Tartalomjegyzék

Moon landing /Holdraszállás
5 perc /

Landing oldal készítés lépésről lépésre

Tartalomjegyzék

Mielőtt belemerülnénk abba, hogy hogyan is készíthetsz landing oldalt új terméked vagy szolgáltatásod számára, nézzük meg, hogy pontosan mi is az a landing oldal.

Akkor tekintünk egy weboldalt landing oldalnak, ha arra az oldalra egy linken keresztül érkezünk. Ha marketing szempontból is definiálni szeretnénk, akkor ez egy olyan weboldal, amely teljesen elkülönül a cég fő oldalától, és egy pontos cél érdekében épült, ami nem más, mint hogy valamilyen kívánt konverziót végrehajtsanak, tehát lead generálás történjen.

Egy landing oldal 1-3 százalékos konverziós arányra képes, ha az adott oldalon valamit értékesíteni szeretnénk. Ez azt jelenti, hogy 100 emberből maximum 3 az, aki az oldalon az általunk meghatározott konverziót véghezvisz. Persze ha például egy workshopra nézzük a konverziót, amelynél a lényeg, hogy minél többen regisztráljanak, akár 50%-os eredményt is hozhat. Ez a konverziós arány akár lehet két számjegyű is, viszont ahogy már fentebb is említettem, fontos hogy milyen konverziót veszünk alapul.

Mágnes és fémgolyók- Ügyfélvonzás és -megtartás ábrája

Felmerülhet benned a kérdés mi is az a konverzió és lead generálás?

Konverzió:

Minden olyan, az oldal készítője által meghatározott cselekvés, mint például vásárlás, feliratkozás, adatgyűjtés, ami az oldalon megy végbe.

Lead generálás:

A lead generálás az a folyamat, amelyen keresztül egy vállalkozás igyekszik minél több használható leadet generálni az ügyfelek számának növelése érdekében. 

Nézzük is hogyan készítsd el a saját landing oldalad

Tervezés

Minden weboldal elkészítésének nagyon fontos lépése a tervezése. Először is határozzuk meg, hogy mi is lesz a célja a landing oldalunknak. Terméket szeretnénk értékesíteni? Új szolgáltatásunkat szeretnék eladni? 

Nagyon fontos, hogy az alábbi feltételek mindenképpen meglegyenek:

A landing oldalon ugyanaz a tartalom legyen, mint amit hirdetésben vagy más formában ígértél a felhasználónak. Ha lát egy autóalkatrésszel kapcsolatos hirdetést, akkor ne vezesd a felhasználót növénytermesztési landing oldalra.

Egyértelműen legyen felépítve a landing oldal, hogy a felhasználó pontosan tudja, mire számíthat.

Ne legyenek, olyan pontok az oldalon ahol a felhasználó kiléphet a landing oldalról. Ez nagyon fontos, mivel a landing oldalaknak épp ez a feladatuk, hogy az ügyfél ne tudjon másra összpontosítani, csak a tartalomra, és ne legyenek linkek, amelyek elviszik a felhasználót onnan.

Egy célja legyen az oldalnak. Nagyon fontos, hogy ne próbáljunk egy landing oldalon több dolgot eladni vagy megszerezni. Egy hatékony landing oldal egy valamire összpontosít, hogy minél jobb legyen a konverziós arány.

Mire van szükség egy jó landing oldalhoz?

Ütős címsor, szövegek. Nagyon fontos, hogy olyan címsorral találkozzon először a felhasználó, ami felkelti az érdeklődését, mivel általánosan 0-8 másodpercig maradnak egy oldalon. Ennyi idő van arra, hogy meggyőzzük a vásárlót arról, hogy maradjon. 

Jó minőségű hatásos képek. A szöveg után a második legfontosabb dolog pedig a jó minőségű, profi képek. Fontos, hogy ezek a képek kapcsolódjanak az adott termékhez vagy szolgáltatáshoz. Legyenek összhangban a szöveggel, és persze nem utolsó sorban minőség, minőség, minőség. Nem tudom elégszer mondani mennyire fontos, hogy a képek nagyon jó minőségűek legyenek, mivel egy kép többet mond ezer szónál. 

Az oldalon legyen egy jó CTA. Azért fontos, hogy megfelelő CTA szöveg és/vagy gomb legyen az oldalon, mert ez fogja jelenti az átjárót a felhasználó számára a termékhez,  szolgáltatáshoz. Fontos hogy egy landing oldalon maximum egy CTA gombot helyezz el.

Ne felejts el egy űrlapot elhelyezni a landing oldaladon. Mindenképpen fontos egy jó űrlap létrehozása, mert nagy valószínűséggel ezen keresztül fogják leadni a rendelésüket vagy ajánlatot kérni szolgáltatásra, de ugyanitt fogod tudni megszerezni az adataikat is. 

Ne legyen navigációs rész az oldaladon. Egy jól felépített landing oldal feladata az, hogy egy irányba terelje a felhasználót, mégpedig lefelé a CTA gomb irányába. Ha az oldalunkon menüsort helyezünk ki, ahol tud navigálni az oldal részei között, máris eltereltük a figyelmét a céltól. 

Használj bizalomnövelő részeket. Nyert egy díjat a céged? Csupa 5 csillagos visszajelzésed van google businessben? Akkor ezeket helyezd el a landing oldaladon ezzel is növelve a felhasználó bizalmát! Ami nagyon sokat szokott még dobni a felhasználói bizalmon, az más felhasználók véleménye a termékről vagy szolgáltatásról. Egy cégnek soha nem fognak hinni 100%-ban, de egy olyan emberben mint ő maga már annál inkább. A bizalom növelése lead generálás miatt is nagyon fontos.

Sebesség és reszponzivitás. Azért fontos az utolsó két pont, mivel ezek határozzák meg hogy a felhasználó ténylegesen maradni fog-e az adott oldalon. Lehetnek bármennyire is jók az előző felsorolt pontok, ha az oldal lassú és nem mobilbarát felépítésű. Elsőnek azt javasolnám, hogy a mobil nézetet optimalizáld, mivel a felhasználók nagy része mobilon fogja látni a landing oldalad, ezért fontos, hogy ott is ugyanolyan jól legyen felépítve, mint asztali verzióban. Ha ez meg van, jöhet az optimalizálás. Az oldalnak gyorsan és hiba nélkül kell betöltődnie, ha ez nem valósul meg akkor a felhasználó garantáltan ki fog lépni az oldalról!

Teszt felirat fakockákból kirakva

Tesztelés

Miért fontos tesztelned a már elkészült landing oldalad? Megcsináltál mindent, jó a szöveg, jó a kép, jó a CTA-d akkor mi értelme van tesztelni? Azért kell tesztelni, hogy lásd a felhasználók melyik verzióval rendelkező oldalon közlekednek kényelmesebben. 

Milyen eszközöket használhatunk mérésre?

HŐTÉRKÉP:

Az első mérési típus az a hőtérképes tesztelés. Azt figyelik ezek az eszközök hogy az adott felhasználó hova klikkel. Minél több klikkelés történik az adott területre, annál pirosabb (melegebb) az adott terület. Ezáltal megtudhatjuk hogy az általunk tervezett oldal mennyire hatékonyan vezeti végig a felhasználót az oldalon, illetve hogy egy-egy adott szekció mennyire fontos, hogy az oldalon legyen. 

A/B TEST:  

Második mérési típus az A/B test. Az A/B tesztelés (más néven osztott tesztelés vagy csoportos tesztelés) egy módszer a weboldal vagy alkalmazás két verziójának összehasonlítására annak megállapítása érdekében, hogy melyik teljesít jobban. Az A/B tesztelés lényegében egy kísérlet, ahol egy oldal két vagy több változatát jelenítik meg a felhasználók véletlenszerűen, és statisztikai elemzéssel határozzák meg, hogy melyik variáció teljesít jobban az adott konverziós célhoz. Ilyen mérést például a Google Experiments-el vagy Optimizely eszközök segítségével tudtok elvégezni.

Ha rendesen teszteled az oldalad akkor a lead generálás is nőni fog.

Eszközök

Most már mindent tudsz azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kell készíteni egy jól felépített landing oldalt, már csak egy kérdés maradt, hogy mivel építsd fel?

WordPress felirat jegyzetlapon

WordPress:

Szerintem nem kell bemutatni a mára már legnépszerűbb CMS rendszert, a WordPresst. A világon lévő összes weboldal közül több mint 30% WordPress alapú rendszer. Miért éri meg WordPress alapon landing oldalt készíteni? Mivel rengeteg kiegészítő bővítmény található hozzá, amelyekhez nem kell akkora technikai tudás, hogy használni tudjuk. Nincs olyan probléma, amire már ne lenne egy kidolgozott megoldás bővítmény formájában. Vannak előre elkészített templatek, amelyek azt a célt szolgálják, hogy nekünk már a dizájnnal ne kelljen foglalkozni, csakis a tartalommal. Arról nem is beszélve, hogy ha már készítettél 2-3 sikeres templatet landing oldalhoz, akkor ezeket újra tudod hasznosítani szimplán csak a tartalmak cseréjével. Emellett népszerűsége egyre nagyobb teret hódít, emiatt folyamatosan fejlesztik, hogy jobb és gyorsabb oldalakat lehessen építeni.

Wix:

Hasonlóan működik mint a WordPress annyi változással, hogy itt nem kell foglalkozz a tárhely kérdéssel, illetve a domain kérdéssel, mivel a Wix nyújtja ezeket a szolgáltatásokat. Annyi hátrányt tudnék mondani, hogy nem annyira rugalmas a rendszer, eléggé korlátolt egy WordPress-hez képest. Nincs benne annyi lehetőség, mint a WordPressben.

Mailchimp:

Igen, jól hallottad a MailChimp is képes landing oldalak létrehozására. Annyiban praktikus, hogy a landing oldalon összeszedett adatokat egyből el is tudod tárolni a MailChimp rendszerében ezzel is megkönnyítve a dolgod. Illetve akár zéró technikai tudás nélkül is tudsz építeni, mivel egy drag and drop rendszer az alapja a landing oldal készítőnek.

Egyéni fejlesztés:

Ahogy a nevében is benne itt nulláról kód segítségével építik fel az oldalt. Ezt az opciót nem ajánlom egyik cégnek sem mivel akár kétszer / háromszor drágább, mint a fent felsoroltak, arról nem is beszélve hogy ha a fejlesztő egyszer eltűnik, nehéz másik programozót találni, hogy átvegye mások kódját és dolgozzon benne. Természetesen ha egy weboldalról vagy egy webshopról van szó és olyan egyedi igényeid lennének, amit mondjuk egy WordPress rendszerrel nem lehetne megoldani (zárójelben hozzátenném kevés ilyen eset van), akkor jön ez az opció számításba.

Ezek lennének azok a fontos dolgok amikre mindenképpen érdemes figyelni egy landing oldal készítésekor. Ahhoz hogy egy jó lead generáló landing oldalt tudj létrehozni a fentiekre mindenképpen figyelj oda.

Amennyiben kérdésetek van, vagy szükségetek lenne segítségre a témával kapcsolatban, keressetek minket bátran

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás