekciót. 

Intuitív kezelhetőfelületének köszönhetően könnyen ismerheted ki magad a szoftverben, és egyszerűen férhetsz hozzá a különböző szerkesztőeszközökhöz. 

Számos videóformátumot és felbontást támogat, emellett testreszabható sablonok és effektek könyvtárát is kínálja, lehetővé téve, hogy eltérő forrásból származó felvételekkel dolgozzanak. 

Hála az intuitív felületnek, könnyen navigálhatsz a szoftverben

Hogyan válasszak?

Az igényeidnek legmegfelelőbb videószerkesztő szoftver kiválasztásakor fontos, hogy figyelembe vegyél néhány kulcsfontosságú tényezőt:

A felhasználói felület és a használhatóság: Vedd figyelembe, hogy mennyire könnyű a szoftver kezelőfelületén navigálni. Olyan programot keress, amely letisztult és intuitív elrendezést kínál, amely lehetővé teszi az eszközök és funkciók hatékony megtalálását.

Szerkesztőeszközök és effektek: Értékeld a szoftver által nyújtott szerkesztőeszközök és effektek választékát és minőségét. Győződj meg róla, hogy megfelelnek-e az egyedi igényeidnek, legyen szó átmenetek, szűrők vagy fejlett vizuális effektek alkalmazásáról.

Exportálási lehetőségek és támogatott fájlformátumok: Ellenőrizd, hogy a szoftver biztosítja-e a szükséges exportálási lehetőségeket, és támogatja-e azokat a fájlformátumokat, amelyekkel általában dolgozol. Ez biztosítja a kompatibilitást az általad preferált megosztási platformokkal, és leegyszerűsíti a szerkesztési folyamatot.

Rendszerkövetelmények és hardveres korlátozások: Ellenőrizd, hogy a kiválasztott program kompatibilis-e a te számítógéped operációs rendszerével és hardveres korlátozásaival. Emellett ne felejtsd el értékelni az olyan tényezőket, mint az általános teljesítmény és a megbízható ügyfélszolgálat elérhetősége. 

Kezdő szerkesztési technikák

Ha nemrég kezdtél el az ingyenes videószerkesztő programokkal barátkozni, először el kell sajátítanod az alapvető technikákat. Íme néhány kezdő technika, amelyre szükséged lesz, bármilyen programot választasz.

Vágás és klipek

A sztenderd vágás, más néven hard cut, az egyik leggyakrabban használt videóvágási technika. Alapvetően két eltérő, azonos vagy különböző helyszíneken felvett felvétel közötti egyszerű vágás. A jelenetek között nincs átmenet vagy effekt, és a második jelenet akkor kezdődik, amikor az előző véget ér.

Az, hogy az egyik legegyszerűbb videószerkesztési technika, nem jelenti azt, hogy nem kell időt szánni az elsajátítására. .A minőségi vágáshoz kreativitásra és pontosságra van szükség, hogy ne törjön meg a jelenet vizualitása és folyamatossága. Akkor jó, ha a néző nem   veszi észre.

Rétegek és sávok

Az ingyenes videószerkesztő programokban több idővonal vagy sáv áll a rendelkezésedre, amelyeket a klipek rétegekbe rendezéséhez használhatsz, így külön-külön módosíthatod, vagy egymás fölé rendezheted őket.

A rétegek és sávok használata elengedhetetlen az olyan megoldások használatához, mint a  az áttűnések, az átfedések vagy az effektek. 

A sávokat külön-külön módosíthatod, vagy egymás fölé rendezheted

Átmenetek és effektek

A különböző effektekkel feljavíthatod a videó minőségét, és ezzel yizgalmasabbá teheted a tartalmat. 

Az effektek alkalmazásával leegyszerűsítheted a színkorrekciót, a mozgó elemek vagy a speciális szűrők beillesztését. 

Használhatod különböző időbeli narratívák létrehozására, például egy éjszakai felvétel lassan, feloldó effektus segítségével átmegy egy reggeli jelenetbe. A háttérzenék és hangeffektek megfelelő variálásával érthetőbbé teheted a videót.

Az effekteket számos különböző célra használhatod

Haladó szerkesztési technikák

Amint megismerted a videószerkesztéshez szükséges legalapvetőbb tudást, haladó technikákat is elkezdhetsz alkalmazni. Néhány haladó szerkesztési technika:

Keyframek alkalmazása

A keyframe-ek a dinamikus mozgási effektusok létrehozásának alapvető eszközei, amelyek lehetővé teszik a szerkesztők számára, hogy idővel szabályozzák az olyan paramétereket, mint a pozíció, a méretarány, az elforgatás és az átlátszatlanság. A keyframe-ek beállításával a klip meghatározott pontjain zökkenőmentes átmeneteket és összetett animációk hozhatóak létre.

Színkorrekció

Színkorrekció és színminősítés

Ezek a funkciók teszik lehetővé, hogy módosítsd a videofelvételek színegyensúlyát, kontrasztját, telítettségét és expozícióját a kívánt megjelenés elérése vagy az eredeti felvétel problémáinak kijavítása érdekében. 

Használatával fejlesztheted a videó általános vizuális esztétikáját, és biztosíthatod a film egészének koherenciáját.

Szabadon módosíthatod a videók színegyensúlyát és kontrasztját

Címek és grafikák hozzáadása 

A motion graphics a grafikai elemek videókba integrálását jelenti, beleértve az animált szöveget, a vizuális effekteket és a dinamikus illusztrációkat. 

Használatával növelheted a videó vizuális erejét, gördülékenyebbé válik a történetmesélést és könnyebben adhatsz át komplex információkat.

Az ingyenes videószerkesztő programokban különféle szöveges sablonokat és effekteket találsz, amelyekkel kreatív címeket és szövegeket hozhatsz létre. Emellett lehetőséged van grafikák importálására, hogy további vizuális elemeket adj a videóhoz és egyedi megjelenést teremts.

Animált szöveget és vizuális effekteket is elhelyezhetsz a videódban

Logók és vízjelek beemelése

A logók és a vízjelek beemelése segít a videó márkázásában és a tartalom védelmében. Az ingyenes videószerkesztő programokban általában lehetőséged van az egyéni logók és vízjelek hozzáadására, amelyeket a videó különböző részeire helyezhetsz el, és testreszabhatod a méretüket, átlátszóságukat és más tulajdonságaikat.

A logók és a vízjelek beemelése segít a videó márkázásában

Egyéb haladó eszközök

A haladó szerkesztési eszközök további lehetőségeket kínálnak a videószerkesztés terén. 

Maszkolás 

Ez a technika biztosítja, hogy a videó bizonyos részeit kiemeld vagy elrejtsd. A maszkok létrehozásával szabályozhatod a bizonyos területek láthatóságát, szelektíven alkalmazhatsz effekteket, vagy izgalmas vizuális kompozíciókat hozhatsz létre.

Green screen

A chroma keying néven is ismert technika a felvételek zöld háttér előtt történő felvételét jelenti, majd a szerkesztési folyamat során ezt a hátteret más képekkel vagy videókkal helyettesítheted. Nagyfokú rugalmasságot és kreativitást tesz lehetővé a beállítások megváltoztatása vagy a vizuális elemek hozzáadása terén.

Többkamerás szerkesztés

Különösen hasznos olyan videók esetében, ahol különböző kameraszögekből kell rögzítened ugyanazt az eseményt vagy jelenetet, segítve a dinamikus szerkesztést és a perspektívák közötti zökkenőmentes átmenetet.

Fejlett hangkeverés

A hangfájlok különböző rétegeivel dolgozhatsz, beállíthatod a hangerőt, effekteket adhatsz hozzá, szinkronizálhatod a hangot a vizuális anyaggal, és egyéb beállításokat végezhetsz a profi hangélmény megteremtése érdekében.

Minden videószerkesztő eltérő funkciókkal rendelkezik, de ezek a technikák általában megtalálhatók a legtöbb programban, valamint segítenek a kezdőknek és haladóknak egyaránt a videók minőségének és kreativitásának növelésében.

Összefoglalás

Bármilyen ingyenes videószerkesztő programot választasz, fontos, hogy figyelembe vedd a felhasználói felületet, a rendelkezésre álló szerkesztőeszközöket és effekteket, valamint a támogatott exportálási lehetőségeket és fájlformátumokat. 

A videószerkesztési készségek elsajátítása és a megfelelő program kiválasztása segít, hogy kifejezd a kreativitásodat, megfelelően közvetítsd a médiatartalmakat, és vonzó videókat hozz létre, amelyek hatékonyan megszólítják és lekötik a nézőt.

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás