Tartalomjegyzék

Milyen hátrányai vannak?
7 perc /

Mi a közösségi média?

Tartalomjegyzék

A közösségi média életünk nélkülözhetetlen részévé vált, megváltoztatva a kapcsolatteremtés, az információáramlás és a körülöttünk lévő világgal való interakció módját. Az online közösségek szerény eredetétől az olyan platformok széles körű elterjedéséig fejlődött, mint a Facebook, a Twitter és az Instagram.

Ez a cikk a social media lényegét járja körül, megvizsgálva annak definícióját, alapvető jellemzőit és számos példáját. Emellett megismerheted érdekes történelmét, legfontosabb mérföldköveit és a társadalomra gyakorolt hatását.

Ezen túlmenően megvizsgáljuk a közösségi média előnyeit, például az információkhoz való fokozott hozzáférést, a közösségépítést, a tartalomkészítéssel kapcsolatos új karrierutak létrejöttét, valamint a vállalkozások számára nyújtott hatalmas marketingpotenciált

A social media definíciója

Közösségi médiának nevezzük azokat az online felületeket és weboldalakat, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a tartalom előállítását és megosztását, a másokkal való kommunikációt és a virtuális közösségekben való részvételt. Ez egy olyan digitális környezet, amelyben az egyének és a vállalkozások számos módon interakcióba léphetnek, kommunikálhatnak és dolgozhatnak. A felhasználók a közösségi média platformokat tartalmak közzétételére és fogyasztására, másokkal való interakcióra és virtuális kapcsolatok kiépítésére használhatják.

Ma már számos közösségi média felület létezik

A közösségi média fő jellemzői

Most nézzük meg, mik azok a főbb jellemzők, amik szinte mindegyikben közösek.

Felhasználói profilok

A legtöbb social media felület lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy személyes és üzleti profilokat hozzanak létre, amelyek reprezentálják identitásukat, hobbijaikat és egyéb tevékenységeiket. A profilok az emberek és a márkák digitális leképezései, és ezek megléte miatt mások könnyen megtalálhatják a keresett személyt vagy vállalkozást.

Tartalommegosztás

A különböző típusú tartalmak, mint például a szövegek, a fényképek, a grafikák, a videók és a linkek megosztásának képessége a social media kulcsfontosságú eleme. A felhasználók információkat tehetnek közzé profiljukon, hogy ezáltal megoszthassanak gondolatokat, véleményeket, híreket, történeteket a saját közösségükkel, követőikkel.

Hírfolyam vagy idővonal

Számos közösségi média szofver kínál egy központi hírfolyamot vagy idővonalat, ahol a felhasználók böngészhetnek és interakcióba léphetnek a kapcsolataik vagy az általuk követett fiókok által megosztott elemekkel. A hírfolyam minden egyes user (felhasználó) számára testre szabott, és a követők, ismerősők, oldalak és csoportok frissítéseiből válogatva jeleníti meg a tartalmakat.

Interakciók és elkötelezettség

Ezek a platformok lehetővé teszik a usereknek az interakciót és az egymással való kapcsolattartást. A felhasználók így lájkolhatnak, kommentelhetnek és megoszthatnak tartalmakat, valamint privát üzeneteket és nyilvános válaszokat küldhetnek másoknak. Ez ösztönzi a kommunikációt, vitákat és a kisebb online közösségek kialakulását.

A social media segíthet abban, hogy az emberek kommunikáljanak másokkal, ezáltal bővítve a kapcsolati hálójukat. A felhasználók baráti kérések küldésével, fiókok követésével, illetve közös érdeklődési körökön vagy kapcsolatokon alapuló csoportok létrehozásával léphetnek kapcsolatba egymással.

Értesítések

A különféle online felületek értesítésekkel tartják naprakészen a usereket arról, hogy mi történik éppen a profiljukkal. Ezek az értesítések lehetnek új követések, hozzászólásokhoz fűzött megjegyzések, említések és a követett fiókok frissítései.

A közösségi média eredete és történelme

A közösségi média eredete az internet és a számítógépes hálózatok kialakulásának kezdeti időszakára nyúlik vissza. Az olyan online közösségek, mint a Usenet és a Bulletin Board Systems (BBS) hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek az 1970-es és 1980-as években kapcsolatba lépjenek egymással, információkat osszanak meg és beszélgetésekben vegyenek részt. A világháló bevezetésével, így az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején bekövetkezett technológiai áttörésekkel azonban a social media fogalma a ma ismert formában kezdett kialakulni.

A Six Degrees, az első azonosítható közösségi média oldal 1997-ben jött létre. Lehetőséget adott a felhasználóknak, hogy profilokat készítsenek, barátokat adjanak hozzá és üzeneteket küldjenek. Annak ellenére, hogy 2001-ben megszűnt, ez alapozta meg a jövőben megjelenő további közösségi média típusait.

Az egyik népszerű social media felület az Instagram

Mérföldkövek

A lent felsorolt social media példák mindegyike komoly hatással volt az online világunkra. 

Friendster (2002) 

Úttörő szerepet játszott a barátokkal való interakció és a hálózatok létrehozásának ötletében. Népszerűsítette a profil alapú közösségi hálózatépítés koncepcióját, és hatással volt a jövőbeli  fejlesztésekre.

MySpace (2003)

A MySpace a zenei felfedezés és önkifejezés médiumaként vált ismertté. A userek zenével, grafikával és egyedi layoutokkal szabhatták személyre profiljukat. A MySpace megnyitotta a terepet az egyénre szabott felhasználói élmények és a multimédiás tartalmak integrálása előtt.

Facebook (2004)

A Facebook eredetileg egy egyetemisták számára létrehozott szoftver volt, de hamarosan az uralkodó social media felületté nőtte ki magát. A valós születési névvel ellátott fiókokra, a hírfolyamra és a fényképmegosztásra helyezett hangsúly a teljes online világot átalakította. A Facebook felhasználói bázisa gyorsan meghaladta más platformokét, és mainstream jelenséggé vált.

YouTube (2005)

A YouTube forradalmasította a tartalomfogyasztást azzal, hogy átlátható kezelőfelületet kínált a usereknek a videófeltöltéshez. Hamarosan a felhasználók által készített alkotások, zenei videók, oktatóanyagok és más típusú tartalmak megtekintésének elsőszámú webhelyévé vált. A YouTube befolyása túlnőtt a közösségi médián, mivel befolyásolta a szórakoztatóipart és a médiaszcénát.

Twitter (2006)

A Twitter úttörő szerepet játszott a mikroblogolás fogalmában, mivel rövid, először 140 karakteres frissítéseket vagy „tweeteket” (állapotjelzéseket) kínált a usereknek. Valós idejű jellege és a tartalmak rendszerezésére szolgáló hashtagek használata miatt a hírek, trendek és nyilvános viták hatékony helyszínévé vált.

Instagram (2010)

Az Instagram egy fotó- és videómegosztó alkalmazás, amely egyszerű szerkesztőeszközöket és effekteket biztosít a felhasználók számára. Esztétikusan koncentrált stílusa, valamint a mobilhasználatra való összpontosítása rendkívül népszerűvé tette a fiatalabb csoportok körében. Az Instagram hatással volt a vizuális történetmesélésre és az influencer kultúrára.

Snapchat (2011)

A Snapchat úttörője volt az efemer üzenetküldésnek, amelyben a tartalom egy rövid idő után eltűnik. Elsőként kínált olyan funkciókat, mint a Stories, a kiterjesztett valóság szűrők és a függőleges videók, ezért a spontánabb és intimebb kommunikációt kereső fiatalabb felhasználóknak kedvezett.

TikTok (2016)

A 2016-ban debütált TikTok gyorsan vonzerőt szerzett, különösen a fiatalabb közönség körében. Ez egy olyan videós szoftver, amelyen zenével vagy hangklipekkel aláfestett szórakoztató anyagokat lehet készíteni és megosztani. A TikTok algoritmus-alapú feedje  személyre szabott tartalmak felkínálásával vezetett az alkalmazás népszerűségéhez.

Rengetegen használnak Facebookot még ma is

A social media előnyei

Bár szeretjük negatív színben feltüntetni a social mediát, mégsem ignorálhatjuk azokat az aspektusokat, amik pozitív irányban befolyásolják a mindennapi életünket.

Jobb hozzáférés az információkhoz és hírekhez

A közösségi média átalakította az információhoz való hozzáférést. Az olyan platformok, mint a Facebook, a Twitter és a LinkedIn minden eddiginél könnyebbé tették, hogy naprakészen értesüljünk az aktuális eseményekről, a legfrissebb hírekről és a világméretű trendekről. 

Valós idejű

Mivel a social media valós idejű információáramlást biztosít, a felhasználók szinte azonnal értesülhetnek bármilyen eseményről. Mindezek mellett a userek követhetnek a hírszervezeteket, újságírókat és befolyásos személyeket, ha erre igényük támad.

Vélemények, nézőpontok

Ezek a felületek sokféle véleménynek és nézőpontnak teszi ki a fogyasztókat. Lehetővé teszik, hogy az élet minden területéről és helyéről érkező emberek megosszák tapasztalataikat, ötleteiket és véleményüket, és ezáltal egy sokszínűbb és befogadóbb információs ökológiát hozzanak létre.

Virális tartalmak, trendek

A közösségi médiát gyakran használják virális anyagok és trendek terjesztésére. A mémek, kihívások és mozgalmak gyorsan terjedhetnek, növelve a tudatosságot létfontosságú témákról, és akár világméretű párbeszédek is elindulhatnak.

Online közösségek

Továbbá ösztönözhetik az online és offline közösségek létrehozását, amik az összetartozás és a támogatás érzését kínálják. Íme néhány jelentős előny:

  • Hasonlóan gondolkodó emberek megtalálása: Lehetővé teszi, hogy a userek hasonló érdeklődési körrel, hobbival vagy ambíciókkal rendelkező embereket keressenek, és kapcsolatba lépjenek velük. Ezek könnyen kialakíthatóak bizonyos témák, szakmák vagy ügyek köré.
  • Támogató hálózatok: A social media fórumot biztosít a hasonló problémákkal vagy tapasztalatokkal küzdő emberek számára, hogy ezáltal kontaktust teremtsenek és támogassák egymást. Az ilyen jellegű csoportok értékes eszközökké fejlődtek, amelyek vigaszt, tanácsot és közösségi érzést nyújtanak.
  • Professzionális networking: A szakemberek a LinkedInt vagy hozzá hasonló szoftvereket használhatnak a hálózatuk bővítésére, a kollégákkal való kommunikálásra és az új karrierlehetőségek keresésére. A szakmai fejlődés és előrelépés létfontosságú eszközévé fejlődött.
  • Globális kapcsolatok: A közösségi média átlépi a földrajzi határokat, ezáltal a világ bármely tájáról érkező emberek kapcsolatba léphetnek egymással és megoszthatják tapasztalataikat. Megkönnyítette a kultúrák közötti megértést, valamint a nemzetközi barátságok és együttműködések kialakulását.

Új karrier

A social media térhódítása új karrierutak megjelenését eredményezte, különösen a tartalomkészítés területén. Az olyan platformoknak köszönhetően, mint a YouTube, az Instagram és a TikTok, az egyének ma már tartalomgyártókká válhatnak, és ebből anyagilag profitálhatnak.

Influencer marketingnek nevezzük azt, amikor a márkák azért dolgoznak együtt a tartalomkészítőkkel, hogy a termékeiket vagy szolgáltatásaikat egy adott közönségnek értékesítsék. Az influencerek az online jelenlétüket szponzorált tartalmak létrehozásával, márkákkal való együttműködéssel és affiliate marketinggel tudják pénzzé tenni.

Mindezek mellett a sikeresebb influencerek saját vállalkozásokat indíthatnak, és arra buzdíthatják  a már hűséges követőbázisukat, hogy vásároljanak vagy szolgáltatásokat vegyenek igénybe. 

Új üzleti marketing lehetőségek

A social media a marketinget is átalakította, új lehetőségeket kínálva a vállalkozásoknak, hogy elérjék a célközönségüket, illetve egyszerűbben kapcsolatba léphessenek a potenciális ügyfelekkel, vásárlókkal.

Célzott reklám

A vállalatok a közösségi média hatékony célzási funkcióinak segítségével elérhetnek bizonyos demográfiai csoportokat, érdeklődési köröket és viselkedési formákat. Ez a pontossági szint segíti a marketingtevékenységek optimalizálását és a befektetés megtérülésének maximalizálását. Mivel a legtöbb részletes statisztikákat és elemzéseket készít az üzleti felhasználók számára, ezért az adott vállalkozás a ROI segítségével könnyen ki tudja számolni, hogy számára megtérül-e az adott kampány vagy sem. 

Javított ügyfél elköteleződés

A social media közvetlen és valós idejű kommunikációt tesz lehetővé a vállalkozások és ügyfeleik között. A márkák válaszolhatnak a megkeresésekre, ügyfélszolgálatot nyújthatnak és visszajelzéseket gyűjthetnek, mindez pedig javítja az ügyfelek általános elégedettségét és lojalitását.

Márkaismertség és hírnév

A vállalkozások érdekes tartalmak létrehozásával és megosztásával a közösségi médiában növelhetik a márkaismertségüket. 

Piackutatás

Ezek a felületek hasznos információkat nyújtanak az ügyfelek preferenciáiról, véleményéről, valamint a hozzájuk kapcsolódó demográfiai adatokról. A vállalatok információt gyűjthetnek és piackutatást végezhetnek, hogy jobban megértsék és fejlesszék marketing taktikáikat.

Milyen hátrányai vannak?

A social media hátrányai

Bár a közösségi média számos előnnyel jár, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a használatával kapcsolatos lehetséges hátrányokkal és problémákkal.

Hamis kép

Az emberek gyakran önmaguk torzított változatát mutatják be, életüknek csak a pozitív részeit hangsúlyozva. Hasonlóképpen a márkák is használhatják internetes jelenlétüket arra, hogy olyan pozitív képet sugározzanak magukról, amely nem feltétlenül tükrözi valódi elveiket vagy gyakorlatukat.

Mentális egészség

A platformok addiktív jellege túlzott használathoz és függőséghez vezethet, különösen a fiatalok körében. Ez a függőség károsíthatja az egyén mentális egészségét, mivel elégtelenségérzetet, alacsony önbecsülést és szorongást okozhat. Mások alaposan átválogatott és megszűrt posztjainak állandó nézegetése indokolatlan elvárásokat támaszthat, és FOMO-hoz (Fear of Missing Out – a kimaradástól való félelem) vagy társadalmi összehasonlításhoz vezethet.

Radikalizálódás

A sociai mediát már többször is jogosan bírálták a félretájékoztatás terjesztésében és a polarizáló ideológiák népszerűsítésében játszott szerepük miatt. A vonzó tartalmakat előnyben részesítő algoritmusok azt eredményezhetik, hogy a felhasználók szélsőséges nézeteknek vannak kitéve, ami megerősíti a meglévő meggyőződéseket, és potenciálisan politikai radikalizálódáshoz vezethet.

Buborék

A buborékok  akkor alakulnak ki, amikor az algoritmusok a user választásától függően szabják testre a tartalmakat. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók nagyrészt olyan anyagoknak és gondolatoknak vannak kitéve, amelyek alátámasztják a már meglévő meggyőződésüket, ami korlátozza az alternatív nézőpontoknak való kitettséget, és potenciálisan megerősíti az előítéleteket.

Adatvédelem

A felhasználók demográfiai adatait, preferenciáit és online szokásait a közösségi oldalak nagy mennyiségben gyűjtik. Ezeket az adatokat fel lehet használni a hirdetések célzására, éppen ezért ez a gyakorlat a személyes adatokkal való esetleges visszaélést, valamint adatvédelmi aggályokat is felvet.

Spam

spam kéretlen üzenetek, hamis fiókok és csalárd tevékenységek formájában jelenhet meg. Ronthatja a felhasználói élményt, károsíthatja a biztonságot, és megkönnyítheti a csalásokat vagy az adathalászatot.

A közösségi média megváltoztatta a kapcsolatteremtés, a megosztás és a világgal való interakció módját. Számos előnnyel járt, ugyanakkor fontos elismerni a közösségi média lehetséges rossz oldalait is. Mind a felhasználók, mind pedig a felületek hozzájárulhatnak egy kiegyensúlyozottabb és tudatosabb digitális ökoszisztémához, ha tisztában vannak ezekkel a korlátokkal és felelős szokásokat alakítanak ki. 

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás