Tartalomjegyzék

Fiatal férfi a Metaverzumban
9 perc /

Mi az a Metaverzum?

Tartalomjegyzék

A Metaverzumot a párhuzamos digitális világként képzelik el, ahol minden embernek van egy digitális perszónája. Ez egy olyan virtuális birodalom, ahol kapcsolatok alakulhatnak ki, földeket vásárolhatnak, és ahol árukkal kereskedhetnek a felhasználók. A barátok együtt építhetnek otthont vagy indíthatnak digitális vállalkozást, amely valós értékeket termel. Ez forradalmasíthatja a közösségi oldalakat, a távmunkát és a kikapcsolódást is.

Ebben a cikkben a Marketing Astro csapata összegyűjtött minden tudnivalót a Metaverzum történetéről és működéséről.

A Metaverzum történelme

Bár az alternatív virtuális valóság fogalma már korábban is létezett, a „Metaverzum” szót először Neal Stephenson író alkotta meg 1992-ben. A Snow Crash című regényében egy olyan digitális világ leírására használta, ahol az emberek interakcióba lépnek egymással és olyan dolgokat vásárolnak, mint például az ingatlanok.

Az elképzelése a 2000-es évek elején a Second Life-hoz hasonló virtuális világok megjelenésével nyert további teret, ahol a felhasználók közös virtuális teret hozhattak létre és léphettek kapcsolatba egymással.

Az Oculus nagy lépést jelentett a Metaverzum megvalósítása felé, amikor 2012-ben 2,5 millió dolláros crowdfundingot biztosított. A vállalatot két évvel később felvásárolta a Facebook, mielőtt 2016-ban piacra dobta volna a Riftet, a világ első, széles körben elérhetővé tett virtuális valóság headsetjét. A virtuális valóság technológiák, mint például az Oculus Rift és a HTC Vive fejlődése tovább feszegette a koncepció határait.

2020-ra a gyártók évente több, mint 5 millió virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) szemüveget szállítottak ki. Ha a fogyasztók teljes mértékben ki szeretnék használni a platform által kínált lehetőségeket, ahhoz minden esetben egy ilyen szemüvegre lesz szükségük.

Az elmúlt években olyan techóriások, mint a Facebook (ma már Meta) és a Microsoft élénk érdeklődést mutattak a Metaverzum iránt, és hosszútávú terveket jelentettek be a projekttel kapcsolatban. 

A „Metaverzum” szó lett a második helyezett az Oxford English Dictionary év szava szavazásán 2022-ben. A kifejezés az év egyik legforróbb fintech divatszava lett, és a befektetők milliókat költöttek virtuális ingatlanok vásárlására a platformon belül.

Elemzők szerint a globális versenyipar 2030-ra közel 100 milliárd dollárt fog érni, ami a mai érték majdnem 50-szerese. Az elfogadottságot azonban nagyrészt a VR-headseteket vásárló emberek száma fogja meghatározni. Csak az Egyesült Államokban ma az emberek mintegy 15 százalékának van ilyen készüléke.

Metaverzum használata az oktatásban

A Metaverzum jelentősége

A Metaverzum jelentőséggel bírhat a jövőben, mivel potenciálisan forradalmasíthatja az emberi élet különböző aspektusait, beleértve a szórakozást, a kommunikációt, a munkát és a kereskedelmet. A távoli együttműködés, a virtuális irodák, valamint a virtuális környezetben történő képzés és oktatás lehetővé tételével képes átalakítani a munkahelyeket és a hatékonyságot.

A virtuális piacterek és az e-kereskedelem révén új lehetőségeket kínál a vállalkozások számára, lehetővé téve a zökkenőmentes tranzakciókat és a globális elérést. Felvet fontos problémákat, beleértve a technikai kihívásokat, az etikai aggályokat és a felelős fejlesztés szükségességét a hozzáférhetőség, a magánélet és a digitális jogok biztosítása érdekében amelyeket később kifejtünk.

Főbb jellemzői

Jelenleg a digitális világ nagy divatja, mivel látszólag végtelen lehetőségeket és célokat kínál. Sok befektetőt vonz, ugyanis a technológiai és digitális felfedezések élvonalában van.

Digitális avatarok használata

A Metaverzum egyik alapkoncepciója, hogy digitális avatárokat hozunk létre magunkról, hogy egyedülálló módon fejezhessük ki érzelmeinket és személyiségünket.

Blockchain alapú működés

A blockchain-infrastruktúra elfogadása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csatlakozzanak a szélesebb kriptogazdasághoz azáltal, hogy a virtuális tárgyakat valódi valutára cserélhetővé teszik.

Virtuális földek, terek használata

A virtuális földek iránti kereslet szárnyal. A földeket bárki megvásárolhatja kriptovalutákért cserébe.

Decentralizált autonóm szervezetek (DAO-k) az irányításhoz

A DAO egy olyan irányító testület – mint egy tanács vagy egy bizottság -, amely blockchaint és smart contractot használ a különböző döntések eléréséhez.

Az ember-számítógép interfész (HCI) technológiára való támaszkodás

A konkrét tevékenységekben való részvétel érdekében az ember és a számítógép egy HCI-nek nevezett folyamat révén információt cserél egymással.

Szociális interakciók

Az emberek a Metaverzumban avatarokon és a felhasználó vizuális reprezentációin keresztül kommunikálnak és lépnek kapcsolatba egymással.

Virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR)

A virtuális valóság (VR) egy számítógép által generált környezet, amelynek jelenetei és tárgyai valóságosnak tűnnek, így a felhasználó úgy érzi, hogy elmerül a környezetében. Ezt a környezetet egy virtuális valóság szemüvegen keresztül érzékeli a felhasználó. A VR abban segít, hogy úgy beleéljük magunkat a videojátékokba, mintha mi lennénk az egyik szereplő; megtanuljuk, hogyan kell szívműtétet végezni, vagy javítsuk a sportedzések minőségét a teljesítmény maximalizálása érdekében.

Annak ellenére, hogy a technológia évtizedekkel ezelőtt született, sokan még mindig nem ismerik a virtuális valóság fogalmát. Az is elég gyakori, hogy a virtuális valóság kifejezést összekeverik a kiterjesztett valósággal.

A kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) egy olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy virtuális elemeket helyezzünk a valóságról alkotott képünkre. A Pokémon GO népszerűsítette az AR-t azáltal, hogy közelebb hozta a nagyközönséghez. Addigra már nagyon sok olyan vállalat volt a különböző ágazatokban (egészségügy, oktatás, építészet, mérnöki tevékenység, szolgáltatások, kiskereskedelem stb.), amelyek használni kezdték az AR-t azzal a céllal, hogy még jobb élményt teremtsenek ügyfeleik számára.

Férfi a Metaverzumban boxol

Tartós és megosztott virtuális terek

Ez sokak szerint egy megosztott, magával ragadó, tartós, 3D-s virtuális tér, ahol az emberek úgy élik meg az életet, ahogyan azt a fizikai világban nem tudnák.

Felhasználó által generált tartalom

A UGC (user-generated content) adja a Metaverzum éltető erejét; lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját élményeket hozzanak létre benne. A mesterséges intelligencia és a blockchain-technológia a működésének technológiai alapját képezi, és biztosítja ennek a világnak a felépítésének az alapjait.

Társas interakciók és együttműködés

A platformon keresztül az emberek képzeletbeli világokba léphetnek be, és teljesen új módon kapcsolódhatnak más emberekkel. Bárhol is vannak, virtuális eseményekre mehetnek, digitális helyeket fedezhetnek fel, és közös élményekben vehetnek részt.

Példák a meglévő platformokra és technológiákra

Már több platform és technológia is létezik, amelyek segítségével te is kipróbálhatod a Metaverzumot.

Virtuális világok, MMO-k

A Metaverzum akkor vált ismertté, amikor a Facebook 2021 októberében átnevezte magát Meta névre, és bejelentette, hogy még abban az évben legalább 10 milliárd dollárt kíván befektetni a koncepcióba. A Meta mellett olyan technológiai óriások, mint a Google, a Microsoft, az Nvidia és a Qualcomm is dollármilliárdokat fektetnek a koncepcióba. A McKinsey & Company vezetési tanácsadó cég bíztató előrejelzése szerint a platform gazdaság 2030-ra elérheti az 5 billió dollárt. A várakozások szerint az e-kereskedelem lesz a domináns motor, de a játék, a szórakoztatás, az oktatás és a marketing is fontos ágazattá válik.

VR és AR eszközök

A virtuális valóság (VR), a kiterjesztett valóság (AR) és a vegyes valóság (MR) kifejezéseket manapság sokan használják. Rengeteg eszköz létezik: Oculus Rift, HTC Vive, Samsung Gear VR, Google Glass, Microsoft HoloLens, ODG R-8, Epson Moverio… a lista folytatható. De vajon miben különböznek ezek az eszközök?

Az AR-ben nincs szükség headsetre; a VR-ben viszont igen. Az AR esetében a végfelhasználók továbbra is kapcsolatban vannak a valós világgal, miközben a hozzájuk közelebbi virtuális tárgyakkal interakcióba lépnek; a VR-technológia használatával azonban a VR-felhasználó elszigetelődik a valós világtól, és egy teljesen fiktív világban merül el.

Blockchain és crypto

A blockchain-infrastruktúra elfogadása lehetővé teszi a Metaverzum felhasználói számára, hogy a virtuális tárgyak valós valutára való cserélhetőségével csatlakozzanak a szélesebb kriptogazdasághoz. A blockchain technológiának köszönhető, hogy a Bitcoin és más kriptovaluták segítségével virtuális eszközöket vásároljanak és adjanak el.

Decentraland

A Decentraland egy 3D-s virtuális világ platform. A felhasználók az Ethereum blockchaint használó MANA kriptovalután keresztül NFT-ként vásárolhatnak virtuális telkeket a platformon. A tervezők ruhákat és kiegészítőket készíthetnek és értékesíthetnek a virtuális világban használható avatárok számára.

Voxels Metaverse

A Voxels egy játékosok által épített Metaverzum az Ethereum blokkláncon. A felhasználók felfedezhetnek, találkozhatnak más emberekkel és részt vehetnek eseményeken.

Somnium Space

A Somnium Space egy virtuális valóság Metaverzum, amely olyan funkciókat kínál, ahol a játékosok földet vásárolhatnak, avatárral rendelkezhetnek, tárgyakat építhetnek és pénzt kereshetnek. Elérhető PC-ken, mobileszközökön és a főbb VR-headseteken, például az Oculus Questen. A kreativitás, az innováció és a társadalmi interakció platformjaként szolgál.

Nő előadást tart a Metaverzumban

A Metaverzum kihívásai

Hatalmas remények fűződnek a platform jövőjéhez. A vízió megvalósításához azonban számos problémát kell leküzdeni. Ebben a részben betekintést nyerhetsz a felmerülő nehézségekbe, csakúgy mint a megoldásaikba.

Technikai nehézségek

A morális kérdéseken kívül technológiai problémákat is le kell küzdeni a megfelelő működéséhez.

 • Nagysebességű internetkapcsolatot igényel, hogy az működtesse a zökkenőmentes streaminget.
 • A sávszélesség korlátozása és a nagy késleltetés akadályozhatja a valós idejű interakciókat, és ronthatja a virtuális élmények minőségét.
 • A fejlett VR- és AR-eszközökhöz való hozzáférés korlátozott lehet, ami akadályozza a Metaverzum széleskörű elterjedését.
 • A hardverek és az eszközök megfizethetősége, elérhetősége és kompatibilitása befolyásolhatja a hozzáférhetőségét és befogadhatóságát.
 • Hatalmas mennyiségű személyes adat gyűjtésével és feldolgozásával jár, ami aggályokat vet fel az adatbiztonsággal és a magánélet védelmével kapcsolatban.
 • A felhasználói információk védelme, a jogosulatlan hozzáférés megakadályozása és az esetleges jogsértések kezelése kritikus szempontok.

Etikai kérdések

A technikai kérdéseken túl azonban rendkívül sok etikai kérdés is felmerül, mint például az adatvédelem vagy a biztonság.

Biztonság

Alapvetően megbízhatónak kell lennie ahhoz, hogy fejlődhessen és terjeszkedhessen. Ezek nélkül a felhasználók nem fogják jól érezni magukat, ha időt vagy pénzt költenek a virtuális környezetben. Egyelőre továbbra is akadnak biztonsági rések, és a bizalom kiépítéséhez sürgősen foglalkozni kell velük.

Problémákat okozhat a gyengén megtervezett blockchain-technológia, amelyet a harmadik felek könnyen kihasználhatnak. Más kockázatok a nem következetesen kódolt smart contractokból származnak, amelyek lehetővé teszik a jogsértéseket. A smart contract olyan, a blockchainre írt kódok, amelyek egy megállapodás vagy szerződés feltételeit a láncon kívülről hajtják végre. Automatizálja azokat a műveleteket, amelyeket egyébként a megállapodásban szereplő felek végeznének el, ami megszünteti annak szükségességét, hogy mindkét fél megbízzon egymásban.

Végül pedig a Web3-ban működnek a régimódi adathalász csalások, amelyekkel a felhasználókat jelszavaik átadására csábítják. A Web3 platform azt szabályozza, hogy ki csatlakozhat, és hogyan léphet kapcsolatba másokkal. Eltávolíthatja a felhasználókat, vagy korlátozhatja, hogy mit tehetnek a platformon.

Adatvédelem

Nagymértékben kiterjesztheti azt, hogy a technológiai vállalatok mennyi biometrikus adatot és személyes információt gyűjtenek az egyénekről. Ezeket a biometrikus adatokat a technológia magával ragadó élményének növelésére használják, olyan dolgokat kínálva, mint a hangfelismerés és a hangfelvételek. Ezek azonban komoly adatvédelmi aggályokkal járnak.

A hangaktiválás, a szem- és az arcfelismerés is növelheti a biztonságát. Az adatgyűjtés ilyen szintje azonban a személyazonosság-lopás veszélyének lehetőségét nyitja meg. A bűnözők felhasználhatják a Metaverzum platformok hangfelvételeit valaki ellen. Robotokat hozhatnának létre egy személy képmására.

Egyenlő hozzáférés

A hozzáférhetetlenség a Metaverzum egyik legnagyobb akadálya. A hardver drága és nehézkes, fizikai következményekkel, például szemfáradtsággal és hányingerrel járhat. Az internet-hozzáféréstől függ, de a világ különböző régióiban a platformhoz való hozzáférés korlátozott. És még a bolygó 5G-vel rendelkező sarkaiban is a virtuális élmények nagyrészt a technikailag képzettekre korlátozódnak.

Ahhoz, hogy globálisan elterjedt területté váljon, mind pénzügyileg, mind fizikailag a többség számára elérhetővé kell válnia. A költségek jelenleg megfizethetetlenek a legtöbb ember számára.

Irányítás

Egy másik kulcskérdés az, hogy a Metaverzum különböző területeit miként működtetik. A metatérben vannak központosított „kertek”, mint például a Facebook Meta, amely szándékosan el van zárva. Amikor a technológiai óriások felépítenek egy világot, az csak az egyik része, hiszen ott vannak a jóval kisebb erőforrásokkal rendelkező fejlesztők is.

A kis fejlesztők valószínűleg decentralizált, autonóm szervezetként fognak működni. De a DAO-k egyedülállóan sebezhetőek is. Elég nagy összegeket kell felhalmozniuk, amihez időnként egy vagy néhány felhasználó járulhat hozzá. Ez a hatalmi egyensúlyhiány messze nem decentralizált. 

VR szemüvegek

Megoldási ötletek az etikai problémákra

Természetesen ezeknek a problémáknak a megvitatása napi szinten a terítékre kerül, és már megannyi megoldási javaslat is született rájuk.

Biztonság

 • Erős biztonsági protokollok kidolgozása. A digitális eszközök védelme érdekében a Metaverzum-specifikus biztonsági szabványokat kell kidolgozni. Más blockchain-kontextusokban már létrehozni hasonló iránymutatásokat, például a kriptopénz biztonsági szabványokat (CCSS).
 • Az adatok integritásának biztosítása. Az adatok többszörös másolatának a láncon belüli megváltoztathatatlan blokkokon történő tárolásával garantálható az adatbiztonság.
 • A blockchain biztonságára vonatkozó egyes szabványokat meg kell erősíteni, és a platformhoz kell igazítani. Ide tartozik az aszimmetrikus kulcsú titkosítás és az adatok elfedésére szolgáló hash-funkciók.

Adatvédelem

 • Az adatvédelmi szabályok érvényesítése. A jelenlegi web-2, hirdetésalapú gazdaság adatvédelmi szabályai a Metaverzumhoz igazítandóak. Az európai GDPR és a kaliforniai CCPA „elfeledtetéshez való jog” szabályozása a kereskedelmi adatok kiaknázásának kritikájából született. Ezt bonyolítja a blockchain megváltoztathatatlan jellege, mivel az adatok nem manipulálhatók.
 • Erős felhasználói hitelesítés kialakítása. A szem- és arcfelismerés, a hangaktiválás, az ujjlenyomatok és más biometrikus adatok személyre szabott biztonsági módszerek a felhasználók hitelesítésére. Azonban, mint fentebb említettük, ezeknek az adatoknak is erős biztonsággal kell rendelkezniük.

Egyenlőtlenség

 • A könnyebb hozzáférés lehetővé tétele. A gyors és stabil internet-hozzáférés hiánya korlátozza a virtuális világ fejlődését és elkötelezettségét. Az 5G hálózatok milliókat képesek összekapcsolni vezeték nélküli adatfolyam segítségével. Ez világszerte elegendő internet-hozzáférést biztosítana a felhasználók közötti valós idejű interakciókhoz.
 • Fizikai akadályok. A széleskörű használhatóság a kulcsa a növekvő Metaverzumnak. A VR-headseteket folyamatosan fejlesztik és finomítják. A szem megerőltetésével és a hányingerrel kapcsolatos jelenlegi problémákat remélhetőleg az új haptikus technológiák fogják orvosolni.
 • A belépési költségek csökkentése. Jelenleg a Metaverzum jelentős növekedése a megalapozott vagyonnal rendelkező fejlesztőktől származik. Idővel az olyan decentralizált megoldások, mint a DAO-k, lehetővé tehetik a kisebb fejlesztők számára, hogy együttműködjenek, és megépítsék az általuk elképzelt virtuális valóságot. A gyártók és a fejlesztők kulcsfontosságúak lesznek a szoftver és hardver költséghatékonnyá tételében.

Irányítás

 • Egyértelmű szabályok és szabályzatok megállapítása. A valós világban létező emberi problémák a digitális térbe is átkerülnek. A lopás és a zaklatás két példa a fizikai térből a Web2 és Web3 térbe átkerülő problémákra. A fejlesztőknek hatékony szabályok és szabályozások bevezetésével kell biztosítaniuk, hogy a terek biztonságban legyenek ezektől a tevékenységektől.
 • A viták tisztességes megoldása. Ha egy decentralizált Web3 térben viták merülnek fel, hogyan oldják meg azokat? A DAO-kon belül van hely a problémák demokratikus megoldására javaslatok, szavazások és kormányzati tokenek segítségével. Egy teljes DAO ellen irányuló vita jogi útra terelődne. A kimenetel attól függhet, hogy a DAO-k betartják-e a szövetségi árutörvényeket vagy sem. A DAO-k jogszerűsége és a Web3 terek kormányzása a bírósági rendszerek egyre gyakoribb kérdése lesz. 
 • Ellenőrző rendszerek bevezetése. A Metaverzum továbbra is elmossa az identitás, a nemzetiség és a lokalitás határait. Ilyen változékonyság mellett a jövőben szükség lehet egy nemzetközi testületre, amely felügyeli a Web3 társadalmi kérdéseit. Hasonló felügyelet már létezik, mint a Mesterséges Intelligencia Irányításának Koordinációs Bizottsága (CCGAI).
Idős pár a Metaverzumban pingpongozik

A Metaverzumról röviden

A Metaverzum tehát rengeteg potenciált rejt magában mind a felhasználók, mind pedig a cégek számára. Nem túlzás azt mondani, hogy korunk egyik legmeghatározóbb informatikai találmánya, amely nagy változásokat hozhat az emberek hétköznapi életébe. Működése komplex, a mesterséges intelligencia, a kiterjesztett és a virtuális valóság is nagy szerepet játszanak benne. A különböző iparágakban számítani lehet arra, hogy még számottevőbb lesz a jelenléte a közeljövőben. Bár még sok etikai és technikai problémát kell leküzdeni mire globálisan, széles körben is használhatóvá válik, már most is egyre több szektorban helyet kap. Mi, a Marketing Astronál izgatottan várjuk, milyen újítások következnek; és te?

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás