Tartalomjegyzék

Google search
7 perc /

Merchant Center útmutató

Tartalomjegyzék

Online kereskedőként könnyedén feltöltheted termékeit képekkel, árakkal és egyéb információkkal a Merchant Centerbe, amelyeket a Google ezután megmutat a potenciális vásárlóknak. Ebben az útmutatóban mindent megtudhatsz mindent, a fiók beállításától kezdve a termékadatfolyam létrehozásáig és kezeléséig. 

Fedezd fel, hogyan segít a Google Kereskedői Központ abban, hogy szélesebb közönséget érj el, optimalizáld a Google Shopping jelenléted, és betekintést nyerj termékeid teljesítményébe. 

Google search

Mi az a Google Merchant Center?

A Google Merchant Center egy hatékony platform, amelyet a Google azért fejlesztett ki, hogy segítse a kereskedőket és a vállalkozásokat a Google Shopping és a profi Google Ads kampányokban felhasználható termékadataik kezelésében. 

Központi csomópontként szolgál, ahová a termékinformációkat feltöltik, rendszerezik és betáplálják a Google hirdetési rendszerébe. Ez lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy részletes terméklistákat hozzanak létre, amelyek mind a fizetett hirdetésekhez, mind a Google organikus keresési eredményeihez felhasználhatók.

Központi szerep a Google Shopping hirdetésekben

A Google Merchant Center a Google Shopping hirdetések gerince. Itt találhatók a Google Shopping kampányok alapjául szolgáló strukturált termékadatok, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy célzott hirdetésekkel érjék el a potenciális vásárlókat. 

Ezek az adatok jellemzően „termékadatfolyamba” szerveződnek, amely egy vagy több termékre vonatkozó kritikus információkat tartalmazó fájl. A Kereskedői Központon keresztül ez az adatfolyam kapcsolódik a Google Hirdetésekhez, lehetővé téve a kereskedők számára a Bevásárló kampányok létrehozását és a termékek láthatóságának kezelését a Google platformjaidon.

Rejtett funkció: Organikus terméklisták

A Google Merchant Center egyik kevésbé ismert funkciója, hogy a platformra feltöltött termékek fizetett hirdetés nélkül, organikusan is megjelenhetnek. Ez az organikus láthatóság előnyös azon kereskedők számára, akiknek esetleg nincs nagy hirdetési költségvetésük, vagy akik további költségek nélkül szeretnék növelni online jelenlétüket. 

Így működik a dolog:

 • Organikus kijelző: Miután feltöltötted termékadataidat a Kereskedői Központba, a Google indexelheti a termékeket, és megjelenítheti azokat a Google Shopping organikus keresési eredményeiben. Ez a láthatóság olyan tényezőkön alapul, mint a relevancia és a felhasználói szándék, lehetővé téve, hogy termékeit szélesebb közönség fedezze fel.
 • Nincs szükség hirdetési kiadásokra: Felmerülhet benned, hogy megtérülnek-e a hirdetéseid? Az organikus megjelenítés nem igényel hirdetési kiadásokat, így vonzó lehetőség a kisebb vállalkozások vagy a Google Shoppinggal próbálkozók számára. Ez a funkció kiegészítheti a fizetett kampányokat is, mivel további megjelenést biztosíthat plusz költség nélkül.

Rugalmasság és ellenőrzés

A Google Kereskedői Központ rugalmasságot és ellenőrzést biztosít a kereskedőknek a termékadataik felett. Kezelheted terméklistáid, frissítheted az információkat, és testre szabhatod az olyan részleteket, mint a termékleírások, árak és képek. Ez az ellenőrzési szint biztosítja, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, és összhangba kerüljenek a márkaépítéssel.

Emellett a Kereskedői Központ lehetővé teszi, hogy szabályokat hozz létre és feltételeket állíts be a termékadataidhoz, így még nagyobb ellenőrzést biztosít a megjelenített termékek és azok megjelenési módja felett. Ez a rugalmasság elengedhetetlen a következetes online jelenlét fenntartásához és annak biztosításához, hogy terméklistáid megfeleljenek a Google követelményeinek.

hairstylist trimming hair of the customer in a bea 2023 11 27 04 53 52 utc min

Mik a Merchant Center előnyei?

A Google Merchant Center egy sokoldalú platform, amely számos előnyt kínál az online kereskedőknek és vállalkozásoknak. Azáltal, hogy központi központot biztosít a termékadatok kezeléséhez és integrálódik a Google Shoppinggal, a Kereskedőközpont segíti a vállalkozásokat abban, hogy nagyobb közönséget érjenek el, célzott hirdetési kampányokat hozzanak létre, és hatékonyan kezeljék a termékinformációkat. 

Kiterjedt elérés

A Google az egyik legszélesebb körben használt keresőmotor és online hirdetési platform a világon, napi több milliárd kereséssel. A Google Kereskedői Központ használatával hozzáférést nyerhetsz ehhez a hatalmas felhasználói bázishoz. A terméklistáid megjelenhetnek a Google Shopping találataiban, így potenciálisan nagyobb közönséget érhetsz el. Ez a széleskörű elérés nagyobb forgalmat generálhat online áruházad számára, és növelheti az értékesítési lehetőségeket.

Google Shopping integráció

A Merchant Center integrációja a Google Shoppinggal jelentős előny. A Google Shopping egy kifejezetten kereskedelmi keresésekhez tervezett platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a termékek összehasonlítását, az értékelések olvasását és az árak ellenőrzését. 

Azzal, hogy feltöltöd termékeid a Kereskedői Központba, azok alkalmassá válnak a Google Shopping listázásra. Ez az integráció lehetővé teszi, hogy a potenciális vásárlók könnyebben megtalálják a termékeidet, és megalapozott vásárlási döntést hozhassanak.

Hirdetések testreszabása

A Kereskedőközpont lehetővé teszi, hogy az általad feltöltött termékadatok alapján testreszabott hirdetéseket hozz létre. A Google ezeket az adatokat személyre szabott hirdetések létrehozásához használja, így azok relevánsabbak lesznek a célközönség számára. 

Ez a személyre szabás növeli annak valószínűségét, hogy a felhasználók foglalkoznak a hirdetéseiddel, ami magasabb átkattintási arányt és potenciálisan több konverziót eredményez. A Google Adsben Shopping-kampányokat is létrehozhatsz, amelyekkel konkrét termékeket népszerűsíthetsz, és forgalmat irányíthatsz online áruházadba.

Teljesítményelemzés és optimalizálás

A Merchant Center másik fontos előnye a teljesítményelemzési és optimalizálási funkciók. Nyomon követheted termékeid és hirdetéseid hatékonyságát, figyelemmel kísérve az olyan mérőszámokat, mint a megjelenések, kattintások és konverziók. 

Ez az adatvezérelt megközelítés lehetővé teszi, hogy finomítsd hirdetési stratégiáid, a kiemelkedő teljesítményű termékekre összpontosíts, és ennek megfelelően gondold át a költségvetésed. Ezen információk birtokában megalapozott döntéseket hozhatsz a Google Shopping kampányok optimalizálása érdekében.

Termékadatok kezelése

A termékadatok kezelése összetett feladat lehet, különösen a kiterjedt árukészlettel rendelkező vállalkozások számára. A Google Merchant Center leegyszerűsíti ezt a folyamatot, mivel központi platformot biztosít a termékinformációk kezeléséhez és frissítéséhez. 

Könnyedén frissítheted az árakat, a készletszinteket, a termékleírásokat és a képeket. Ez a központi irányítás biztosítja, hogy terméklistáid pontosak és következetesek legyenek a Google Shoppingban, csökkentve a láthatóságot befolyásoló hibák kockázatát. 

Helyi kávézó

Merchant Center fiók létrehozása

A Google Merchant Center fiók létrehozása az első lépés a Google Shopping eléréséhez. Ez a folyamat egyszerű, és lehetővé teszi, hogy gyorsan megkezdd a termékadatok feltöltését és kezelését. 

1. lépés

A kezdéshez látogass el a Google Kereskedői Központ regisztrációs felületére a Merchant Center belépéshez. A platform egyelőre még nem érhető el magyar nyelven, de a regisztrációs folyamat intuitív és könnyen követhető. 

2. lépés

A zökkenőmentes élmény érdekében ajánlott ugyanazt az e-mail címet használni, amelyet a Google Ads esetében is használsz. Így nem kell több fiókot kezelned, illetve a különböző Google-szolgáltatások elérésekor nem kell ki- és bejelentkezned. Egyetlen e-mail cím használata a Kereskedői központ fiókjának a Google Adshez való összekapcsolásának folyamatát is leegyszerűsíti.

3. lépés

A regisztrációs oldalra érve meg kell adnod a vállalkozásod adatait. Ezek közé tartozik a vállalkozás neve, fizikai címe és elérhetősége. Ezek az adatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Google hitelesítse vállalkozásod, és pontos információkat biztosítson a Google Shopping listáin.

4. lépés

Miután megadtad vállalkozásod adatait, beállíthatod a Kereskedői Központ fiókod brandingjét. Ez magában foglalja a vállalkozásodat reprezentáló színséma kiválasztását és a vállalati logó feltöltését. Ezt a márkaarculatot fogod használni a terméklistáidon és a Google Shopping kampányokban, ezért fontos, hogy biztosítsd, hogy összhangban legyen az üzleti identitással.

5. lépés

Az utolsó beállítási lépés a Merchant Center fiókodnak az összekapcsolása a Google Hirdetésekkel. Ez a kapcsolat lehetővé teszi a Google Shopping kampányok létrehozását és a hirdetési erőfeszítések zökkenőmentes kezelését. Kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat a kapcsolódási folyamat befejezéséhez, amely általában a Google Ads fiókodnak kiválasztását jelenti egy listából, vagy a fiók azonosítójának megadásával.

6. lépés

Annak biztosítása érdekében, hogy a Kereskedői központ fiókodhoz kapcsolódó webhely tulajdonjoga a tied legyen, a Google kérheti, hogy ellenőrizd a webhelyed. Ez a lépés magában foglalhatja egy meta-tag hozzáadását a webhelyed kezdőlapjához vagy egy HTML-fájl feltöltését a szerverre. 

Ha több segítségre van szükséged látogass el a Merchant Center súgójába.

Merchant Center feed elkészítése

A Google Kereskedelmi Központ szíve a termékadatfolyam. Ez egy strukturált adatfájl, amely részletes információkat tartalmaz egy vagy több termékről, beleértve a termék nevét, leírását, árát, raktárkészletének állapotát és képeit. Ez az adatfolyam teszi lehetővé, hogy a Google indexelje termékeidet a Google Shopping és más hirdetési kampányok számára. 

Mi az a termékadatfolyam?

A termékadatfolyam egy olyan fájl, amely strukturált termékinformációkat tartalmaz a Google Merchant Center által olvasható formátumban. A termékadatfolyamok általános formátumai közé tartozik a CSV (vesszőkkel elválasztott értékek), az XML (kiterjesztett jelölőnyelv) és más strukturált fájlformátumok. 

A feed adatforrásként szolgál a Google Merchant Center számára, lehetővé téve, hogy termékinformációidat egyetlen helyről kezeld és frissítsd. Ezeket az információkat ezután a Google Shoppingban és más Google platformokon történő megjelenítéshez használják fel a termékeid.

Kristály bolt

Milyen információknak kell szerepelniük a termékadatban?

A Google Kereskedői Központ számára termékadatfolyam létrehozásához minden egyes termékhez bizonyos szükséges információkat kell megadnod. Ezek az információk segítenek a Google-nek kategorizálni és pontosan megjeleníteni termékeid. Íme néhány kulcsfontosságú elem, amelyeknek szerepelniük kell a termékadatfolyamban:

 • Termék azonosító: A termék azonosítója: Egyedi azonosító minden egyes termékhez.
 • Termék címe: A termék neve, ahogyan az a Google Shoppingban megjelenik.
 • Termékleírás: A termék részletes leírása.
 • Termékkategória: A termék Google által meghatározott kategóriája.
 • Ár: A termék eladási ára.
 • Elérhetőség: A készlet állapota (pl. raktáron, kifogyott vagy előrendelés).
 • Link: Egy közvetlen URL-cím a termék oldalára a weboldaladon.
 • Képes hivatkozás: A termék képének URL-címe.
 • Márka: A termék márkaneve.
 • Ez csak néhány a szükséges elemek közül. A termék típusától függően további információkra is szükség lehet, mint például GTIN (Global Trade Item Number), MPN (Manufacturer Part Number) vagy szín.

Terméktovábbítás létrehozása

A termékadatfolyam létrehozása egyszerű vagy összetett lehet, attól függően, hogy milyen platformot használsz az e-kereskedelmi webhely kezelésére. Ha olyan platformokat használsz, mint a Shoprenter, az Unas vagy a WooCommerce, akkor általában néhány kattintással létrehozhatsz egy termék feed. Ezek a platformok beépített eszközöket vagy bővítményeket kínálnak a termék feed automatikus létrehozásához, így időt és energiát takaríthatsz meg.

Ha azonban egyedi fejlesztésű e-kereskedelmi platformot vagy kevésbé elterjedt rendszert használsz, a termékadat létrehozásához szükség lehet egy programozó segítségére. Ez a folyamat magában foglalja a termékadatok megfelelő tápformátumba való leképezését, és annak biztosítását, hogy minden szükséges mezőt tartalmazzon. 

A termékadat feltöltése és ellenőrzése

Miután létrehoztad a termékadatfolyamot, a következő lépés annak feltöltése a Google Kereskedői Központba. A feltöltés után a Google validálja és ellenőrzi a hibákat vagy eltéréseket. Ez az érvényesítési folyamat biztosítja, hogy a termékadatok megfelelnek a Google követelményeinek, és alkalmasak a Google Shoppinghoz. Ha hibákat talál, a Google részletesen tájékoztat arról, hogy mit kell javítani..

Merchant Center Next

A Google Merchant Center Next jelentős előrelépés abban, ahogyan a kereskedők kezelik termékadataikat a Google-on. A Google Marketing Live 2023 rendezvényen bejelentett új verzió a termékadatok létrehozásával és kezelésével kapcsolatos kihívásokat kezeli. A hagyományos termék feedek létrehozása összetett és időigényes lehet, gyakran technikai szakértelmet vagy külső segítséget igényel. A Merchant Center Next célja, hogy egyszerűsítse ezt a folyamatot azáltal, hogy a termékadatokat automatikusan importálja közvetlenül a kereskedő weboldaláról.

Miért nagy dolog ez?

A hagyományos termékadat-generálás sok kereskedő számára jelenthet akadályt, különösen a technikai háttérrel nem rendelkezők számára. Az adatformázási hibák, a hiányzó információk vagy a termékek helytelen kategorizálása a feed elutasításához vagy pontatlan listázáshoz vezethet. Az automatikus importálási funkció ezeket a problémákat úgy oldja meg, hogy a termékinformációkat közvetlenül a forrásból, azaz a weboldaladról nyeri. Ez a megközelítés nemcsak a pontosságot biztosítja, hanem a kereskedők számára is leegyszerűsíti a folyamatot.

A Merchant Centerről röviden

A Google Merchant Center egy hatékony eszköz az online kereskedők számára, akik szeretnék kiterjeszteni elérésüket és javítani termékeik láthatóságát a Google platformjain. Lehetővé teszi a termékadatok feltöltését, a hirdetések testreszabását és a Google Shoppinggal való integrációt. A Kereskedőközpont előnyei széleskörűek, a Google hatalmas felhasználói bázisának kihasználásától kezdve a személyre szabott hirdetések és a teljesítményelemzés biztosításáig.

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás