Tartalomjegyzék

Google Adwords statisztika monitoron
4 perc /

Mit érhetsz el a Google AdWords-zel?
Legjobb célzások a kampányaidhoz

Tartalomjegyzék

A Google Ads, vagy leánykori név AdWords eredetileg kizárólag a keresési hálózatokon való megjelenést támogatta, ám az elmúlt évtizedben fokozatosan bővítette ki a felületeit, új hirdetési formátumokat bevezetve. A natív keresőfelület mellett így megjelenhetünk a Display és a Videós hálózaton is, előbbinél a honlapok bannerhelyein, míg utóbbinál a népszerű videómegosztó oldalon. Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy minden cég számára érdemes lehet mindhárom felületen hirdetni, hiszen a kampánytípusok eltérő módszerrel azonosítják a célközönséget, így más előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Menjünk tehát végig a lehetőségeken, amelyek jelenleg elérhetők bármely vállalkozás számára!

Google AdWords keresési hirdetések

A klasszikus keresési hirdetés továbbra is az egyik leghatékonyabb módja a lead generálásnak vagy az értékesítésnek. Az elv egyszerű, bizonyos kulcsszavakra, kifejezésekre rákeresve az organikus találatok felett, vagy éppen alatt jelenik meg a hirdetésünk. Fizetnünk pedig csak akkor kell, ha az adott felhasználó rákattintott a linkre, esetleg a hívás gombra, azaz ha valakiből semmilyen interakciót nem váltott ki a hirdetésünk, az nem kerül egy forintunkba sem. 

Ilyen esetekben elsősorban a CPC, tehát a linkre való kattintás költsége és az interaktivitási arány a két legfontosabb mérőszám, amit elemeznünk kell. Ebben pedig sokat segíthet, ha folyamatosan A/B tesztelünk, esetleg több hirdetési csoportot is indítunk, eltérő beállításokkal, vagy hirdetésekkel, hiszen egyértelműen láthatjuk majd a CPC költségeken, hogy melyik teljesít jobban, és melyik rosszabbul. Még jobb megoldás lehet – amennyiben lehetséges – a konverzió, azaz a célteljesülés mérése. Vásárlás, ajánlatkérés, kapcsolatfelvétel – ez csak néhány tipikus példa, amit beállíthatunk végső célként a kampányainkhoz. A konverziós ár jelzi, hogy egy célteljesülés pontosan hány forintba került, amelyet szintén érdemes folyamatosan tesztelni, hogy összehasonlítva többféle verziót, egyértelműen lássuk, hogyan érhetjük el a legtöbb konverziót, a legalacsonyabb áron.

Google Ads shopping hirdetések

Noha a shopping hirdetések technikailag a keresési hálózathoz tartoznak, mégis eltérnek a klasszikus formától. Ebben az esetben ugyanis nem szöveges, hanem termékes hirdetéseket hozhatunk létre. Írjuk be például inkognitó ablakon a keresőbe a “kék pulóver” kifejezést. A találati lista elején ekkor nem a szokásos tartalmakat láthatjuk, hanem egy terméklista jelenik meg a különböző boltok kínálatával. A legfontosabb eltérés azonnal látható: itt a szöveg szinte jelentéktelen (egész pontosan csak a termék nevét adhatjuk meg), a megjelenített kép minősége és persze az ár döntheti el a hirdetések hatékonyságát. A shopping hirdetéseknél ezért a CPC kevésbé fontos mérőszám, sokkal inkább a konverziós költséget kell figyelni, illetve a megtérülési arányt. 

Két férfi statisztikákat rögzít papíron irodai környezetben

Utóbbi mindössze annyit jelent, hogy az adott időszakban a költéshez képest mekkora árbevételt generáltak termékes hirdetéseink. Azaz egy egyszerű példával érve, amennyiben 150 ezer forintot költöttünk márciusban shopping kampányunkra, és 1,5 millió forintos bevételt generáltunk vele, akkor 10X megtérülésről beszélhetünk. 

Google AdWords Display hirdetések

A Display, azaz megjelenítési kampány jelentősen különbözik a keresési hálózaton futtatott hirdetésektől. Ebben az esetben ugyanis a Google networkhöz tartozó weboldalakon jeleníthetjük meg tartalmainkat. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a szöveges formátum mellett képeket is használhatunk, amelyek a honlapok tetején, vagy valamelyik bannerek számára fenntartott boxban jelennek meg. 

Digitális kijelzőn statisztikai adatok

A Display kampányok sajátossága, hogy jellemzően jóval alacsonyabb a CPC költségük, azaz a linkre való kattintási díjuk, mint a keresési hirdetéseknél, ám, az így elért célközönség minősége is gyengébb. A banneres hirdetések ugyanis azoknak is megjelennek, akik nem kerestek rá kulcsszavainkra, ráadásul egy-egy jó kép miatt könnyebben kattintunk rá a hirdetésekre,  miközben lehetséges, hogy egyáltalán nem érdekel minket a mögöttes tartalom és eszünk ágában sincs például árajánlatot kérni. Ezért elsősorban remarketing célra érdemes használni ezt a típust, mikor a keresési hirdetésből érkező, de nem konvertáló felhasználókat célozzuk be vele. A magas kattintásszám, és a gyenge minőségű közönség miatt viszont a CPC helyett érdemes kimondottan csak a konverziós költséget figyelni.

Google Ads – YouTube hirdetések

A Google AdWords, alias Ads legújabb formátuma, amellyel bevonta a legnépszerűbb videómegosztó platformot is a hirdetési piacra. Természeten itt jellemzően mi is videós formátumot hirdethetünk, és igény szerint kijelölhetjük, hogy mely csatornákon jelenjenek meg, milyen témákhoz és kulcsszavakhoz kapcsolódjanak a hirdetéseink. A saját promóciós anyagok pedig feltűnhetnek mások videójának az elején (átugorható, illetve nem átugorható formátumban), a YouTube keresései között, vagy egy adott videó alján, felugró hirdetésként.

Nő mobilon videót néz

Mivel az előzőektől eltérően itt jellemzően videókat hirdetünk, más adatokkal is találkozhatunk, mint a “hagyományos” formátumoknál. A CPC költsége azonban most is iránymutató lehet, ellenben felejtsük el az interakciós arányt, helyette a megtekintési arányt, illetve a Video played to 25, 50, 75, 100 % adatait elemezzük ki. Brandépítés esetén mindenképpen ezek a legfontosabb információk, mivel egyértelműen láthatjuk, hogy melyik videónk hogyan teljesített, milyen érdeklődésű körű felhasználók nézték végig, és ők milyen csatornákon találkoztak a tartalmainkkal. Emellett fontos lehet, hogy hányan kattintottak a videós hirdetés linkjére, illetve ha konverzióra optimalizálunk, a konverziós költség alakulása is.

Tervezzünk előre az AdWords-zel

Összefoglalásként elmondható, hogy mindig egy adott termék vagy szolgáltatás ismeretében érdemes megválasztani a céljainkat, és ehhez megtalálni azt a kampányformát, ahol a leghatékonyabban érhetjük el a célközönségünket. Egy kevesek által keresett drága szolgáltatás esetében például valószínűtlen a Display kampányok sikere, mivel nem tudjuk kellőképpen becélozni a célközönségünket. Ellenben ha valaki beírja a szolgáltatáshoz kapcsolódó kifejezéseket, jó eséllyel köthetünk üzletet, mivel az ő jelzésére (keresésére) reagálunk és kínálunk megoldást. Ellenben az olcsóbb, gyakran vásárolt termékek esetében talán soha nem is írják be a keresőbe a felhasználók az igényüket, hiszen érdeklődési kör és demográfiai célzás alapján már hamarabb megtalálják őket – például egy YouTube videóban.

Amennyiben segítségre van szükségetek az eredményes  PPC kampányok megtervezéséhez, forduljatok hozzánk bizalommal!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás