Tartalomjegyzék

5 perc /

Milyen változások várhatóak a PPC platformon?

Tartalomjegyzék

Az nem kérdés, hogy a 2021-es év is sok változást tartalmaz a PPC hirdetések számára. Szigorít a Facebook, a Google átveszi az irányítás egy részét, a felhasználói élmény pedig az eddiginél is fontosabbá válik. Összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

A Facebook korlátozni fogja a hirdetések számát

2021-től a Facebook korlátozza a megjeleníthető hirdetések számát.

Az, hogy hány hirdetés jelenhet meg az oldalad nevében, az az előző év legmagasabb költésű hónapja alapján szabja meg a rendszer. 

A Facebook 4 csoportot hoz majd létre:

Hirdetői méretHirdetéskorlátozás
Az elmúlt 12 hónap legmagasabb havi költése kisebb, mint 100.000 $250 hirdetés
Az elmúlt 12 hónap legmagasabb havi költése kisebb, mint 1.000.000 $1.000 hirdetés
Az elmúlt 12 hónap legmagasabb havi költése kisebb, mint 10.000.000 $5.000 hirdetés
Az elmúlt 12 hónap legmagasabb havi költése 10.000.000 $, vagy annál több20.000 hirdetés

Így a magasabb havi költés magasabb küszöbértéket jelent.

Megijedtél, hogy majd neked kell végigböngészned az elmúlt hónapok költéseit, hogy kiszámold, pontosan hány hirdetést jeleníthetsz meg? Szerencsére ilyenről szó sincs. Az Ads Manageren belül látni fogod a megjeleníthető hirdetések számát.

Fontos tisztázni, hogy a korlátozások arra irányulnak, hogy egy adott időpontban maximum hány aktív hirdetést indíthatsz az oldalad nevében. Épp ezért kell arra is odafigyelned, hogy az oldalad nevében hány hirdetési fiókból indítasz hirdetést.  

Ha már elérted a maximum indítható hirdetéslimitet, akkor kénytelen leszel egy aktív hirdetést szüneteltetni vagy törölni. Csak ezt követően tudsz új hirdetést indítani.

Erre miért van szükség? Azért, mert a Facebook azt hangsúlyozza, hogy a több hirdetés nem feltétlen jelent jobb eredményt is. 

A Facebook szerint 10 hirdetésből átlagosan 4 hirdetés örökké a tanulási fázisban marad. Ennek oka, hogy több hirdetés esetén kevesebb megjelenés jut az egyes verzióknak. Így pedig az algoritmus nehezebben építi fel a tanulságokat belőle.

Az egy adott oldal nevében megjeleníthető hirdetések számát jövő év februárjában kezdik korlátozni, és egészen a nyár végéig fog tartani.

A Facebook több hirdetési célzást megszüntet

A Facebook több hirdetési célzást is megszüntet.

Ennek egyik oka a szabályozási környezet változásai. 

Másrészt a kevésbé használt célzási lehetőséget eltávolítása segítséget nyújt a hirdetőknek a költségvetés optimalizálásában. Emellett az algoritmust pedig segíti a nagyobb célközönség célzása.

A Google Ads ellenőrizni fogja a hirdetőt

A Google Ads 2020. áprilisában jelentette be, hogy fokozatosan ellenőrizni fogja a Google Ads hirdetőinek azonosságát. 

Az ellenőrzéseket az USA-ban kezdte meg, és várhatóan 2021-ben fog elérni Magyarországra is. 

Az ellenőrzési folyamat előtt a Google Ads hirdetői fiókodban fogsz látni egy hírt, melyben az ellenőrzéshez szükséges feladatokról pontos információt kapsz majd. 

Erre miért van szükség? Azért, mert a Google számára fontos az átláthatóság és a választási lehetőség biztosítása. 

A felhasználók részére eddig is biztosították a lehetőséget, hogy a “Miért jelenik meg ez a hirdetés?” gombra kattintva megismerjék a hirdetésmegjelenés okát vagy letiltsák azt.

Most pedig elérkezik annak az ideje is, amikor a userek már a hirdetőről is többet tudhatnak meg egyetlen kattintással. 

Ha például rákeres a felhasználó a “téli kabátok” kulcsszóra, akkor az “about the advertiser” gombra kattintva részletesebb információkat találhat a hirdetőről.

Forrás: https://blog.google/products/ads/advertiser-identity-verification-for-transparency/

Az ellenőrzési folyamat során a hirdetőknek olyan igazoló dokumentumokat kell benyújtaniuk, mint például az alapító okirat, személyazonosító okmányok, stb.

Az ilyen jellegű információkkal a felhasználók már a hirdetéskattintás előtt megismerhetik a hirdetőket. Így pedig megalapozottabb döntéseket hozhatnak a vásárlást illetően. 

Sőt, az ellenőrzés segítségével könnyebb kiszűrni a csalókat, a rossz hirdetőket.

Szigorodó adatvédelem és az adatokhoz való korlátozott hozzáférés a PPC területén

2021-es évre jellemző lesz az adatvédelmi szabályozási környezet körüli aggályok és az adatokhoz való korlátozott hozzáférés. 

A PPC hirdetések kezelése és optimalizálása során elengedhetetlen a keresési kifejezések jelentés folyamatos monitorozása a kampányok hatékonyságának növelése érdekében. 

Az egyre szigorodó adatvédelmi rendelkezések miatt a keresési kifejezésekhez való hozzáférés korlátozottabb lesz. A világ legnagyobb keresőmotora, a Google is korlátozni fogja a keresési lekérdezésekkel kapcsolatos információk elérhetőségét.

Ha például egy-egy keresési kifejezésre csak néhányszor jelent meg a hirdetés, akkor nem biztos, hogy az adott keresőszó meg fog jelenni a keresési kifejezések jelentésben. 

Ennek a célja a felhasználói adatok védelme, valamint az adatvédelmi előírások betartása. 

Az adatvédelem mára már nem egy olyan rendelkezés, amelyet figyelmen kívül lehet hagyni. A szabálysértőket akár több millió eurós bírsággal is sújthatják, így minden szakembernek nagy figyelmet kell szentelnie rá.

SŐT! A Gartner szerint az adatvédelmi szabályzások következtében 2025-re a marketing szakemberek 80%-a nem fog személyre szabott kampányokat indítani, ezzel elkerülve az esetleges szabálysértéseket. 

Így a 2021-es marketingstratégiát illetően át kell gondolni az adatgyűjtés és követés módszerét. Úgy kell alkalmazkodni az adatvédelmi rendelkezésekhez, hogy ne csökkenjen a hirdetések hatékonysága.

A automatizálás és a mesterséges intelligencia egyre jobban átveszik az irányítást a Google Ads felületén

A PPC kampányok során te is maximalizálni szeretnéd a konverziókat és minimalizálni a költségeket, igaz? Ehhez viszont rengeteg munkaórára van szükség? 

A PPC világa egyre inkább az automatizálás felé halad, amelyet a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia működtet. Segítségével automatizálhatod a kampány optimalizálását.

Sőt, néhány szakember azt jósolja, hogy a kézi licitálás a jövőben el fog tűnni, és teljes mértékben átveszik a helyét az automatikus stratégiák. 

Fontosabb lesz a megfelelő szöveg és kreatív megválasztása, mint valaha

Az, hogy hogyan fogalmazod meg a hirdetési üzenetet, az minden eddiginél fontosabb lesz.

Az automatizációnak köszönhetően a Facebookhoz hasonlóan a Google Ads-en is egyre fontosabbá válik a kommunikáció egyedivé tétele.

Segítségével sikeresebb és költséghatékonyabb kampányok hozhatók létre.

Adaptív keresési hirdetések (RSA-k) válnak alapértelmezetté a Google Ads felületén

Az adaptív keresési hirdetések nem a 2021-es év újításai közé tartozik, mára már szinte mindegyik marketingszakember használja őket. 

Az RSA hirdetések lényege, hogy a Google optimalizálja a címsorok és a leírások kombinációit, neked csak a tartalmat kell meghatároznod. 

Az ilyen típusú hirdetések célja a hirdetéscsoportok teljesítményének javítása, valamint a hirdető időmegtakarítása.

A Google szerint az adaptív keresési hirdetések nagyon jól működnek, így lehet, hogy kivonja a kiterjesztett szöveges hirdetéseket. 

Az RSA jó teljesítményére utal például az is, hogy az ilyen típusú hirdetések bétatesztelése során 53,1%-os növekedést eredményezett a konverziós arányban, szemben a kiterjesztett szöveges hirdetésekkel. (Forrás: https://www.adzooma.com/blog/effective-responsive-search-ads)

Ezért a jövőben el kell fogadnod, hogy kiengeded a teljes kontrollt a kezeid közül, és átengeded a Google-nek a egy bizonyos részét.

Voice Search Marketing elterjedése

A hangalapú keresés egyre általánosabbá válik, és számos tanulmány előrejelzi, hogy 2021-re a keresések 70%-a hangalapon fog történni.

A keresés olyan technológiákon keresztül valósul meg, mint az intelligens hangszórók, okostelefonok, laptopok, stb. 

E trendeknek köszönhetően a hangalapú keresési marketing is a piacra fog kerülni a közeljövőben.

A weboldalad nyújtotta felhasználói élmény fontosabbá válik, mint valaha

Az oldalélmény azt jelenti, hogy a weboldalad mennyire felhasználóbarát.

A Google számára is fontos, hogy a felhasználóknak olyan weboldalakat mutassanak, amelyek minőségi, egyszerű és átlátható honlapok.

A Google nem a teljes honlapot fogja vizsgálni a felhasználó élmény értékelésnél, hanem az egyes aloldalakat. Így 2021-től oldalszinten fogja a Google a honlapod minőségét értékelni. 

Ez azt jelenti, hogy ha például a honlapod legtöbb aloldala magas felhasználói élménnyel büszkélkedhet, és csak néhány aloldaladban van kivetni való, akkor a Google nem fogja a teljes honlapodat lepontozni. 

Így, ha a weboldalad jól össze van rakva és magas felhasználói élmény nyújt, akkor a Google minél előkelőbb helyen fogja megjeleníteni azt.

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás