Tartalomjegyzék

2 férfi közösségi média stratégiát vitatva laptopjuk előtt egy irodában
5 perc /

Közösségi média stratégia megalkotása:
alap szempontok az induláshoz

Tartalomjegyzék

A közösségi média mára  legtöbbünk (sajnos vagy nem sajnos) mindennapjainak részét képezi, így elkerülhetetlenné vált, hogy a marketingbe is beépüljön. A közösségi médiát használhatod arra, hogy növeld a márka ismertségét a felhasználók körében, az ügyfélút részeként, az ügyfélkezelés egyik csatornájaként, személyesebb, emberi kapcsolat létesítéséért, és – nem utolsósorban – remek hely arra, hogy eladd a termékeidet és szolgáltatásaidat. Miért is van szükség közösségi média stratégiára? Hogyan dolgozhatunk ki magunknak egy olyat, ami valóban el is éri a célközönségünket és IDŐVEL mérhető eredményeket hoz? Vágjunk is bele!

Social media marketing felirat scrabble kockákból kirakva

Miért van szükség közösségi média marketing stratégiára?

Segít a szervezetnek abban, hogy erőforrásait a lehető legjobb lehetőségekre összpontosítsa az értékesítés növelése érdekében. Másodperceken belül nagyszámú embert érhetsz el, ami segít csökkenteni a költségeket, és elérni a potenciális közönséget. Kifejezetten rájuk szabod a megosztott tartalmat, és mivel lehetőséged van direkt, interaktív kommunikációra, segít abban, hogy gyorsabban alkalmazkodhass a változásokhoz. 

Mi is az a közösségi marketing stratégia?

A közösségi média stratégia összefoglalja mindazt, amit a közösségi médián keresztül tervezel és remélsz elérni. Ez irányítja a tevékenységeidet, és tudatja veled, hogy sikerrel jársz-e vagy kudarcot vallasz. Minél konkrétabb a terved, annál hatékonyabb lesz.

A stratégia a közösségi média marketing egyik legfontosabb összetevője. Meg kell értened a közönséged, hogy mit keresnek, hogyan illeszkednek az igényeik a céljaihoz, és végül hogyan tudod őket magadhoz vonzani.

Közösségi média elemei puzzle darabokból kirakva

Hogyan álljunk neki a stratégia kidolgozásának?

Üzleti célok meghatározása

Határozz meg egy vagy több, egymással közvetlenül összefüggő célt, és dolgozz ki egy stratégiát arra vonatkozóan, hogy hogyan érheted el ezt a célt.

Például ha nagyobb követőszámot szeretnél,igyekezz minél többször megosztani a tartalmaidat, így több új potenciális ügyfelet tudsz majd elérni.

Ha erősebb közösség kialakítása a célod, akkor hozz létre belsős csoportokat, ahol személyesebb hangvételű posztokat írhatsz.

Párbeszéd elindításához pedig  kommenteltesd követőidet! Oszd meg a saját véleményedet, és kérd ki az övéket is. 

Válaszd meg a célközönséged!

A közösségi média tervek akkor működnek a legjobban, ha ismered a célközönségét, és tudod mit keresnek. Ezután könnyebb olyan tartalmat létrehozni, amely közvetlenül hozzájuk szól.

Válaszd meg a platformodat!

Minden közösségi hálózat másképp működik. El kell kezdened kiválasztani azokat a média csatornákat, amelyek a legjobban működnek a célközönséged számára. Üzleti jellegű, professzionális termékek és szolgáltatások esetén javasolt például a LinkedIn használata, de baba-mama termékeknél a Facebook a legcélszerűbb, ugyanis ott nagyobb eséllyel éred el az anyukákat, nagymamákat. Kozmetikai profilnál Instagram, vagy akár a TikTok is jól működhet a vizualitás előtérbe helyezése, és a felhasználók átlag életkorából adódóan.

 A közönségednek kell eldöntenie azt is, hogy milyen tartalmat hozol létre, és milyen termékeket és szolgáltatásokat kínálsz.

Mérd teljesítményt!

A legjobb módja annak, hogy tudd, jó úton jársz, hogy lásd, milyen stratégiák működnek, az, ha a kampány minden egyes lépésénél speciális közösségi médiaelemző eszközökkel méred a teljesítményedet. 

A social platformok beépített analitikái legtöbbször mutatnak:

  • elérést (=reach, megmutatja, hogy hány ember látta a posztod);
  • elköteleződés=engagement, röviden azt jelenti, hogy milyen interakciókat vált ki egy-egy poszt a felhasználóknál); 
  • követőszámot 

Az ügyfelek viselkedésének megértése menet közben erősíti stratégiáját.

Milyen közösségi média felületek vannak, melyiket érdemes a cégnek használnia, azoknak mik a sajátosságai?

Facebook logó telefon kijelzőjén

Facebook/Meta

Az emberek ugyanolyan gyakran keresnek a Facebookon, mint a Google-on. Ezért szolgálnak a Facebook-oldalak a vállalkozások kirakataként. Összhangban kell lennie az általános 

kommunikációs stílusoddal, és a lehető legjobban láthatónak kell lennie a vállalkozására vonatkozó legfontosabb információknak. Mutasd meg márkád személyiségét – a közösségi média a tartalmas interakcióról szól, ne spamelj! Autót forgalmazol? Készíts vezetős videót!

Könyvet árulsz? Fotózd le, írj gyors ismertetőt mellé, vagy ossz meg egy személyesebb történetet arról, hogy rezonálsz a könyvben olvasottakkal. 

Twitter ikon telefon kijelzőjén

Twitter

Jó hely a bejelentésekre, rövid videókra, a felmerülő válsághelyzetekre való reagálásra. Twitter-jelenlétednek egy nagyobb kép részének kell lennie, ugyanakkor egyedinek. 

Főleg angol nyelven használják, tehát akkor érdemes alkalmazni, ha a célközönség angol ajkú, vagy beszél angolul.

Érdemes más tartalmait is retweetelni(azaz megosztani), hozzászólni, hashtageket használni. 

Instagram.com bejelentkezés mobilról

Instagram

Itt minden a vizualitásról szól. Használd ki, és mutasd meg a termékeidet, hogyan használhatod őket a mindennapokban. Meséld el a márkád történetét, mutasd be az értékeidet. 

Használj  hashtaget! Fotós vénádat is kiélheted, hisz ma már telefonnal is szuper képeket lehet készíteni, az ingyenes szerkesztő programokról nem is beszélve! Csinálj sztorikat, szavaztasd az embereket. Együttműködhetsz más márkákkal vagy infuenszerekkel, indíthatsz nyereményjátékokat.

LinkedIn felirat

LinkedIn 

A LinkedIn a szakemberek találkozóhelye. Remek hely a munkáltatói márkaépítéshez – mutasd meg a hálózatodnak, hogy néz ki az irodája, milyen előnyökkel jár a veled való együttműködés, ossz meg néhány meglátást és gondolatot az iparágáról, egyedi tartalmakat, szakmai megszólalásokat, tippeket, adj hozzá értéket! Terjeszd a vállalkozások létrehozásával kapcsolatos tudást a sikeréről szóló esettanulmányokon keresztül. Ossz meg képet, rövid videókat, és szavaztass! Használd ki a LinkedIn article adta lehetőségeket!

TikTok hivatalos profilja mobilról megnyitva

TikTok

Fiatalabbakat lehet elérni, és egyre aktívabbak a cégek is. Például kommentelnek influencereknek, ezekkel a kommentekkel is sokakat el lehet érni. Sok esetben jellemző a komment olvasás ezen a platformon. Gyors, lényegretörő, szórakoztató, virális. Nem számít a követők száma, ha jó tartalmat hozol létre, nagyon sok emberhez eljut, és akár felkapottá is válhat. Szállj be az aktuális trendekbe, vagy hozz létre újakat!

Pinterest 

A Pinterest a képek és az inspiráció helye. A Pinterest vezérigazgatója az „ötletek katalógusának” nevezi, amely cselekvésre ösztönzi a felhasználókat. A felhasználók (és a márkák) saját táblákat hozhatnak létre, képeket linkelve az interneten található tartalmakhoz. Ha a márkád főként vizuális, azaz ruhákat, bútorokat, kézműves termékeket vagy ékszereket árul, és a nők a fő célcsoportja, akkor a Pinteresten abszolút a te plaformod! Ha nem, akkor az Instagram is éppen elég. Több felhasználója van, és több lehetőséget ad arra, hogy Stories vagy szponzorált tartalmak révén elérd őket.

Mit kell előtte átgondolni, milyen infókat kell összegyűjteni?

  • Célközönség,
  • Tevékenységünk,
  • Célok,
  • Lehetőségeink (erőforrás, anyagiak, kreatív erők)
"Strategy" felirat fa felületen sakkbábukkal körbevéve

Hogyan valósítsuk meg a gyakorlatban a stratégiát?

Elemezd a konkurenseid 

Inspirálódni ér, de másolni nem! Nézd meg milyen tartalmakat gyártanak, hogyan kommunikálnak a követőikkel! A kevésbé hatékony tevékenység ugyanúgy szemet szúrhat, mint a hasznos!

Célközönség elemzése 

Egyáltalán kik azok? Milyen korosztályba tartoznak? Melyik közösségi média platformon jellemzőbb a jelenlétük? Mennyire hajlamosak megosztani, kommentelni? Mivel lehet aktivitásra bírni őket? Milyen legyen a hangnem?

Y6MHTYgf iEKf WT qiJcmx5CINg J82VIpuLRUYqLHUIdCOrAR7W1 DT ffmormc85av7qUQHSRRCN8rjSIYsuv0BBKKCfO1d1OtX94vf

Content terv készítése

Milyen jellegű tartalmat fogtok gyártani? Milyen gyakran posztoljatok? Van blogotok? Legyenek blogcikkek, vagy social media posztok? 

Posztolás

Ha már megvan a content tervezeted csak a kitűzött időpontokban lévő közzétételre kell odafigyelned!

M8eooa2 zihTm39loVVOMDViTTacqoEUPhzw aPYCkNR6xw 8zIWJ6MxEmoVV2FVbaluU5LwNUGagMZ7rabBeolYUHyn2iOZypsjKswTDkMU

Kommentek kezelése

Figyelj oda a visszajelzésekre, vond le a tanulságokat! Ha kell válaszolj, vond be magad az interakcióba.

Reméljük hasznosnak találtátok a cikkünket, és ha segítségre lenne szükségetek a témában, keressetek minket bizalommal

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás