Tartalomjegyzék

SEO költségek kalkulálása számológépen
5 perc /

Miért éri meg a SEO?

Tartalomjegyzék

Bizonyára gyakran találkozol a SEO mozaikszóval, sőt még az is lehet, hogy az alapokkal nagyjából tisztában vagy, de felmerülhet a kérdés: Miért jó ez nekem? Mire kell ez?

Ez a cikk ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására született, valamint egy összetettebb képet kaphatsz arról, hol is helyezkedik el a teljes képben, és miért is annyira fontos a sikeres vállalati tevékenység működtetéséhez.

Kék kockás inges SEO szakember laptopja előtt jegyzetel

Kezdjük az alapoktól: Mi az a SEO? 

Search Engine Optimization, azaz keresőoptimalizálás. A keresőoptimalizálás a keresőmotorok által egy weboldalra irányuló forgalom minőségének és mennyiségének javítását jelenti. A SEO inkább a nem fizetett, azaz organikus forgalmat célozza meg, mint a közvetlen vagy fizetett forgalmat. 

A SEO kommunikálja a webhelyek és oldalak fontosságát és relevanciáját a Google felé. A SEO révén a tartalmad nagyobb valószínűséggel kerül előkelő helyre a SERP-kben, és jelenik meg elsőként a felhasználók számára, amikor releváns kulcsszavakra keresnek.

Az organikus keresés azokra a keresési eredményekre utal, amelyekért nem fizetnek. Ahelyett, hogy a Google fizetett hirdetési irányelvei (amelyek magukban foglalják a CPC-t, a hirdetések relevanciáját és sok más tényezőt) alapján szerveződnének, az organikus keresési eredmények a keresőmotor algoritmusa alapján szerveződnek.

Az organikus keresés és a SEO kéz a kézben jár. A SEO szerves forgalmat hoz, ami a digitális siker szempontjából központi jelentőségű. 

Miért fontos a SEO és az organikus keresés?

A keresőoptimalizálás fontosságát nem szabad figyelmen kívül hagyni. A keresőmotorok speciális algoritmusokat és KPI-okat (Key Performance Indicator= kulcsteljesítmény-mutató) alkalmaznak, hogy az online forgalmat egyik vagy másik oldalra irányítsák. A SEO központi szerepet játszik a webhely láthatóságában. Ez a Google-lal és más keresőmotorokkal való kommunikáció fontos módja annak bizonyítására, hogy webhelyed releváns a felhasználók és keresőkérdések számára.

Az erős organikus keresési stratégia számos előnnyel jár. Íme néhány ok, amiért fontos a keresőoptimalizálás:

  • Nagyszerű megtérülést biztosít
  • Content stratégia létrehozásához alkalmas adatokat, (olyan adatokat, amikből kiderül mi érdekli a célközönséged) szolgáltat
  • A marketing tölcséren keresztül ápolja az érdeklődőket
  • Növeli a hitelességet
  • Releváns felhasználókat vonz

Hogyan lehet felismerni a fizetett és az organikus keresési eredményeket?

A felhasználók a „hirdetések”(ads) ikon alapján azonnal láthatják, hogy melyik találat fizetett és melyik organikus:

A fizetett találatok elsőként jelennek meg a SERP-eken, az organikus keresési eredmények pedig közvetlenül alattuk. Bár a különböző felhasználók számára eltérő SERP-ek jelenhetnek meg.

A Google keresési eredményei különböző számítógépeken eltérőek. Arra törekszik, hogy az egyes felhasználók számára a legjobb eredményeket nyújtsa. Ez függ a fizikai elhelyezkedéstől, a keresési előzményektől és szándéktól is. (Szándékot tekintve lehet információs célú, navigációs célú, kereskedelmi célú, valamint tranzakciós célú).

A fizetett és az organikus találatok időnként különböző célközönségeket célozhatnak meg a vásárlási tölcsér különböző részein. Azok, akik gyorsan szeretnének vásárolni vagy valamit megszerezni, nagyobb valószínűséggel kattintanak a fizetett hirdetésre, míg az organikus felhasználók a tölcsér teljes hosszában – a belépéstől a vásárlásig (vagy bármi legyen is a tölcsér vége) – gondozásban részesülnek. 

Amikor optimalizálod webhelyed, a lehető legjobb információkat add meg a keresőmotoroknak, hogy azok indexelhessék és megjeleníthessék webhelyeid és oldalait a SERP-eken. A SEO fontosságát soha nem szabad alábecsülni a tartalomkészítés során; helyesen kell optimalizálnod.

Fizetett vs organikus keresési találatok
Forrás: https://ahrefs.com/blog/serps/

Lassú víz partot mos

Mivel organikus folyamatról van szó, így nem várható el az “azonnali siker”, mint például egy hét, vagy pár nap alatt bekerülni a top 10 találat közé egy adott kulcsszóra, így a türelem és a bizalom fontos szerepet játszik a folyamatban. Hónapok vagy akár évek munkájára is szükség lehet egy-egy konkrét cél eléréséhez. Így felmerülhet: Mennyi az annyi? Mikor térül meg a befektetett pénz?

Mikor éri meg a SEO?

Ha megfelelő stratégiával rendelkezel, és olyan partnerrel dolgozol együtt, aki tudja, hogyan érhet el eredményeket. Az online tapasztalatok mintegy 93%-a a keresőmotorral kezdődik, és a SEO-leadek lezárási aránya sokkal magasabb, mint a hagyományos marketingé. Tehát lenyűgöző megtérülést (ROI=return of investment) biztosít.

SEO vs. Hagyományos marketing

A hagyományos marketing tevékenységek létrehozása, nyomon követése és fenntartása sokkal többe kerül, mint a SEO. Nem célzott, és nem biztos, hogy mindig a megfelelő közönséget éri el.

A keresőoptimalizálás más. Az emberek már a te marketing tölcséredben keresnek egy helyet, ahol elkölthetik a pénzüket. Neked csak keresztezned kell az útjukat egy Google-keresésen keresztül.

Ezért van a SEO-nak sokkal nagyobb közönsége, mint amit a hagyományos marketinggel érhetsz el. A SEO esetében a zárási arány 14,6%, míg a hagyományos marketing esetében csak 1,7%.

Megérik a SEO cégek?

Vajon érdemes-e kifizetni egy professzionális digitális marketing ügynökség keresőoptimalizálási szolgáltatásait?

Több lehetőséged is van webhelyed rangsorolásának javítására – saját magad csinálhatod, felvehetsz egy házon belüli keresőoptimalizálási szakembert, és dolgozhatsz egy ügynökséggel. Vessünk egy pillantást ezekre a lehetőségekre.

Ha te magad végeznéd

Rengeteg információt találhatsz az interneten arról, hogyan végezd a SEO-t. Ezzel természetesen pénzt takaríthatsz  meg, és teljes rálátást nyersz a folyamatokra.

A SEO megtanulása azonban elég sok időt vesz igénybe. Így eltarthat egy ideig, amíg elkezded, és még tovább, amíg eredményeket látsz. Emellett lépést kell tartanod az iparág változásaival, hogy webhelyed továbbra is jól szerepeljen a rangsorban. Ha viszonylag kis weboldalad van, és sok időd, ez a módszer működhet, de kihívást jelenthet.

Házon belüli SEO-s felbérlése

Ez a lehetőség jól működhet, ha van lehetőséged felvenni valakit a csapatodba. Ezzel a lehetőséggel továbbra is közvetlen irányításod van a munka felett, de nem kell mindent magadnak elvégezned.

Egy új alkalmazott felvétele szintén időigényes lehet, és a beszoktatási költségekkel és különféle egyéb költségekkel jár. Egyes vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások számára ezek a költségek túl magasak ahhoz, hogy ez a megoldás életképes legyen. A megfelelő alkalmazott kiválasztása, tehát maga a felvételi folyamat is kihívást jelenthet, ha nem ismered a SEO működését.

Partneri viszony egy ügynökséggel

Egy ügynökséggel is társulhatsz. A legjobb SEO-cégek rengeteg tapasztalattal és erőforrással rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan és következetesen eredményeket nyújtsanak. Győződj meg róla, hogy olyan tapasztalt ügynökséget választasz, amely transzparens az árazással és a korábbi munkájával kapcsolatban. Keress értékeléseket, ajánlásokat és portfóliót. Hajlandónak kell lenniük arra is, hogy a te igényeidre szabott egyéni SEO-stratégiát készítsenek.

A SEO értékének kiszámítása

Nézzünk egy példát, amely segít megválaszolni, hogy megéri-e a SEO. A kerek számok és a példánk kedvéért tegyük fel, hogy átlagosan 100 dollárt keresel egy megrendeléssel, és naponta körülbelül 1000 látogatót generálsz a webáruházadba.

Az is döntő fontosságú lesz, hogy a látogatóid hány százaléka konvertál, vagyis végül megvásárolja a termékeidet vagy szolgáltatásaidat. Példánk online vállalkozásánál 2%-os konverziós arányt feltételezünk.

Ezen számok alapján kiindulási összegünk havi 60.000 $ bevételt jelent SEO-szolgáltatások nélkül. Hogyan?

  • 1000 látogató/nap * 30 nap * 0,02 konverziós ráta * 100 $ = 60 000 $ havonta.

Ha az alapvető SEO-stratégiák segítségével webhelyed az ötödik oldalról az első oldalra kerül, akkor nyugodtan feltételezhetjük, hogy a forgalom hatalmas mértékben megugrik. A biztonság kedvéért azonban tegyük fel, hogy ez első helyen rangsorolónak magasabb, első 10-ben alig pár százalékkal növeli a napi forgalmat.

  • 1500 látogató/nap * 30 nap * .02 konverziós ráta * 100 $ = 90 000 $ havonta

Figyelembe véve, hogy a legtöbb SEO projekt havi 1500 és 5000 dollár közötti összegbe kerül, ez nem is hangzik olyan rosszul! 

Ha ki szeretnéd számolni a SEO értékét saját magad számára, a fenti képletbe behelyettesítheted saját értékeidet. Szükséged lesz a napi átlagos látogató számodra, a weboldalad konverziós rátájára és az átlagos rendelési értékre. 

Tehát röviden  

Az online jelenlét manapság elengedhetetlen, és  ez szervesen összefügg a SEO-val. A SEO időbe telik. Bár néhány taktika viszonylag gyorsan megvalósítható, mint például a H1 címkék optimalizálása, a legnagyobb hasznot egy átfogó személyreszabott stratégiából fogod húzni. Ez nem csak a meglévő webhely tuningolását foglalja magában, hanem az optimalizált tartalom folyamatos hozzáadásának megtervezését is. És bár nem lehetetlen, hogy inkább előbb, mint utóbb megtapasztalod az előnyeit, nem lehet garantálni, hogy az optimalizálást milyen gyorsan veszi figyelembe a Google. Mivel általában gyorsabb, a fizetett keresőhirdetéseket néha a SEO-nál jobb befektetésnek tekintik, de ez nem így van. Bár mindkettő forgalmat generálhat a weboldalára, a két csatorna meglehetősen különbözik egymástól. Ha ezeket az együttesen használod, akkor idővel egymásra épülhetnek, és növelhetik a befektetés általános megtérülését. Arról nem is beszélve, hogy ha úgy döntesz, hogy megszünteted a fizetett keresést, a forgalmad nem vész el teljesen. Az erőfeszítéseidnek köszönhetően folyamatos organikus forgalom fog érkezni a weboldaladra. Az elköteleződés és a munka mindig megtérül! 

Ha kérdésetek lenne a témával kapcsolatban, vagy organikus és/vagy fizetett forgalmat szeretnétek generálni, keressetek minket bátran!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás