Tartalomjegyzék

A Kaizen módszer segít a vállalatok hatékonyságának javításában
4 perc /

Kaizen jelentése és gyakorlata

Tartalomjegyzék

Hallottál már a Kaizen elvről? Ez egy igencsak népszerű módszer a cégek életében, ami ráadásul óriási fejlődést eredményezhet! Körülbelül az 1950-es évek óta használják már ezt a rendszert, ami a folyamatos fejlesztésen alapszik, és jelentősen javítja a munkakörülményeket, valamint a dolgozók és az erőforrások hatékonyságát is. 

Mindez számtalan iparágba implementálható, hiszen a módszertan alkalmas a termékek és a szolgáltatások fejlesztésére is. Ha pedig a mindennapokat vesszük, akkor a személyes életedre, a környezetedre és az otthonodra is jótékony hatással lehet a Kaizen módszere, amennyiben alkalmazod azt.

Mi a Kaizen jelentése? 

A Kaizen egy összetett japán szó, amely magyarra úgy fordítható, hogy változtatás (kai) a jó (zen) irányba. A Kaizen eszköztára ugyanis lehetővé teszi a folyamatos fejlődést a cég minden szintjén: a felsővezetőktől kezdve a középvezetőkön át a dolgozókig, mindenkinek meghallgatják az ötletét. 

A kaizen módszer alapelve szerint a kemény munka helyett az “okos” munkavégzés kerül előtérbe, ezzel javul a termelékenység és a dolgozók munkakörülményei is. A Kaizen híres az emberközpontú hozzáállásról is, hiszen a jól elvégzett munka dicsérete mellett a veszteségek feldolgozásának elősegítése fontos feladat. Ez a Kaizen jelentése. De honnan ered, hogyan alakult ki a Kaizen módszer?

A Kaizen története dióhéjban

A közvélemény igencsak megoszlik arról, hogy mi is a Kaizen módszer valódi eredete. Egyesek szerint már az ősemberek is ezen elv alapján emelkedtek ki az állatvilágból. Életmódjukban ugyanis megjelent a folyamatos fejlődés és a használt eszközeik tökéletesítése is, melyek a kaizen fő elemei.

Egy másik elmélet szerint először az első ipari tevékenységeknél a 16. században, majd az ipari forradalom idején, a 18. században volt szükség a jelentős fejlődésre és a folyamatok hatékonyságának növelésére. Ez ugyanis a folyamatos ipari fejlesztések és az újabbnál-újabb találmányok időszaka volt. A gépek és termékek előállításához pedig nagy szükség volt a jól működő gyárakra, a hatékony munkavégzésre és az effektív eszközhasználatra is.

Egy harmadik forrás azt taglalja, hogy a világháború után amerikai szakemberek utaztak Japánba, hogy segítsenek a lerombolt ipar újjáépítésében. Ekkoriban az amerikaiak, például Dr. Deming is sokat tanultak a japánoktól a Kaizen-ről. Ezt a módszert ráadásul még nevezetesen a LEAN módszer megalkotója, Homer M. Sarasohn is alkalmazta és oktatta is a későbbiekben. 1950 körül ugyanis egy társával létrehoztak egy olyan tanfolyamot, ahol megtanították a statisztikai ellenőrző módszerek alkalmazását. De mik ezek a módszerek? Nézzük meg közelebbről!

Vegyük át a Kaizen módszert a gyakorlatban!

A Kaizen módszernek 4 alapelve van, ami elősegíti bármilyen vállalkozás vagy vállalat sikereit a folyamatos fejlődés által. Ezzel javulhat a minőség, a munkaerővel való gazdálkodás, a produktivitás és a munkaügyi kapcsolatok is. 

A 4 alapelv a következő:

  1. Rövidítés: Hogyan lehet rövidebb idő alatt elvégezni egy adott mozdulatot vagy műveletet? Közelebb hozhatóak egymáshoz a művelet tárgyai? Elhagyható bármilyen szükségtelen mozdulat?
  2. Összekapcsolás: Végezhető párhuzamosan két művelet?
  3. Átrendezés: Hatékonyabbá tehető a munkavégzés azáltal, hogy más sorrendben végezzük el?
  4. Egyszerűsítés: A követelményeknek való megfelelés mellett egyszerűsíthetőek az eszközök vagy folyamatok?

Mit jelent ez a gyakorlatban? 

Vegyünk például egy összeszerelő üzemet, ahol egy egységet több alkatrészből állítanak össze. Ezek az alkatrészek több tárolórekeszben találhatóak meg. A Kaizen elvei szerint az alkatrésztároló rekeszeket érdemes az összeszerelés sorrendjének megfelelően elhelyezni a dolgozók előtt. Így nem kell keresgélniük a megfelelő darabot és ezzel időt spórolnak meg.

Még hatékonyabbá tehető a folyamat akkor, ha minden dolgozó csak néhány alkatrész összerakásáért felelős, így a hibalehetőség is csökken. A Kaizen szerint a párhuzamosan végezhető feladatokat azonban érdemes összevonni a hatékonyság érdekében. Ilyenek például a szimmetrikus elemek egy összeszerelésre váró darabon. 

Cégek, akik a Kaizen-t használják

A világ egyik legnagyobb autógyártója, a Toyota is a Kaizen elvek alapján működik – láthatóan nagy sikerrel. A japán cégkultúra fontos része a pontosság, a folyamathatékonyság és az emberközpontú munkahellyé válás is. Ennek köszönhető például a 2022-ben elért 2,85 milliárd jen (kb. 78 milliárd forint) profitjuk is.

De nem is kell olyan messzire menni, ha a Kaizen módszer alapján sikeressé váló cégeket keresed. A magyar Kovács Autóház Kft. 1996-ban indult el Monoron, mint Toyota márkakereskedés és néhány fős családi kisvállalkozás. A japán Toyota iránymutatásai alapján a magyar cég is bevezette a Kaizen elveket, ami mára már sikeressé tette őket. A 2021-es nettó árbevételük 8.629.455 forint volt.

Melyek a Kaizen eszközei?

A Kaizen módszer egyik leghíresebb eszköze a PDCA, amit főleg a projektmenedzsment berkein belül alkalmazhat az ember. Emellett gyakran használatos eszköz még a nyomonkövetés lehetősége, az ötletláda és más javaslati rendszerek bevezetése is. 

Mit takar a PDCA?

A PDCA egy mozaikszó, ami az angol Plan, Do, Check, Act szavakból jön létre. Az eszköz négy fázisra bontja a folyamatot a tervezéstől egészen a korrigált lezárásig. Akár cégvezetőként olvasod ezt a cikket, akár egyéni vállalkozóként, akár dolgozóként, minden esetben működhet. Nézzük meg bővebben!

  1. Plan – Tervezz: Ebben a fázisban felméred a problémát, és itt határozod meg a hozzá kapcsolódó célokat is.
  2. Do – Csináld: Ebben a végrehajtási fázisban megvalósítod a tervet, és bemutatod a kész munkád egy ellenőrző személynek. 
  3. Check – Ellenőrizd: Ekkor az ellenőrző személy összeveti az elkészült munkát, és a tervezetet egymással és korrekciókat javasol. 
  4. Act – Javítsd és fogadd el: Az utolsó, cselekvési fázisban ki kell javítanod a hibákat, majd az ellenőrző személy elfogadja az immáros teljesen kész munkát.  

Ahogy látható, a PDCA nemcsak egyszerű, de hatékony megoldást kínál a folyamatok megfelelő kivitelezésére a probléma meghatározásától és a kész megoldásig. 

Pár szó a nyomon követésről

Elengedhetetlenül fontos, hogy a folyamatokat, a termékeket, de még a változásokat is nyomon kövesd. Így monitorozhatóvá válik a folyamat vagy termék hatása, hatékonysága, illetve az is, ha esetleg veszteséges lenne. 

A Kaizenben a változáskövető dokumentumokban fel kell tüntetni az eredeti állapotot és mindazt, ami azóta változott. Ezeket érdemes dátumokkal és aláírásokkal is ellátni, így biztosan tudhatod azt is, hogy pontosan ki és mikor végezte a változtatást. Amennyiben lehetőségetek van rá, úgy akár fényképekkel is dokumentálhatjátok a változásokat.

Javaslati rendszerek

Ha tanultál már a PDCA-ról, akkor ismerős lehet az ötletláda is a Kaizenben. A módszer lényege az, hogy mindenki – akár még a dolgozók is – felírnak minden olyan ötletet, ami eszükbe jut, és bedobják az ötletládába. 

Ahhoz, hogy ez hatékonyabban működjön, érdemes szabályozott kérdésekre válaszoltatni a kollégákat és meghatároztatni velük a várt eredményeket is. A motiváció érdekében pedig akár még anyagi vagy morális jutalomban is részesítheted őket. 

A Marketing Astro-nál is érvényesülnek a Kaizen alapelvei, így minőségi munkát kínálunk úgy, hogy munkatársaink is értékes részei a vállalati kultúránknak. Szeretnél velünk dolgozni? Nézz körbe a szolgáltatásaink között és beszéljünk!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás