Tartalomjegyzék

Hírlevél feliratkozás
8 perc /

Mi a hírlevél és mitől jó?

Tartalomjegyzék

A mai digitális korban a hírlevelek az online kommunikáció szerves részévé váltak. Akár üzleti vállalkozás, akár nonprofit szervezet tulajdonosa vagy magánszemély vagy, aki szeretné megosztani szenvedélyét a világgal, a hírlevelek előnye mindenki számára tagadhatatlan. 

Ebben a cikkben megtudhatsz mindent a hírlevelekről, történelmükről és a mai korban betöltött rendkívül fontos szerepükről.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevelek történelmi háttere

A hírlevél nem új fogalom; gyökerei egészen a XVI. századig vezethetők vissza. Azokban a korai időkben a leveleket kézzel írták, és politikai és értelmiségi körökben terjesztették. Ezek a kézzel írott lapok értékes információforrásként szolgáltak, segítettek az embereknek kapcsolatot tartani és tájékozódni az őket körülvevő világról.

A „hírlevél” kifejezés a XVII. században vált népszerűvé, amikor olyan kiadványok kezdtek megjelenni, mint a „The English Mercurie”. Ebben az időben a hírlevelek döntő szerepet játszottak a hírek és politikai információk terjesztésében. Elsődleges kommunikációs eszközként szolgáltak, és tájékoztatták az embereket a jelentős eseményekről és fejleményekről, különösen olyan időszakokban, mint az amerikai forradalom és a polgárháború.

A XX. századba lépve a levelek fejlődtek, és a nyomtatott változatok széles körben elterjedtek a különböző iparágakban. A pénzügy, a marketing és számos más ágazat kezdett hírleveleket használni, hogy ügyfeleiket és befektetőiket naprakészen tájékoztassák a legújabb trendekről, termékekről és szolgáltatásokról. Ezek a nyomtatott levelek professzionálisabb jelleget kölcsönöztek a koncepciónak.

Régi level

Mit értünk a XXI. században a “hírlevél” kifejezésen?

A XXI. században, amikor hírlevélről beszélünk, elsősorban az e-mailekre gondolunk. Az e-mailek olyan digitális kiadványok, amelyeket közvetlenül a feliratkozók tárhelyére készítenek és kézbesítenek. Elérhetőségük, költséghatékonyságuk és a hatalmas globális közönség elérésének képessége miatt jelentős népszerűségre tettek szert. Vizsgáljuk meg az e-mailek néhány kulcsfontosságú jellemzőjét és előnyét a mai világban.

Az e-maiek számos olyan tulajdonságuk van, amelyek megkülönböztetik őket nyomtatott elődeiktől. Először is, digitális jellegük azonnali kézbesítést és hozzáférést biztosít. A világ bármely pontján tartózkodó személy pillanatokkal az elküldés után megkaphatja és elolvashatja az e-mailek. Ez a globális elérhetőség a nyomtatott levelek esetében elérhetetlen volt.

Az e-mailek másik jelentős aspektusa a tartalom személyre szabhatósága. A nyomtatott hírlevelek hasonló formában és tartalommal voltak kivitelezhetők, ellentétben az e-mail változatokkal, amelyek teljesen átformálhatók feliratkozói szegmensek érdeklődési körének megfelelően. Ez fokozza a kommunikáció relevanciáját és hatékonyságát.

Az e-mail hírlevelek az interaktivitás révén az elkötelezettség új szintjét teremtik meg. Gyakran tartalmaznak kattintható linkeket, beágyazott videókat és színes grafikákat, amelyek még vonzóbbá és informatívabbá teszik őket. Ez az interaktivitás azt is segíti az olvasók számára, hogy könnyen hozzáférjenek további forrásokhoz, és jobban megértsék az aktuális témát.

Az e-mailek gyakorisága és rugalmassága is figyelmet érdemel. A nyomtatott hírlevelek merev ütemezésével ellentétben az e-mailes változatok különböző időközönként – akár naponta, hetente vagy havonta – küldhetők ki. Ezáltal a feladó olyan gyakran tarthatja a kapcsolatot a közönséggel, amilyen gyakran csak szükséges. Ez a rugalmasság biztosítja, hogy a feliratkozók időben kapják meg az újdonságokat anélkül, hogy túl sok információval terhelnék őket.

Az e-mail hírlevelek egyik legnagyobb előnye a hozzáférhetőségük, valamint a könnyű létrehozásuk és terjesztésük. Kiegyenlítették a versenyfeltételeket, lehetővé téve nemcsak a vállalkozások, hanem az egyének és a kis szervezetek számára is, hogy megosszák történeteiket, meglátásaikat és újdonságaikat. Ez a hozzáférhetőség a témák széles skáláját lefedő levelek elterjedéséhez vezetett, ami a digitális korban létfontosságú kommunikációs eszközzé teszi őket.

Fontos kiemelni azonban, hogy a hírlevelek, nevüktől eltérően nem hírközpontúak. Ennél jóval szélesebb célt szolgálnak az üzleti kommunikációban. Egyes tévhitekkel ellentétben jelentőségük túlmutat a puszta hírközlésen. Sok vállalat, különösen a kisebbek, figyelmen kívül hagyják a levelekben rejlő hatalmas lehetőségeket, tévesen azt gondolva, hogy nincs elegendő hír, amit megoszthatnának. 

Ezek a levelek azonban felbecsülhetetlen értékű eszközök az ügyfelek elkötelezettségének fenntartásában, és a márka narratívájának építésében. Platformot kínálnak a vállalatok számára, hogy rendszeresen kapcsolatot teremtsenek a közönségükkel, függetlenül a hírek vagy események nagyságrendjétől. Ez a következetes kommunikáció építi a közösséget, és a márkát az ügyfelek figyelmének előterében tartja, ami még a legkisebb vállalkozások számára is előnyösnek bizonyul.

E-mail promóció telefonon nézve

Miért érdemes hírleveleket használni?

A hírlevelek létfontosságú eszközei a modern kommunikációs stratégiáknak, mivel közvetlen kapcsolatot teremtenek a közönséggel. Lehetővé teszik a vállalkozások, szervezetek és magánszemélyek számára, hogy rendszeresen kommunikáljanak a feliratkozókkal, amely elősegíti a márka iránti elkötelezettség fenntartását. Ebben a részben részletesen kifejtjük, hogy miért érdemes ezt használniuk még a legkisebb cégeknek is.

Univerzálisan hozzáférhető kommunikációs eszköz

Az e-mail általánosan hozzáférhető kommunikációs eszköz. Szinte mindenki rendelkezik e-mail címmel, így ez a digitális kommunikáció egyik legelterjedtebb formája. Ez a hozzáférhetőség azt eredményezi, hogy az e-mail hírlevelek földrajzi határoktól függetlenül hatalmas közönséget érhetnek el.

Elérhetőség különböző eszközökön

Az e-mail hírlevelek nem korlátozódnak egyetlen eszközre vagy platformra. Könnyen elérhetők számítógépeken, okostelefonokon és táblagépeken, így az olvasók számára rugalmasságot biztosítanak. 

Pontos célzás és szegmentálás

Az e-mail hírlevelek egyik jelentős előnye, hogy személyre szabott tartalommal célozhatod meg a konkrét célközönséget. A pay-per-click hirdetéssel ellentétben, ahol nem feltétlenül van befolyásod arra, hogy ki látja az üzeneted, az e-mail hírlevelek segítik, hogy szegmentáld az e-mail listát. A feliratkozók önkéntesen iratkoznak fel a levelek fogadására, jelezve, hogy érdeklődnek a tartalom iránt. A marketingesek ezt az információt használhatják fel arra, hogy személyre szabott tartalmat küldjenek bizonyos csoportoknak, biztosítva, hogy a tartalom releváns legyen a címzett számára.

Technikailag szabványosított kommunikáció

Az e-mail maga is egy szabványokon alapuló kommunikációs forma, annak ellenére, hogy számos rendszere létezik. Ez a szabványosítás biztosítja, hogy e-mailek megbízhatóan, a különböző e-mail kliensek és szolgáltatások között egységes formázással és funkcionalitással érkezzenek meg a feliratkozókhoz. Ez a fajta megbízhatóság kulcsfontosságú tényező az e-mail hírlevelek sikerében.

Mélyreható analitika

Az e-mail hírlevél platformok robusztus elemzési eszközöket biztosítanak, amelyek lehetővé teszik a marketingesek számára a különböző számok nyomonkövetését. Ezek a mérőszámok magukban foglalják a megnyitási arányokat, az átkattintási arányokat, a konverziós arányokat és még sok mást. Ezen adatok elemzésével a marketingesek értékes betekintést nyerhetnek a közönség viselkedésébe. Ezek az információk segítenek a tartalom és a stratégia finomításában, biztosítva, hogy a levelek továbbra is vonzóak és relevánsak maradjanak a feliratkozók számára.

Privát és független befolyás

A közösségi média trendekkel ellentétben, amelyeket a külső tényezők befolyásolnak, az e-mail hírlevelek egy privát és személyes térbe – a címzett postaládájába – érkeznek. Ezáltal a viselkedési minták és az elköteleződés hitelesebbé válnak, és a marketingesek számára olyan betekintést nyújtanak, amelyet nem befolyásolnak külső hatások.

Lényegében az e-mailek a XXI. században erőteljes és sokoldalú marketingeszközzé váltak. A hozzáférhetőség, a személyre szabhatóság és a megbízható kommunikáció egyedülálló keverékét kínálják. 

E-mail kampány az irodában

Milyen eredményeket hozhat?

A hírlevelek csatornát kínálnak a közönséggel való kapcsolatteremtéshez, elősegítik a hosszú távú elköteleződés kialakulását, értékes tartalmat nyújtanak, és erősítik a kommunikációt. Olyan eredményeket hozhatnak, amelyre semmilyen másik marketing eszköz nem képes.

Hosszú távú kapcsolatok kiépítése

A hírlevelek kulcsfontosságú szerepet játszanak a közönséggel való rendszeres kapcsolattartásban. Azáltal, hogy értékes tartalmat szolgáltatnak, segítenek a megbízhatóságon alapuló hosszú távú kapcsolatok kiépítésében. A feliratkozók értékes információforrásként tekintenek a levelekre, amely lojalitást eredményezhet.

A személyes kommunikáció elősegítése

A közösségi médiától eltérően a hírlevelek a kommunikáció személyesebb és közvetlenebb formáját szolgáltatják. Amikor a feliratkozók levelet kapnak a fiókjukba, úgy érzik, hogy értékelik és megbecsülik őket. Ez egy lehetőség arra, hogy közvetlenül a közönségéhez szólj, és személyes szinten kapcsolódj hozzájuk.

Az algoritmikus szűrők elkerülése

A hírlevelek egyik jelentős előnye, hogy megkerülik a közösségi média posztokat befolyásoló algoritmikus szűrőket. Az olyan platformokon, mint a Facebook és az Instagram, az algoritmikus döntések miatt előfordulhat, hogy tartalmad nem jut el minden követődhöz. A levelekkel az üzenet közvetlenül a feliratkozók postaládájába kerül, így biztosítva, hogy eljusson a célközönséghez.

Megbízható információforrás

A hírlevelek megbízható információforrásként szolgálnak, segítve a feliratkozókat abban, hogy naprakészek maradjanak a témához kapcsolódó trendekkel, hírekkel és fejleményekkel kapcsolatban. Az emberek gyakran támaszkodnak ezekre a levelekre, hogy egy kényelmes helyen, kuriózumnak számító és releváns tartalmat olvassanak. Ez a bizalom segít a feliratkozók elköteleződésének megtartásában.

E-mail sikeressége

Hogyan érdemes mérni a hírlevelek sikerességét?

A siker méréséhez több fontos tényezőt is figyelembe kell venned. Ezek közé tartozik, hogy hányan nyitják meg az e-maileket, az úgynevezett megnyitási arány, és hányan kattintanak a bennük található linkekre, az úgynevezett átkattintási arány (CTR).

Megnyitási arány

A megnyitási arány az e-mailt megnyitó címzettek százalékos arányát jelzi. A magas megnyitási arány azt jelenti, hogy a tárgysor és a feladó hírneve meggyőző, és arra ösztönzi a feliratkozókat, hogy elolvassák a tartalmát. A megnyitási arány javítása érdekében írj vonzó tárgysorokat, és küldj leveleket az optimális időpontokban, amikor a közönség a legnagyobb valószínűséggel ellenőrzi a postaládáját.

Átkattintási arány

Az átkattintási arány (CTR) azt méri, hogy hány feliratkozó kattintott az e-mailben található linkekre vagy cselekvésre való felhívásokra. A magas CTR azt jelzi, hogy a tartalmad vonzó és cselekvésre ösztönöz. A CTR növelése érdekében használj egyértelmű és meggyőző CTA-kat, illetve figyelemfelkeltő vizuális elemeket. Érdemes arra is figyelni, hogy a tartalom releváns és értékes legyen az olvasók számára.

Konverziós arány

A konverziós ráta a feliratkozók azon százalékát méri, akik a levél elolvasása után elvégezték a kívánt műveletet. Ez a művelet lehet vásárlás, feliratkozás egy webináriumra vagy egy e-könyv letöltése. A magas konverziós arány azt jelzi, hogy tartalmad hatékonyan ösztönzi a feliratkozókat a következő lépésre. A konverziós arány növelése érdekében egyértelműsítsd a célodat a szövegben.

A/B tesztelés

Az A/B tesztelés értékes gyakorlat ezeknek az optimalizálásához. Ennek lényege, hogy a levélnek két, egymástól kis mértékben eltérő változatát hozod létre, és elküldöd őket a feliratkozói lista különböző szegmenseinek. Azzal, hogy elemzed, melyik változat teljesít jobban a megnyitási arány, a CTR és a konverziók tekintetében, finomíthatod a tartalmat és a dizájnt a jobb eredmények elérése érdekében.

Minden eszközön megtekinthető

Gyakori kihívások

A hírleveleknek megvannak a maguk kihívásai, amelyekre a érdemes megfelelően felkészülni.

Releváns és vonzó tartalom fenntartása

A feliratkozók számára releváns és vonzó tartalom folyamatos létrehozása kihívást jelenthet. Folyamatos kutatást, kreativitást és a közönség érdeklődési körének és igényeinek mély megértését igényli. Ennek a megoldása érdekében fontold meg a folyamatos felmérések végzését, és visszajelzések szerzését.

Vizuálisan vonzó és reszponzív hírlevelek tervezése

A vizuálisan vonzó levelek tervezése ijesztő feladat lehet. Mind asztali, mind mobileszközökön mutatósnak kell lenniük. Használj reszponzív tervezési elveket, tartsd fenn a tiszta és szervezett elrendezést, és összpontosíts a vizuálisan meggyőző tartalom létrehozására.

Feliratkozói lista növelése és fenntartása

Az egészséges feliratkozói lista építése és fenntartása folyamatos erőfeszítést igényel. Nem csak a minél több e-mail cím összegyűjtéséről szól, hanem arról is, hogy a feliratkozók valóban érdeklődnek-e a tartalmad iránt. A lista növelésének stratégiái közé tartozik a feliratkozási ösztönzők felajánlása, a hírlevél népszerűsítése a weboldalán és a közösségi médiában, valamint a gyűjtemény rendszeres tisztítása az inaktív feliratkozók eltávolítása érdekében.

Az adatvédelmi szabályoknak való megfelelés

Az adatvédelmi szabályoknak, például az általános adatvédelmi rendeletnek (GDPR) való megfelelés elengedhetetlen. Ezen előírások be nem tartása jogi következményekkel járhat, és ronthatja a cég hírnevét. Ügyelj arra, hogy a feliratkozók egyértelműen hozzájáruljanak az e-mail címük elraktározásához és használatához. Ezentúl biztosíts egyszerű leiratkozási lehetőségeket, és a vonatkozó törvényeknek megfelelően védd az adataikat.

A spam mappák elkerülése

Ha az e-mailek a címzettek spam mappájában landolnak, az csökkentheti láthatóságukat, és akadályozhatja a kampányok sikerét. Ennek megelőzése érdekében kövesd az e-mail marketing legjobb gyakorlatait és használj jó hírű e-mail szolgáltatót. Győződj meg arról, hogy tartalmad nem túlságosan reklám jellegű, és hogy a tárgysorok nem félrevezetőek.

Sikeres konverzió

Mitől jó a hírlevél?

Összefoglalva, a hírlevelek gazdag történelmi múltra tekintenek vissza, kezdve a XVI. századtól., A XXI. században a kommunikáció és a marketing hatékony eszközévé fejlődtek. Közvetlen csatornát kínálnak a közönséggel való kapcsolatteremtéshez, a hosszú távú kapcsolatok kiépítéséhez és az értékes tartalom biztosításához. A közösségi médiától eltérően algoritmikus szűrők beavatkozása nélkül jutnak el a feliratkozók postaládájába, így megbízható információforrássá és kulcsfontosságú marketingeszközzé válnak.

Sikerük méréséhez nyomon követheted az olyan mérőszámokat, mint a megnyitási arány, az átkattintási arány, a konverziós arány, és A/B teszteléssel finomíthatod a stratégiád. A e-mail-kampányok hatékonyságának biztosítása érdekében azonban olyan általános kihívásokkal is foglalkozni kell, mint a releváns tartalom fenntartása, a vizuálisan vonzó levelek tervezése, a feliratkozói lista növelése és fenntartása, az adatvédelmi előírások betartása és a spam mappák elkerülése.

Gondos tervezéssel, vonzó tartalommal és a kihívások megfelelő kezelésével a ezek a levelek értékes eszközei lehetnek a vállalkozásoknak, szervezeteknek és magánszemélyeknek egyaránt. 

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás