Edit Content

Legújabb tartalmaink:

Mi az a Google Ads, vagy más néven az Adwords?

Mi az a Google Ads?

Adwordsről már sokat hallottál, de a Google Ads-ről még alig? A kettő egy és ugyanaz!

A Google Adwords hirdetési platform 2000-ben jelent meg. 2018-ban brandet váltott, és korábbi nevét Google Ads névre cserélte.

A Google Ads pedig nem más, mint egy fizetett hirdetési platform, aminek a segítségével a Google keresőben és más weboldalakon jelenhetsz meg a vállalkozásod hirdetéseivel, PPC alapon. 

Mit jelent a PPC? A „PPC” a „pay perc click” rövidítése, melynek lényege, hogy csak akkor kell fizetned, ha a felhasználó rákattint a hirdetésedre.

Az online hirdetési rendszer az interneten böngészők 90%-át is képes elérni, mely a hatalmas lefedettségének köszönhető. Segítségével akkor érheted el a felhasználókat, amikor pont olyan szolgáltatások vagy termékek után kutatnak, mint amilyeneket te is kínálsz.

A Google Ads minőségi besorolás elvén működik, azaz annál előkelőbb helyen, és annál kedvezőbb CPC áron jelenhetsz meg, minél relevánsabbak a hirdetéseid és a weboldalad a felhasználó keresésére.

Hol jelennek meg a hirdetések?

A Google Ads hirdetéseid két hálózaton jelenhetnek meg: a keresési (search) és a tartalmi (display) hálózaton. 

 • KERESÉSI HÁLÓZAT:

A keresési hálózaton belül a szöveges hirdetések a Google és a partnerek keresőiben jelennek meg, ha a felhasználók éppen azokra a kulcsszavakra keresnek rá, amelyekre a hirdetéseket beállítottad.

A search hálózaton a hirdetések a keresési találatok fölött és alatt is megjelenhetnek, akkor, ha az általad megcélzott kulcsszó egyezik vagy kapcsolódik a felhasználók kereséséhez. 

Ha például beírod a Google keresőjébe a „hajvasaló” keresési kifejezést, akkor az első találatként a hirdetéseket jeleníti meg a rendszer, alatta pedig az organikus linkeket láthatod.

display 1
 • DISPLAY HÁLÓZAT:

A keresési hálózaton kívül megjelenhetsz a hirdetéseiddel a display hálózaton is. 

A tartalmi hálózatba azok az oldalak tartoznak, amelyek az oldaluk egy részét bérbe adták a Google-nek, azért, hogy ott hirdetéseket jeleníthessenek meg. Ezt a Google Adsense nevű szolgáltatásba történő regisztrációval tehetik meg. 

A partnerek oldalai között vannak alacsonyabb forgalmú weboldalak, de ide tartozhatnak a hatalmas látogatottsággal bíró honlapok is, valamint a Gmail és YouTube, melyek a Google saját tulajdonú oldalai.

Ha a tartalmi hálón szeretnél hirdetni, akkor fontos, hogy megtaláld azokat az oldalakat, amelyeknek a látogatói  valószínűleg a te potenciális vásárlóid lehetnek.  

A display hálózaton a Google a korábbi keresések és a felhasználói viselkedés alapján sorolja a felhasználókat kategóriákba. Csak annak jeleníti meg a hirdetést, akiket a célzási beállítások alapján potenciális ügyfélnek minősít. 

Célozhatsz kulcsszavak vagy érdeklődés alapján, de kiválaszthatsz bizonyos weboldalakat is a megjelenésre.

 • Ha kulcsszavakkal célzol, akkor olyan weboldalakon jelensz meg, amelyek tartalma illeszkedik az adott kulcsszóhoz
 • Targetálhatsz a userek érdeklődési körének megfelelően is. Ekkor azoknak a felhasználóknak fogod megjeleníteni a hirdetéseket, akik a számodra fontos témák, termékek iránt érdeklődnek. 

A tartalmi hirdetések tartalmazhatnak szöveget, képet, vagy akár videót is.  

Nézzünk egy példát a videós és a képes hirdetésekre is:

 • Videós hirdetés
vifdi
 • Képes hirdetés
jj

Melyik hálózatot mikor használd?

Ez a célodtól függ. Nem mindegy, hogy márkaismertséget szeretnél növelni, vásárlásokat generálni vagy a terméked iránt már érdeklődő felhasználókat elérni.

Akkor használj keresőhálózatot, ha:

 • nagy a keresési volumen a termékedre
 • ha a vásárlások számának növelése a célod
 • fontos számodra a magas megtérülési mutató

Ennek oka, hogy a Google keresőben már konkrét termékek után kutatnak a felhasználók, azért, hogy kielégítsék igényeiket, és már közel állnak ahhoz, hogy megszülessen bennük a vásárlási döntés.

Akkor használj display hálózatot, ha:

 • márkaismertséget szeretnél növelni
 • forgalmat terelnél a weboldaladra
 • új céget vagy terméket népszerűsítesz
 • kitűnnél a tömegből egyedi képes, színes hirdetéseddel
 • remarketinggel megcéloznád a terméked iránt korábban érdeklődőket
 • igényt teremtenél a terméked/szolgáltatásod iránt

Röviden összefoglalva, a keresési hálózat akkor hatékony, ha már valamilyen igény fogalmazódott meg a terméked, szolgáltatásod iránt, a display hálózat pedig akkor, ha a fel szeretnéd kelteni a userek igényét, vágyát.

A tölcsér segítségével könnyebb megérteni, hogy a vásárlói magatartás mely fázisában melyik hirdetési hálózatot érdemes használni:

kk1

Amit fontos tudnod: a leghatékonyabb, ha mindkét megoldást egyszerre használjuk.

Gondolj csak bele, hogy ha valakinek felkelti az érdeklődését a display hirdetés, akkor bizonyára rá fog keresni a weboldaladra a Google keresőben. Ha azonban nem futtatsz keresőhirdetést, akkor a saját weblapod előtt számos hirdetés megjelenhet, így könnyen a konkurencia oldalán köthetnek ki az érdeklődők.

Mennyibe kerül a Google Ads-en való hirdetés?

A Google általában kattintás alapon számol el veled, tehát csak akkor kell fizetned, ha a felhasználó rákattint a hirdetésre.

Az, hogy pontosan mennyit fogsz fizetni egy-egy kattintásért, több tényező függvénye. Függ például a:

 • Max CPC. beállításodtól
 • Konkurencia max. CPC beállításaitól
 • Minőségi mutatótól (erről bővebben itt olvashatsz)

Míg a fenti tényezők közül főként a minőségi mutatódat és a max. CPC beállításaidat tudod befolyásolni, addig a versenyhelyzetre nincs közvetlen ráhatásod.

Ha például egy adott iparágban kevesebb hirdető versenyez egy-egy kattintásért, ott akár 100 Ft alatti összegből is szerezhetsz érdeklődőket. Erősebb versenyhelyzet esetén akár 2000 Ft-ra is rúghat ez az összeg.

A CPC összegek között különbséget a két lenti kép is jól mutatja:

 • Példa a magasabb CPC költségre
magas cpc
 • Példa az alacsonyabb CPC költségre
lacsony cpc

Ezeket miért fontos szem előtt tartani? Azért, mert a gyengébb versenyhelyzet és a magasabb minőségi mutató alacsonyabb kattintásonkénti költséget, magasabb átkattintási arányt és összességében eredményesebb hirdetéseket jelent.

Tehát ha versenybe szállsz egy adott kulcsszóra való megjelenésért, akkor egy aukcióban fogsz részt venni. A fenti tényezők mindegyike szerepet játszik abban, hogy mennyire előkelő pozícióban és mekkora összegért jelenhetsz meg a hirdetéseiddel.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kattintásonkénti költség a hálózat típusától is függ. Habár a tartalmi hálózaton is kattintási alapon fizetsz, itt mégis jóval olcsóbban szerezhetsz 1-1 kattintást, mint a keresőben.

Ez abból adódik, hogy a kereső hálózaton

 • kevesebb helyért szállhatsz versenybe
 • magasabb a kattintási hajlandóság
 • sokkal relevánsabb forgalmat terelhetsz vele a weboldaladra

mint a display hálózat segítségével.

Éppen ebből adódóan a display hirdetésekkel költséghatékony módon növelheted a márkaismertségedet és keltheted fel a felhasználók figyelmét.

A tartalmi hálózaton a kattintásonkénti költség mellett fizethetsz 1000 látható megjelenésért is. Ezek azok a megjelenések, ahol a hirdetés legalább 50%-a minimum 1 másodpercre megjelent a felhasználó képernyőjén.

Ha fő célod az ismertség növelése, akkor érdemes kattintások helyett 1000 látható megjelenésért fizetned.

Hogyan lehet fizetni a Google Ads-ben?

 • Beköthetsz a Google Ads fiókodba egy bank- vagy hitelkártyát, amellyel automatikusan vagy kézi befizetéssel is kiegyenlítheted a számládat.
  • Automatikus befizetés: a terhelés vagy az előző terhelés után 30 nappal, vagy az esetlegesen beállított fizetési küszöb elérésekor történik meg. Ezt csak bankkártyával teheted meg.
  • Kézi befizetés: Ha eléred a beállított fizetési küszöböt, akkor a befizetés gombra kattintva terhelheted meg a beállított kártyádat.
 • Pénzátutalás: előre kell utalnod a Google Ads számlájára azt az összeget, amelyet a hirdetésekre szeretnél költeni. Ez az összeg nem fog azonnal megjelenni a fiókban, akár több napot is várni kell, míg láthatóvá válik.
 • Tartalék hitelkártya: ha az automatikus fizetés mellett döntesz, akkor be kell állítani egy bankkártyát. Előfordulhat, hogy az elsődleges bankkártyát valami oknál fogva nem lehet megterhelni, így a hirdetések futtatása leállhat. Ezt a tartalék kártya bekötésével tudod kiküszöbölni.

Hogyan tudod a költségeidet kontrollálni?

Egyrészt be tudod állítani, hogy mekkora legyen a kampány napi költségkerete.

Ettől függetlenül viszont van rá esély, hogy a kampányod többet fog költeni, mint a napi költségkeret, ezt túlteljesítésnek nevezzük. Ez a forgalom hatásának eredménye.

Mindemellett viszont nem lesz több a kampányod havi költségkerete, mint a napi költségkereted és a hónapok napjainak átlagos számának szorzata.

Például, ha a napi költségkereted 1000 Ft, akkor 1 hónap alatt biztosan nem fog többet költeni a kampány, mint 1.000*30,4, azaz 30.400 Ft-ot.

Ha videókampányt indítasz, akkor megadhatod a kampány teljes költségkeretét is, mely a kampányidőszak alatt elkölteni kívánt teljes összeg beállítását jelenti.

Erre figyelj oda, mielőtt hirdetni kezdesz a Google Ads-en

Ha a Google Ads hirdetések mellett döntesz, akkor fontos, hogy minden szükséges előkészületet megtegyél, mely a hirdetések hatékonyabb futtatásához kell. Ilyen a:

●       A weboldalad technikailag fel legyen készítve a mobil eszközről érkező felhasználók fogadására is

Manapság már a látogatók többsége mobil készülékeken keresztül érkezik, ezért elengedhetetlen a honlapok mobilra optimalizált verziójának létrehozása.

Emellett fontos, hogy az oldalad gyorsan betöltődjön, rendelkezzen a szükséges tanúsítványokkal, vásárlásra és konverzióra ösztönző elemekkel, valamint könnyen áttekinthető legyen.

●       A honlapod SEO szempontból is rendben kell, hogy legyen

Ha a weboldalad keresőoptimalizációs szempontokat figyelembe véve is rendben van, akkor a hirdetéseid is hatékonyabbak lesznek.

●       Érdekes, meggyőző tartalmakkal töltsd meg a weboldaladat

Az internetes felhasználókat meg kell győzni arról, hogy valóban szakértőkkel van dolguk, profik vagytok abban, amit csináltok.

Nem elég leírni azt, hogy mivel foglalkoztok, alá kell támasztanotok a szakértelmeteket referenciákkal, képekkel, videókkal.

Az okok, amiért érdemes a Google Ads-en hirdetni

Így már érted a Google Ads alapjait, de még pár meggyőző érvre van szükséged ahhoz, hogy el is kezdd használni azt? Itt vannak!

 • PPC alapú hirdetési lehetőség

A Google-ben PPC alapon hirdethetsz, azaz csak akkor kell fizetned, ha valaki rákattintott a hirdetésedre és valóban érdeklődést mutatott a terméked vagy szolgáltatásod iránt.

 • Változatos hirdetési lehetőség, bármely üzleti modellhez és célhoz

A Google Ads-en hirdethetsz szöveges hirdetésekkel, bemutathatod vállalkozásodat izgalmas videókkal, vagy felhívhatod a felhasználók figyelmét a saját e-mail fiókjukba küldött hirdetésekkel.

A lehetőségeid szinte végtelenek.

Futtathatsz hirdetéseket:

 • Gmailben
 • YouTube-on
 • Google keresési hálózatán
 • Google Térképen
 • A Google partnereinek a weboldalán
 • Mobil applikációkban

.. és így tovább.

 • A Google gyors megtérüléssel kecsegtet

A Google képes elérni a potenciális vásárlóidat, de ami még fontosabb, hogy képes magas megtérülést generálni a hirdetésbe befektetett összegből.

A közösségi média követőtáborának felépítése hosszú hónapok munkája, ahogy a SEO elvei szerinti optimalizáció sem megy egyik napról a másikra.

Ezzel szemben a Google Ads segítségével gyorsabban, akár néhány óra alatt felépíthetsz egy kampányt.

Az értékesítés növeléséhez egy jól felépített céloldalra és jó minőségű hirdetésekre van szükség.

 • A világ minden táján használják

A Google segítségével a világ bármely táján élőket elérhetjük a hirdetéseinkkel, mivel a platformot globálisan használják a problémáikra való megoldáskeresésre.

 • Ez a legnépszerűbb keresőmotor

A Google a leggyakrabban használt keresőmotor, napi több billió kereséssel. A platform közel 2 évtizede létezik.

Szinte lehetetlen akár egyetlen napot is úgy eltölteni, hogy ne hallanád vissza valakitől, hogy “rákeresek a Google-ben”.

A Net MarketShare szerint a Google 2020-ban is erősen dominálja a keresőmotorok piacát, szerte a világon. Míg a Google a piac 69,89%-át birtokolta idén, addig a következő legdominánsabb keresőmotor, a Bing csak 13,35%-ot.

mse

Forrás: https://netmarketshare.com/search-engine-market-share.aspx

 • A versenytársaid is hirdetnek a Google Ads-en

Ezek az okok még nem győztek meg? Akkor itt a következő!

A versenytársaid bizonyára használják a Google Ads szolgáltatást a termékeik és szolgáltatásaik népszerűsítésére, és akár a te márkád nevére is hirdethetik a saját megoldásaikat.

Így, ha te nem hirdetsz a számodra legfontosabb kulcsszavakra, akkor a konkurenciád könnyen elhalászhatja előled a potenciális vásárlóidat.

Használj hirdetésbővítményeket

Meggyőztek az érvek, és elindítottad a hirdetéseidet, de növelni szeretnéd a hirdetéseid hatékonyságát? Akkor próbáld ki a hirdetésbővítményeket!

Miért jók a hirdetésbővítmények?

 • fontos információkkal bővítik ki a keresési hirdetést
 • növelik az átkattintási arányt
 • segítségükkel szembetűnőbb lesz a hirdetés
 • hívásbővítmény, térkép vagy potenciális űrlapbővítmény segítségével könnyebben kapcsolatba lépnek veled az érdeklődők
 • nem járnak extra költséggel

Számos automatikus és manuális bővítmény közül választhatsz.

Azt, hogy végül melyik bővítmények lesznek számodra a legfontosabbak, a hirdetési célod határozza meg.

Ha például érdeklődőket szeretnél gyűjteni, akkor válaszd a potenciális ügyfelek űrlapbővítményt. Ha pedig konverzióra szeretnéd ösztönözni a felhasználókat, akkor kiemelő bővítménnyel további termékelőnyöket emelhetsz ki, árbővítménnyel a termék árait is feltüntetheted, vagy strukturált kódrészlettel a terméktípusokat sorolhatod fel.

Google Search Console és a Google Analytics összekapcsolása

Több információt szeretnél látni a weboldalad organikus forgalmáról is? Erre nyújt megoldást a Google ingyenes eszköze, a Search Console.

A Search Console segítségével többet megtudhatsz a weboldalad organikus forgalmáról, az Analyticsbe integrálva pedig érdekes és fontos mutatókat ismerhetsz meg.

Segítségével láthatod, hogy mit csinált a felhasználó a weboldalon azt követően, hogy organikusan az oldaladra jutott.

Ha még nincs beállítva az oldaladon az Analytics, akkor ezt most mindenképpen tedd meg.

A Google Analytics és a Search Console összekötéséhez először nyisd meg a Google Analytics fiókodat, majd kattints a bal oldali menüoszlopban az „Adminisztráció” gombra, majd a „tulajdonok beállításai” lehetőségre.

GA1

Görgess le, majd válaszd a „Search Console” beállítása lehetőséget.

GA 2

Végül kattints a „Hozzáadás gombra”, válaszd ki a weboldalt, majd a mentésre kattintva kész is vagy.

GA3

Most pedig nézzük meg, hogy mivel bővült az Analytics, miután összkötöttük a Search Console felületével.

Kattints az Analytics fiókodon belül az „Ügyfélszerzés” – „Search Console” menüpontokra, és az alábbi 4 lehetőség mindegyikét vizsgáld meg.

 • Céloldalak: megmutatja, hogy az oldalaid hányszor jelentek meg a Google találati listáján, és hány kattintást értünk el vele.
 • Országok: ez főként akkor fontos, ha nemzetközi piacra léptél a honlapoddal. Segítségével láthatod, hogy az egyes országokból mennyi és milyen minőségű látogatók érkeztek.
 • Eszközök: itt arról találsz fontos információkat, hogy milyen eszközről érkeztek a felhasználók, milyen volt az átkattintási arány, stb.
 • Lekérdezések: ennek segítségével a kulcsszavak teljesítményét vizsgálhatod meg.
ASC

Kis és nagy cégek a Google Ads-en

A Google Ads hirdetési rendszerében kis- és nagyvállalatok egyaránt jelen vannak, azokban hirdetési rutinjuk között számos különbség figyelhető meg.

Egyik ilyen a költségkeret. Egy nagyobb cég magasabb havi költségkerettel dolgozhat, így több lehetőségük van a különböző megoldások tesztelésére.

Emellett fontos különbség, hogy míg egy kisebb webshop vagy honlap főként csak egy-egy lokációra céloznak, addig a nagyobb cégek akár országhatárokat átívelő hirdetéseket futtatnak.

Ezzel szemben a kisvállalatok könnyebben és gyorsabban képesek bevezetni a rendszer újdonságait, így az elsők között használhatják ki az új megoldás előnyeit.

További különbség, hogy míg egy nagyvállalat már ismert, addig egy kkv kevésbé. Ebből adódóan egy induló márkának nagy hangsúlyt kell fektetnie a márkaépítésre is.