Tartalomjegyzék

SEO optimalizálás folyamata. Laptopon és tableten dolgozó kezek
7 perc /

Oldalam SEO optimalizálása

Tartalomjegyzék

Szépen megszerkesztett, érdekes, egyedi tartalommal ellátott weboldalad van? Blogot is írsz, jól ismered a célközönséged, és azt is, hogy mi kell nekik, mégsem azt mutatják a számok, amit szeretnél? Lehet érdemes annak is utánanézned, mennyire van SEO optimalizálva az oldalad, hisz hiába számít félsikernek az előbb felsorolt tényezők összessége ha az utóbbi hibádzik. Vegyük is sorra, hogy teheted ezt meg, és hogy mire érdemes odafigyelned oldalad SEO optimalizálása során!

Content felirat bérükből kirakva

Releváns, hiteles tartalom

A minőségi, hiteles tartalom a SEO optimalizálás és a rangsorolás első számú mozgatórugója, és a nagyszerű tartalom nem helyettesíthető – ez különösen igaz a SEO-ra. A kifejezetten általad megcélzott felhasználó számára létrehozott minőségi tartalom növeli a webhely forgalmát, ami javítja a tekintélyét és relevanciáját. De mit is jelent ez? Ne copy paste-elj, még ha inspirálódsz is más forrásokból, sződd bele a saját tapasztalataidat, valamint légy edukatív! 

Finomítsd webes írói készségeidet, vagy bízz meg valakit, akinek ez a szakterülete, hogy megfelelő minőségű tartalom jöhessen létre. 

Az oldal URL-címén, címén és címsorain túl a tartalom befolyásolja leginkább a keresőmotorok rangsorolását. Ismételd meg a kulcsszót többször is az oldalon – egyszer vagy kétszer a bekezdésben és a lezárásban, és további kettő-négy alkalommal a tárgyalásban. Stratégiailag linkelj releváns forrásokra és további információkra – mind a szervezeti weboldalon belül, mind pedig akár más, hasznos weboldalakra is.

Ne felejtsd el használni a félkövér, dőlt betűket, címsorokat és más kiemelő címkéket, hogy kiemeld ezeket a kulcsszavakat – de ne vidd túlzásba. Továbbra is az a cél, hogy a nyelvezet és az írásmód természetesen olvasható legyen. Soha ne áldozd fel a jó írást a SEO optimalizálás érdekében. A legjobb oldalakat a felhasználónak írják, nem a keresőmotornak. 

Továbbá fontos, hogy rendszeresen frissítsd a tartalmad.

A rendszeresen frissített tartalmat egy webhely relevanciájának egyik legjobb mutatójának tekintik, ezért ügyelj arra, hogy mindig friss legyen.

Szakmai hozzáértés

A tekintéllyel bíró, magas autoritású webhely olyan webhely, amely a felhasználók, az iparág, amelyben tevékenykedik, valamint más webhelyek és a keresőmotorok által is megbízható. Hagyományosan egy tekintélyes webhelyről származó link nagyon értékes, mivel bizalmi szavazatnak tekintik. Minél több ilyen linked van, és minél jobb minőségű tartalmat állítasz elő, annál valószínűbb, hogy a saját oldalad is tekintélyesnek számít majd. Természetesen ha a saját tartalmad is hasonló minőséget képvisel. 

Nem baj, ha nem vagy teljesen profi egy témában, vagy épp nem tudsz fejből adatokat felsorolni. Hivatkozhatsz különféle szakmai forrásokra, kutatásokra. Ennek kifejezetten értékteremtő és edukációs hatása van, ami nemcsak hogy hasznos, de az oldalad SEO optimalizálásához elengedhetetlen!

Laptopon gépelő férfi kezei

Blogolás

További, kulcsszavakban gazdag tartalmak írása a blogodon szintén növelheti a keresőmotoros rangsorolást. A blogbejegyzések akár rövidebb frissítések is lehetnek az általad megcélzott konkrét témákról.

TIPPEK

  • Hivatkozz friss, releváns, megbízható forrásokra
  • Ha még nem kezdtél bele, érdemes blogot indítani
  • Havi 2-4 blogcikk például egy ideális és tartható mérték lehet. Bejegyzéseidről vezess tartalom naptárt, ahol nyomon tudod követni a tartalmak címét, megjelenés időpontját és egyéb fontos információkat
  • Ellenőrizd őket meghatározott ütemezés szerint (például félévente), és szükség szerint frissíts.

Kulcsszavak, és azok elhelyezése

Az előző általatok megszavazott cikkben már volt erről szó, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a kulcsszavak fontosságát az oldalad SEO optimalizálásakor.

Miután kiválasztottad a kulcsszó-kifejezést egy adott oldalra, vedd figyelembe ezeket a szempontokat:

Használd a kulcsszó egy részét vagy egészét:

  • az oldal URL-címében
  • az oldal címében
  • az oldal fejlécében és alcímében

Ezek  javíthatják a keresőmotoros rangsorolást. Ennek módja azonban legyen természetes és felhasználóbarát.

URL

Az URL egy kicsit alábecsült értéke lehet egy oldalnak. Nemcsak a kulcsszavakhoz nyújt hozzáadott értéket, hanem a keresési eredményekben is megjelenik, így ez is egy fontos eleme egy oldal SEO optimalizálásnak.

Ez azt jelenti, hogy az URL-címed tulajdonképpen részét képezi annak a „hirdetésnek”, amely az organikus keresési eredményekben megjelenik az oldaladról. Ez pedig közvetlen hatással van arra, hogy az emberek rákattintanak-e a linkre. Ne feledd, hogy a Google lerövidíti a hosszabb URL-címeket, hogy azok rendezetten jelenjenek meg. A középső részt átugorják, így a felhasználó számára legfontosabb részek – a domain és az oldal – megmaradnak.

Legyen jól olvasható az URL címed

Az URL-címednek ember számára is olvashatónak és értelmesnek kell lennie. Nem kell, hogy tökéletes legyen, de ránézésre egyértelműnek kell lennie annak a tartalomnak, ami az oldalon található. Egy jó teszt az, ha megnézed, hogy az URL-ed tükrözi-e az oldalad címét.

Metaadatok

Weboldalad tervezésekor minden oldal tartalmaz egy helyet a <head> címkék között, ahová metaadatokat, vagyis az oldal tartalmára vonatkozó információkat illesztheted be. Fontos felülvizsgálni és frissíteni a metaadatokat, ha webhelyed idővel változik.

Cím metaadatok

A cím metaadatok felelősek a böngészőablak tetején megjelenő oldalcímekért és a keresőmotorok találataiban a címsorokért. Ez a legfontosabb metaadat az oldaladon.

Leíró metaadatok

A leíró metaadatok azok a szöveges leírások, amelyeket a böngésző az oldalad keresési visszatérésében használhatsz. Gondolj rá úgy, mint a webhelyed kirakatára – egy tömör és vonzó leírás arról, hogy mi található benne, azzal a céllal, hogy az embereket belépésre ösztönözze. Egy jó meta leírás általában két teljes mondatot tartalmaz. (Megközelítőleg 140-160 karakter).

Meta kulcsszavak

A meta kulcsszavakat ritkán vagy egyáltalán nem használják a keresőmotorok rangsorolásának megállapításához. Mégis van valamennyi súlyuk, ezért többféle kifejezést is érdemes feltüntetni. Általános szabályként próbáld meg tartani a 3-7 kifejezést, amelyek mindegyike 1-4 szóból áll.

Pupilla közelről

Felhasználói élmény

A lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása számos SEO-előnnyel jár. Könnyen navigálható, egyértelműen kereshető webhelyre van szükség, releváns belső linkekkel és kapcsolódó tartalommal. Mindazok a dolgok, amelyek a látogatókat a weboldaladon tartják, és további felfedezésre éhesek.

A webhely sebessége

Az, hogy milyen gyorsan töltődnek be a weboldalaid, egyre inkább megkülönböztető tényezővé válik a keresőmotorok számára.

Készülékek közötti kompatibilitás

A weboldalad és annak tartalma minden képernyőméretre vagy eszközre egyformán optimalizált? Ne feledd, hogy a Google kijelentette, hogy a reszponzív tervezés az általa preferált mobil optimalizálási módszer.

Belső hivatkozás

A belső hivatkozásnak számos előnye van:

  1. További olvasási lehetőségeket biztosít a közönség számára:

Mindaddig, amíg ezek relevánsak, és egyértelmű horgonyszöveget használsz (a kattintható, kiemelt szavak bármelyik adott linkben). Ez segíthet csökkenteni a visszafordulási arányt.

  1. Segít javítani a rangsorolásod bizonyos kulcsszavakra. Ha azt szeretnénk, hogy ez a cikk az ” oldalam SEO optimalizálása” kifejezésre rangsoroljon, akkor elkezdhetünk más bejegyzésekből linkelni rá, hasonló horgonyszöveg variációkat használva. Ez azt üzeni a Google-nek, hogy ez a bejegyzés releváns az „oldalam SEO optimalizálására” kereső emberek számára. Egyes szakértők azt javasolják, hogy variáljuk az ugyanarra az oldalra mutató horgonyszövegeket, mivel a Google a többszörös azonos használatot „gyanúsnak” tekintheti.

Ez segít a Google-nek feltérképezni és indexelni az oldalt. Azok a kis Google-botok, amelyeket kiküldenek, hogy új információkat szerezzenek webhelyedről, annál jobb képet kapnak arról, hogy mennyire hasznos és megbízható a tartalmad, minél többet másznak át a belső hivatkozásaidon.

Schema jelölés

Keresési eredményeidet vonzóbbá teheted, ha Schema jelölést adsz hozzá az oldalaid HTML-éhez. Ez segíthet a keresési eredmények gazdag média játszótérré alakításában, vásárlói értékelések, képek és különféle egyéb hasznos információk hozzáadásával…

A Schema a legtöbb keresőmotor, köztük a Google által is preferált jelölési módszer, és használata meglehetősen egyszerű

Natúr színű címke fehér felületen

Megfelelően címkézett képek

Sokan elfelejtik feltüntetni az alt attribútumot, amikor képeket töltenek fel a tartalmukhoz, de ezt semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a Google nem „látja” a képeket, de az alt szöveget „el tudja olvasni”.

Ha az alt szövegben a lehető legpontosabban leírod a képet, az növeli annak az esélyét, hogy a képeid megjelenjenek a Google képkeresőben. Ez javítja az oldal elérhetőségét a képernyőolvasó programot használók számára is.

Örökzöld tartalom

Ahelyett, hogy az internetet gyors kattintásra ösztönző hírekkel és kevés betekintést nyújtó, szenzációhajhász hírekkel bombázod, miért ne publikálnál több örökzöld tartalmat?

Az átgondoltabb, hasznosabb és gyakorlati tanácsokon alapuló cikkek hosszú távú előnyhöz vezethetnek a forgalom növelése és a SERP-kben jól látható pozíciók elfoglalása szempontjából.

Címsorok és permalinkek

A cikkeid címszavainak 55 karakter alatt kell lenniük, hogy teljes láthatóságot biztosítsanak a SERP-ekben. Győződj meg róla, hogy frappánsak, és a lehető legjobban írják le a tartalmadat (ez gyakran lehetetlen egyensúly, de ne riasszon el!). Csak maradj távol a clickbait címektől, ne ígérj olyasmit, amit a tartalom nem teljesít.

A permalinknek (vagy URL-címnek), amelyet általában a CMS rendszerében még az automatikus beállítás után is módosíthatsz, nem feltétlenül kell pontosan megegyeznie a címsorral. A Google szerint három-négy kulcsszót használhatsz, a legfontosabb kulcsszavakat érdemes az első helyre tenni.

Hozzászólások

Ne kapcsold ki a hozzászólási rendszert. A rendszeres kommentelők virágzó közössége, akik párbeszédet folytatnak a bejegyzéseid alatt, azt mutatja, hogy a látogatókat eléggé érdekli a tartalmad ahhoz, hogy akár a saját releváns pontjaikat is megfogalmazzák, akár dicsérik, akár kritikát fogalmaznak meg vele kapcsolatban. Csak akkor távolíts el kommentet, ha tényleg nyomdafestéket nem tűrő módon fogalmaznak. Érdemes a nofollow értéket is hozzáadni a hozzászólási részhez, hogy a Google figyelmen kívül hagyja az esetlegesen megjelenő téves linkeket.

Helyi SEO

A Google egyre inkább a tartózkodási helyük alapján szolgáltat találatokat a felhasználóknak. Ez különösen fontos a valós világban működő vállalkozások számára, akiknek a megfelelő pillanatban kell felkelteniük a kereső figyelmét, azaz amikor valaki az utcán sétál, nála van a mobilja és épp egy éttermet keres.

Regisztrálj a Google My Business szolgáltatásba, és győződj meg arról, hogy minden információ pontos és naprakész, például a nyitvatartási idő, elérhetőségek, ügyfélértékelések és a megfelelő kategorizálás.

Közösségi média marketing 

A legkézenfekvőbb módja annak, hogy nem technikai SEO-eszközökkel növeld webhelyed láthatóságát, a közösségi média marketing.

Meg kell győződnöd arról, hogy jelen vagy az összes releváns közösségi csatornán (bárhol is legyen a közönséged), és nem csak arctalanul sugározd a tartalmaidat, hanem ügyfélszolgálati csatornaként használod, és valóban barátságos, segítőkész és szórakoztató módon lépsz kapcsolatba az emberekkel.

Piros jelzés gyalogos közlekedési lámpán.

Végezetül nézzük, mik azok, amiket NE kövess el

Kulcsszó tömés

A kulcsszavak túlzott használata az oldalain, különösen, ha azok nyilvánvalóan befolyásolják az oldal olvashatóságát.

Linkvásárlás vagy túlzott linkcsere

Azon gondolkozol,, hogy egy linkfarmhoz fordulj? Ne tedd meg. Nem éri meg. A legértékesebb linkek az oldaladra azok, amelyek a saját piaci résedben lévő tekintélyes oldalakról származnak.

Idegesítő hirdetések

Bármi túlságosan tolakodó, ami tönkreteszi a tartalom olvasásának élvezetét és lelassítja az oldalad sebességét.

Mobilalkalmazás interstitials

Ha a mobilos látogatókat egy teljes képernyős hirdetéssel ajándékozod meg, hogy töltsék le az alkalmazásodat, a Google úgy fogja tekinteni, hogy már nem vagy mobilbarát.

Duplikált tartalom

Ha a Google két azonos tartalmat talál, akár a saját webhelyeden, akár egy másikon, amiről nem is tudsz, csak az egyik oldalt indexeli. Tisztában kell lenned a scraper oldalakkal, amelyek automatikusan ellopják a tartalmaidat, és a sajátként publikálják újra. Itt van Graham Charlton alapos vizsgálata arról, hogy mit tehetsz, ha a tartalmad végül valaki másnak jobban beválik.

Rejtett szöveg és linkek

Vannak olyan módjai a rangsorolás manipulálásának, amelyeket a felhasználó talán soha nem lát, de a Google valószínűleg megtalálja és megbüntethet.

Kerüld a fehér háttéren fehér szöveg használatát, a szöveg képernyőn kívüli elhelyezését, a betűméret nullára állítását vagy a link egyetlen karakterbe, például vesszőbe vagy pontba való elrejtését.

Post it-re rajzolt felvillanó villanykörte parafatáblára kitűzve

Reméljük hasznosnak találtátok a SEO optimalizálásról szóló cikkünket, és amennyiben segítségre lenne szükségetek a témában, nyugodtan keressetek fel minket!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás