Tartalomjegyzék

keyword felirat betűzsetonokkal körbevéve
6 perc /

Kulcsszókutatás & tartalom terv – hogy is kezdj bele?

Tartalomjegyzék

Megkérdeztük, szavaztatok, így meg is van az első SEO-témánk, amire a legtöbben kíváncsiak vagytok! Íme a kulcsszókutatás és a tartalom terv elkészítésének menete!

SEO és keywords feliratok sticky note-okon kötélre kitűzve csipesszel

Mi is az a kulcsszókutatás és miért van rá szükség?

Mi fán terem a kulcsszó?

A kulcsszó olyan szó vagy kifejezés, amelyet a Google (vagy egy másik keresőmotor) segítségével adunk meg, és amely segít leírni, hogy miről szól a weboldal tartalma. A webhelytulajdonosok és a SEO szakemberek kulcsszavakkal optimalizálják a webhely tartalmát annak reményében, hogy a Google találati listájának élére kerüljenek és forgalmat generáljanak. Bármi, amit egy keresőmotorban keresnek, akár egyetlen szó, akár egy kifejezés, kulcsszónak minősül.

Amikor a kilencvenes évek végén megjelent a SEO, gyakori, sőt, szinte szabályszerű volt a tartalmakba való “kulcsszó gyömöszölés”, ma már azonban a Google az organikus tartalmakat részesíti előnyben, azaz, a kevesebb több!

A dolgok a 2010-es évek elején kezdtek drámai fordulatot venni. A keresőmotorok megváltoztatták algoritmusaikat, és a tartalom minőségét kezdték el elsődleges rangsorolási tényezőnek tekinteni. 

Ez a Google két nagy frissítésének, a Panda és a Pingvin 2011-ben, illetve 2012-ben bevezetett frissítésének közvetlen eredménye. Mindkét frissítés célja a tartalomfarmok – vagyis a sok, alacsony minőségű tartalmat előállító webhelyek – elleni küzdelem. 

Míg a Panda a tartalom farmok felszámolására összpontosít, addig a Pingvin a szokatlan linkelési mintákat, a nagy mennyiségű, pontos egyezésű horgonyszöveget és a kulcsszavakkal való tömést tartalmazó weboldalakat veszi célba. 2012-ben megjelent a Google Knowledge Graph. A Knowledge Graph a kulcsszavak értelmezése helyett a szemantika és a keresési szándék értelmezésére összpontosít.

Ez, valamint a mobil és a hangalapú keresés térnyerése a következő nagy frissítéshez vezetett 2013-ban, amely a Hummingbird nevet kapta. Ez a frissítés végül a Google központi algoritmusának részévé vált, hasonlóan az azt megelőző Pandához és Pingvinhez. A Hummingbird célja a természetes nyelvi lekérdezések és a társalgási keresés jobb kezelése. 

Miért fontosak a kulcsszavak?

A kulcsszavak azért fontosak a SEO-ban, mert segítenek szűkíteni a tartalom fókuszát, hogy az megfeleljen a kereső igényeinek. A kulcsszavak alapvető fontosságúak, mert ezek tájékoztatják a Google-t a weboldalon található tartalomról. Amikor egy felhasználó keresést  hajt végre, a kulcsszavakra releváns tartalom segítségével forgalmat generálhatsz az oldaladra. 

Ha weboldaladnak egy oldala a találatok között az első helyen jelenik meg, az a kulcsszó, amelyre az oldal rangsorol, a webhely forgalmának ingyenes forrásaként működik számodra. 

Másrészt, ha rendelkezel hirdetési költségvetéssel, akkor meghatározott kulcsszavak használatával pay-per-click (PPC) hirdetéseket használhatsz, és az organikus találatok fölé kerülhetsz. Így működik a Google Ads – a hirdetők licitálnak a találati oldal tetején lévő helyért bizonyos kulcsszavakra. 

keyword felirat szemüveggel narancssárga háttérrel

Milyen típusú kulcsszavak vannak és mik a jellemzőik?

A kulcsszavaknak három típusa van, amelyeket a hosszúságuk jellemez:

Short tail kulcsszavak

Egy-két szó hosszúságúak. Ezek a kulcsszavak rendelkeznek a legnagyobb keresési volumennel, de a legnagyobb versennyel is. Ugyanakkor a konverziós arány a legalacsonyabb, mivel ezek a kulcsszavak nem annyira célzottan keresettek.

A rövid kulcsszavakra nehéz rangsorolni, és sok pénzbe és időbe kerülhet, hogy a Google első oldalára kerüljenek. Ezért a kulcsszókutatás során jobb, ha kihagyod az ilyen típusú kulcsszavakat, hacsak nem egy nagy és jól bejáratott márka számára végzel keresőoptimalizálást.

Közepes hosszúságú kulcsszavak

Három-négy szó hosszúságúak. Ezek a kulcsszavak mérsékelt keresési volumennel és átlagos versennyel rendelkeznek. A konverziós arányok is jobbak, mivel ezek a kulcsszavak célzottabbak a kereső számára. A középső kulcsszavakat azért jó választani a kulcsszókutatás során, mert sok kiaknázatlan kifejezés van a piacon. Gyakran találhatunk három-négy szóból álló kifejezéseket, amelyekkel könnyen felkerülhet a Google első oldalára bármely vállalkozás.

Long tail kulcsszavak

Öt vagy annál hosszabb szót tartalmaznak. Ezeknek a kulcsszavaknak van a legalacsonyabb keresési volumene, de a legkisebb a verseny is. A konverziós arány azonban a legmagasabb, mivel ezek a kulcsszavak nagyon is a keresőre koncentrálnak.

A long tail kulcsszavak a legjobb választás, ha kulcsszókutatást végzel egy új weboldalhoz, vagy ha célzottabb értékesítést szeretnél. Ez azért van így, mert még mindig sok rejtett gyöngyszem áll rendelkezésre, amelyekre optimalizálni lehet.

Hogyan válaszd ki a kulcsszavakat?

Gondolj a keresési szándékra! 

 • Mit akar tudni a közönséged? 
 • Mire keres rá? 
 • Milyen kérdései vannak vagy merülhetnek fel?

Gondolj még a keresési volumenre! 

 • Mennyire nehéz egy kulcsszóra rangsorolni? 
 • Megéri-e, egyáltalán? 
 • Ha magas volumenű, de nem illik a tevékenységedbe, inkább ne használd. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha túl általános, és sok minden máshoz kapcsolódik. 

A minőség a legfontosabb!

régi kulcsok fa felületen elhelyezve

Csinálj kulcsszókutatást!

A kulcsszókutatás elemei

A kulcsszó kutatás során három fő elemre kell figyelni.

Relevancia

A Google a tartalmat a relevancia alapján rangsorolja. Itt jön a képbe a keresési szándék fogalma. A tartalmad csak akkor fog rangsorolni egy kulcsszóra, ha megfelel a keresők igényeinek. Ezenkívül a tartalmadnak a legjobb forrásnak kell lennie az adott lekérdezésre. Végül is, miért rangsorolná a Google magasabbra a te tartalmadat, ha az kevesebb értéket nyújt, mint a világhálón létező más tartalmak?

Autoritás

A Google nagyobb súlyt ad az általa hitelesnek ítélt forrásoknak. Ez azt jelenti, hogy mindent meg kell tenned azért, hogy tekintélyes forrássá válj azáltal, hogy hasznos, informatív tartalommal gazdagítod webhelyedet, és ezt a tartalmat népszerűsíted. Ha nem tekintik értékesnek az adott területen, vagy ha egy kulcsszó SERP-je tele van olyan forrásokkal, amelyekkel nem tud versenyezni (mint például a Forbes vagy a Mayo Clinic), akkor kisebb esélye van a rangsorolásra, hacsak a tartalma nem kivételes.

Volumen

Előfordulhat, hogy egy adott kulcsszóra az első oldalra kerülsz, de ha soha senki nem keres rá, az nem fog forgalmat eredményezni az oldaladra. A volument az MSV (havi keresési volumen/monthly search volume) alapján mérik, ami azt jelenti, hogy az adott kulcsszóra havonta hányszor keresnek rá a teljes célközönség körében.

Elemezd a versenytársakat

A kulcsszó kutatás során fontos, hogy figyeld a célzott kulcsszavakkal kapcsolatos versenyt. Ha egy kulcsszó esetében túl nagy a verseny, akkor lehet, hogy csak az idődet pazarolod azzal, hogy új tartalmat írj és rangsorolj rá.

Ha fizetett kulcsszókutató eszközt használsz, akkor könnyen hozzáférhetsz/ információt kaphatsz egy kifejezésről vagy a kifejezés versenyhelyzetéről.

A KWFinder-en  például minden kulcsszó mellett van egy KD (Keyword Difficulty) oszlop, amely 0-100 között mozog. Így azonnal megállapítható, hogy mely kulcsszavak a legkönnyebben megcélozhatók. Azokat a kulcsszavakat keresd, amelyek a legalacsonyabb pontszámmal rendelkeznek az adott területen.

Csinálj kulcsszókutatást

Ehhez szükséged lesz egy kulcsszó-kutató eszközre, amellyel összegyűjtheted a jó döntések meghozatalához szükséges fontos adatokat. Miután kiválasztottál egy kulcsszó-kutató eszközt, kezdj el keresni a short-tail és mid-tail kulcsszó ötletek között. A keresés során a hosszú kulcsszó ötleteknek is fel kell bukkanniuk. Ha végeztél a kulcsszavak keresésével, készíts egy listát azokról a kulcsszavakról, amelyeknek jó a forgalmuk. Törekedj arra, hogy a long tail kulcsszavak esetében legalább havi 10, a middle tail kulcsszavak esetében pedig havi 100 keresést érjen el.

Kulcsszókutatás lépésről-lépésre

kulcsszókutatás felirat angolul jegyzetfüzeten kék háttérrel tollal

Milyen eszközöket, programokat használj?

Számos program/online eszköz megtalálható az interneten, de akár erre szakosodott szakembert vagy céget is alkalmazhatsz.

SEMrush

Eszközeik és jelentéseik a következő szolgáltatásokkal foglalkozó marketingeseknek nyújtanak segítséget: SEO, PPC, SMM, kulcsszókutatás, versenykutatás, PR, tartalommarketing, marketing insights, kampánymenedzsment. Mi jelenleg ezt használjuk.

SEO eszközei többek között a következők:
 • Backlink analitika: Fedezd fel és kövesd nyomon a backlinkeket a legfrissebb, több mint 43 trillió backlinket tartalmazó adatbázis segítségével.
 • Backlink Audit eszköz: Teljes körűen ellenőrzi a backlink-profilod, hogy megszabadulj a potenciálisan káros linkektől, és elkerüld a Google büntetéseit.
 • Backlink rés: Fedezd fel a backlink lehetőségeket és találj új linképítési lehetőségeket.
 • Tömeges elemzés: Ellenőrizd és hasonlítsd össze akár 200 weboldal vagy URL-cím backlink-profilját egy helyen.
 • Domain áttekintés: Egy domain online láthatóságának ellenőrzéséhez használhatod asztali és mobil eszközökön, valamint értékes versenytársakkal kapcsolatos információkat is  szerezhetsz.
 • Kulcsszó rés: Hasonlítsd össze kulcsszó profilod a versenytársakkal, hogy észrevedd a SEO-hiányosságokat és az új rangsorolási lehetőségeket.
 • Kulcsszó Varázs eszköz: Kutass a 21 milliárd kulcsszót tartalmazó adatbázisban, hogy néhány kattintással új rangsorolási lehetőségeket találj.
 • Linképítő eszköz: Könnyen felépítheted a backlink profilodat, és hatékony elérési stratégiákat dolgozhatsz ki.
 • Organikus kutatás: Nézd meg riválisaid legelőnyösebb kulcsszavait, hogy adatokat kapj a webhelyed forgalmának növeléséhez

További programok, melyeket használhatsz kulcsszó kutatáshoz:

Tartalom terv összeállítása

Vizsgáld meg az első helyen rangsoroló tartalmakat! 

 • Mire válaszolnak? 
 • Milyen hosszúak? 
 • Milyen szerkezete van a szövegeknek/landingeknek? 

Ezekhez igazodj, de ne másolj, tegyél hozzá plusz értéket, ami a felhasználót bevonzza és meggyőzi.

Tesztelj különféle tartalmakat, ne várd, hogy azonnal első helyen rangsorolj, vagy hogy azonnal minden beválik. Pár hónap múlva értékeld újra a stratégiát, és ha kell módosítsd!

SEO ábra íróasztalon telefon és kávé mellett

Készíts tartalomnaptárt!

Mi is az a tartalomnaptár?

A tartalom naptár bármilyen típusú dokumentum, amelyet a digitális tartalom tervezésének, létrehozásának és közzétételének megtervezésére használnak. 

A tartalom naptár a blogok, a közösségi média és a szerkesztőségek számára kidolgozott mindenféle tartalmi tervre vonatkozhat. A tartalom naptárak különböző formátumokban, például táblázatokban, naptár alkalmazásban vagy harmadik féltől származó tartalmi eszközben állnak rendelkezésre. 

Ha ezeken végigmész akkor lesz egy jó stratégiád, de ha segítségre lenne szükséged, keress fel minket

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás