Tartalomjegyzék

Linképítés felirat angolul egy füzetben
5 perc /

Linképítés kezdőknek: a leggyakoribb
hibák, amiket elkövethetsz

Tartalomjegyzék

Ha érdekel a SEO, vagy szeretnéd a webáruházad vagy weboldalad bizonyos kulcsszavakkal a Google találati listájának első oldalán tudni, akkor már biztos találkoztál a linképítés kifejezéssel. A linképítés elsőre egyszerűnek hangozhat, ám ha nem figyelsz oda, nem lesznek értékes, releváns linkjeid, csak spam jellegű tucatlinkek, amiket a Google egyáltalán nem értékel, sőt! Cikkünkben most abban segítünk neked, hogy milyen hibákat érdemes kezdőként elkerülni, ha linképítésre kerül a sor!

Tisztázzuk mi tartozik a linképítésbe!

A linképítés gyakorlatilag az oldaladra más weboldalakról mutató linkek megszerzését jelenti. A SEO-ban ezeket backlinkeknek hívjuk és különböző értékekkel bírnak. Ha például egy magas autoritású site-ról kapsz linket, az sokkal jobban erősíti az oldalad, mintha egy tucatlinket szereznél egy kevésbé erős oldalról.

A Google szerint a releváns és megbízható oldalak azonosításának fontos része az, hogy megértsük, azok tartalmaira hivatkoznak-e más kiemelkedően teljesítő, megbízható weboldalak. 

De miért is fontos a linképítés?

Ha a weboldaladnak van blogja – és miért ne lenne? hiszen az is a SEO-d erősíti -, akkor biztosan rendszersen osztasz meg rajta a tevékenységeddel kapcsolatos értékes tartalmakat. Ezek azonban önmagukban még nem érnek el magas autoritást, főleg akkor nem, ha a site-od is viszonylag új és még nem nagyon kapott backlinkeket. A backlinkek pedi gyakorlatilag szavazatként működnek: más site-ok a backlinkekkel a Google szemében arra szavaznak, hogy megbízható, értékes tartalmat közölsz az oldaladon.

A több backlinkkel rendelkező oldalak gyakrabban érnek el jó helyezést a keresési találatok között, ezért fontos, hogy te is olyan tartalmakat közölj, amelyekre érdemes linkelni, és foglalkozz tudatosan a linképítéssel: azaz vess be linképítési stratégiát.

Hogyan működik a linképítés?

A linképítésnek számos formája van, ide tartozik például a guest posztolás, a social media posztok, a konkurensek backlinkjeinek felkutatása és azok megszerzése. Vannak olyan backlinkek, amelyek nem annyira értékesek, de alapot adhatnak a linkportfóliódnak. Ilyen manuális linképítési stratégia, ha például a site-oddal beregisztrálsz katalógus oldalakra (pl: startlap), vagy szakmai fórumokon helyezel el hozzászólásban linket.

A linképítést azonban mindig a minőségi content előállítása kell, hogy megelőzze. Hiszen hiába van több ezer backlinkje egy blogcikkednek, ha abban nincs valódi információ, ami a felhasználók számára hasznos lehet. Ezt ugyanis nem csak a felhasználók, hanem a Google is észreveszi és nem fog az elsők között rangsorolni. Másrészt ha kiváló tartalmakat gyártasz, a linképítés is könnyebb lesz, a különböző site-ok is szívesebben linkelnek az oldaladra.

Milyen hibákat kerülj el linképítés során?

  1. Hiba: rossz anchor textet, vagy mindig ugyanazt az anchor textet használod
  2. Hiba: spam linkekkel próbálod erősíteni az oldalad
  3. Hiba: megfeledkezel a belső linkelés fontosságáról
  4. Hiba: nem jó oldalakkal veszed fel a kapcsolatot

1.Hiba: Rossz anchor textet alkalmazol

Az anchor text vagy magyarosan horgonyszöveg azt a kifejezést vagy szókapcsolatot jelöli, amire a link kerül. Például ebben a cikkben a SEO szó anchor textként működik és az összefoglaló SEO cikkünkre mutat.

Probléma az anchor texttel, a linképítés során, ha túl általános vagy nem jól kiválasztott kulcsszót használsz. Például, ha a Marketing Astro a marketing szóra kezd el linket építeni, az nem jó, mert egyrészt nem írja le elég pontosan a tevékenységünket, másrészt túl általános is. A digitális marketing kulcsszó viszont már jobban használható anchor textként, hiszen sokkal több köze van ügynökségünk tevékenységéhez. Ha nem tudod, hogy milyen anchor textet használj, akkor olvasd el cikkünket a kulcsszókutatásról, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot és részletes content tervvel segítünk felépíteni a linképítési stratégiád.

Természetesen nem minden esetben tudod irányítani, hogy milyen horgonyszövegek utalnak az oldaladra: például természetes módon szerzett linkek esetén a másik oldal szövegének írója dönti el, hogy hova teszi a linket. Viszont amikor tudatos linképítésről van szó, kulcsfontosságú észben tartani a relevancia szempontját. Olyan anchor textet érdemes választanod, amely természetesen illeszkedik a mondat és bekezdés kontextusához. Ha spam-szerű vagy erőltetett horgonyszöveget használsz, az akár a Google szemében is gyanús lehet. Használj ezért változatos, de releváns anchor texteket, hogy minél természetesebb és értékesebb backlink profilt építhess!

A linképítés olyan, mint a gombostűk összekötögetése

2.Hiba: spam linkeket használsz

Mindannyian láttunk már spam linkeket. Biztosan te is találkoztál már értelmetlen megjegyzésekkel egyes blogokon és webhelyeken, amelyekben volt valamilyen link. Ez spamelés, és a Google bünteti azokat a webhelyeket, amelyek spam linkeléssel próbálnak előrébb kerülni a rangsorban. A Google erre vonatkozó algoritmus frissítéséről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

A manuálisan vagy automatikusan szoftverekkel megosztott spam linkek nem segítik a rangsorolást, mert a Google gyorsan felismeri az ilyen ismétlődő tartalmak nyomait az interneten. A linkekre vonatkozó büntetésekkel pedig nem viccel a keresőóriás, kemény hátrány érhet, ha spam linkekkel dolgozol. A Google ugyanis akár teljesen el is távolíthatja webhelyed az indexelésből – vagyis nem fogsz megjelenni a keresési találatok között, mert a Google szemében gyakorlatilag nem létezik az oldalad -, ami az organikus forgalom jelentős csökkenését eredményezheti.

Ha szeretnéd elkerülni, hogy egy rosszakaród vagy valamilyen automatizmus spam linkeket építsen az oldaladra, használ link portfólió elemző szoftvereket. Mi például a SEMrush backlink elemző szoftverével szoktuk ellenőrizni a meglévő backlinkeket. Ha valamilyen link spamnek tűnik, akkor vedd fel a kapcsolatot a site-tal, hogy vegyék le a linket, vagy Google Search Console-ban ki is zárhatod azokat – persze ezzel is érdemes óvatosan bánni! Az egészséges linkportfólió ugyanis változatos linkekből áll, nem csak a legmagasabb autoritású oldalakról érkező linkek alkotják.

3.Hiba: hanyagolod a belső linkelést

Nem csak a külső linkek mutatják meg a weboldalad minőségét! A belső linkek (amik a saját oldaladon belül linkelnek egymásra) szintén fontosak a linképítési stratégia kidolgozásakor. Ezek az oldalak SEO értéket adnak át egymásnak, így mindig a stratégiailag legfontosabb contentekre érdemes visszalinkelni a kisebb bejegyzésekből. Persze csak ott, ahol releváns!

Sok weboldal tulajdonos nem veszi figyelembe az oldala linkszerkezetét, de ha az megfelelően van felépítve, pontos kulcsszavakat használ anchor textként, az a Google számára is megkönnyíti az oldal feltérképezését és megértését, ráadásul a felhasználókat is segíti egy-egy témának a megértésében.

Ezért mindig fontos egy-egy content megírása előtt, hogy azzal mely kulcsszóra szeretnél rangsorolni! Például ebből a cikkből a SEO szóra mindig a Marketing Astro összefoglaló SEO cikkét linkeljük, mert az arra a kulcsszóra íródott. Minden kisebb, ebbe a szakterületbe tartozó szövegből visszalinkelünk az összefoglaló cikkre, azzal is erősítve azt, hiszen így az új cikkek ereje hozzáadódik az általunk erősíteni kívánt tartalomhoz.. A kisebb cikkeknek azonban szintén van saját kulcsszavuk, ennek a cikknek például a linképítés. Ha pedig más keresőoptimalizálással foglalkozó cikkben is megemlítjük majd a linképítést, akkor azt anchor textként alkalmazzuk és ezt a cikket linkeljük majd rá.

Harmatos pókháló

4.Hiba: Nem a megfelelő oldalakra építesz linket

A linképítés során releváns linkpartnereket kell találnod, és meg kell győznöd őket arról, hogy a webhelyedre mutató hivatkozás előnyös számukra

A legtöbbre ilyen helyzetekben blog bejegyzésekkel mehetsz, hiszen egyrészt arra szívesebben linkelnek más oldalak, mint mondjuk a főoldaladra vagy egy termékoldalra, mert több értéket vagy információt látnak benne, ráadásul az adott téma kapcsán a blog cikk relevánsabb is lehet.

Ezért tehát ne arra fókuszáld az energiád, hogy egy-egy termékoldalra vagy kategória oldalra építesz linkeket, hanem a blog tartalmakon keresztül próbáld a forgalmad növelni!  A blog cikkeket ugyanis könyebb egy-egy adott kulcsszóra optimalizálni és jobban vonzzák a felhasználókat. Ennek eredménye pedig márkatudatosság lesz, ami segít a rangsorolásban is, erősíti a márkád és növeli az oldalad organikus forgalmát.

A megszerzett linkek a domain autoritását növelik, ami minél magasabb, a Google annál nagyobb eséllyel fogja az oldalt az elsők között rangsorolni. Ha egy blog cikkre vezető backlinket megszerzel, az a teljes oldal autoritását növeli, a link erejét pedig a megfelelő – fentebb már említett – belső linkelési stratégiával arra az oldalra irányíthatod, amit valóban erősíteni szeretnél.

Ha a linképítésben további kérdéseid vannak vagy segítségre van benne szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk beindítani a tevékenységet!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás