Mire figyelj oda havi karbantartáskor?

3

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 3 perc

Megkaptad a weboldalad, amin keményen dolgoztál egy hónapig, minden úgy működik, ahogy te elképzelted, de egy idő után szétesik a design, a funkciók nem működnek és azonnal szaladsz vissza a fejlesztőhöz, hogy téged átvertek… Ismerős a szituáció? Az esetek többségében nem a fejlesztő a ludas, hanem maga a tulajdonos. Nézzük mi a megoldás ilyen helyzetben!

panik

Általában az emberek úgy képzelik a weboldalakat, hogy megkapták, kifizették, nincs több tennivaló. Viszont sajnos más a helyzet! Egy weboldalt úgy kell elképzelni, mint egy autót. Amennyiben vigyázunk egy autóra, karbantartjuk és odafigyelünk használatkor, akkor szinte nulla lesz az esély arra, hogy havi szinten kell szerelőhöz vinni. A weboldalaknál szintén nagyon fontos a havi karbantartás, amit minden oldal esetében muszáj elvégeznünk. Nézzük meg pontosan milyen lépéseket kell megcsinálni havonta annak érdekében, hogy ne forduljon elő a fent említett szituáció.

Pluginok karbantartása

A pluginok karbantartására azért van szükség, mert ha nincsen mindig a legfrissebb verzióra frissítve, akkor a régebbi verziók hagyhatnak biztonsági réseket az oldalban, ami nagyon nagy gondokat tud okozni, például feltörik az oldalt vagy spam küldő robotok bukkanak fel. Ez egy nagyon fontos lépés, amelyet ha csak egy sima céges weboldalról beszélünk havi szinten elég megtenni, viszont ha már komplexebb weboldalad van, mint amilyen egy webshop, akkor kéthetente szükséges a pluginok frissítése. Sajnos néha ez sem elég, hogy a bajt megelőzzük, hiszen vannak olyan frissítések, amelyeket úgy adnak ki, hogy valamilyen hiba benne marad, emiatt problémákat tud okozni az oldalon. Ezért ajánljuk mindenkinek, hogy egyeztessen a weboldal készítőjével havi karbantartásról, hiszen a fejlesztők többsége utánanéz, hogy egy-egy nagyobb frissítésben mi van benne, illetve érdemes-e egyből frissíteni, ezzel is megelőzve a bajt.

Biztonsági mentés készítése

Azért fontos biztonsági mentést készíteni az oldalról rendszeresen, mert ha tegyük fel valami hirtelen szétesik az oldalon vagy egy frissítés elront valamit, akkor vissza tudunk állítani egy már működő verziót. Erre két mód van. Az egyik, hogy manuálisan készítesz biztonsági mentést, a másik pedig, hogy olyan tárhely szolgáltatóhoz mész, ahol ezt megteszik ők napi rendszerességgel. Amennyiben olyan céges weboldalad van, ahol nincsen sok változtatás, ott elegendő a kézi mentés hetente vagy kéthetente. Viszont ha webshoppal rendelkezel, akkor nagyon fontos, hogy legyen napi mentés!

Biztonsagi mentes keszitese

Ne akkor kérj pánikolva segítséget, amikor már megtörtént a baj

A legtöbb weboldal tulajdonosa szinte mindig elutasítja átadás után azt, hogy a fejlesztő havonta X összegért karbantartsa az oldalát. Legtöbben úgy vannak vele, hogy majd ők megoldanak és megcsinálnak mindent, viszont sajnos a valóság az, hogy 2-3 hónap múlva amikor ír az illető, hogy szétesett az oldal, SOS csináljunk valamit, azt látjuk, hogy a pluginok átadás óta nem lettek frissítve és biztonsági mentés sem készült az oldalról. Javasoljuk, hogy inkább szánjuk rá azt a havi összeget annak érdekében, hogy később ne fájjon a fejünk, ha mégis problémákba ütközünk!

Nagy vonalakban elmondható, hogy ha ezekre odafigyelsz mint weboldal tulajdonos, akkor rengeteg fejfájástól megszabadítod magad! Összefoglalva a lényeg az, hogy figyelj rá, hogy a pluginok naprakészek legyenek, illetve hogy legyen mindig rendszeresen biztonsági mentés készítve az oldalról. Amennyiben erre a két dologra mindig odafigyelsz, biztosan nem lesz gond az oldaladdal!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jogi dokumentumok elfogadása

Legújabb bejegyzéseink

Kérj ajánlatot!

Jogi dokumentumok elfogadása