Lead-generálás:
kötelező és kerülendő lépések

4
get more leads felirat-lead-generálás

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 4 perc

A lead generálás egyre nagyobb figyelmet kap a cégek életében, nem véletlenül. A potenciális ügyfelek generálása minden B2B szervezet központi eleme, ami az elengedhetetlen és megbízható bevétel elérésében érdekelt. Ez egy rendkívül fontos téma, ezért összeszedtük nektek a kötelező és kerülendő lépéseket!

Do more felirat IMac-en

Mi is az a lead? És mit jelent a lead-generálás a Social Selling tevékenységben?

A “lead” kifejezésnek számtalan értelmezése van, ebben a cikkben arról lesz szó, hogy mi mit értünk alatta. Abban biztos vagyok, hogy a legtöbben valami nagyon hasonlóra gondolunk és a lead mára már egy alapvető fogalom az online marketingben.

A lead olyan személy vagy cég, aki valamilyen érdeklődést mutat a vállalatunk terméke vagy szolgáltatása iránt,  így könnyen vásárló válhat belőle. Olyan személyt tekintünk leadnek, aki már nem csak hogy hallott a cégünkről, hanem történt egy kezdeti kommunikáció, ami többféleképpen mutatkozhat: például kikért egy ajánlatot, aminek következtében megadta néhány személyes adatát vagy feliratkozott egy workshopra.

IQL (information-qualified lead): Ez a legkorábbi szakasz. A lehetséges vásárló itt adja meg az adatait valamilyen hasznos információért (pl.: e-book, ingyenes képzés) és már információt szereztek a márkádról. Ilyenkor érdemes felajánlani valamilyen kedvezményt, ajánlatot a személyes információk megszerzése érdekében (pl. név, e-mail cím)

MQL (marketing-qualified lead): Ezen érdeklődök már kezdenek elcsábulni a vásárlás irányába, folyamatos érdeklődést mutatnak a branded iránt. A “marketing által kvalifikált lead” azt jelenti, hogy valaki például feliratkozott a hírleveledre, elkezd érdeklődni, hogy hogyan tudná a cég megoldani az ő problémáját.

SQL (sales-qualified lead): Ha a lead érdeklődését mutatja a bemutatott termékeid, szolgáltatásaid irányába akkor kerül be ebbe a kategóriába. Ebben a fázisban az idő egy nagyon kritikus pont, minél hamarabb keresik fel a leadeket, annál nagyobb eséllyel válhat belőlük ügyfél! Készülj az értékesítésre!

Mit jelent a lead-generálás? Mi a szerepe ebben a LinkedIn-nek?

A lead-generálás pontosan az aminek hangzik: az a folyamat, amikor egy cég megpróbál minél több potenciális leadet generálni az ügyfelei, vagy saját maga számára. A lead generálás a gyakorlatban különböző technikák használatát jelenti, amivel a weboldaladra, landing oldaladra vonzod az embereket. 

Alap esetben leadek mindig lesznek a cég életében, mert vannak érdeklődők akik maguktól találnak rád vagy jöhetnek meglévő ügyfelek ajánlásaiból is. Állandó probéma az, hogy leadből sosem elég, ezért van szükség különböző lead-generáló tevékenységre. Az összes közül az egyik legmodernebb személyes kedvencünk: a social selling.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a tevékenységről és a LinkedIn fontosságáról. A platformnak hatalmas szerepe van a B2B ügyfélszerzésben, hiszen a  legtöbb vállalat és lehetséges személy rendelkezik szakmai profillal a felületen.

Villanykörte íróasztalon gépelő férfi kezei mellett

Milyen kihagyhatatlan lépései vannak a lead-generálásnak?

Számos lépés sorozat és taktika olvasható ezzel kapcsolatban, mindenki egy kicsit máshogy csinálja, de van egy alapvető működési elve. Mégis hogyan generálj leadeket online?

Hatékony lead-generálási eszközök napjaink digitális világában:

Social Media – Lehetőségek vonzása organikus és fizetett közösségi média marketing tevékenységekkel. Légy aktív a közösségi média felületein!

Workshop – Oktatási és ismeretterjesztő foglalkozások készítése, amelyekre elérhetőségi adatokkal feliratkozhatnak, regisztrálhatnak! Hirdesd a közösségi mediában a webinárokat!

Tartalomgyártás – Készíts szakmai blog cikkeket, amelyekkel fenntarthatod a weboldalad és a közösségi terek aktivitását!

Social Selling – Egy olyan potenciális ügyfeleket generáló technika, ahol az értékesítők közvetlenül lépnek kapcsolatba a potenciális ügyfelekkel a közösségi média platformjain.

Landing Page – Egy weboldal amire meghatározott céllal érkeznek az emberek. Habár érkező oldalt többféle célból is létrehozhatunk, a leggyakoribb, hogy leadeket akarunk vele generálni.

PPC – Fizetett hirdetések futtatása olyan keresőmotorokon, amelyek meghatározott kulcsszavakat céloznak meg, azaz összhangban állnak a vásárlási szándékkal.

wrong way tábla

Milyen hibákat kell elkerülni a lead generálás során?

Ne kezdj el posztolgatni a nagyvilágba!

Alaposan elemezd a közönséget, találd meg, hogy pontosan mit szeretnének megtudni, végezz mélyreható kutatást, hogy a lehető legjobb tartalmat hozd létre, amely közvetlenül a célpiacra irányul.

Gondold át, milyen kulcsszavakat használhatnak, legyen stratégiai a posztolás amennyire csak lehet, törekedj arra, hogy gyorsan és egyszerűen megtalálják a tartalmat. Szánj időt a tartalom létrehozására, minőségi tartalommal sikeresebb lehet a lead-generálásban!

Ne bonyolítsd túl a dolgokat!

Ha túlbonyolítod, elriaszthatod az embereket és csökkenhet a potenciális ügyfelek megszerzésének esélye, ami viszont csökkentheti a lead-generálásnak a sikerességét. A legtöbb ember jól reagál a rövidebb szövegekre, mivel nem csak gyorsabban, de könnyebben is meg tudja emészteni az információt.

Ne vásárolj listákat!

A potenciális ügyfelek generálása fontos, de ne ess kísértésbe, hogy bármi áron megszerezd őket. A minőség kulcsfontosságú, ezért kerüld az e-mail listák vásárlását! 

Inkább fókuszálj a valódi célközönség megtalálására, akiknek valóban értéket tudsz teremteni!

Ne légy türelmetlen, ha az eredmények nem jönnek azonnal!

Nagyon könnyen frusztrálttá és türelmetlenné tehet, ha a próbálkozások nem működnek. Időbe telik a lead-generálás megfelelő kialakítása: próbálkozások és tévedések, ugyanakkor hatalmas mennyiségű tudás, amit gyűjthetsz ezalatt!

A siker kulcsa a türelmesség! Bár ezt nehezebb mondani, mint megtenni. Az első eredmények akár hónapokba telhetnek, de azután fenntarthatóvá és kiszámíthatóvá válnak.

Mi történik, miután valaki leaddé válik? 

A tevékenység ezen szakaszában beszélünk lead gondozásról, ami lényegében a kapcsolatépítés egy formája, ami során közted és a potenciális ügyfeled közötti kapcsolatod alakítod ki. Ilyenkor az a cél, hogy a rendszeres kommunikációval egy komoly érdeklődővé alakítsd a viszont. A lead gondozás egy kritikusan fontos tényezője annak, hogy később vásárlóddá váljon a most még érdeklőből.

Mi mindig naprakészen állunk rendelkezésre a blogunkon illetve érdekes tartalmat osztunk meg a LinkedIn oldalunkon is!

Ha a social sellinggel kapcsolatban támadna kérdésed és szeretnél belekezdeni céged számára a lead generálásba, keress fel minket bizalommal!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jogi dokumentumok elfogadása

Legújabb bejegyzéseink

Kérj ajánlatot!

Jogi dokumentumok elfogadása