Tartalomjegyzék

Így néz ki egy stockfotó oldal
5 perc /

Mi a stockfotó?

Tartalomjegyzék

Amennyiben nincs időd, kedved vagy lehetőséged egy saját fotó elkészítésére, de mindenképpen szeretnéd látványosabbá tenni az üzenetedet, akkor érdemes stockfotót alkalmazni. Ezek a képek nemcsak jogtiszták, de profi látványvilággal is rendelkeznek, így a saját vizuális megjelenésed is erőteljesebb lehet. Mik ezek a fotók, és milyen típusai vannak? Miért érdemes vagy éppen nem érdemes ilyen képeket használni? Cikkünkből kiderül!

A stockfotó definíciója

Elengedhetetlen eszközök a vizuális tartalmak létrehozásában és bővítésében. Ez a megoldás lehetőséget ad a vállalkozásoknak, a magánszemélyeknek és a szervezeteknek arra, hogy sokféle képet használjanak anélkül, hogy saját fényképeket kellene készíteniük vagy grafikusokkal kellene együttműködniük egy kampány során. 

Az ilyen képek már létező anyagok, amelyeket kezdő vagy profi, de mindenképpen tehetséges fotósok, illusztrátorok vagy grafikusok hoztak létre. Ők teszik elérhetővé és licencelhetővé ezeket a stockfotókat, hogy mások jogtisztán használhassák őket a meghatározott felhasználási célokra.

A stockfotók története egyébként egészen a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor a fotóügynökségek felismerték a képek értékesítésének lehetőségét a kiadók számára. Azonban a digitális technológia megjelenésével ez az iparág jelentős növekedésnek indult. 

Az internet és a digitális formátumok lehetővé tették, hogy a stockfotók könnyedén elérhetővé és terjeszthetővé váljanak. Azóta számtalan online platform létezik, amelyek nagy választékot kínálnak ezekből a képekből, és egyszerűen hozzáférhetővé teszik ezeket a felhasználók számára.

Még mockupok is vannak fent ezeken az oldalakon, amit grafikai feladatokhoz használhatsz

A stockelemek típusai

A stockfotók számos célra alkalmazhatóak cégként vagy magánszemélyként is. A vállalkozások gyakran felhasználják őket az üzleti weboldalaikon, szórólapokon, reklámokban vagy közösségi média posztokban, hogy felkeltse a figyelmet, és erősítse a vizuális üzenetüket, akár egy kampány során is. 

A magánszemélyek pedig kreatív projektekhez vagy saját blogokhoz választanak stockfotókat, mivel ezek könnyen alkalmazhatók és segítenek kifejezni a kívánt hangulatot vagy témát. A szervezetek és nonprofit szervezetek is gyakran veszik igénybe a stockfotók nyújtotta lehetőségeket, hogy illusztrálják cikkeiket, jelentéseiket vagy kampányaikat. Nézzük is meg a típusokat közelebbről!

Fotók

Ezeket a képeket amatőr vagy profi fotósok készítik el egy élethelyzetről, tárgyról, személyről vagy bármi másról, és teszik fel a különböző stockfotós oldalakra. Ezek lehetnek színesek vagy fekete-fehérek, és különböző formátumokban és méretekben érhetőek el. 

A fotók széles körben felhasználhatóak az online és nyomtatott médiában, reklámokban, magazinokban, weboldalakon, közösségi médiában és sok más helyen, amennyiben a licensz ezt engedi. A fotók segítségével élményeket, hangulatokat és információkat közvetíthetsz, emellett fontos szerepet játszanak a vizuális kommunikációdban.

Illusztrációk

Vizuális alkotások, amelyek képzőművészeti technikákkal vagy digitális képszerkesztőkkel készülnek. Az illusztrációk általában olyan rajzokat vagy grafikákat jelentenek, amelyek segítségével kifejezhetőek a különféle gondolatok, történetek vagy fogalmak, valamint akár a brand elemei is idetartozhatnak. 

Gyakran megtalálhatóak könyvekben, magazinokban, hirdetésekben, weboldalakon, logókon és akár gyermekkönyekben is. Az illusztrációk segítenek az érdekes és vonzó vizuális tartalmak létrehozásában, illetve fontos szerepet játszanak a grafikai tervezésben és a kreatív önkifejezésben.

Vektorok

Grafikai formátumok, amelyekben a képek az adatokat vektorok és görbék formájában tárolják, nem pedig pixelekben. Ennek köszönhetően a vektoros képek tetszőlegesen nagyíthatók és kicsinyíthetők anélkül, hogy elveszítenék a felbontásukat vagy élességüket. 

Remekül alkalmazhatóak nyomtatott anyagokhoz, logókhoz vagy más tervezési projektekhez, ahol a kép mérete változhat. Emellett a vektorok kevesebb tárhelyet foglalnak el, és könnyen szerkeszthetők, mivel a képelemek külön rétegekbe vannak rendezve. Ez lehetővé teszi a színek, a formák vagy az elemek módosítását anélkül, hogy az eredeti minőséget befolyásolná.

Videók

A videók mozgóképek sorozatából álló vizuális tartalmak, melyek színesek vagy fekete-fehérek lehetnek, hanggal vagy anélkül készülhetnek, illetve különböző időtartamokat ölelhetnek fel. A videók sokféle formában használhatóak fel, mint például filmek, TV műsorok, reklámok, oktatóanyagok, vlogok, videoblogok és közösségi média tartalmak esetén. 

Ezek a formátumok lehetővé teszik a dinamikusabb tartalom közvetítését a nézők számára, emellett számos kreatív lehetőséget kínálnak a storytelling és a vizuális kommunikáció terén.

3D modellek

Háromdimenziós digitális reprezentációk, amik tárgyak, épületek vagy személyek geometriai és vizuális tulajdonságait ábrázolják élethű módon. Ezeket a modelleket számítógépes grafikai szoftverek segítségével hozzák létre, és olyan részletes adatokat tartalmaznak, mint a forma, a textúra, a szín és az animáció.

Használata a számítógépes animációban, játékfejlesztésben, filmes és televíziós effektekben, építészeti tervezésben, terméktervezésben a leginkább népszerű. Lehetővé teszik a valósághű és lenyűgöző vizuális élmények létrehozását, valamint a tervezési és kreatív folyamatok elősegítését.

Akár 3D-s tartalmak is létrehozhatóak vele

Licenszek

A stockfotók használatához fontos megérteni a licenszek működését. Ezek ugyanis meghatározzák, hogy milyen célokra és felhasználási területekre engedélyezett a kép alkalmazása. Ezek akár fájlonként változhatnak.

Két általános típusú licensz létezik:

 • Jogdíjmentes (RF): Lehetővé teszik a képek többszöri felhasználását további díjak nélkül.
 • Jogkezelt (RM): Korlátozott felhasználási jogokkal rendelkeznek, és bizonyos felhasználásokhoz további kifizetéseket igényelhetnek.

Ahhoz, hogy megfelelj a szerzői jogi törvényeknek, elengedhetetlen megértened a licenszek feltételeit és korlátait, mielőtt egy stock képet használnál a Google Képkeresőből vagy más helyről. Minden licensz más és más szabályokat tartalmazhat, ezért fontos alaposan átnézni az információkat, mielőtt vásárolsz vagy letöltesz egy képet. Így elkerülheted a jogi problémákat, és biztosíthatod, hogy a felhasználás teljes mértékben törvényes legyen. Bizonyos fájlok esetén, különösen a Creative Commons licenszeknél, szükséges hivatkoznod a kép forrására, így megfelelhetsz a szerzői jogoknak is.

A stockfotók előnyei

Rengetegen használnak jogtiszta képeket a digitális projektjeik során; legyen szó magánszemélyekről, cégekről és kreatív ügynökségekről.

De milyen fontosabb előnyei vannak? 

 • Időt takarítanak meg, mivel nem szükséges az egyedi fotózás vagy tervezés. 
 • Költséghatékonyabbak, mint a profi fotósok, grafikusok vagy illusztrátorok bérlése. 
 • A fotók választható minősége és a megjelenése professzionálisabb megjelenést kölcsönöz.
 • Óriási a választék már csak egy stockfotó oldalon is, ráadásul számos ilyen platform létezik.
 • Ingyenes és fizetős változatok közül is válogathatsz.
A legtávolabbi kultúrákat is közelebb varázsolhatod

A stockfotók hátrányai

Mint mindennek, így a jogtiszta, széles körben elérhető képeknek is lehetnek hátrányai a mindennapos vizuális kommunikációban. 

Melyek ezek?

 • Mivel könnyen hozzáférhetők és széles körben felhasználhatók, előfordulhat, hogy több helyen is megtalálod ugyanazokat a képeket. Így hiányozhat az eredetiség és egyediség.
 • Néhány stockfotó általánosnak vagy klisésnek tűnhet, ami nem segíti a tartalom kiemelkedését.
 • Az eltérő készítők különböző stílussal dolgozhatnak.
 • Nem mindig tükrözik pontosan a valós élethelyzeteket vagy a célcsoport valós igényeit.
 • Nem mindig képesek érzelmi hatást kiváltani vagy kapcsolatot létrehozni a felhasználókkal.
Mobilon és számítógépen is elérhetőek

Legismertebb stockfotó oldalak

A profi megjelenéshez számos helyről gyűjtheted össze a neked szükséges képeket. Amennyiben az egyik helyen nem találod a tökéleteset, úgy a többin is érdemes szétnézni. A fényképek mellett azonban illusztrációkat, mockupokat és egyéb grafikai elemeket is letölthetsz. Érdemes tehát akár több felületet is használni.

De melyek ezek az oldalak? 

Végszó

Akár cégként, akár magánszemélyként vagy jelen a vizuális térben, a stockfotók használatával sokkal professzionálisabb megjelenésed lehet. Ez igazán fontos például egy kampány során, ahol minden pillanattal meg kell ragadni a potenciális vevőt. Figyelj azonban az előnyökre és a hátrányokra is, hogy elkerülhesd a kliséket és az érdeklődők figyelmének elvesztését. Emellett mindenképpen használj olyan oldalakat, ahonnan jogtiszta képeket tölthetsz le.

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás