kozossegi media marketing

Közösségi média marketing

A közösségi média marketing (SMM) az internetes marketing egy formája, amely a közösségi média alkalmazásokat használja marketingeszközként.

Ezek a közösségi média platformok lehetővé teszik a márkák számára, hogy kapcsolatot teremtsenek célközönségükkel, valamint:

Építsék a márka hírnevét

Növeljék az értékesítést

Növeljék a látogatottságot egy weboldalon

Közösséget hozzanak létre követőikkel, akik megosztják és reagálnak a tartalmaikra

A felhasználók által megosztott releváns tartalom segíti a márkákat abban, hogy növeljék az expozíciójukat. Ez kiterjeszti a márka elérését a rajongókra, potenciális vásárlókra és még leendő alkalmazottakra is.

A közösségi média marketing továbbá lehetővé teszi, hogy visszajelzést kapjanak a vásárlóktól, miközben emberibb arculatot mutatnak, illetve lehetőséget ad a kapcsolatteremtésre is.

Az érdeklődök és a felhasználók mindezek mellett kérdéseket tehetnek fel, panaszaikat fejezhetik ki, és általánosságban hangot adhatnak a véleményüknek. A cégek ezekre aztán válaszolhatnak, megpróbálhatnak alkalmazkodni, és módosítani az üzleti folyamataikat vagy termékeiket.

Néhány népszerű közösségi média alkalmazás közé tartozik a Facebook, a Twitter, a LinkedIn, a YouTube, a Pinterest, az Instagram és a Snapchat. Mindegyik platformnak megvan az a sajátossága, amely vonzóvá teszi annak használatát. Amikor egy cég többet alkalmaz az üzenetek többcsatornás kommunikálásához, a fogyasztók a számukra szimpatikus csatornáikon láthatják ezeket az üzeneteket.

A közösségi média marketing 4 pillére

Amikor a szakemberek a marketingkampányokat fejlesztik, az egyik kulcsfontosságú terület, amire ilyenkor odafigyelnek, az az, hogy hogyan juttassák el az üzenetüket a megfelelő emberekhez a megfelelő időben, ingyenes és fizetett módszerek segítségével. 

A közösségi média segítségével a márkák többet megtudhatnak a közönségük személyes, földrajzi és demográfiai adatairól. Ez az információ lehetővé teszi a cégek számára, hogy üzeneteiket és tartalmukat testre szabják a legjobb elkötelezettség érdekében.

Ez a 4 pillér sikeres közösségi média marketing kampányhoz vezethet:

1. Stratégia

Minden marketingkampány vagy -tevékenység előtt egy megfelelő stratégiát kell kidolgozni. A cégeknek meg kell határozniuk a kampány céljait, a használandó platformokat és a megosztandó tartalmak típusát.

Célok meghatározása

A közösségi média használata a marketingben szorosan kapcsolódik a vállalkozás és más marketingkampányok céljaival. Néhány olyan cél, amelyekkel a vállalkozások mérhetik a sikert, magukban foglalják a márkaismertség növelését, az oldal forgalmának és az értékesítés növelését.

Válassz közösségi média platformot

Rengeteg közösségi platform áll rendelkezésre, de nem ésszerű, hogy a vállalkozások mindet használják. Erősen ismerniük kell a közönségüket, és ki kell választani a legmegfelelőbb platformot (akár többet is), amelyek a legjobban illeszkednek a demográfiájukhoz.

Tartalmi mix

Minden közösségi média platformnak egyedi módja van a tartalom terjesztésére – beleértve a videókat, képeket, linkeket és közvetlen üzeneteket. Éppen ezért kell átgondolni, hogy a potenciális követők milyen módon használják a különféle platformokat.

Kulcsszókutatás

Ez a kritikus fázis egy alapos elemzést tartalmaz a népszerű keresési kifejezésekről, valamint a tőled kapott adatokról, információkról. Ezek segítségével megtudhatjuk, hogy valójában miként keresnek a vásárlóid. Csapatunk elemzi a havi keresési forgalmat, a kulcsszónehézséget és azt, hogy milyen további oldalak jönnek be az adott kulcsszavakra a találati listában.

Tartalomstratégia

A hosszú és részletes kutatás után összeállítjuk a tartalomstratégiát. Meghatározzuk a silókat, azaz a különféle témakategóriákat. A kulcsszavakat aztán beillesztjük ezekbe a silókba, és konkrét öleteket rendelünk hozzájuk. 

Tartalomkészítés

A tartalommarketing szolgáltatásainkkal a csapatunk egyedi tartalmakat ír neked, melyek célja a vásárlóid bevonása, valamint a SEO eredmények javítása. 

Forgalom és a rangsor figyelése

Riportok által monitorozzuk, hogy hogyan teljesít a weboldalad a Google Analytics és a Search Console által gyűjtött metrikák segítségével. Ezek az információk nemcsak a weboldalad teljesítményét mutatják be, de új lehetőségeket is feltárhatnak vagy hibákat azonosíthatnak be.

SEO tervek finomhangolása

Az oldal teljesítményéről szóló adatok felhasználásával finomítjuk az SEO tervünket, és ezáltal folyamatosan jobb és jobb tartalmakat készítünk. Az analitikai adatok tanulmányozása lehetővé teszi számunkra, hogy szükséges beállításokat végezzünk az optimalizáláskor.

2. Tervezés és publikálás

Miután meghatároztuk a stratégiát, ideje elkezdeni a tartalmak publikálását. Ez lehet egy egyszerű blogbejegyzés, információk megosztása egy közelgő eseményről vagy egy új termék videója. 

Azonban a hatékony közösségi média jelenlét kulcsa a következetesség. A márkáknak rendszeresen kell posztolniuk, hogy építsék közösségüket. A releváns tartalmak rendszeres megosztása arra ösztönzi a felhasználókat, hogy visszatérjenek és további tartalmakat fogyasszanak.

A közösségi médiára posztolt tartalmaknak összhangban kell lenniük a többi marketingtevékenységgel. Az olyan eszközök, mint a Hootsuite, a HubSpot és a Sprout Social, lehetővé teszik bárki számára, hogy az időzített bejegyzéseiket az alkalmas időpontban publikálják.

3. Figyelés és kapcsolattartás

A vállalkozások, amelyek aktívan jelen vannak a közösségi platformokon, növekedést tapasztalhatnak az interakciók illetve a márka és termékekkel kapcsolatos beszélgetések terén. Az ideális interakciók akkor jönnek létre, amikor a felhasználók kommentelnek és megosztják a posztokat, megjelölik a céget a saját posztjaikban, sőt a chat funkciók révén még kommunikálnak is.

A felhasználók a közösségi médiában beszélhetnek egy márkáról, termékről vagy szolgáltatásról anélkül, hogy közvetlenül megjelölnék azokat vagy kapcsolatba lépnének a vállalattal. Ezekbe a beszélgetésekbe bekapcsolódni több lehetőség is van, ilyenek például a Brandwatch, a NetBase Quid és a Sprinklr közösségi média figyelő eszközei. Az ingyenes eszközök, mint a Google Alerts is hasznos lehet.

4. Analitika és riportok

Ahogy több tartalom jelenik meg, és növekszik az érdeklődők száma, érdemes folyamatosan mérni a teljesítményt. 

Az alábbi kérdéseket lehet feltenni:

Melyik posztok kapják a legtöbb interakciót?

Honnan származnak a márka követői?

Mekkora az elköteleződési ráta?

Mikor érdemes posztolni?

Mekkora a megtérülési ráta?

Ezek az információk felhasználhatóak arra, hogy többet megtudjunk az adott kampányokról, és rekreáljuk azt, ami működik. Minden közösségi platformnak megvannak a saját analitikai adatai, de vannak olyan eszközök is, amelyek képesek összegyűjteni ezeket több csatornából is egy helyre. 

A közösségi média marketing előnyei

Nagyobb közönség elérése

A közösségi média csatornák összesen több mint 3,6 milliárd felhasználót számlálnak. Egyetlen poszt megosztása exponenciálisan növelheti a márkára irányuló figyelmet.

Jobb ügyfélelégedettség

Mivel a márkák a közösségi média felületeken nemcsak eladásokat kezelhetnek, hanem kapcsolatba is léphetnek a felhasználókkal. Ez javíthatja az ügyfélszolgálatot, és személyre szabott érzést kelthet. 

Költséghatékony eszköz

Amennyiben helyesen alkalmazzák, a közösségi média kampányok kezelésének költségei alacsonyak lehetnek. Ha a megfelelő tudás, csapat és marketingstratégia rendelkezésre áll, akkor az eredmények látványosak és gyorsak lesznek. 

Növeli a weboldal forgalmát

A social media posztok remek lehetőséget jelentenek a forgalom növelésére a márkához tartozó weboldalra. A blogtartalmak, a landing oldalak és a termékek promotálása felkeltheti a felhasználók érdeklődését, és ösztönözheti őket a márkával való további interakcióra. 

Jobb betekintés

A közösségi média platformok analitikai és statisztikai funkcióinak használata lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjünk a közösség viselkedésébe.

Rólunk mondták

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Termékeid és szolgáltatásaid megfelelnek a vásárlók igényeinek, de mégis úgy érzed, hogy nem érnek el elég sok embert? A közösségi média a megoldás! Azonban a közösségi média nem csak arról szól, hogy pár posztot kirakunk és várjuk a lájkokat. Sokkal többre van szükség ahhoz, hogy valódi sikereket érjünk el ezen a területen.

Ezért javasoljuk, hogy válassz minket, mi pedig segítünk abban, hogy az online jelenléted hatékony és eredményes legyen. Az ügynökség számos előnnyel jár:

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Szívesen segítünk Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, LinkedIn és Pinterest kezelésében. A social media csapatunk naprakész információkkal és tapasztalattal rendelkezik a témában.

Igen, szakértői csapatunk szívesen segít abban az esetben is, ha influencer marketing tevékenységgel szeretnéd támogatni a social media jelenléted. Sok éves tapasztalatunkkal a hátunk mögött tudjuk, mire érdemes figyelni és hogyan kell kialakítani az influenszer kampányokat annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb megtérülést hozzák számodra.

Igen, szakértői csapatunk nagy örömmel készít neked social media stratégiát, amely olyan átfogó képet ad a saját és versenytársaid social media jelenlétéről és az eredményeket hozó kommunikációs stratégiáról, amit könnyedén alkalmazhatsz a stratégia elkészülte után, vagy akár ránk is bízhatod a stratégia alapján a folyamatos kommunikációs terv kialakítását és megvalósítását.

Igen, mint minden online jelenléttel kapcsolatos tevékenység, úgy a social media jelenlét eredményei is mérhetők. A key performance indikátorok, vagyis a kulcs teljesítménymutatók széles tárháza érhető el a social media tevékenység területén, egyéni céljainktól függően. A mutatók segítségével tudjuk mérni a tevékenységünk eredményességét, valamint a célkitűzések megállapítása során is fontos szerepet kapnak. Ilyen mérőszámok lehetnek: elérés, impresszió, engagement arány, követők száma. Tevékenységünk során havonta monitorozzuk ezeket a kulcs teljesítménymutatókat, és az eredmények alapján folyamatosan optimalizáljuk ügyfeleink social media jelenlétét.

Igen, szakértői csapatunk különféle területeken működő B2C és B2B vállalkozásokat segít social media tanácsadás keretében. Keress minket bizalommal akkor is, ha elakadtál valahol, és szakértői tanácsokra van szükséged.

Ha más kérdésed lenne,
tedd fel bátran!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Megosztás