Tartalomjegyzék

Podcast adás
6 perc /

Podcast jelentése

Tartalomjegyzék

A  rendszeres podcast hallgatók száma 2023-ban világszerte eléri a 464,7 milliót, jövőre pedig meghaladhatja a félmilliárdot. Magyarországon az internetezők 40 százaléka hallgatott már ilyen műsort, volt már szerencséje podcasthez. A rendszeres hallgatók száma azonban ennél alacsonyabb: az internethasználók 12 százaléka, mintegy 800 ezer ember. A kifejezést mindenki hallotta már, de mit jelent pontosan ez a szó? Mi a műfaj története, és milyen műfaji jellegzetességek jellemzik? Cikkünkben körüljárunk mindent, amit a témáról tudni érdemes.

Podcast sorozatot ma már hírügynökségektől kezdve magánszemélyekig a legkülönfélébb entitások indíthatnak. A műsor célja így a hírközléstől az edukáción át a szórakoztatásig bármi lehet.

A feliratkozók motivációi ugyanígy szerteágazóak lehetnek, és természetesen átfedésben is állhatnak egymással. Ez lehet a tájékozódás (hírösszefoglalók, üzleti témák, társadalmi-politikai témájú adások); kikapcsolódás (hangoskönyvek, életmód témájú interjúműsorok);vagy egy új témával vagy iparággal való megismerkedés (kulturális műsorok, nyelvtanulás, gasztronómia).

A podcasting alapjai

Szótári értelemben a podcast egy, az online térben terjesztett digitális hang- vagy videofájl-sorozat. A média a kortárs streaming kultúra a hagyományos rádiózásra és tévézésre adott válaszának is tekinthető. Ugyan az adások a legkülönfélébb témakörökben, stílusokban és platformokon jelennek meg, van néhány általános jellemző, amely meghatározza a műfajt:

  1. A hagyományos rádió- vagy televíziós adásokkal ellentétben a műsorkészítők itt igény szerinti tartalmakat kínálnak, amelyekből érdeklődési köröd szerint válogathatsz.
  2. Legtöbbször előre felvett epizódok jelennek meg, ritkábban élő adásban hallgathatod vagy nézheted a műsorokat.
  3. A szolgáltatók rendszeres időközönként adnak ki új részeket.
  4. Az egyes epizódokat letöltheted a számítógépedre, mobilodra, vagy fogyaszthatod online streaming oldalakon és weboldalakba ágyazva is.

A podcast története

A médium története a 2000-es évek elejéig nyúlik vissza. A terminust Ben Hammersley újságíró alkotta meg 2004-ben az iPod és a broadcast (adás) szavak összeolvasztásából, egyben reagálva az Apple eszközeivel való korai összefüggésre.

Az Apple 2001-ben dobta piacra az iPodot, amely elsőként tette lehetővé, hogy a felhasználók “audio blogokat” Mp3 formátumban játszanak le hordozható eszközeiken.

A cég 2005-ben vezette be a podcastok beépített támogatásával ellátott iTunest, ami szintén jelentősen növelte a műfaj népszerűségét és elérhetőségét. Ugyanakkor a műsorok nem korlátozódtak az Apple termékekre, rövid időn belül különböző eszközökön és platformokon váltak elérhetővé. 

Igazi lendületet a műfaj csak 2014-15-ben vett az Egyesült Államokban, az okostelefonok használata és a szélessávú internet elterjedésével, illetve a minőségi műsorok megjelenésével. Terjesztésükben e mellett döntő szerepet játszott a RSS feedek kifejlesztése. 

Az USA-ban azóta is exponenciálisan növekszik a rendszeres hallgatók száma, 2023-ban havi 163 millióan hallgatják rendszeresen a műfajt.

A technológia fejlődésével a podcasting egyre inkább demokratizálódott, lehetővé téve, hogy bárki, aki rendelkezik számítógéppel és internet-hozzáféréssel, saját műsorokat készítsen és terjesszen.

A legismertebb platformok

A különböző platformok használatának számos előnye van: többek közt hosting lehetőséget biztosítanak a műsorod tárolására, népszerűsítésére és adott esetben monetizálására, valamint olyan, HTML beágyazási kódokat hoznak létre, amelyekkel az epizódokat hozzáadhatod a weboldaladhoz. 

YouTube

A Youtube világszerte 2 milliárd aktív felhasználót vonz, így nem csoda, hogy a podcast felülete az egyik leglátogatottabb a platformok között. 

Ez a hatalmas felhasználóbázis növeli a műsorod felfedezhetőségét, ugyanakkor a nagy verseny a SEO optimalizált tartalmak fontosságát is felértékeli. Tartalomgyártóként a YouTube-on hirdetések vagy szponzoráció révén pénzzé is teheted tisztán hang alapú vagy videós műsoraid.

Sok tartalomgyártó jelentkezik be rendszeresen élőben, amely lehetővé teszi a közönséggel a valós idejű interakciót a csevegés és a hozzászólások révén. Ezek az azonnali, kétoldalú visszajelzések növelik a közönség elkötelezettségét és személyessé teszik a podcastot.

Youtube

Spotify

A Spotify-t négyből egy hallgató használja rendszeresen a podcastok fogyasztására. A streaming óriáson jelenleg több, mint 5 millió adást érhetsz el további 100 millió zeneszám mellett.

A Spotify kompakt, felhasználóbarát működési elve és felülete megkönnyítheti a műsorod ismertségének növelését: Bárki hozzáférhet a csatornádhoz, követőid pedig személyre szabott, automatikusan generált lejátszási listáikban (Your Daily Drive) is megtalálják az epizódjaidat. 

A Spotify a hallgatók számára is ingyenes. Bárki, aki rendelkezik ingyenes Spotify-fiókkal, hallgathat podcastokat. Ahhoz azonban, hogy a műsorokat offline hallgatásra is letöltsd, prémium fiókra van szükség, csakúgy, mint a dalok és albumok esetében. A Spotify Premiumra havi 4.99 eurós áron fizethetsz elő.

Spotify
Spotify is making changes to its app for premium subscribers, including a simpler interface and more prominent placement of podcasts.

Apple Podcasts

Az Apple Podcasts a márka saját podcast-hallgatási alkalmazása, amely minden iPhone és iPad készülékre előre telepítve van. Az Android okostelefonok nem tudják letölteni ezt az alkalmazást.

Az alkalmazás lehetővé teszi a műsorok streamelését, letöltését és értékelését. Az Apple szoftverekhez szokott felhasználók számára a a felületen könnyű a navigáció. Nagy előnye a kucsszókeresés funkció, amelynek segítségével a hangfájlban említett szavak alapján kereshetsz epizódokat.an save 

Az Apple Podcasts több millió műsort kínál teljesen ingyenesen, amelyeket díjmentesen le is tudsz tölteni. Miközben maga az applikáció ingyenes marad, egyes kiadók prémium műsorait, epizódjait és csatornáit havi vagy éves előfizetéssel vásárolhatod meg.

Apple podcast

Google Podcast

A Google Podcast az egyik leginkább felhasználóbarát, ingyenesen használható platform. Könnyen kezelhető felülete lehetővé teszi, hogy egyszerűen töltsd fel és kezeld epizódjaid és médiatárad. 

Egyik nagy előnyét a többi Google szolgáltatással való integrációja adja. Műsorkészítőként 

a platform segíthet maximalizálni az eléréseid, a Google keresőmotorral és a Google asszisztenssel való integrációja révén ugyanis sokkal nagyobb eséllyel találsz új hallgatókat.

Google Podcast

Spreaker

A Spreaker a Voxnest hangtechnológiai márka leányvállalata, és úgy tekint magára, mint „a legjobb podcasting platformra, amely lehetővé teszi az élő, on-demand audio műsorok létrehozását, terjesztését, monetizálását, értékelését és meghallgatását”. 

Míg sok más platform csupán tárhelyet biztosít a tartalmaidnak, a Spreaker sokkal dinamikusabb lehetőségeket kínál. A könyvtár funkcióval a kedvenc műsoraid hallgathatod, míg a műsorkészítés jelentősen leegyszerűsödik a Spreaker letölthető hangstúdiójával, a Spreaker Studioval. Az iOS-re és Androidra egyaránt letölthető applikációban rögzítheted epizódjaid élőben, de felveheted őket egy későbbi adásra is.

A Spreakeren különböző csomagok közül választhatsz az egy podcastot (epizódszám megkötése nélkül) magába foglaló ingyenes verziótól havi 250 eurós kiadói előfizetésig.
A Spreakeren reklámbevételekre csak a platform prémium verziójával tehetsz szert, havi 20 eurós előfizetéssel.

Spreaker

Podcastok az online marketingben

Egy vállalkozás – legyen az egyetlen személy vagy egy nagy intézmény – online marketing kampányába illesztett műsor egyszerre segít az új, iparáguk vagy témájuk iránt érdeklődő hallgatók elérésében és a követők bizalmának, a brand iránt érzett elkötelezettségének fenntartásában.

A házigazda, vagyis a host személye az igazán népszerű műsorok esetében összeforr magával a műsorral. Jellemzően minél tapasztaltabb, közismertebb házigazdával indul egy sorozat  annál nagyobb bizalommal fordulnak felé a hallgatók vagy nézők. 


Az on-the-go, állandóan mozgásban lévő életvitelhez illeszkedve egy podcaston keresztül a vállalkozások bárhol, bármikor közvetíthetik a történetüket, miközben bizalmi kapcsolatot alakítanak ki hallgatóikkal. 

Ezt az erősíti a házigazda személyes karizmája és szakerületén való jártassága. Mivel közvetlenül a hallgatókhoz szól, a host a kapcsolódás és a hitelesség érzetét kelti az emberekben.

Sikeres podcast

Hogyan legyen sikeres podcastod?

Podcast sorozatot bárki, bárhonnan létrehozhat megfelelő internetkapcsolattal és minimális technikai felszereléssel. A hatalmas piacon azonban nem automatikus az érvényesülés. Az alábbiakban bemutatjuk, melyek a sikeres műsorhoz vezető legfontosabb lépcsőfokok.

A műsorod sikerét egyszerűen lemérheted a ROI, vagyis a Return on Investment mérőszám segítségével. Ez a szám a befektetésarányos megtérülését jelöli, más szóval hogy az adott marketingtevékenységbe fektetett pénz milyen eredménnyel térült meg.

Téma és identitás

A sorozatod központi témájának meghatározásakor légy specifikus! Kerüld a túl általános felvetéseket, hiszen minél átfogóbb témához nyúlsz, annál nagyobb lesz a konkurenciád.

Végezz piackutatást! 

A közönséged demográfiai és pszichográfiai jellemzőinek feltérképezése egyben a velük való kommunikáció alapja is.

Ismerd meg a hallgatók preferenciáit, érdeklődési körét és érzékeny pontjait, hogy ezekre a paraméterekre szabhasd a műsorod.

Készíts ütemtervet! 

Hetente, kéthetente, esetleg havonta készítesz új epizódot? 

A publikálás gyakorisága számos faktortól függ, köztük az epizódok hoszzával (20 perces, könnyű adásokat tervezel, vagy hosszú, egy órás epizódokat?) a téma nehézségével (mennyi felkészülést igényel egy új adás a részedről) a műfaji részletekkel (beszélgetős műsor vagy egyszemélyes show).

Használd ki a közösségi médiát!

Hozz létre közösségi média oldalakat a podcastod számára és készíts stratégiát! Ossz meg tartalmakat a műsorok kulisszái mögül, ha interjúkat készítesz, egyeztess vendégeiddel, hogy népszerűsítsenek téged a saját oldalaikon!

Vond be a közönséged! 

Bátorítsd a hallgatókat, hogy hagyjanak véleményeket és értékeléseket a különböző platformokon, ezzel is növelve epizódjaid láthatóságát és hitelességét.

Ez egyszerre teremt számodra reklámot és aktivizálja a közönséged, ez által közelebb érzik majd magukat a termékedhez. A kérdezz-felelek vagy hallgatói visszajelzéseket tartalmazó epizódokban közvetlenül válaszolhatsz a hallgatóság kérdéseire, ezzel még tovább erősítve a kapcsolatot.

Összegzés

A podcastkészítés ma már tömegeket vonz mind készítői, mind hallgatói oldalról. A műfaj illeszkedik a gyors, kevéssé helyhez kötött modern életvitelhez, miközben a társadalmi-politikai témáktól a kulturális műsorokon át a gasztronómiáig ma már az élet bármely területéről találunk sorozatokat.

A legnépszerűbb platformok különböző eszközökkel támogatják a műsorkészítőket, így a saját adásod tulajdonságainak és céljaidnak megfelelően tudod megválasztani a megfelelő felületet a podcastod számára.

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás