Tartalomjegyzék

laptopon és papíron dolgozó ember színes tervekkel felülnézetből
5 perc /

Keresőoptimalizálás, minden amit tudni akartál róla 2022-ben

Tartalomjegyzék

A keresőoptimalizálás, azaz SEO tevékenység során évről évre új Google algoritmusokra, fejlesztésekre, felhasználói elvárásokra kell reagálnunk. Nem is csoda, hiszen az online tér folyamatosan változik, így a felhasználói szokások is velük együtt módosulnak – erre pedig a digitális marketingnek mindig azonnal reagálnia kell. Nézzük most, hogy hogyan alakult/alakul át a keresőoptimalizálás 2022-ben!

A következőkben kibontjuk, hogy mire is érdemes koncentrálni idén, ha SEO-ról van szó.

 1. Ebben az évben a korábbinál is nagyobb szerepet kap az oldalak értékelésében az oldalélmény, amit a Core Web Vitals határoz meg.
 2. A featured snippetek optimalizálása is előtérbe kerül.
 3. Működik a Google Passage Ranking, azaz egy-egy szöveg részlet külön is részt vehet a rangsorolásban az oldaladról
 4. Egyre népszerűbbek a kép alapú keresések.
 5. A domain autoritását az EAT (expertise, authoritativeness, trustworthiness – szakértelem, autoritás, tapasztalat) határozza meg.
 6. A keresési szándék fontosabb mint valaha.
 7. Csökkenő átkattintási arányok jellemzik az organikus találatokat.

1. Oldalélmény, azaz Core Web Vitals

Erről már egy korábbi cikkünkben olvashattál. A dolog lényege az, hogy az oldal betöltési sebessége, a képek mérete, az idő, ami az első interakció és a betöltődés között eltelik, mind befolyásolják a felhasználó élményt. Minél lassabban tölt be az oldalad, minél több időt kell várni arra a felhasználónak, hogy kattinthasson, vagy más interakciót kezdeményezhessen az oldaladdal, annál elégedetlenebb lesz. Ha pedig sokat kell várnia, inkább bezárja a site-ot – ami a bounce rate-et, azaz visszafordulási arányt növeli az oldaladon.

A Core Web Vitals, azaz az alapvető webes mutatók tudnak visszajelzést adni arról, hogy milyen állapotban is van jelenleg az oldalad – ez pedig a Google Search Console-on belül érheted el. A Core Web Vitals-t az LCP, FID, CLS mutatók alkotják.

 • Az LCP (Largest contentful paint) az az idő, ami alatt az oldalon található legnagyobb kép vagy szöveg betölt. Az LCP ideális ideje 2,5 másodperc alatt van, 4,5 másodperc fölött pedig kifejezetten rossznak számít.
 • A FID ( first input delay) az első lehetséges interakció idejéről ad visszajelzést, például arról, hogy mikortól kattintható egy gomb. A FID ideálisan 100 ms alatt aktív, 300 ms fölött pedig lassú.
 • A CLS (Cumulative layout shift) az elrendezés összmozgásáról árulkodik. Vagyis a weboldal vizuális stabilitásáról ad visszajelzést úgy, hogy méri, mennyire mozognak el az oldalon lévő elemek görgetéskor.

2. Featured snippetek, vagyis a Google-ben kiemelt részletek

A SEMrush adatai szerint az összes keresési találat mindössze 5,6%-ának van Featured snippetje, ám ezek sok kattintást elvesznek az első helyen rangsoroló oldalaktól. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a 0 az új 1. Léteznek szöveges, listaszerű, táblázatszerű és videós snippetek is, de a legtöbb tartalmaz valamilyen képi elemet. Például, ha beírjuk a keresőbe, hogy cseresznye, a harmadik helyen egy featured snippetet látunk:

"Cseresznye" Google keresés eredménye.

Vagy nézzük a békát:

"Békák" Google keresés eredménye.

Ahhoz, hogy a te oldalad is kapjon featured snippetet, jól meghatározott kulcsszavakra felépített értékes, jó képekkel illusztrált tartalomra lesz szükséged, ami igazán felhasználóbarát is.

3. Google Passage Ranking

A Google 2020-ban jelentette be legújabb keresési technológiáját, a Passages-t. Ez a fejlesztés 2021 februárjától lehetővé teszi a keresőmotor számára, hogy egy adott weboldalról egy kijelölt szövegrészletet önállóan rangsoroljon. Az előrejelzések szerint a frissítés a keresések 7%-ára lesz hatással, ami nagy aránynak számít (a Google Penguin algoritmusfrissítés például csak a keresések 3,1%-ára volt közvetlen befolyással).

Tehát mostantól nem csak a teljes oldal vagy teljes cikk relevanciája, hanem a bekezdések relevanciája is eldöntheti a rangsort. Természetesen nem arról van szó, hogy ezeket a szövegrészletek kezdi indexelni a Google, továbbra is a teljes oldalt indexeli, de a rangsorolás egyik kiegészítő tényezőjeként az egyes szakaszok relevanciája is számít mostantól. Tehát nem kell elfelejtenünk a backlinkeket vagy az on-page SEO-t, csak még egy tényezőt figyelembe kell vennünk.

A kiemelt kivonat így néz ki a keresési találatokban:

Kiemelt kivonat példa (angolul).

4. Kép alapú keresések kora

Az egyes szoftverek képfelismerése, a kép alapú keresés rohamtempóban fejlődik és ugyan még nem számítanak a kép alapú keresések rangsorolási tényezőnek, vagyis még nincs erre SEO gyakorlat, a közeljövőben ez megváltozhat. Addig pedig fontos, hogy mindig úgy nevezzük el az oldalunkra feltöltött képeket, hogy az leíró jellegű legyen és az alt textet is mindig töltsük ki megfelelően.

A Google szempontjából a Google Lens fejlődése a legfontosabb. A keresőóriás képfelismerő alkalmazása egyelőre nem tud mindent azonosítani, de az app segítségével ma már 1 milliárd tárgy azonosítható.

5. Domain autoritás vagy EAT?

Korábban a domain autoritást szinte teljesen a linkek adták. Ma már nincs teljesen így, a Google ugyanis értékeli az oldalad EAT teljesítményét is. Az EAT egy betűszó, amely az expertise, authoritativeness és a trustworthiness szavakból áll össze. Azaz magyarul az EAT a következő rövidítése: szakértelem, hitelesség és megbízhatóság.

Az EAT korábban is a Google Quality Guidelines része volt, de mára sokkal fontosabb szerepet tölt be, mint korábban. A Google ugyanis egyre inkább csak  megbízható találatokat akar megjeleníteni.

A megbízhatóság eléréséhez pedig jó, ha a témádnak valóban szakértője vagy – vagy legalábbis szakértővel dolgozol együtt. A transzparencia jegyében jelöld, hogy milyen cég, vagy alapítvány, esetleg magánszemély üzemelteti az oldalt. Legyenek kapcsolati információk az oldalon és mindenképp legyen adatvédelmi szabályzatod és felhasználási feltételeid. Legyenek olyan oldalak, ahol a te site-od megbízhatóságáról nyilatkoznak, vagy alátámasztják az oldalad megbízhatóságát.

6. Keresési szándék

Az utóbbi években egyre többet hallani a keresési szándékról SEO berkekben. Ennek nagyon egyszerű oka van: az a tartalom, ami nem felel meg a keresési szándéknak, nem tud bekerülni a top találatok közé. A Google egyre jobb abban, hogy csak azokat a találatokat jelenítse meg, amelyek tényleg érdeklik a felhasználókat.

Ezért ahhoz, hogy megfelelő tartalmakat tudj gyártani, a kulcsszavak beírása mögött álló keresési szándékot kell keresni. Vagyis: információt keres a user? Vásárolni szeretne? Összehasonlítana valamit? Összeszerelési útmutatót keres?

7. Csökken a CTR – mi lett az átkattintásokkal?

Az organikus átkattintási arányok az utóbbi időben egyre jobban visszaestek. Olyannyira, hogy egy iparági kutatás szerint az organikus mobilos keresések átkattintása aránya 2025 óta 41,4%-kal csökkent.

A visszaesés oka pedig az, hogy az olyan SERP funkciók, mint az kérdésboxok, a hirdetések, a mások ezt kérdezték szekciók egész egyszerűen elirányítják a találatokról az embereket. Ahhoz tehát, hogy a SERP-ben fel tudjunk tűnni, nagyon feltűnőnek kell lennünk.

Mivel érhetsz el nagyobb CTR-t?

 • A URL-be írd bele a kulcsszót.
 • Dolgozz érzelmekkel, adj érzelemmel teli címeket! Persze csak mértékkel!
 • Minden oldal meta leírását töltsd ki! A meta leírás mindig legyen 100%-ban eredeti szöveg!

Ezekkel küzdhetsz a csökkenő CTR-rel, illetve a megfelelő, releváns tartalmak előállítása is hatalmas szerepet játszik.

Ha a fenti tényezőkre odafigyelsz, akkor idén igen tudatos SEO tevékenységet folytathatsz. Amennyiben szeretnél ebben segítséget, keress minket és tanácsadással, de az oldalad optimalizálásával, illetve tartalomgyártással is tudunk az oldalad rangsorolásán javítani!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás