Tartalomjegyzék

Konverzió
6 perc /

Konverzió jelentése

Tartalomjegyzék

A modern üzleti világban a siker elérése érdekében a vállalkozásoknak nagyon fontos megérteniük a konverzió jelentését és hatékonyan kezelniük azt. A konverzió egy olyan folyamat, amelyben a potenciális vásárlók vagy érdeklődők aktív ügyfelekké válnak, esetleg olyan kívánt cselekvéseket hajtanak végre, amelyek elősegítik a vállalkozás céljainak elérését. 

Konverzió lehet például egy feliratkozás, egy cikk elolvasása vagy akár egy megosztás is. De ezekkel az apró lépésekkel is arra kell törekedni, hogy a potenciális érdeklődő inkább a magasabb szintű konverzió felé induljon el, azaz vásároljon. 

Ez a folyamat tehát összeköti a marketing erőfeszítéseket a vállalkozás sikerével, és meghatározza, hogy a márka hogyan vezesse a felhasználókat a tudatosságtól a tényleges vásárlásig vagy más kívánt cselekedetig.

A marketing és a vásárlók elköteleződésének elérése tehát nem egyszerű feladat, de mi is pontosan a konverzió jelentése, és milyen részei vannak? Miért érdemes ezzel foglalkozni, és hogyan növelhető a bizalom egy vállalkozás esetén? Cikkünkben bemutatjuk a konverzió jelentését, különböző típusait, a konverzióval kapcsolatos fontos mérőszámokat, valamint a konverziót befolyásoló tényezőket. Emellett kitérünk a bizalom és a hitelesség kérdéseire is annak érdekében, hogy megfoghasd a vásárlóidat, potenciális érdeklődőidet vagy ügyfeleidet.

konverzio no laptoppal

A konverzió jelentése és definíciója

A marketing világában a konverzió kulcsfontosságú fogalom, melynek révén a potenciális érdeklődőkből valós, fizető ügyfelek vagy akár értékes leadek válhatnak. Ennek során egy meghatározott és kívánt tevékenységet hajtanak végre, mely a vállalkozás sikerességéhez hozzájárul.

A konverzió jelentése pontosan azt a folyamatot takarja, amikor a potenciális vásárlók átlépnek a döntési szakaszba, és tényleges vásárlókká alakulnak át, vagy olyan cselekvéseket végeznek el, amelyek a vállalkozásod számára értékesek. Ezek a mérhető cselekedetek lehetnek vásárlások, űrlapok kitöltése, feliratkozások szolgáltatásokra, vagy akár alkalmazások letöltése.

A fő cél a konverzió jelentése mögött az ügyfelek meggyőzése és az értékesítési folyamat hatékony irányítása. Ezt az utat nevezzük értékesítési tölcsérnek, amely a tudatosságtól a megfontolásig vezet, végül pedig a kívánt cselekvésig. Ez lehet például a vásárlás egy Google Ads hirdetés alapján, amely a vállalkozás számára a kívánt eredményt, azaz a bevételt generálja.

A konverziós folyamat többféle csatornán keresztül valósulhat meg. A digitális marketing területén közösségi média, e-mail marketing, keresőoptimalizálás (SEO) és fizetett hirdetések, mint például a Google Ads, mind potenciális eszközök a konverzió elősegítésére. 

Ugyanakkor a hagyományos marketing eszközök, mint a nyomtatott sajtó, televízió és rádió is hatékonyan hozzájárulhatnak a konverziós folyamathoz. Emellett más offline módszerek, mint például a bolti promóciók vagy a rendezvények is lehetőséget adnak az érdeklődők személyes érintkezésre, és így a konverzió elérésére is.

Ahhoz, hogy a vállalkozás sikeres legyen, elengedhetetlen megérteni a konverzió jelentését és a mögöttes folyamatokat. Ezáltal hatékonyan lehet irányítani az érdeklődők útját az értékesítési tölcséren keresztül, és elérni a vállalkozás számára kitűzött célokat.

A konverzió típusai

A marketingben két főbb konverziós irányt különböztethetünk meg annak érdekében, hogy világosabbá váljon maga a fogalom. Ezeket a típusokat az alábbiakban részletezzük is. 

Makrokonverzió

A makrokonverziók azok a fő tevékenységek, amelyek közvetlen hatással vannak a vállalkozás eredményeire. Ezek az elsődleges célkitűzések, amelyeket a marketingtevékenységek megvalósítása során követünk.

A makro szintű konverzió jelentése a gyakorlatban:

  • Vásárlás befejezése egy webshopban.
  • Előfizetés egy fizetős szolgáltatásra vagy tagságra.
  • Ajánlatkérés egy szolgáltatásra.
  • Egy leadgeneráló űrlap kitöltése.

Ezek a makrokonverziók közvetlenül hozzájárulnak a vállalat pénzügyi sikeréhez és hosszú távú fenntarthatóságához. Az ilyen típusú konverziók elemzése lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy mérjék a marketingstratégiáik hatékonyságát és optimalizálják azokat a legfontosabb bevételtermelő tevékenységek ösztönzése érdekében. A makrokonverziók optimalizálásával a vállalkozások javíthatják a befektetésük megtérülését (ROI) és az általános marketingteljesítményt.

email konverzio

Mikrokonverzió

A mikrokonverziók olyan kisebb lépések, amelyeket a felhasználók a vásárlói útjuk során tesznek meg. Habár ezek a lépések nem feltétlenül eredményeznek azonnali bevételt, mégis kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy az ügyfeleket a makrokonverziók felé irányítsák. 

Gyakorlati példák a mikrokonverzióra:

  • Hírlevélre való feliratkozás.
  • Fiók létrehozása egy weboldalon.
  • Tételek hozzáadása a kosárhoz.
  • Ingyenes e-könyv letöltése.
  • Videó megtekintése.
  • Blogbejegyzés elolvasása.

A mikrokonverziók tulajdonképpen hatalmas segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak, hiszen konkrétan az ügyfélút építőköveiként működnek. Ez pedig onnan ismerhető fel, hogy a felhasználókat ezek a gyakorlati lépések a makrokonverzió végső célja felé vezetik. A gyakorlati példákban már láthattad, hogy az ügyfelek számára ingyenes lehetőségekről van szó. 

Éppen ezért ezek a megoldások segítenek a vállalkozásoknak a leadek megszerzésében és a potenciális ügyfelek ápolásában is. Emellett a márkaismertséget és a bizalmat építik, hiszen az igényes ingyenes anyagok több emberhez jutnak el, mint például a fizetős anyagok.

A marketingrendszer felépítése során érdemes gondolni arra is, hogy milyen eszközökkel történik majd meg a konverzió számszerűsítése. A mikrokonverziós adatok elemzése ugyanis betekintést nyújthat a felhasználói viselkedésbe és preferenciákba. Ez pedig lehetőséget nyújt a vállalkozások számára a marketingstratégiáik finomításához és személyre szabottabb élmények létrehozásához.

Így tehát a mérések kiértékelésével és a mikrokonverziók optimalizálásával a vállalkozások javíthatják a konverziós arányokat az ügyfélút minden egyes szakaszában. Ez pedig végső soron magasabb makrokonverziós arányokhoz vezet, ami a cég hatékonyságában és sikerében is kulcsfontosságú szerepet játszik.

Főbb mérőszámok

A konverzió jelentése talán már egyértelmű lehet, de érdemes lehet szót ejteni arról is, hogy milyen mérőszámokkal lehet nyomonkövetni a sikert.

ROI

Az angol “return to investment” szóból eredő ROI szó befektetésarányos megtérülést jelent. Ez egy olyan mérőszám, amivel hitelesen összehasonlíthatóak egymással a befektetések, illetve a költségek szempontjából lemérhető legyen egy befektetés hatékonysága.

ROAS

A ROAS egy rövidítés, amely az angol “return on ad spend” kifejezésből ered. Az egységnyi hirdetési költségen elért visszatérítést fejezi ki, és különböző hirdetési kampány típusok hatékonyságát mutatja be. 

CAC 

A CAC mozaikszó a “customer acquisition cost” kifejezésből ered, ami az ügyfélszerzés költségét jelenti. Ez kiemelten fontos mutató a digitális marketingben, valamint általában a vállalati pénzügyek területén is.

strategia

Ezek a tényezők befolyásolják a konverziót

Ahhoz, hogy a vállalkozásoddal növelhesd az ügyfelek vagy vásárlók konverzióját, érdemes jobban megismerned mind a célpiacod igényeit, mind pedig a marketing adta lehetőségeket. A konverzió jelentése mellett a vásárlói út megértése ugyanis nagyban segíthet a megfelelő marketingtevékenységek kialakításában és további fejlesztésében. 

Így ezek a lépések minden egyes szakaszban megfelelhetnek a vásárlók igényeinek, növelve ezzel a konverzió és az elköteleződés esélyét. Emellett a konverzióoptimalizálás magában foglalja a felhasználói élmény javítását is. Mit jelent ez? Fontos, hogy kijelöld azt az útvonalat, amin végig kell mennie az érdeklődőknek. Így növelheted annak a valószínűségét, hogy a felhasználók a kívánt műveleteket vagy konverziókat végzik majd el.

Az AB-tesztelés fontossága

A konverzió jelentésének megértése során hatékony CTA-stratégiák jelentősen befolyásolhatják a konverziós arányokat, így érdemes ezekre nagyobb hangsúlyt fektetni. Ezt pedig a legkönnyebben az A/B teszteléssel vizsgálhatod meg. Ez egy olyan módszer, ami egy weboldal, egy hirdetési kampányrészlet vagy egy marketingelem két különböző verzióját (A és B) hasonlítja össze. Mégpedig azért, hogy valós adatok alapján láthasd, hogy melyik teljesít jobban a konverziók vagy más előre meghatározott mérőszámok tekintetében.

Mindemellett a személyre szabott Google Ads vagy Facebook hirdetések és a célzás pontossága elengedhetetlenül fontos nemcsak a marketingben, de az AB tesztelés során is. Ez ugyanis magában foglalja a marketingüzenetek és a marketingélmények egyediségét az egyes felhasználók vagy a közönség meghatározott szegmensei számára, mégpedig a preferenciáik, viselkedésük és a demográfiai jellemzőik alapján. Így a konverzió jelentése is tisztább lehet.

A konverzió jelentése: a bizalom építése

Az AB teszteléssel tehát személyre szabottabb és relevánsabb élményt nyújthatsz minden egyes felhasználó számára, hiszen pontosan az adott célcsoportra igazíthatod a tartalmaidat és a marketingüzeneteidet. Ez pedig rendkívül fontos és bizalomépítő is egyben, mivel ha megszólítva érzi magát valaki, azzal növelhető az esély a konverzióra is. 

A bizalom és a hitelesség alapvető tényezők, amelyek befolyásolják az ügyfelek döntéseit és elősegítik a konverziót. Lényeges tehát, hogy hozz létre egy stratégiát a vállalkozásod számára, és mindig következetesen kommunikálj. A hitelesség ugyanis nagyon erős tényező egy márka életében, és ha ezt eljátszod, akkor nagyon nehéz visszaszerezni a vásárlóid, ügyfeleid bizalmát. 

A konverzió jelentése kitérhet arra is, hogy a bizalom megteremtése sokat segít az ügyfeleknek abban, hogy magabiztosnak érezzék magukat a vállalkozással való interakcióik során. Minél pozitívabb a benyomásuk ugyanis, annál több elköteleződéssel élnek majd, vagyis annál többet és annál nagyobb értékben fognak tőled vásárolni. Ez nagyobb hűséghez és magasabb konverziós arányokhoz vezet.

ab teszteles

Mi mindenről esett szó a cikkben?

A konverzió jelentése nem csupán egy egyszerű fogalom egy kampány során, hanem az üzleti siker egyik legfontosabb kulcsa a modern online és akár offline marketingben. A megfelelő konverziós stratégiák kidolgozása, a felhasználói élmény optimalizálása és a megfelelő mérőszámok (ROI, ROAS, CAC) figyelembevétele mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalkozások a potenciális érdeklődőkből hűséges vásárlókat vagy ügyfeleket szerezhessenek maguknak. 

A konverzió mélyebb megértése ráadásul lehetővé teszi a vállalkozások számára a hatékonyabb marketingstratégiák kidolgozását, valamint a hosszú távú siker elérését a versenyképes üzleti környezetben. Érdemes tehát foglalkozni ezzel a kérdéskörrel is, illetve a méréseken alapuló elemzésekkel javítani a folyamatokat. Amennyiben segítségre lenne szükséged a marketingstratégiád kialakításában vagy a konverzió jelentését illetően, keresd bátran a Marketing Astro csapatát!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás