Tartalomjegyzék

Hashtag fogalma Photo by OhTilly
6 perc /

Mi a #hashtag, és hogyan használd?

Tartalomjegyzék

A hashtagek átalakították a mai digitális ökoszisztémában a kommunikáció és a tartalmakkal való interakció módját. Az online élményünk alapvető részévé váltak, és megváltoztatták azt a módot, ahogyan felfedezzük, kategorizáljuk a releváns információkat. 

A #-ek megértése és sikeres használatuk elengedhetetlen mindazok számára, akik azt remélik, hogy átkelhetnek a hatalmas információtengeren, és hallatni tudják hangjukat a digitális szférában. 

Ebben a cikkben igyekszünk minden olyan kérdést megválaszolni, ami felmerülhet benned a témát illetően. 

A hashtag definíciója

A hashtag az egy szó vagy egy kifejezés, amelyet a „#” szimbólum, közismert nevén a kettőskereszt előz meg. A közösségi média platformokon a tartalom kategorizálására használt metaadat címke, amely meghatározott témák vagy témakörök alapján osztályozza a tartalmat. 

Amikor egy hashtaget hozzáadnak egy bejegyzéshez, akkor az egy kattintható linkké válik. Ez a funkció pedig lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felfedezzenek más, ugyanahhoz a témához kapcsolódó bejegyzéseket.

Történelem és evolúció

A hashtag fogalmát 2007-ben Chris Messina tette népszerűvé a Twitteren, aki javasolta, hogy a szimbólumot a kapcsolódó tweetek csoportosítására használják. 

A Twitter népszerűségét követően más közösségi oldalak is felismerték a bennük rejlő lehetőségeket, és a saját platformjaikon is alkalmazni kezdték. 2010-ben az Instagram folytatta az integrálásukat, amelyek segítségével aztán a felhasználók rendszerezhették fotóikat és videóikat. 2013-ban a Facebook is követte a példát, a tartalmak felfedezésének és megvitatásának megkönnyítése érdekében. 2018-ban a LinkedIn is bevezette, lehetővé téve a usereknek a szakmai témák követését és a velük való kapcsolattartást.

Ezek a hashtagek a modern kommunikációban mindenütt jelen vannak, mivel számos felületen széles körben használják őket. A felhasználók az önkifejezés, az elköteleződés és a tartalom felfedezésének eszközeként alkalmazzák.

A #-ek széleskörű használata a különböző közösségi média platformokon bizonyítja, hogy fontosak és hatékonyak a tartalmak szervezésében, a beszélgetések megkönnyítésében és a közös érdeklődési körrel vagy témákkal rendelkező felhasználók összekapcsolásában. 

A különböző felületeken való működésüknek megértése segíthet a felhasználóknak és a vállalkozásoknak abban, hogy kihasználják a bennük rejlő potenciált az online jelenlétük fokozása és a célközönséggel való eredményes kapcsolattartás érdekében.

Részletesebben a platformokról

Most járjuk körbe azt a 6 platformot, amelyek jelentősen kihasználják a hashtagek nyújtotta előnyöket.

Twitter hashtag Photo by Bastian Riccardi

Twitter

Ma már széles körben beépültek a platform ökoszisztémájába. A felhasználók a tweeteken belüli hashtagekre kattintva egy kapcsolódó bejegyzésekből álló feedet kaphatnak. A Twitter a trending hashtageket is megjeleníti, megkönnyítve a felhasználók számára a népszerű beszélgetések megtalálását, és az azokban való részvételt.

Instagram

A különféle posztok elérésének növelése érdekében a felhasználók #-eket beilleszthetnek be a fotóik vagy videóik leírásába, kommentjeikbe, de még a Storykba is. Továbbá lehetőség van bizonyos kulcsszavak követésére, ami abban segít, hogy olyan fiókok posztjait is láthassák, amelyeket bár nem követnek, de bizonyos posztjaik az érdeklődési körükbe tartoznak. 

Facebook

Bár a hashtagek később jelentek meg a Facebookon, mint más platformokon, azóta a szoftver szerves részét képezik. A felhasználók #-eket használhatnak, hogy posztjaikat könnyebben felfedezhetővé tegyék. Ha valaki egy ilyenre kattint a Facebookon, akkor megjelenik neki az ugyanezt a szót vagy kifejezést tartalmazó nyilvános bejegyzések feedje.

LinkedIn

A hashtageket azért adták hozzá a LinkedInhez, hogy a szoftvert használók követhessék a szakmai témákat, és kapcsolódhassanak hozzájuk. A vonatkozó szókapcsolat követésével hozzáférhetnek az iparágukhoz vagy érdeklődési körükhöz tartozó bejegyzésekhez, cikkekhez és vitákhoz. Ezek segítenek a szakembereknek értékes anyagokat találni és más specialistákkal kapcsolatba lépni.

TikTok

A TikTok nagymértékben a támaszkodik a kattintható kifejezésekre, mivel ezek segítenek a felhasználóknak új tartalmakat felfedezni. A userek gyakran vesznek részt hashtag-kihívásokban, amelyek során egy adott témához vagy trendhez kapcsolódó meghatározott kulcsszavakkal ellátott videókat készítenek és osztanak meg. 

Mindezek mellett a tartalomgyártók a népszerű #-ek használatával növelhetik posztjaik ismertségét, és potenciálisan több elkötelezettséget és követőt szerezhetnek. A felhasználók a TikTok Discover fülén a trending hashtageket is böngészhetik, hogy naprakészek maradjanak a legfrissebb témákban, és részt vegyenek a folyamatban lévő beszélgetésekben.

Pinterest

A Pinterest hashtagek hasznos eszközként funkcionálnak az új tartalom felfedezéséhez és kategorizálásához. A felhasználók ezekre keresetnek, hogy új Pinekre találjanak rá, hasonló tartalmak között böngészhessenek, és inspirációt szerezzenek bizonyos kategóriákon vagy témákon belül. 

Az aktívan posztolók növelhetik a Pinjeik láthatóságát, és nagyobb elkötelezettséget érhetnek el, ha releváns kulcsszavakat integrálnak a Pin leírásokba. A userek továbbá követhetnek bizonyos hashtageket, hogy testre szabhassák a feedjüket, és rendszeresen megtalálhassák az érdeklődési körüknek megfelelő Pineket.

Hogyan használd?

A hashtagek hatékony használata túlmutat azon, hogy egyszerűen csak beilleszted őket a bejegyzésekbe. 

Social media postok Photo by Merakist

Megfelelő és releváns #-ek alkalmazása

A kiválasztáskor ügyelj arra, hogy azok relevánsak legyenek a tartalom és a célközönség szempontjából. Keress olyanokat, amelyek valósághűen reprezentálják a poszt témáját, stílusát vagy tárgyát. Ez garantálja, hogy a tartalmadat a releváns emberek látják majd, és ez növelni fogja az elköteleződés esélyét.

Válassz specifikus #-eket az általánosakkal szemben. A specifikusak ugyanis nagyobb valószínűséggel érik el a témád iránt érdeklődő, egyedi közönséget. Ha például vegán desszertek receptjét osztod meg, akkor a #vegandesserts vagy #plantbaseddesserts hashtagek alkalmazása hatékonyabb, mint egy nagyobb témakör, például a #food használata.

Végezz kutatást a niechedhez kapcsolódó népszerű és trending kifejezések után. A releváns és divatos kifejezések azonosításában segítséget nyújthatnak az olyan eszközök, mint a közösségi média elemző szoftverek vagy a platformok által létrehozott hashtag-ajánlatok.

Mennyiség

Ahelyett, hogy egyszerre túl sokat választanál ki, inkább koncentrálj a kisebb számú, rendkívül releváns kifejezésekre. Törekedj az egyensúlyra, ugyanis ha túl sok hashtaget használnál, akkor az adott felület könnyen spamnek ítélheti meg a tartalmadat. 

Az ideális mennyiséget a platform határozza meg, és mindegyik social media felületnek megvannak a maga szabályai és etikettje. Az Instagram például legfeljebb 30-at engedélyez, míg a Twitter általában kettőt javasol.

Stratégiai használat a posztokban

A hashtageket természetesen mindenképp építsd be a posztok leírásaiba. Lehetőleg ne a szöveg legelejébe vagy a legvégébe helyezd el őket, helyette inkább tedd a szöveg részévé ezeket a kifejezéseket. Ezáltal a jelenlétük jóval természetesebb és felhasználóbarátabb lesz.

Közösség

Keress olyan hashtag-csoportokat, amelyek kapcsolódnak a szakmádhoz és/vagy az érdeklődési körödhöz. Kövesd be ezeket, így naprakész maradhatsz a legújabb párbeszédről, és ezáltal aktívan részt vehetsz a közösségben a bejegyzések lájkolásával, kommentálásával és megosztásával. Ezáltal kapcsolatokra és elismertségre tehetsz szert, és az említett közösség tagjaként megalapozhatod a sikeredet.

Vállalkozóként bátoríthatod a követőidet arra, hogy alkalmazzák a márkádhoz vagy a kampányodhoz tartozó #-eket, ezzel pedig további interakciót és forgalmat generálhatsz a profilodra. 

A social media szerves részét képezik a hashtagek Photo by dole777

Trending

Érdemes még odafigyelned a trending #-ekre is. A népszerű és felkapott témákhoz való csatlakozással növelheted a láthatóságot, új követőket szerezhetsz, és fontos vitákat kezdeményezhetsz.

Hashtag-etikett

Van néhány szabály, amit erősen ajánlott betartanod, ha sikerre szeretnéd vinni a social mediában. 

Kulturális különbségek

A helyes etikett betartása érdekében elengedhetetlen a használt kifejezések kontextusának és potenciális érzékenységének megértése. Még mielőtt aktívan posztolnál, tölts el egy kis időt azzal, hogy megismerd az adott # következményeit. Győződj meg róla, hogy a hashtag támogatja a kívánt üzenetedet, és nincs benne potenciálisan sértő vagy kényes felhang. 

Mindenképpen kerüld a kényes, megosztó vagy bántó kulcsszavakat. Emellett tartsd szem előtt, hogy ami az egyik kultúrában vagy országban rendben van, az egy másikban a kulturális eltérések és érzékenységek miatt nem biztos, hogy megfelelő. Ezért mindig alaposan gondold át, hogy milyen közösségnek tervezel posztolni.

Hashtag hijacking (hashtag eltérítés)

Azt a gyakorlatot, amikor egy híres vagy trending hashtaget független vagy önreklámozási célokra használnak fel, hashtag hijackingnek (eltérítésnek) nevezik. A megfelelő protokoll betartásához elengedhetetlen az éberség és ennek a gyakorlatnak az elkerülése. 

Ha mégis egy nagyon népszerű #-et alkalmaznál, akkor mindig végezd el előtte a szükséges kutatást, hogy megérthesd, honnan származik és mire szolgál a kifejezés. Győződj meg arról, hogy a bejegyzésed mindenképp releváns a témájához, vagy követi a # megadott célját

Tegyük fel, hogy a trending hashtageket csak önreklámozásra használnád, és nincs semmilyen kapcsolatuk az általad kitett poszt témájával vagy kontextusával. Ekkor fennáll a veszélye annak, hogy tisztességtelen színben tűnsz majd fel, és károsodhat az online hírneved.

A hashtag hijacking az egy valós fogalom Photo by Walls.io

Spam

A spamelés minden platformon komoly vétségnek számít, amiért akár büntetéseket is kaphatsz. Ezért aztán mindenképp érdemes kerülnöd. Ami a hashtaghasználatot illeti, spamnek minősülnek azok a tevékenységek, amikor egy poszt alá több kommentben sok-sok kifejezést adsz meg. Ráadásul úgy, hogy ezek nem kapcsolódnak szorosan a posztod témájához. 

A megfelelő etikett betartása érdekében fontos, hogy csak olyan #-eket alkalmazz, amelyek pontosan tükrözik a poszt tartalmát. A felhasználók irreleváns vagy hamis kifejezésekkel való félrevezetése csalódást, bizalomvesztést és a közösség távolságtartását eredményezheti. Ennek az az oka, hogy amikor a userek valamire kattintanak, akkor azt várják, hogy a témához kapcsolódó tartalmakat lássanak. Ha ez nem történik meg, az pedig elégedetlenséghez és frusztrációhoz vezethet. 

Tehát ajánlott, hogy a hitelesség és a bizalom megőrzése érdekében igazítsd a hashtagjeidet a valódi tartalomhoz. 

Összegzés

A hashtagek tehát fontosak a modern kommunikációban, mivel lehetővé teszik, hogy a közösségi médiában azonosíthatóak legyenek a releváns információk, és így a felhasználók felfedezzék azokat. A kifejezések használata megkönnyíti a tartalom felfedezését, fokozza az interakciót, és segíti a felhasználókat a beszélgetésekhez való csatlakozásban, valamint a másokkal való kapcsolatteremtésben.

A #-ek a Twitteren kezdődtek, és mára olyan platformokra is átterjedtek, mint az Instagram, a TikTok és a Pinterest. Alkalmazásuk során javasolt az olyan dolgok betartása, mint például a releváns szavak használata, számuk korlátozása a spammelés elkerülése érdekében, a stratégiai elhelyezés a bejegyzésekben, valamint a hashtag-közösségekkel való együttműködés. 

A kontextus megértése, az érzéketlen használat elkerülése, a hijackinggel szembeni óvatosság, a spamelés megakadályozása és a relevancia biztosítása mind az alapvető etikett gyakorlásának része. A magánszemélyek és szervezetek az alábbi elvek betartásával kihasználhatják a hashtagek előnyeit, javíthatják online jelenlétüket, és hatékonyan léphetnek kapcsolatba célközönségükkel.

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás