Tartalomjegyzék

SEM marketing felirat szövegkiemelővel kiemelve
9 perc /

Mi a SEM azaz a search engine marketing

Tartalomjegyzék

Mivel a termék keresések 46%-a a Google-on kezdődik, és az átlagos felhasználók 90%-a nem megy tovább a második találati oldalra, a Google első oldalán szerepelni a vállalkozásoddal kritikus fontosságú.
És itt jön képbe a SEM, azaz a search engine marketing.
Ugyanis az első oldalon szerepelni több stratégiával és eszközzel lehet, amiknek a tetején a SEM, magyarul keresőmarketing áll. A cikkben az első keresőmarketinges kalandjaidhoz találsz útmutatást.
Ebből a cikkből megtudod:
Mi a SEM jelentése?
Mégis mi a különbség a SEM, SEO és PPC között?
Milyen platformokon létezik a SEM?
Hogyan épül fel egy SEM kampány?
Milyen eszközök kellenek a hatékony keresőmarketinghez?
Lássunk is hozzá.

SEM jelentése

A SEM a Search engine marketing rövidítése, amit magyarul keresőmarketingnek neveznek. Nem stratégia, nem is technika, hanem inkább gyűjtőfogalom.
Nagyon egyszerűen, a SEM-be tartozik minden olyan tevékenység, ami a keresőmotorokat és találatokat használja marketing célra.
Bár sok iparági „szakértő” gyakran használja a SEM-et a PPC hirdetések szinonimájaként, a SEM valójában jóval több, mint a Google Ads hirdetések. A SEM magában foglalja a fizetett marketinget és a keresőoptimalizálást (SEO) is.
Tisztázzuk ezt egy kicsit.


SEM vs SEO vs PPC

Először is nézzük meg nagyon gyorsan az egyes fogalmakat:
SEO: a keresőoptimalizálás célja szigorúan az organikus forgalom megszerzése a keresőmotorokból.
PPC: a PPC alapvetően egy hirdetési modell, a pay-per-click rövidítése, ahol a hirdetésre történt kattintások után fizetsz. Ha a keresőmotorok vonatkozásában nézzük, akkor a keresőmotoron megjelenő hirdetések vásárlását és futtatását jelenti.
SEM: minden marketing tevékenység, legyen az fizetett vagy organikus, ami a keresőmotorokat és a keresési eredményeket használja forgalom és bevétel generálásra.
A definíciókból talán már látszik a megfejtés:
A SEM lényegében a SEO és PPC együtt.

M mu05KJ6vi8qT5kUDUjaSkWz5525SalppKOYjSyfA8QcjwSsj7UbNwZ7lag LSgj4xSFs1imKlnAoG8nGMiUhIRyk MJ6vVXeWQU82BZv9opEXABOk SlbVqTB9UnuIdeN8YJKQDzyYBcI4hdbmW3zkMgIVATy5DRedhoKVSVj4hc1gGtSDN60 QhQu2Q

KZ604Js6U6zOraxp

VzHimHCez0 EcM9wEfVotM9Oaqj9CH51 hQLEM0MmzoCFGlNvKcQWGL J4dmaGf8G4j4qtfHxWEqUhY1kpdaawAtDYTtEBhNfUD bE8fYYaYXn0X4jA8n2MRJd4xS0S5QrmHXPy74Y5

Egy komplett SEM kampánnyal tehát a Google találatok fizetett és organikus pozícióit is tudod célozni.

SEM platformok

Amikor keresőmarketing platformokról beszélünk, lényegében a különböző keresőmotorokat kell górcső alá venni. 

Nézzük is mik ezek.

Google

Kérdés nélkül a legismertebb keresőmotor, elképesztően dominálja a piacot. Az internetes keresések több mint 90%-a itt történik, és minden országot és eszközt dominál.

Ami miatt ilyen elképesztően népszerű, az a találatok pontossága. A Google szemében mára a keresési szándék (erről bővebben később) kielégítése a legfőbb cél mindenek felett, így a komplex algoritmus is erre van kihegyezve.

Ha keresőmarketingbe fogsz, a Google-lel nem igazán tudsz mellélőni, hiszen Magyarországon is a legnépszerűbb keresőplatform.

Youtube

Sokan nem gondolnak keresőmotorként a Youtube-ra, pedig lényegében az. 

Csak videóknak.

Már csak azért is, mert több mint 2.1 milliárdan használják globálisan havonta(!), lényegében a második legnagyobb keresőmotor a Google után. 

De a lényeg most jön:

A Youtube nézők 70%-a vásárolt már, miután látott egy márkát a YouTube-on.

Vagyis akkora öngól kihagyni a Youtube-ot a keresőmarketing stratégiádból, mint Jamie Pollock mesteri találata (kár, hogy a rossz kapuba).

Microsoft Bing

A Bing a Microsoft próbálkozása a Google ellen, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A keresések 3-12%-át birtokolja és leginkább Microsoft felhasználók használják (ami a Microsoft operációs rendszerek gyári beállításaiból is eredhet).

A Microsoft Bing egyébként az USA-ban relatíve népszerű (a második legtöbbet használt kereső), így ha oda célzol érdemes lehet belevenni a csatorna mixbe, hiszen a fizetett SEM jóval olcsóbb lesz, mint a Google Ads-ben.

Yahoo

A Yahoo az egyik legnépszerűbb e-mail szolgáltató az USA-ban, webes keresőmotorja (amit a Bing ad) pedig a harmadik helyen áll a keresésben, átlagosan 1%-os piaci részesedéssel.

Szintén lehet létjogosultsága, ha a célcsoport ezt használja.

Baidu

A Baidu, Kína legnépszerűbb keresőmotorja, és világszinten is elég szép részesedést (0.68%) tudhat a magáénak. Jelenleg csak kínai nyelven érhető el. Ha Kínát célzod, akkor ez egy remek csatorna lehet a keresőmarketing tevékenységednek.

Yandex

A Yandex, Oroszország kedvelt keresőmotorja 0,5% és 1,16% közötti globális piaci részesedéssel. Itt is hasonló a helyzet, ha Oroszország vagy orosz felhasználók a célcsoportod, érdemes bevenni a csatorna mixbe.

Ecommerce piacterek

Ide tartozik például az Amazon, Etsy, itthon az Emag vagy az Árukereső.

Ecommerce vállalkozásnak remek lehetőséget adnak ezek a piacterek a márkaismertség növeléséhez. 

Néhány stratégiailag kiválasztott, elérhető termék elhelyezése ezeken a piactereken, könnyen új vásárlókat terelhet direktben a webshopodra, már ha az utánkövető marketing funneled jól van felépítve.

Kulcsszavak – a SEM lelke

A SEM, mivel keresésre alapul nem létezhet kulcsszavak nélkül. Legyen szó fizetett vagy organikus vonalról, a jól definiált ÉS karbantartott kulcsszólista nélkül nem leszel sikeres.

A kulcsszavakról egy kisebb könyvet lehetne írni, de ettől most itt megkíméllek. De a legfontosabb tudnivalókat és paramétereket azért átfutjuk.

Először is nézzük, milyen a jó kulcsszó?

 1. Népszerű – vagyis a kulcsszóra elég sokan keresnek.
 2. Rangsorolható – nincs őrült verseny az első helyért, ezért a kulcsszóra viszonylag egyszerűen/olcsón lehet jól szerepelni a keresőben.
 3. Releváns – a kulcsszó kapcsolódik az üzleti céljaidhoz.

Keresési szándék

A kulcsszó legfontosabb paramétere a keresési szándék. Lényegében ez próbálja definiálni, hogy amikor valaki rákeresett valamire, mit szeretett volna megtalálni. 

Négy típusa létezik:

 • Információs: A felhasználó több információt szeretne találni egy adott témáról. Példa: “kávéfőző típusok”
 • Navigációs: A felhasználó egy adott webhelyet vagy oldalt szeretne meglátogatni. Példa: “Nespresso rendelés oldal”
 • Kereskedelmi: A felhasználó vásárláson gondolkodik, és meg akarja vizsgálni a lehetőségeit. Példa: “kávéfőzők összehasonlítása”,
 • Tranzakciós: A felhasználó célja egy termék/szolgáltatás megvásárlása. Példa: “Nespresso kávégép vásárlása”

Ahhoz, hogy a keresőmarketinged sikeres legyen, a kulcsszó és keresési szándék párost illik eltalálni (de legalább sejteni).

Keresési mennyiség

A keresési mennyiség (angolul search volume) mutatja, hogy havi szinten átlagosan mennyien keresnek rá erre a kulcsszóra. 

A volumen szempontjából a kulcsszavakat három csoportra lehet osztani: 

 • head kulcsszavak – ezek egy szóból állnak, és általában egy nagy témát fednek le, épp ezért sokan keresnek rájuk. pl. “citrom”.
 • short tail kulcsszavak – ezek rövid, 2-3 szóból álló kifejezések, még mindig relatíve nagy keresési mennyiséggel, pl. “citrom krém”.
 • long tail kulcsszavak – 3+ szóból álló kifejezések, amikre már jóval kisebb a havi keresések száma, pl. “gyömbér méz citrom fokhagyma recept”.

Ha most azt gondolod, hogy irány a head kulcsszavak és jó is vagy, sajnos el kell keserítselek. Bár fontos, hogy legyen elég keresés egy kulcsszóra, legalább olyan fontos figyelembe venni a kulcsszóért folytatott versenyt. 

És itt jön képbe a kulcsszó nehézség.

Kulcsszó nehézség

A kulcsszó nehézség egy mutatószám, ami azt sejteti, mekkora versennyel állsz szemben, ha az első helyen szeretnél szerepelni az adott kifejezésre.

Minden SEO eszköz hozzárendeli a kulcsszavakhoz a kulcsszó nehézséget, amit egy 0-tól 100-ig terjedő skálán mérnek. Minél magasabb a pontszám, annál nehezebb a kulcsszóra az 1. helyen szerepelni. Jellemzően külön skálán mérik a fizetett nehézséget (paid difficulty) és a SEO nehézséget (SEO difficulty).

tLS aZsqdvegezFV1sv2vLunflrcv2A0vpvHq0TRCFmGSW0HyCJUkgoycf OPkln24cZzcJWzyKBGn YukGLEQ0QIvKIhGVWJdPGD8q8CAaRf MkEhthKe4V0iSezUTQN1EeN11YYAPowOMcRmHH 7AmRWhNZccHKzbbk2y98jddhIhoNGbvKj 3FKI05g

Érdemes megjegyezni, hogy minden SEO eszköz egyedi faktorok alapján határozza meg ezt a számot, így nem biztos hogy ugyanaz lesz A és B eszközben.

Értelemszerűen, minél kisebb a verseny, annál jobb.

Ezt tovább gondolva, ha összerakjuk a keresési mennyiséget és a versenyt, szépen látszik, hogy a kettő egyenesen arányos. Vagyis, minél magasabb a keresési mennyiség egy adott kulcsszóra, annál nagyobb lesz a verseny is.

5SW9aRWwDuWCXgTwBr6moyh4N 54U7tHu1mdaK t2aR2YHw9RbZJIPsYYwxyPQnYUjWicukLlBv2cI wveyHVCpoMiPtvnHyV85ilP JVMDC8Z25tqB BnsIzKVaEux7f pZqgtlMlDSblARDw52NaTHe9xaEXf0lhrEedXL nWd7BCpEbsgdEmI49e3cg

Üzleti relevancia

Egy sokszor elhanyagolt, de annál fontosabb kulcsszó paraméter, hogy mennyire releváns neked az adott keresési kifejezés üzletileg. 

Ugyanis legyen akármilyen szuper egy kulcsszó, ha nem kapcsolódik a vállalkozásodhoz és az üzleti céljaidhoz, nem sokat érsz vele.

Az üzleti relevanciához nincs egységes mérőszám, ezt neked kell meghatároznod minden egyes kulcsszónál. Én gyakran használok skálákat, 1-5 vagy 1-6 között, amikkel nagyjából objektíven tudom jelezni mennyire releváns(nak érzem én) az adott kulcsszót.

A sikeres SEM kampányhoz szükséges lépések

1. Célcsoport és versenytárs elemzés

Mint minden jó kampányt (vagy marketing tevékenységet úgy általában) ezt is illik piackutatással kezdeni.

Ha ezek a fiókodban pihennek szuper, csak elő kell venni és átnyálazni a tudnivalókat. Ha fogalmad sincs ki a célcsoportod (a mindenki nem lehet a válasz!) és versenytárs elemzést sem látott még soha a vállalkozásod, akkor érdemes egy kis időt szánni erre.

Ugyanis ezekkel sokkal könnyebb lesz megtalálni a tuti kulcsszavakat.

2. Kampánycélok meghatározása

A következő lépés a célok meghatározása, a lehető legegyértelműbb módon. Ebben segíthetnek ezek a kérdések:

Mi a kampány célja? Forgalomnövelés, bevétel generálás vagy esetleg márkaépítés?

Milyen eredményt szeretnél elérni?

Milyen időtávon?

Milyen eredmény esetén lesz a kampány sikeres és mikor sikertelen?

3. Kulcsszókutatás

A kulcsszavakat már érintettük, így azt már sejted milyen a jó kulcsszó. 

Vagyis most neki kell vágni a keresésnek és elkezdeni felépíteni a kulcsszó listát, amire a SEM kampányod épül majd. Hogy pontosan hány kulcsszóból kell állnia egy listának arra nincs egzakt válasz. 

De minél nagyobb listából tudsz dolgozni, annál könnyebb dolgod lesz később.

Ebben a cikkben a kulcsszókutatáshoz találsz útmutatást.

4. Kampánystruktúra felépítése

Ha megvan a kulcsszólista válaszút előtt állsz: 

Fizetett vagy organikus eszközökkel próbáld meg megszerezni az első helyet?

A döntésben három egyszerű kérdés segít, amit a kulcsszavak csoportosításakor tegyél fel magadnak:

I. Az emberek tanulni vagy vásárolni akarnak? 

Itt jön képbe a korábban ecsetelt keresési szándék. 

Meg kell tudnod állapítani egy kulcsszóról, hogy információszerzés vagy vásárlási szándék van mögötte. Ezt a legegyszerűbben a találatok elemzésével tudod meghatározni. 

Nagyon leegyszerűsítve:

Ha egy kulcsszóra főleg blogbejegyzés találatokat látsz az első oldalon, akkor ott nagy eséllyel az emberek tanulni akarnak. Ellenben, ha főleg webshop találatok vannak, akkor ott a vásárlás a cél.

Jó alapszabály, hogy információs kulcsszavakra érdemes elsősorban SEO technikákkal fókuszálni.

De mi van akkor, ha vásárlási szándék van a kulcsszó mögött?

Itt jön képbe a második kérdés:

II. Van reális esélyed a közeljövőben rangsorolni a kulcsszóra?

Ehhez a kulcsszó nehézséget kell alapul venned.

Hüvelykujj szabályként elmondható, ha egy vásárlási kulcsszóra organikusan csak kis esélyed van rövid és középtávon jól szerepelni (vagyis magas a SEO nehézség mérőszám), akkor érdemes PPC vonalon elindulni.

III. Magas a hirdetések kattintási aránya?

Vagyis elég ember fog jönni a hirdetésekből?

Ha van esélyed a SEO-val, de a hirdetések kattintási aránya magas, akkor érdemes mind a két taktikát bevetni és a lehető legtöbb forgalmat begyűjteni.

Ha pedig azt látod, hogy organikusan nincs esélyed a közeljövőben, a hirdetési CTR pedig alacsony, akkor azt a kulcsszót lehet, hogy el kell engedni.

AdExawecB58R2WhIHLEHpoUQEGEl1g5zkKEKfgjr REelQvSToOLuMzCTt5c7MyQlFKhmWEIhoG3KP jQjtAk0zaPGf8RxFmKpC0duPQmXKjnRHEbfKcTQo3TR0AWbLhRZ2y9z

Ha SEO irányba mész akkor durván ezek a lépések állnak előtted:

 • On-page SEO: tartalomgyártás és a tartalom keresőoptimalizálása.
 • Linképítés: backlinkek szerzése más weboldalakról.
 • Technikai SEO: a weboldal kódjának és szerkezetének optimalizálása.

A keresőoptimalizálás lépéseiről bővebben olvashatsz ebben a cikkben.

PPC esetén ezek lesznek a fő lépéseid:

 • Hirdetési kampánystruktúra felépítése.
 • Hirdetési típus és célok kiválasztása a kulcsszavakhoz.
 • A Google hirdetési aukció megértése.
 • A költségvetés meghatározása.
 • Egyedi és a célcsoportnak releváns hirdetési szöveg írása.

A Google Ads PPC lépéseiről bővebben olvashatsz ebben a cikkben.

IV. Milyen platformok jöhetnek még szóba?

Ebben a szekcióban említettem a Youtube és Ecommerce piactereket, mint lehetséges SEM platformokat.

A SEM kampány kialakításakor ezeket is érdemes körbejárni, de legalább a Youtube-ot.

Ha megvannak a kulcsszavak, akkor az Ahrefs Youtube Keyword Tool-ban szépen végig kell nézni, az adott kulcsszavakra mennyien keresnek Youtube-on.

Azokra a kulcsszavakra, amikre elég nagy a Youtube keresés érdemes videót készíteni, ami egyrészt organikusan is hozhatja a forgalmat plusz akár más kampányokban is felhasználható.

Az eszköz egyébként ingyenes, de sajnos csak egyesével lehet lekérni a kulcsszó volument, így eléggé időigényes. Ha van előfizetésed, természetesen ez jóval könnyebb.

Az online piactereknél kifejezetten a termékeiddel kapcsolatos kulcsszavakat kell górcső alá venni, és megtalálni azokat a termékeket, amik elég keresettek és amikkel ki tudsz tűnni a versenyből. 

Ezek mehetnek a piactérre, aztán jöhet a piactér SEO és végső lépésben a piactérről érkező vásárlók számára egy átcsalogató utánkövető marketing automatizmus.

5. Mérés és iterálás

Legyen szó SEO-ról vagy PPC-ről, mindkét esetben elképesztően fontos, hogy mérd a tevékenységed és annak sikerességét.

SEO-ban ezeket a mérőszámokat kell mindenképp követned:

 • Helyezés
 • CTR
 • Forgalom
 • Lepattanási arány

PPC-ben az alap mérőszámok ezek lesznek:

 • Konverzió
 • CPA
 • CTR
 • Minőségi mutató

SEM eszközök

Számtalan, de tényleg millió eszközt tudsz használni a SEM tevékenységedhez. Itt most a legalapabb alkalmazásokat sorolom fel, amik nélkül neki sem tudsz vágni.

Google Search Console

A Google Search Console alap eszköz, ha keresőmarketinggel akarsz foglalkozni. Elsősorban SEO-hoz lesz hasznos, de ahhoz elképesztően. 

Itt találsz ugyanis pontos adatot arról, hogy a weboldal tartalmaid hogyan teljesítenek organikus fronton, milyen kulcsszavakra szerepelnek és mennyi kattintást hoznak be. Ja, és mindezt teljesen ingyen.

Google Trends

A Google Trends segítségével megnézheted, hogy egy adott kulcsszó vagy téma lényegében mennyire népszerű. Szuper kis eszköz a feltörekvő kulcsszavak felfedezéséhez. Szintén ingyenes.

Google Ads

A Google Ads a platformod a Google keresőhirdetések létrehozásához. Ezt nem fogom túlmagyarázni. Ha PPC hirdetéseket szeretnél a Google keresőben futtatni, azt ezen a platformon keresztül tudod megtenni.

Google Kulcsszótervező

A Google Ads-en belül találod meg a Kulcsszótervezőt, amivel elkezdheted felépíteni a kulcsszó listád. 

Bár ingyenes, nagy szépséghibája, hogy csak akkor mutat pontos adatokat a keresési mennyiséghez, ha Ads hirdetéseket futtatsz. Vagyis, ha még nincsenek Google PPC hirdetéseid, szükséged lesz egy kulcsszókereső eszközre. 

Lássuk miben gondolkozhatsz:

SEMrush

A SEMrush, ahogy a neve is sugallja SEM tevékenységhez AZ eszköz. Mindent tud, ami egy sikeres SEM stratégia megalkotásához, nyomon követéséhez és optimalizálásához kellhet.

Alternatívája lehet az Ahrefs, vagy a Spyfu. Ezek már fizetős alkalmazások.

Útravaló

Remélem, hogy a cikk meghozta a kedved, hogy elkezdj kalandozni a SEM világában. Ugyanis a keresőmarketing egy remek eszköz arra, hogy a már egyébként is érdeklődő közönséget vásárlóvá konvertáld. 

De, ha csak pár gondolatot viszel magaddal a cikkből, akkor ez a kettő legyen az:

 1. Egy teljes SEM kampány a keresőmarketing minden tevékenységét, így az organikus (SEO) és fizetett (PPC) aktivitásokat is tartalmazza.
 2. A SEM lelke az átgondolt, üzletileg releváns kulcsszólista, ezért erre mindenképp szánj elég időt.

A szerzőről:

Varga Daniella online marketing szakértő és a Modern Marketing Blog alapítója. A szakterülete a tartalommarketing, a marketing funnelek felépítése és a marketing mentorálás.

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás