Tartalomjegyzék

Analitikán dolgozó férfi
6 perc /

PPC jelentése, avagy hogyan
tanuld meg a szakmát 2022-ben

Tartalomjegyzék

Noha a PPC szakma „csak” két évtizedes múltra tekint vissza, talán nincs még egy olyan iparág, ami ilyen rövid időn belül ennyit változott volna technikai felépítésben és lehetőségekben. Igaz, a PPC jelentése még mindig Pay Per Click, azaz kattintás alapú fizetés, vagy kattintás alapú hirdetés. Az elnevezés nem véletlen, ugyanis legyen szó Google Ads-ről, Facebookról, vagy akár Linkedinről, a megcélzott felhasználókat minden esetben valamilyen kattintásra akarjuk rávenni. Alapvetően így csak a kattintások után kell fizetnének, ám ma már vannak olyan platformok és kampánytípusok, ahol megjelenésre vagy konverzióra is állíthatjuk a licitet, ám a legtöbb esetben mégis maradunk a klasszikus PPC megközelítésnél.

PPC mozaikszó Scrabble betűkből kirakva.

Mi a PPC jelentése napjainkban?

Ahhoz, hogy megértsük a PPC jelentését, és hogy miért hozott alapvető változást a klikkelés alapú hirdetés, vissza kell mennünk az időben néhány évtizedet. Korábban – online felületek és lehetőségek híján – szinte mérhetetlenek voltak, hogy a reklámkampányaink mennyire bizonyultak eredményesnek. Egy óriásplakát, egy televíziós hirdetés, vagy valamilyen fizikai fórumában létező katalógusba kerülés természetesen óriási lökést adhatott termékünk, szolgáltatásunk értékesítésének, ám hogy pontosan hány ember látta őket, hogyan és kik reagáltak rájuk, arról szinte semmit sem tudhattunk. Mindössze a végeredményt érzékeltük, és a kevés lehetőségünk volt arra, hogy felderítsük a hirdetés gyenge pontjait, hogy aztán módosíthassunk rajta.

A 90-es évek közepén megjelenő első PPC modell ezért nem is ért el átütő sikereket, hiszen olyannyira más filozófiát képviselt, mint az elődök, hogy PPC szakemberek híján, kevesen tudták kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. A nagy változást a kétezres évek elején megjelenő Google Adwords hozta, ami először kínált olyan felületet, amelyen valóban nyomon követhettük a megjelenési és a klikkelési statisztikákat, és ennek megfelelően vonhattuk le következtetéseket azok hatékonyságáról.

A PPC jelentése ekkor tudatosult a marketinges szakemberek számára, akik közül egyre többen értették meg, hogy milyen lehetőségeket rejt magában az, ha pontos adatokat láthatnak költésükről és többé nem félvakon kell értékelniük kampányaik sikerességét. Ennek megfelelően a PPC fokozatosan önálló üzleti modellé alakult, és a Google után számos más cég is integrálta saját hálózatába. Így a Google Ads mellett megjelent a Yahoo és a Bing keresési hirdetése, majd a Facebook – igaz másféle megközelítéssel – vezette be a kattintás alapú hirdetéseket, hogy aztán szép fokozatosan minden fontos piaci szereplő, így a Twitter, a Linkedin, a TikTok, a Reddit stb is bevezesse a saját rendszerét.

A PPC jelentése tehát valójában nem több, mint a kattintás alapú hirdetés, ám a gyakorlatban nem egy, inkább két különböző típusra oszthatjuk fel az ezzel foglalkozó  rendszereket.

Keresési alapú PPC

Talán a legismertebb PPC fajta, ahol bizonyos kulcsszavakra hirdetünk, alapul véve azt, hogyha a felhasználók rákeresnek egy-egy adott kifejezésre, az azt feltételezi, hogy szükségük lehet egy adott termékre, vagy szolgáltatásra. 

Férfi laptopon megnyitja a Google-t egy kávézóban.

Konkrét példával élve, ha valaki rákeres a duguláselhárításra, valószínűleg egy megfelelő szakember után kutat, aki a helyszínen elhárítja a problémát. Vagy mégsem?

Hogy mindezt bonyolítsuk, a keresési szándék ennél sokszínűbb lehet. Ha ugyanis a felhasználó azt gépeli be a keresőbe, hogy „duguláselhárítás házilag”, akkor máris hoppon maradtunk, hiszen szakember helyett ő szeretné megoldani a problémát. A duguláselhárítás xy márka pedig azt jelöli, hogy szolgáltatás helyett valamilyen terméket akar vásárolni.

Ha mindezt nem vesszük figyelembe, akkor könnyen belecsúszhatunk abba a hibába, hogy rengeteg olyan embernek jelenítjük meg a hirdetésünket, aki valójában nem is akar szakembert házhoz hívni. Ezért a kulcsszó alapú kampányoknál kiemelten fontos, hogy a vásárló fejével gondolkodjunk, és olyan negatív kulcsszavakat is használjunk, amely kizárja azokat, akik nem minket keresnek.

Összességében azonban semmi másról nincs szó, mint hogy a megadott kifejezésekre hirdetéseket helyezünk el a Google, vagy éppen a Bing hálózatában, és ezzel tereljük a forgalmat a weboldalunk megfelelő aloldalára.

PPC jelentése szó szerinti illusztráció.

Demográfia alapú PPC

A Facebook üzleti modelljének is szerves részét képzi a hirdetési fiók, ám esetükben a PPC jelentése kicsit más, mint a Google-nél. Egyes platformoknál ugyanis keveset, vagy máshogy keresünk, így az ő esetükben nem működne a klasszikus modell. Az ilyen közösségi oldalak ugyanakkor rengeteg plusz információt gyűjtenek be a felhasználókról, amelyet felhasználhatunk a célzáshoz. Kulcsszó híján olyan embereket kereshetünk meg, akik demográfiai adataik és érdeklődési körük alapján nyitottak lehetnek a mi termékünk, szolgáltatásunk igénybevételére.

Ha például webáruházunk van, amelyben cipőt árulunk, megcélozhatjuk azokat, akik érdeklődnek a divat iránt, felkerestek olyan oldalakat, ahol cipők jelentek meg, és az elmúlt hónapokban jártak már webáruházakban is. Noha ez a célzási mód pontatlanabb, mint a keresés alapú, mégis ezt érdemes használni ebben az esetben, hiszen itt egy gyakran vásárolt, széles körben népszerű termékről van szó, amelyet a konkurensek is így hirdetnek, így a felhasználók többsége egész egyszerűen nem jut el odáig, hogy beírja a keresőbe azt, hogy „akciós női cipő”. A hirdetés jellegéből adódóan azonban itt nagyon fontos a megfelelő kreatív, mivel a szövegek helyett a cipő képe és ára fogja eladni az adott terméket. 

Mit jelent ma PPC szakembernek lenni?

Ahogy arra utaltunk is, a PPC nem csupán csak arról szól, hogy technikailag beállítunk egy hirdetést. Meg kell tanulnunk felmérni a célközönséget, tudnunk kell a fejükkel gondolkozni, miközben aktívan keressük a leghatékonyabb hirdetési típusokat. Mivel az ügyfelek többségének nem ez a szakterülete, meg kell tanulnunk hogyan adjuk át számukra a legfontosabb információkat, és milyen költségterveket javasoljunk a különböző kampányaikhoz. Fontos megértenünk az optimalizálás folyamatát, hiszen a 

PPC alapját a nyomonkövethetőség jelenti, azaz a megfelelő számokból pontosan látnunk kell, mi az ami működik és mi az, amit vagy át kell dolgoznunk, vagy el kell engednünk.

A munka jellemzően három fázisból áll, első körben fel kell mérnünk az ügyfél igényeit, lehetőségeit és a termékéhez/szolgáltatásához kapcsolódó célközönséget. A második fázisban tudnunk kell elhelyezni a méréshez szükséges követőkódokat, amelyek alapvető fontosságúak lesznek a továbbiakban, majd technikailag fel kell építenünk a megtervezett kampányokat. Az utolsó fázisban pedig folyamatosan nyomon kell követnünk a kampányok eredményességét, hogy időben beavatkozzunk, ha valami nem megfelelően működik.

Kockás inges férfi KPI-okat elemez.

Egy PPC menedzsernek így a szigorúan vett hirdetési felületek mellett ismernie kell legalább alapfokon a SEO fogalmát a kulcsszavak kiválasztása miatt és haladó szinten a Google Analyticst és a Google Tag menedzsert is. Emellett tisztában kell lennie a mérőszámok értelmezésével is, hiszen a PPC adat alapú hirdetési platform, azaz a sikert a megfelelő számok elérése jelenti.

Hogyan válhat valakiből PPC specialista?

Ahogy minden szakma esetében, először az PPC-nél is megfelelő elméleti tudásra kell szert tennünk. Ehhez megfelelőek lehetnek a különböző bemutató videók, leírások átnézése is, de biztosabb tudást ad, ha valamilyen tanfolyamon sajátítjuk el az alapokat. A fizetős tanfolyamok előnye, hogy bármikor kérdezhetünk, így egész biztosan nem maradnak sötét foltok a fejünkben, ráadásul ezek jellemzően több fős kurzusok, így mások kérdéseiből, észrevételeiből is tanulhatunk. Érdemes azonban alaposan utánanézni a tanfolyamoknak, és olyat választani, amit ügynökségek, vagy elismert online marketing szakemberek tartanak, hiszen ezen a ponton még nincs meg a megfelelő képzettségünk ahhoz, hogy észrevegyük, ha esetleg lejárt szavatosságú tudást akarnak átadni. Azaz ha úgy döntünk, hogy fizetünk érte, igyekezzük megtalálni 

azokat a helyeket, ahol régóta foglalkoznak oktatással, és a tanulók megfelelő visszajelzéseket küldenek a tanfolyam kapcsán.

Egy másik módszer, ha juniorként csatlakozunk egy ügynökséghez, ahol szakmai felügyelet mellett tanulhatjuk meg a különböző platformok használatát. Ez utóbbit azonban szintén feltételez valamiféle alap elmélet tudást, amelyet azért is érdemes elsajátítani, hogy eldönthessük, vajon tényleg ebben a munkakörben kívánunk-e dolgozni a jövőben. A hirdetések kezelése ugyanis nem mindig kreatív munka, ugyan szükség lehet némi képzelőerőre a célcsoportok megértése miatt, de még fontosabb az analitikai és a matematikai képesség megléte. A PPC erősen támaszkodik az adatok kiértékelésére, tehát nem érzésből, hanem a meglévő számok alapján kell alakítanunk a hirdetéseinket. 

MacBook-on lévő analitikát elemző férfi.

Mindez azt is jelenti, hogy igazán jó szakemberek csak akkor lehetünk, ha kellő rutint szereztünk a különböző hirdetési platformokon. Ezt követően azonban számos állásajánlat közül választhatunk, hiszen ma már szinte nincs is olyan termék, vagy szolgáltatás, amelynek értékesítéséhez ne lenne szükség képzett szakemberekre.

Reméljük kellő betekintést nyújtottunk a PPC jelentésébe valamint a szakma kitanulásának lépéseibe! Amennyiben segítségre van szükségetek a témában, bátran keressetek minket!

Minket keresel

Ezért válaszd a Marketing Astro csapatát

Ismered az érzést, amikor először meglátsz egy embert és azonnal tudod, hogy megvan köztetek az összhang? Nem a szokásos közhelyes kérdéseket teszi fel, hanem képes a Te helyzetedet felmérve eleve válaszokat szolgáltatni. Sőt, meg akarja ismerni és látni a céged kihívásait, hogy előre mozdítson az utadon. Mi partnerként és barátként fogadunk és a sikered a szívügyünk!

Dedikált projekt manager

A klasszikus ügynökségi struktúra helyett projekt menedzsereket használunk accountok helyett. Minden ügyfél folyamatot figyelnek. Ezzel biztosítjuk, hogy a határidőink meglegyenek, a specialistáink meg csak az eredményeid elérésére fókuszálnak.

Alkalmazkodó stratégia

A marketing stratégia nélkül olyan mint egy zenekar karmester nélkül. Minden szolgáltatási területünkhöz kidolgozott stratégiai alkotási tevékenységünk van. Akár önállóan is megrendelheted a profi SEO, PPC, Social vagy Email stratégiád.

Állandó, videós audit

Gyakran érzed, hogy a marketingeseid nem tudod mit csinálnak? Kapsz egy értelmetlen PPT-t és leráznak? Velünk képben leszel! Mi személyre szabott videó riportokat küldünk, ahol a specialisták 5-10 percben össze is foglalják a havi tevékenységi eredményeket.

Gyors reakcióidő

A különleges cégkultúránknak köszönhetően szokatlan, munkaidőn kívüli időben is aktívak a kollégák. Ha valamire gyorsan van szükséged, rövid időn belül reagálunk rá és megoldjuk a felmerült kérdéseid. Érezni fogod, hogy valóban fontos vagy!

Kapcsolat

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérlek, töltsd ki az itt található űrlapot!

Változtatnál a marketingeden? Szeretnél többet kihozni a vállalkozásodból? Tervezett, tudatos marketingre vágysz? Több leadet hozzon az online jelenléted? A marketinged szóljon rólad és ne a marketingesről? Minket keresel! Add meg az adataid és szakértő kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Blog

További érdekes cikkeink

Megosztás